Som flere sikkert har sett er det nå sesong for lutefiskelskere. Lutefisk er igjen på menyen på
flere restauranter, og i fiskediskene finner man og delikatessen.
Men skal man virkelig få en opplevelse av lutefisk måltidet er det lurt å la proffene imponere deg
på en av de mange restauranter som serverer dette.
Det er nok mange forskjellige kvaliteter og varianter ute å går, men ett våkent blikk fra dere og
noen oppfølgende spørsmål til spisestedet, avslører ofte de som ikke har "ren lutefisk i
posen."
Husk at restaurant Luihn som jeg nevner under er lagt ned.
Vi tok turen ned på en av de bedre lutefiskrestaurantene i Kristiansand, restaurant Luihn, og
snakket med innehaver og kjøkkensjef Roy Parker om lutefisk.
- Det viktige her er selvfølgelig råvarene og det å få en skikkelig lutet fisk, sier Roy. Det er
ofte den gamle metoden med luting som lager det beste resultatet, sier han.
- Nå er det ikke så lett å få tak i disse, men vi har lykkes med å finne gode leverandører, legger
han til.
Lutefisk
Lutefisk er som sagt lutet tørrfisk av sei eller torsk. Det er en kunst å kunne "lese" tørrfisken
slik at bare den beste blir plukket ut til lutefisk.
Etter at man har funnet råvarene, kan man begynne bløtleggingen. Fisken skal bløtes i opp til en
uke(+-) og det er viktig å skifte vann ofte.
Selve luting skjer ved at fisken legges i lut. Før i tiden brukte en bare lut av aske feks av
bjørk, mens en nå oftest bruker kaustisk soda.
Etter lutingen vannes fisken ut igjen og her er det viktig med rent vann, da lutingen har tatt
livet av alle bakterier.
Og så tilbake til tilberedningen, hvor vi igjen får gode råd av Roy Parker.
- Når fisken skal i gryta, bruker jeg en stor gryte med fiskerist i bunnen. Jeg har litt vann i den, koker opp
og legger fisken på risten. Fisken drysses med pepper og mye salt(skal være salt skorpe). Lokkes legges på og vannet skal
fosskoke i 10-15 minutter, slik at fisken nesten blir steamet, sier Roy.
- Fisken hos oss blir servert med mandelpoteter, ertestuing og ristet bacon. Og annet tilbehør som
sirup, sennep, hvit saus, brunost, løk osv, serverer vi til, sier han
Restaurant Luihn vil frem mot jul ikke bare servere lutefisk, men også skikkelig pinnekjøt i
tillegg til mange viltretter med hjort, reinsdyr, fasan mm. Det anbefales å prøve noe av disse som
ett alternativ til den vanlige julematen.
Restaurant Luihn har egen nettside:
Les mer
I vårt arkiv har vi og andre artikler om lutefisk:
Lutefisksesongen står for
tur.
Ringerikspotet - en rund
delikatesse.
Lutefisk Larousse Gastronomique 2006
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
12.02.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
3 kilo lutefisk
2 pakker (500 gram) frosne "petits pois" (erter)
250 g smør
200-300 g bacon i terninger
1 kilo ringerikspoteter
5 dl béchamel
2 ss tørr Colman sennep
2-3 ss sterk Dijon sennep
1-2 ss Worchester sauce
1 knivspiss kajennepepper
1 sitron (saften av)
Salt og hvit pepper
Svart pepper fra pepperkvern
1 bunt gressløk
Fremgangsmåte
Hellstrøms lutefisk.
1) Vi koker ringerikspotetene, håndskreller dem og holder dem varme i en kasserolle med litt smør.
2) Vi lager sennepsausen. Fremgangsmåten er som til en bechamelsaus:
½ liter fløtemelk, 2 ss hvetemel. rørt sammen med 30 gram smør og salt.
Vi bringer fløtemelken til kokepunktet, og før oppkok har vi i jevningen av smør og mel, vi lar det koke et par minutter, mens vi rører sausen glatt og homogen. Vi siler denne over i en annen kasserolle og tilsetter sennepene, WCSS, saften av en sitron, kajennepepper og rører så inn ca. 50 gram smør, for å gjøre sausen ekstra glatt og velsmakende.
3) Vi deler lutefisken i porsjonsstykker og beregner to gode biter per hode. Vi legger dette på to store ildfaste fat, for to separate serveringer. Vi salter godt med fingersalt. Vi dekker fatene med aluminiumsfolie og stiller i varm ovn, ca. 180 grader, i ca. 20 minutter, avhengig av tykkelsen på fisken.
4) Vi koker petits pois i saltet vann i ett minutt, har dem varme i en blender, tilsetter 100 gram smør og kjører til glatt og fin puré, smaker til med salt og hvit pepper og holder varm i en kasserolle.
5) Vi steker baconterninger sprø og gyllenbrune og blander inn en bunt finskåren gressløk i baconfettet straks før serveringen.
6) Vi anretter på store varme tallerkener.
Vi lar fisken renne godt av før vi legger den på glovarme tallerkener, og stiller frem de forskjellige garnityrer og sauser først når hver gjest har fått renset fisken og er klar for nytelsen. De samme regler gjelder for lutefisk som for torsk. Balansekunst med varmen.
Hold høy temperatur på alt!
7) Vi går til dekket bord.
Protokoll for tilbehøret til lutefisk utover det som er omtalt tidligere.
Flatbrød
Sirup
Brunt smør
Smeltet smør
Smørsaus
Brunost
Svart pepper
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
99,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lutefisk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2019Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
3 kg lutefisk
2 - 3 ss salt
ca 600 g gode Mandelpoteter
200 g bacon i skiver eller et stykke.
grovmalt pepper
Tilbehør:
Ertestuing
4 personer.
3 dl tørre grønne erter
vann
----
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt
Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder.Fremgangsmåte
Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovn. Sett stekeovnen på 200 grader. Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned. Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie.
Settes i ovn ca 40 minutter ved 200 grader. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.
Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.
Ertestuing:
La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann så mye at det dekker ertene. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt. Eller lag ertestuingen etter oppskriften på pakken.
Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger.Grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tradisjonell lutefisk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W)Ingredienser
3 kg lutefisk
2 - 3 ss salt
Tilbehør:
1 pakker ferdig ertestuing
ca 600 g gode poteter
200 g bacon i skiver eller et stykke.
grovmalt pepper
Lutefisk servert med ertestuing, bacon og gode poteter er norsk tradisjon på sitt beste. Noen vil ha brunost, sirup eller sennep i tillegg, lutefisken har mange venner.Fremgangsmåte
Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne. Sett stekeovnen på 200 grader.
Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned. Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie.
Settes i ovn ca 40 minutter ved 200 grader. Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt. tilbered ertestuingen etter anvisning på pakken.
Tips
Husk at om du tilbereder mindre enn 3 kg lutefisk blir koketiden kortere. Beregn ca 15 minutter pr. kg lutefisk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
80,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Lutefisk i stekeovn
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
24.11.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3 kg lutefisk i stykker
3 ss salt
Mange liker lutefisk, men jeg må innrømme at jeg ikke er en av dem. Men jeg har respekt for de som liker dette og har mange forskjellige oppskrifter på lutefisk. Nå før jul er det mange lutefisklag rundt forbi.Fremgangsmåte
Legg fiskestykkene i en vid ildfast form, for eksempel i en langpanne. Dryss salt over. Dekk formen med aluminiumsfolie. Stekes på nederste rille på 200 C i 30 minutter til fisken er gjennomvarm.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
49,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lutefisk med bacon
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2005Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca.1 kg lutefisk fra ryggfileten
8 skiver bacon
1 ss smør
1 ts salt
1 ts grovkvernet pepper
Sennepssaus:
1 sjalottløk
2 dl hvitvin
2 dl fløte
1-2 ss sennep
1 ss sitronsaft
2 ss smør
1 ts salt
1/2 ts pepper
Hva er vel lutefisk uten bacon! Her får du luksusvarianten, nemlig et godt stykke fisk fra den tykkeste delen omsvøpt av en raus baconskive. Resten av fisken damper du som vanlig.Fremgangsmåte
Ovn: 200°C i 30-40 minutter.
Slik gjør du:
1. Skjær fileten fra skinnet, og del den i fire porsjonsstykker.
2. Rull to skiver bacon rundt hvert stykke og fest med en tannpirker.
3. Brun stykkene forsiktig rundt baconsiden. Sett dem så i en ildfast form. Krydre og stek til fisken er gjennomstekt.
Server med sennepssaus, ertepuré (se egen oppskrift) og kokte poteter.
Sennepssaus:
Slik gjør du:
1. Hakk løk og kok den opp sammen med hvitvin. La det koke inn til halv mengde i ca. 10 minutter.
2. Tilsett fløte og la det koke videre i 5 minutter.
3. Ha i sennep og sitronsaft og pisk inn smøret. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
134,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lutefisk med grønne linser og sennepssaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BörjessonIngredienser
2 kg lutefisk
3 ss salt
Grønne linser med bacon
2 dl linser, grønne
0,5 stk sjalottløk
2 dl vann
75 g bacon
salt og pepper
Sennepssaus
1 stk sjalottløk
1 ss olivenolje
2 ts sennep, grov
4 stk aprikos, tørket
2,5 dl fiskebuljong
0,5 dl kremfløte
1 ts maisennajevner, lys
salt og pepper
Tilbehør
mandelpotet
Tradisjonell lutefisk med spennende vri på tilbehøret. Grønne linser og sennepssaus er et utmerket alternativ til den mer tradisjonelle ertestuingen.Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 175 grader.
Skjær lutefisk i porsjonsstykker og dryss med salt.
La den ligge i romtemperatur i 60 minutter.
Hell av vannet som trekkes ut og skyll lutefisken i kaldt vann.
Legg lutefisken i en langpanne med skinnsiden ned.
Sett den i stekeovnen og la den stå i ca. 40 minutter, eller til den er ferdig.
Grønne linser med bacon
Kok linser møre med hakket sjalottløk.
Kokes i ca. 20—25 minutter.
Sil av overflødig vann.
Skjær bacon i terninger og sprøstek det.
Bland baconterningene med linsene.
Sennepssaus
Surr finhakket sjalottløk i olje i ca. 1—2 minutter.
Tilsett sennep og rør om.
Skjær aprikos i små terninger og rør inn, hell på fiskebuljong og fløte.
La sausen surre i ca. 20 minutter.
Smak til med salt og pepper og jevn eventuelt lett med maisenna.
Server med kokte mandelpoteter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
75,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lutefisk i lefse 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BörjessonIngredienser
300 g lutefisk, kokt
4 ss bacon
2 stk potet
4 stk potetlefse
2 ss rømme
salt og pepper
Lutefisk i lefse er en tradisjon fra Gudbrandsdalen som er viktig å ta vare på. I tillegg til denne tradisjonsrike oppskriften vil vi også gi tips til en mer moderne variant.Fremgangsmåte
Skjær bacon i terninger og stek gyllen. Skrell og kok potet til det er mørt, skjær så i biter.
Legg kokt lutefisk, baconterninger og kokte potetbiter på lefsene.
Ha over rømme, og dryss over litt salt og pepper.
Brett sammen og spis med stor appetitt.
Tips:
En annen variant kan være å bruke tortillawraps. Da legger du kokt lutefisk, kokt potet, skiver av brunost, og fordeler litt rømme og soyasaus over. Avslutt med litt salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lutefisk med myntekrydret ertepuré og soyasmørsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.12.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
2 kg lutefisk
2 ss salt
50 g chorizopølse
pepper
aluminiumsfolie
Ertepuré
500 g erter, fryst
1,5 dl kremfløte
3 ss mynte, frisk
salt og pepper
Soyasmørsaus
1 dl fiskekraft
1,5 dl kremfløte
3 ss soyasaus
2 ts maisennajevner, lys
50 g smør
Tilbehør
potet
Lutefisk er en klassiker når det nærmer seg jul, og oppskriften er gjerne den samme hver gang. Prøv en ny variant neste gang med soyasmørsaus og ertepuré med mynte.Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 °C.
Skjær lutefisken i serveringsstykker og legg dem med skinnsiden ned i en langpanne med kanter.
Dryss med
salt og la dem ligge i 30 minutter. Hell av vannet som trekkes ut.
Ha pepper over fisken og dekk langpannen med aluminiumsfolie.
Stek lutefisken i stekeovnen i ca. 40 minutter.
Skjær chorizo i tynne skiver og rist dem i tørr stekepanne.
Ertepuré
Bland erter med kremfløte og hakket mynte, og gi det et oppkok så ertene tiner.
Mos alt sammen og sil puréen.
Smak til med salt og pepper.
Soyasmørsaus
Kok opp fiskekraft, kremfløte og soyasaus, rør inn maisennajevner og la sausen koke i 2 minutter.
Rør inn kaldt smør rett før servering.
Server lutefisken med ertepuré, soyasmørsaus og kokte poteter ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lutefisk med kapers
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Lutefiskens Venner SverigeIngredienser
2 kg lutefisk
1 fedd hvitløk
1 ss salt
Salsa verde
0,5 fedd hvitløk
2 ss gressløk
2 ss persille, frisk
2 ss kapers
2 stk sardiner i olje
Grønn saus
1 stk sjalottløk
1 ss smør
2 dl hvitvin, tørr
7 dl grønnsakbuljong
500 g erter, fryst
1 dl matfløte
Tilbehør
4 skiver landbrød, grovt
sitron
Lutefisk med bacon, ertestuing og potet er en tradisjon mange vil holde fast på. Men ønsker man å endre tilbehøret kan man gjerne lage lutefisk med ny og spennende saus, kapers og salsablanding.Fremgangsmåte
Del lutefisk i serveringstykker.
Bland finhakket hvitløk med salt og gni dette på lutefiskstykkene.
Legg de i en ildfast form og dekk formen med aluminiumfolie.
Kok lutefiskstykkene i ca.12 minutter i stekeovn ved 250 grader.
La lutefisken hvile et par minutter før servering.
Salsa Verde
Finhakk hvitløk.
Bland sammen gressløk, persille, hvitløk, kapers, sardiner og sitronsaft i en mikser til man får en jevn saus.
Smak til med revet sitronskall og pepper.
La blandingen stå kjølig i ca. 20 minutter.
Grønn saus
Surr finhakket sjalottløk i smør til den er myk.
Tilsett hvitvin og kok inn til det halve.
Tilsett buljong og kok i ca. 20 minutter.
Tilsett erter og kok i ca. 5 minutter.
Rør inn fløte til man får en jevn saus.
Sil sausen og smak til med salt og kajennepepper.
Tilbehør
Skjær brødet i skiver (ta gjerne bort skorpene)
Smør salsablandingen på brødskivene og stek i stekeovn ved 225 grader i ca. 5 minutter.
Server lutefisken med grønn saus, salsabrød og kapers som pynt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
59,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:694