Lefse til jul og høytid


Oppdatertdato: 2021-12-08 Tema: Lefse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: mat.no, Rosemarie Pettersen


Mens flatbrødet var vårt hverdagsbrød, hørte lefser til de store anledninger, og til jul var det vanlig med lefse til måltidene. Det var mange variasjoner av disse og hver bygd hadde sine spesialiteter. Navnet lefse hadde og mange variasjoner som lepsa, lemse osv.
Vanligvis lages lefser av ugjæret deig, men gjæret deig fins også. Krotakaken fra Hardanger er gjæret deig.
Lefser oppbevares ofte tørre etter steking og fuktes med vann før bruk. Kan og fryses. Smøres med smør og server evt med sukker. Kan og serveres som tilbehør til middag, og som vi bruker på Sørlandet som tilbehør til torsk. Før jeg viser en del forskjellige oppskrifter skal jeg vise noen tips:
Forresten så baker min mor fortsatt lefser hjemme, men mest av hardangertypen i en stekepanne. Den store takka står på loftet og er ikke i bruk lenger, men en liten takke til å legge på platene på komfyren er kjøpt inn, og den fungerer utmerket.

Baketips for lefser


  • For det første er det veldig greit å ha en takke til steking. Man kan og bruke plater eller stekepanne, men takke er best.
  • Deigen skal røres minst mulig sammen og bare eltes lett. Ellers blir den seig.
  • Skal man lage sprø lefser bruk svak varme. Tar litt tid men man har mye bedre kontroll over det.
  • Myke lefser skal legges i klede etter steking. Holder ikke så lenge men kan fryses.
  • Klining er en blanding som ble smurt utover lefsen når den var halvstekt.
  • Utkjevlingen er vanskelig, så vær lett på hånden. Bruk gjerne en glatt overflate på bakebordet. Deigen skal være tynn, uten huller og jevn tykkelse over det hele.
  • Det er forskjellige spesielle redskaper som det kan være lurt å ha ved lefsebaking. Bla ett skikkelig baketrau, en bakstefløy eller lang flat kniv, stort bakebord, gode kjevler og en god takke. Og ikke minst god tid.
  • Ofte er oppskriftene beskrevet uten mål for melet, men forholdet er sånn cirka 1 til 2, dvs 1 liter væske og 2 kg mel. Men dette varierer etter hvor mye poteter, smør ol det er i deigen.
  • Og forholdet for rene potetlefser er som regel ca 150-300 gr mel til 1 kg kokte poteter. Men er ganske greit med at man moser kokte poteter og tilsetter mel til de henger sammen.
Viser her mer detaljert de forskjellige lefsetypene. Jeg gjør oppmerksom på at noen av oppskriftene er gamle og av og til litt ufullstendige.

Askøylefse

1 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl smeltet smør
1 1/2 dl kulturmelk
1 1/2 dl potetmel
3 1/2 dl hvetemel
1/2 - 3/4 ts bakepulver
1/2 - 3/4 ts hornsalt

Halvpisk egget, tilsett sukkeret og det smeltede smøret og melken. Sikt melet med bakepulveret og hornsalt og tilsett. Deigen skal være så løs som mulig, nesten som en tykk røre, for at kakene skal bli myke.

Deigen bør stå kaldt og hvile i ca 30 minutter slik at den blir fastere.

Størrelsene på emnene avhenger av om lefsene skal stekes i panne eller på takke. Lefsene kjevles ut på melet bakeplate. Børst av overflødig mel før steking.

Lefsene stekes lysegule med brune flekker på begge sider på svak varme.

La de ferdigstekte lefsene få dampe av seg før de legges i klede.

Når lefsene er blitt kalde, smøres de med smør- og sukkerblanding, eller smør og ost, før leiven brettes sammen til et rektangel.

Eftalefse

1 kg poteter
3 dl sur melk
40 g margarin
ca 200 g byggmel
ca 200 g hvetemel

Kok, skrell og mal poteter.
Lag deig av poteter, melk og smør.
La stå over natten og tilsett noe av melet. Resten tilsettes under utbaking. Kjevle ut store, tynne leiver, som stekes på ganske varm takke på begge sider. Skal ha lys brun farge men være litt myke.
Legg dobbelt og dekk med klede for å holde de myke.
Server med smør på og passer til kjøtt og fisk. Poteter passer også til. Kan og brukes som kaffekos med smør og sukker.

Bryllupskling

400 g siktet rugmel
400 g hvetemel
1 ts natron
125 g smør
5 dl melk
4-5 dl sur myse, evt. Kulturmelk

Klining:
2 1/2 dl melk
50 g hvetemel
1 ss potetmel
1 lite egg
1/4 ts salt

Fyll:
125 g sukker
2 1/2 dl melk
60 g lys sirup
60 g prim eller mysost
1/2 dl melk
1 ss hvetemel
1 lite egg

Sikt sammen mel, natron og smuldre inn smøret. Tilsett melk og myse og kna sammen til en fast deig. Deigen settes kaldt til hvile i ca 1 time.

Visp sammen alle ingrediensene til kliningen.

Trill en del av deigen ut til en pølse, og del den opp i emner, 8-10 stykker i gangen. Kna emnene sprekkfrie før de kjevles ut til ikke for tynne leiver. Stek leivene på den ene siden over svak varme på takke, før de tas av og avkjøles. Stryk kliningen på den siden som ikke er stekt. Legg leiven på takke på nytt med den stekte siden ned. Den stekes nå ved svak varme til den er gjennomstekt. Etter hvert som leivene blir ferdigstekte, legges de i stabel med lokk som press.

Før bryllupsklingen skal brukes, dynkes de på vrangsiden. Fyllet lager du ved å brune halvparten av sukkeret til lys karamell. Denne avkjøles litt før varm melk tilsettes litt etter litt. Ha i resten av sukker, sirup og ost. Rør jevnt. Visp sammen melk, mel og egg til en jevning og visp den inn i røren. La den koke i 5 minutter før den avkjøles.

Leivene smøres på vrangen med smør og så med fyllet. Legg sammen to og to leiver, og skjær dem i snipper som rulles sammen som horn.

Lefse fra Sogn

600 g poteter
4 dl melk
1/2 dl semulegryn
1/2 ts salt
50 g smør
1 kg hvetemel eller til deigen er passe fast

Skrell potetene, kok de og mal de mens de er varme. Kok semulegrøt av melk, gryn, salt og smør. Bland poteter og avkjølt grøt sammen.
Arbeid inn mel til deigen er passe fast. Deigen må ikke bli seig. Bak ut tynne leiver og stek på takke ved svak varme. Leiven på ikke bli brun. Legg de ferdigstekte leivene i stabler når de er kalde. Dekk til med klede.

Dynk lefsene med vann og legg de under et klede før bruk, slik at de blir myke. Smør på en blanding av smør og sukker (kanel). Brett sammen lefsa og del opp i passe stykker. Server med gombe til.

Nordlandslefse

1 l kulturmelk
100 g fett, smult eller margarin
250 g sirup
2 dl sukker
4 ts hornsalt
hvetemel

Alle ingrediensene blandes sammen. Ha i tilstrekkelig med mel slik at deigen blir smidig og lett å kjevle. La deigen hvile i 30 minutter i kjøleskap.

Forvarm stekeovnen til 250 C. Lag emner, og kjevle dem ut til leiver på 8-10 mm tykkelse. Stek leivene i ovnen i ca 5-10 minutter.

Leivene smøres med smør, sukker og kanel.

Lefsene oppbevares kaldt, gjerne nedfrosset, etter at de er ferdigsmurt.

Sigdalslefse Kling

250 g kokte poteter
2,5 dl rømme
2,5 dl sur melk
1,25 dl fløte
125 g smør
1 eggeplomme
50 g rugmel
Nok hvetemel til deigen er passe.

Mal potetene 2-3 ganger og rør inn rugmelet. Tilsett det andre unntatt hvetemel. Rør godt. Tilsett så mel til deigen er myk og smidig. Lag en lang pølse og merk av emner. La stå kaldt til neste dag. Kjevle så ut hvert emne til store runde leiver. Bruk rutete kjevle. Stekes på varm takke på begge sider. Skal være lysegule men myke. Legg de dobbelt og pakk de inn i ett klede. Serveres med smør og sukker. Disse er kjempegode.

Selbulemse

1 liter melk
1 ss smør
2 ss sirup
1 kg hvetemel

Kvitsmør:

5 dl fløte
500 g smør
10 ss sukker

Kok opp melken. Tilsett smør og sirup. Sikt på mel til en tykk grøt. Ta deigen på bakebordet og elt inn resten av melet til en fast deig. Del deigen i 10-12 emner og trill sprekkfrie boller. Dekk til med klede. Trykk hver bolle litt flat og arbeid emnet i handen til en flat, jevn kake. Legg deigemnene i kledet igjen så de ikke tørker.

Kjevl emnene ut til en tynn leiv så stor som takken. Rull leiven ut på varm takke. Stek leiven til den så vidt er "tørr". Ta leiven fra takka, legg den på et stort klede og "vask" over leiven med en klut som er lett vridd opp i lunkent vann. Legg leiven på takka igjen, men la den ikke ligge stille. Snu leiven når den er tørr på rettsida og stek til den har fått noen "stekeroser". Legg leivene rettside mot rettside i klede.

"Vask" leivene på vrangsiden med lunkent vann og la de ligge til de er myke før de skal smøres.

Lag Kvitsmør ved først å koke opp fløten og avkjøl til den er godt lunken. Rør smøret tykt og spe med fløten. Bland i sukker. Smør lemsene og brett de sammen. Klipp hver leiv i 4-5 lemser og legg de i små stabler. Dekk til med plast. Lemsene kan fryses, men blir best om de ligger natten over før de fryses, ellers blir de seige.

Så vil jeg vise noen skikkelig gamle oppskrifter jeg fant i ett gammelt hefte som er utgitt av noe som het Husmorforlaget i Oslo. God Apetitt!

Mørlefse

MØRLEFSEN kommer fra Nordland og Troms.
Lag deigen av 2 del sur fløte,
2 dl sur melk eller av bare sur fløte,
1/2 dl. Sukker,
1/2 dl sirup,
2 ts. Hjortetakksalt,
og fint hvetemel,
og 1 del byggmel.

Pisk fløte, melk og sukker, ha i sirup, sikt så litt mel sammen med hjortetakksalt og rør i mere mel til det blir en forholdsvis løs deig. Elt den lett sammen på bordet, og la den stå på et kjølig sted minst 1 time, da blir den lettere å bake ut. Det er viktig at man elter deigen minst mulig. Bruker en litt byggmel i deigen, blir lefsene mørkere, men myke og gode i smak.

Del deigen i 6-7 emner, elt hvert emne så lite som mulig og kjevle dem ut i leiver litt tykkere enn flatbrød. Legg deigen over på smurt plate og form dem til igjen på platen, - den trekker seg lett sammen. Prikk leiven godt og stek den i nokså varm ovn. Den skal heve seg litt, være lysegul på fargen, gjennomstekt, men myk og mør. Legg lefsene oppå hverandre i et klæde etterhvert som de stekes.
Når de er kalde, smøres de med rikelig godt smør, og strøs med sukker. Legg to og to sammen med de påsmurte flatene inn og skjær dem i snipper.

Lefseklining

LEFSEKLINING kommer fra Hardanger.
Deigen lages av 1/2 kg byggmel og
1/2 kg fint hvetemel eller rugmel,
og ca. 6 dl. Melk.

Deigen skal være litt løs, og kjevles ut i store tynne leiver. Halvstek dem på varm takke, legg leiven på bordet og smør over den med halvpisket egg. Så stekes de videre til de er gjennomstekt. De skal være myke og lyse i fargen. Legg lefsene i klæde så de holder seg myke, og server dem samme dag de er stekt. Smør dem med godt smør, strø over raspet, sur mysost, og legg leivene dobbelt flere ganger så det blir mange lag. Ha litt smør mellom hvert lag. Klipp dem til slutt opp i jevne firkanter.

Krinalefse

Krinalefsen er en av de nordnorske lefseslagene.
Deigen ble laget av en blanding av bygg eller rugmel og fint hvetemel. Til en 10-12 leiver trenger en 200 gr bygg- eller rugmel, 200 gr hvetemel, og ca. 3 dl god fløtemelk. Deigen skal være myk og ikke for seig, og bør stå en stund på et kjølig sted før den kjevles ut.

«Kriningen» eller røren lages av 2 egg, 2 1/2 dl tynn fløte, litt kanel, litt kardemomme, 1 ts. Hjortetakksalt, 1 ts. Sukker og så hvetemel til den blir omtrent som en tynn grøt. La røren få stå og svelle en stund. Deigen kjevles ut til jevntykke leiver med 28-30 cm. I diameter, omtrent så tynt som til flatbrød. Legg leivene oppå hverandre med litt mel i mellom, etterhvert som de kjevles ut. Skal leivene krines, må de være hele og fine. Er det hull i dem, nytter det ikke å krine dem.

Halvstek leivene først på takken (hellen) eller stekeovnsplate, la dem så bli kalde før man har røren på. Til å krine med brukte man et slags trekarde eller en «kam» laget av never med korte tinder.

Først smurte en røren utover, leiven med en kniv, så «krinte» en mønster i den med kammen. I dag brukes en ikke for spiss gaffel. Den overflødige røren stryker en etterhvert over på en annen leiv, og den «krinte» leiven trekkes forsiktig over på en usmurt stekeovnsplate, og «tørkes» i ovn ved svak varme til røren er stivnet og blir gulhvit. Lefsen skal være gjennomstekt, men ikke helt sprø. Legg lefsene oppå hverandre etter stekingen, med et lett press over.

Dette var noen av mine lefseoppskrifter. Du finner flere oppskrifter på våre sider om norsk tradisjonsmat samt under her er noen av de jeg har bilde til.


AnnonseLefser 2


Prøv også Lefser 2.

Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 24.07.2011
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

5 dl seterrømme
350 g sukker
125 g meierismør
2 ts hornsalt
2 ts malt kardemomme
ca 800 g hvetemel
250 g meierismør
6 ss sukker
6 ts malt kanel


Lefser passer godt som blant annet ettermiddagskos.


Fremgangsmåte

Bland rømme og sukker. Rør i smeltet, avkjølt smør. Bland hornsalt, kardemomme og det meste av melet og rør blandingen i røren. La deigen stå kaldt i ca 2 timer.
Del den i 12 deler og kjevle hver del til runde leiver. Dryss litt mel på stekeplaten, og legg på lefsene og stek dem lyst gylne. Avkjøl lefsene hver for seg.

Bland romtemperert smør, sukker og kanel. Smør fyllet på de avkjølte lefsene, og legg sammen to og to med smørsiden inn. Skjær de fylte lefsene i passe store snipper.

I stekeovnen ved 250 °C i ca 8 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 427,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bløtlefser fra Løvøy


Prøv også Bløtlefser fra Løvøy.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 egg
5 dl sukker
5 dl melk
2 ts bakepulver
hvetemel til deigen
smørkrem av melis, meierismør, kanel og vaniljesukker


Mengden hvetemel er litt usikker, men jeg har beregnet 1 kg pga næringsbregningen. Prøv deg frem.


Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til eggedosis og bland inn melken. Tilsett 1 dl mel blandet med bakepulver først. Rør så inn mer mel til deigen er fast nok til å kunne kjevles.

Kjevle tynt ut og stek lefsene på middels varme på begge sider.

Avkjøles under klede.

Ved bruk bløtes lefsene med lunkent vann før de smøres med smørkrem. Brettes doble og klippes i pene snipper.

Lefsene kan gjerne smøres ferdige og fryses ned.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 282,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 57,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Mine mørlefser


Prøv også Mine mørlefser.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2010
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Marianne
Bildet er tatt av Marianne

Ingredienser

2 dl seterrømme (35%)
2 dl kefir (kulturmelk)
1/2 dl sirup
3 ss sukker
2 ts hornsalt
ca 700 gr hvetemel til en passe løs deigFremgangsmåte

Pisk sammen rømme, kefir og sukker. Tilsett sirup, og ha i mel og hornsalt. Tilsett melet litt etter litt. Arbeid ikke så mye med deigen at den blir seig. Lefsene blir bedre jo mindre mel du har i dem.
Kjevle deigen ut og stikk runde leiver (ca 15 cm i diameter, men mine er bare 10-12 cm).
Legg dem på varm takke og stek dem pent lysebrune på begge sider. Avkjøl. Lefsene skal være myke.
Lefsene smaker godt til ost eller marmelade og te. Du kan også legge to og to sammen med smør, melis og kanel på. Da skjæres de i snipper.

(Jeg bruker også litt reven geitost i smørkremen).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 299,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Hverdagslefse.

Hverdagslefse


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brødfakta
Bildet er tatt av Brødfakta

Ingredienser

0,5 l skummet melk
0,5 l kefirmelk
0,5 l byggmel
0,5 l siktet rugmelFremgangsmåte

Med denne er du tilbake til det mest tradisjonsrike av det tradisjonsrike i norsk matkultur. Like alminnelig dengang som kneippbrød er nå. Nyt både baking og smaking.

Lag jevning av byggmelet og melken. Kok opp blandingen og avkjøl den helt. Rør i den av og til.

Når grøten er kald, eltes rugmelet i til det blir en myk, fin, sammenhengende deig. Deigen deles opp i små emner, og den bakes ut til tynne lefser. Disse stekes raskt på begge sider. Bruk takke med god varme. Med en gang lefsene er stekt, legges de i en stabel med klede over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 140,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kling lefser.

Kling lefser


Antall porsjoner = 20
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

2 l melk
300 g smør
2 dl semulegryn
2- 2 ½ kg hvetemel

Fyll:
Romtemperert smør og sukker


Søte, gode og myke tradisjonslefser, smurt med smør og sukker smaker de herlig. Oppskrift fra Bodil Nordjore.


Fremgangsmåte

1. Kok opp smør og melk og tilsett semulegryn. La koke til grynet er helt kokt ut. Avkjøl i noen minutter før du heller over i en bakebolle.
2. Tilsett mel til deigen ikke er klissete lenger. Når det begynner å bli tungt å røre heller du deigen over på et melet bakebord. Bruk gjerne en deigskrape til å samle deigen med siden den kan være litt varm. Tilsett så lite mel som mulig, men samtidig nok til at deigen samler seg fint.
3. Del deigen opp i 20 emner og kjevle ut leivene så tynne som du klarer uten at de revner.
4. Stek lefsene på takke på nest høyeste temperatur til du ser at leiven bobler seg litt opp og det er kommet små brune prikker på undersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden.
5. Etterhvert som lefsene blir ferdig stekt plasserer du dem lag på lag med kleder mellom. Legg gjerne noe over lefsene så de blir liggende i press.
6. Når du skal smøre på lefsene kan du bruke en dusjflaske med vann til å bløte dem først. Smør så lefsene med et tyng lag smør, og strø med sukker til de blir passe søte. Brett sammen med konvoluttbretting og del i passende biter.

Tips! Disse lefsene kan fryses både smurte og usmurte. Får du gjester kan du ta lefsene opp av fryseren og servere dem allerede etter en halvtime. Tid: over 60 min Vanskelighetsgrad: vanskelig Porsjoner: 20

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 261,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lefse til rakfisk og lutefisk.

Lefse til rakfisk og lutefisk


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Mona Gundersen

Ingredienser

1 ½ kg potet
ca. 150 g siktet rugmel eller sammalt
ca. 50 g hvetemel
5 ts salt


Disse myke potetlefsene passer spesielt godt til fisk- og kjøttretter. Oppskrift fra Hartvig Moasveen


Fremgangsmåte

1. Start med å koke og mose potetene.
2. Ha så alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og la maskinen gå til alt er godt blandet og deigen slipper bollen.
3. Del deigen i åtte emner og kjevle ut leivene så tynne som du klarer uten at de revner.
4. Stek lefsene på takke på nest høyeste temperatur til du ser at leiven bobler seg litt og at det er kommet små brune prikker på undersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden.
5. Etterhvert som lefsene er ferdig stekt og har dampet av seg litt, bretter du dem sammen og legger i press.

Tips! Hvis ikke lefsene skal spises samme dag lønner det seg å fryse dem med matpapir mellom lagene og ta opp fra fryseren i porsjoner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelagde lomper.

Hjemmelagde lomper


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.07.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

1 kg potet
1 ts salt
1,5 dl hvetemel
1 dl rugmel, fint
hvetemel til utbaking


Lomper er typisk norsk. Det er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Prøv deg i våre forfedres fotspor og lag lomper selv!


Fremgangsmåte

Denne oppskriften gir 12 til 14 lomper.

Kok potetene med skallet på. Mos dem sammen med 1 ts salt. Bland inn hvetemel og rugmel. Lompene blir harde med for mye mel.

Del opp i 12-14 emner som kjevles ut til runde leiver, ca. 20 cm i diameter.

Stek lompene i tørr stekepanne (gjerne på grillen) eller på takke til de er lyse, men med brune flekker. Legg lompene oppå hverandre og dekk med et håndkle eller lignende.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 110,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mine mørlefser.

Mine mørlefser


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2010
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Marianne
Bildet er tatt av Marianne

Ingredienser

2 dl seterrømme (35%)
2 dl kefir (kulturmelk)
1/2 dl sirup
3 ss sukker
2 ts hornsalt
ca 700 gr hvetemel til en passe løs deigFremgangsmåte

Pisk sammen rømme, kefir og sukker. Tilsett sirup, og ha i mel og hornsalt. Tilsett melet litt etter litt. Arbeid ikke så mye med deigen at den blir seig. Lefsene blir bedre jo mindre mel du har i dem.
Kjevle deigen ut og stikk runde leiver (ca 15 cm i diameter, men mine er bare 10-12 cm).
Legg dem på varm takke og stek dem pent lysebrune på begge sider. Avkjøl. Lefsene skal være myke.
Lefsene smaker godt til ost eller marmelade og te. Du kan også legge to og to sammen med smør, melis og kanel på. Da skjæres de i snipper.

(Jeg bruker også litt reven geitost i smørkremen).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 299,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Søte mørlefser.

Søte mørlefser


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

6 stk egg
3 dl sukker
1 l kulturmelk
500 g smør
1 beger seterrømme
500 g lys sirup
3 ts natron
9 ts hjortetakksalt
2,5- 3 kg hvetemel


Myke og søte mørlefser som er ekstra gode med ost på. Du kan enkelt bake en grovere variant som egner seg godt til turmat.


Fremgangsmåte

1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt sammen smør og sirup.
3. Rør natron og hjortetakksalt ut i kulturmelken og la det stå litt.
4. Bland inn resten av ingrediensene og tilsett mel til deigen akkurat ikke er klissete lenger.
5. La deigen stå litt for å fastne før du kjevler ut leiver til en tykkelse på ca. 0,5 cm.
6. Bruk et lokk til å stikke ut fine lefser. Da blir lefsene like store.
7. Stekes på takke på nest høyeste temperatur til de er svakt gyllenbrune på begge sider. Du vil kunne kjenne at lefsene blir litt lettere når de er gjennomstekte.

Tips!
Du kan bytte ut noe av hvetemelet med bygg eller havre og bake ut i havregryn om du ønsker en sunnere lefse. Du kan gjerne fryse ned lefsene. Tid: over 60 min Vanskelighetsgrad: middels Porsjoner: 18

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 318,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mor sine hardangerlefser.

Mor sine hardangerlefser


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.12.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elbjørg Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

225 gr margarin
5 dl kulturmelk
250 gr sukker
3 egg
1,2 kg hvetemel
0,5 ss natron


Lefsene som min mor lager til jul. Utrolig gode og ganske søte. Perfekte i brødrister og så med smør og syltetøy på. Disse er av typen tykklefse og stekes helst på takke. Husk at de stekes brunflekkede på hver side.


Fremgangsmåte

Varm margarin og melkog rør inn alt det andre. La stå litt.
Elt forsiktig til jevn deig. Bak ut til emner på størrelse med en underskål og litt tykke, og stek på middels varm takke. Lite på første siden og litt mer på den andre.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 315,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:86
Grillmat.Kaffekos.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.