Makrell. ikke bare stekt


Oppdatertdato: 2022-07-13 Tema: Makrell Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Vi som er vokst opp med makrell om sommeren, har gode tider akkurat nå. Selvfølgelig stekes det her hjemme, men makrell kan og brukes på andre måter som røkt, syltet, grillet, kokt, sushi, som burger, makrellkaker ++. Jeg tar her opp noen andre oppskrifter med makrell som man kan prøve seg på og gjerne servere en varm sommerdag. Men selvfølgelig er jo klassikeren hjemme hos oss stekt makrell med rømme, potet, agurksalat og litt grønt. Men her er noen andre dere kan kose dere med. Husk at alle er næringsbregnet og allergisjekket.

Annonse



Grillet makrell 2


Prøv også Grillet makrell 2.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 17.07.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

2 stk Makrell.
Marinade:
4 ss olje
4 ss sitronsaft
1 liten revet løk
5 knuste pepperkorn
1 fedd presset hvitløk
2 ts salt


Makrell er bare nydelig på grillen. Her servert med grillede søtpoteter, agurksalat


Fremgangsmåte

Grilltiden:

Avstand fra steketid (på fra glørne hver side):

Skiver og fileter: 6-7 cm - 4-7 min

Hel fisk på ca 300 g: 10-15 cm - 6-10 min

Hel fisk på ca 1 kg: ca 15 cm - 15-20 min

Fisken er ferdig når fiskekjøttet løsner fra bena.

For at fiskekjøttet ikke skal sette seg ved, er det viktig å pensle fiskeskivene med olje eller smør. Det kan og lønne seg å skyve de rundt hele tiden, slik at de ikke brenenr fast. Grill dem gyllenbrune på hver side. Dryss på salt og pepper når de er ferdig grillet.

Fiskeskivene blir ekstra saftige og smakfulle hvis de får trekke i en marinade i ca 1 time før grilling.

Bland alle ingrediensene og hell marinaden over fisken.

Agurksalat lager du lett ved å høvle en slangeagurk i tynne skiver. Bland lett med et beger Créme Fraiche. Smak til med salt. Anrett i bolle med salatblader og finklippet dill.

Som tilbehør til fisken kan det serveres en frisk agurksalat og kokte poteter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ginataang Mackerel


Prøv også Ginataang Mackerel.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 05.10.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 røkte makrellfileter
0,5 løk hakket
2 fedd hvitløk hakket
1 grønn chili
2 stk tomater
2 hode pak choy
1 dash pepper
1 dash salt
Evt litt fish sauce
3 dl kremfløte eller (kokosmelk + 1 dl vann)
1 ss ingefær i strimler

2 porsjoner jasminris


Spesiell gryte med masse smak om en bruker røkt makrell.


Fremgangsmåte

Kok opp halvparten av fløte(kokos), ingefær, chili, løk, hvitløk, pepper og salt, røres til det koker.
Når det koker så tilsettes makrell, evt fersk makrell. Dekk til og kok i 3 minutter. Ha i resten av fløten.
Ha i pakchoy og tomater og kok i 3 minutter.

Serveres med ris

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 189,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Syltet makrell fra Sørlandet


Prøv også Syltet makrell fra Sørlandet.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 kg makrell
2,5 dl vann
1 1/2 ts salt
1 liten løk i skiver
3 ss eddik
10 pepperkorn
2 laurbærblad
2 nellikspikre
1/3 ts revet muskatnøtt
hakket persille


Syltet makrell er herlig sommermat servert kald med varme poteter og rømme til.


Fremgangsmåte

Rundrens fisken og vask den godt i rikelig kaldt vann. Skjær fisken i skiver, ca 2 fingerbredder tykt.

Kok opp vann og salt og legg i fisken. Kok opp og la fisken bli akkurat gjennomkokt. Ta ut fisken og legg i en bolle. Kok opp kraften med alle krydderne og hell den kokende over fisken. Strø over persille og la fisken stå kjølig og trekke til neste dag.

Syltet makrell er god sommermat servert kald med varme poteter og rømme til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 73,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Helstekt makrell på grill.

Helstekt makrell på grill


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.09.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat nyttig
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

Grilitid: 15-25 min.
Ca. 15 cm fra glørne
2 store eller 4 små makrell
salt, pepper
1 sitron
2-3 løk
1 fennikel eller 1/2 stangselleri
3-4 ss olje


Makrellsesongen kan vare lenge og denne passer fint på sesommeren/høsten. Vi serverte med grønnsaksrøre


Fremgangsmåte

Rens og tørk makrellen godt og gni dem inn- og utvendig med grovt salt. La fiskene trekke 10 min. Skjær renset løk i tynne ringer og renset fennikel i skiver og strimler.

Skyll fisken lett, tørk den og fyll buken med løk og fennikel. Lukk buken med tannstikkere eller grill-nåler. Pensle fisken med en blanding av sitronsaft, pepper og olje og grill til fiskekjøttet er fast ved ryggbenet. Pensle flere ganger med oljen og snu fisken når den er fast og lysebrun på undersiden.

Eventuelle rester av løk og fennikel grilles på et stykke smør- eller oljepenslet aluminiumsfolie ved siden av makrellen. Serveres med sprø pariserloff og en grønn salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Syltet makrell 2.

Syltet makrell 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2002
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 kg makrell
3/4 l vann
1,5 ts salt
1 liten løk i skiver
3 ss eddik
15 pepperkorn
3 laurbærblad
3 nelliker
1/2 ts muskat
Hakket persille



Fremgangsmåte

Makrellen rundrenses og skylles godt. Skjæres i 2 cm tykke skiver
Kok opp vann med salt og ha i fisken. Kokes til den er gjennomkokt og legges i en bolle. Pass på så den ikke koker for mye.
Ha det andre oppi laken og kok opp. Helles så over makrellen og settes kjølig til neste dag.

Server kald med poteter, smeltet smør og rømme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 47,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Teryakimarinerte makrellfileter.

Teryakimarinerte makrellfileter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Astrid Hals

Ingredienser

8 makrellfileter
Teryakimarinade (kan kjøpes ferdig på flaske)

Marinade:
1 dl soyasaus
1 dl tørr sherry
1 ts sukker
1 presset hvitløkfedd
1 ts ingefær, frisk finhakket


Mariner makrellen i teriyakimarinade før du legger den på grillen for en eksotisk smak. Jasminris som tilbehør gir også denne tradisjonelle råvaren fra havet et asiatisk preg.


Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la den koke i 5 min. Avkjøl.

Pensle makrellfiletene på begge sider flere ganger med marinaden.

Stek dem på grill eller tørr stekepanne i 2-3 minutter på hver side.

Serveres nystekte med resten av marinaden ved siden av. Bruk gjerne salat og kokt jasminris som tilbehør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 118,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fiskeburger.

Fiskeburger


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.10.2013
Denne retten tar ca 35 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

600 g fersk seifilet eller annen fersk fisk som laks og makrell
1 ss potetmel
1 liten løk
2 ss gressløk
1 1/2 dl kald melk
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper


Fiskeburgere er blitt en vane her hjemme. Og denne føyer seg inn i denne tradisjonen vår. Men her har vi faktisk ikke stekt burgeren, men fritert den! Uvanlig men godt. Sånt skjer når frityrkokeren er full av olje


Fremgangsmåte

Skjær fisken i biter og ha dem i en foodprocessor sammen med saltet. Kjør maskinen noen sekunder til alt er blandet, eller mal fisken i en kjøkkenkvern.

Rør inn den kalde melken litt om gangen og ha i potetmelet. Ha til slutt i finhakket løk, gressløk og pepper. Stek burgerne på middels varm panne. Serveres med salat og dressing i burgerbrød, pitabrød eller på en grov brødskive.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grove makrellkaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

500 g renskåret makrellfilet
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 1/2 ss potetmel
2 ss hakket løk
1 1/2 dl melk
margarin til steking



Fremgangsmåte

Mos fiksekjøttet med en gaffel, eller kjør det raskt i en food-processor. Rør inn salt, pepper, potetmel og løk. Spe raskt med melk og form farsen til åtte like kaker.

Stek fiskekakene i margarin i panne. Server kokte poteter og råkost til. Makrellkakene er også gode kalde som pålegg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 111,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ura og gunkan maki.

Ura og gunkan maki


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.03.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Studio Dreyer-Hensley

Ingredienser

6 dl sushiris
6 ss riseddik
2 ss sukker
1 ts salt
4 stk noritang
bambusmatte

Chilimajones
2 ss majones
1 ss chilisaus

Uramaki
2 stk makrellfilet, uten skinn og bein
0,5 stk avokado
0,5 dl sesamfrø

Gunkanmaki
2 stk kamskjell
1 ts lodderogn
1 stk gulrot
1 ts vårløk

Tilbehør
soyasaus, lys
wasabi
ingefær, syltet


Det finnes forskjellige varianter av maki sushi. Med denne oppskriften lager du uramaki, der risen ligger på utsiden av noritangen, og gunkanmaki, der fyllet ligger på toppen.


Fremgangsmåte

Kok risen etter anvisning på pakken eller følg fremgangsmåte som beskrevet her.
Rør sukker og salt i riseddiken til alt er oppløst.
Ha eddiken over risen når den er avkjølt og vend forsiktig inn. Pass på at risen ikke blir for fuktig, juster derfor mengden gradvis.

Chilimajones
Lag chilimajones ved å røre sammen majones og chilisaus.

Uramaki
Uramaki er når risen ligger på utsiden av noritangen.
Ta en bambusmatte og dekk med plastfolie. Del noritangen i to og legg den ene halvdelen på bambusmatten med den ruglete siden opp.
Fordel risen jevnt utover noritangen med fingrene. Snu så noritangen slik at risen blir liggende ned mot plastfolie.
Legg makrell, avokado og litt chilimajones langs midten av noritangen. Løft den ene siden av matten som er mot deg og hold fyllet på plass med fingrene.
Rull slik at de to kantene av ris og noritang møtes. Press lett langs bambusmaten for at rullen skal holde sammen.
Dryss over litt sesamfrø på utsiden av rullen.
Bruk en kniv fuktet i eddikvann for å skjære rullen i to like store deler. Legg de to halvdelene parallelt med hverandre og skjær dem i 8 like store biter.

Gunkanmaki
Hakk kamskjell i biter, gulrot i små terninger og vårløk i tynne skiver. Vend så inn litt chilimajones.
Fukt hendene så risen ikke kleber. Lag en nigiri risball, risballen skal ikke være høyere enn 2 cm.
Legg en strimle noritang rundt risballen, og fest endene av noristrimmlene ved å presse et riskorn på den ene enden, og overlapp med den andre enden. Strimmlene med noritang må være noe høyere en risballen for å skape et hulrom.
Legg så i blandingen med kamskjell og lakserogn i hulrommet over risballene.
Server ura- og gunkanmaki med soyasaus, wasabi og ingefær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 160,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Makrell i tomat hjemmelagd.

Makrell i tomat hjemmelagd


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.01.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

4 stk makrellfilet
4 ss hvetemel
1 ts salt
1 ts pepper
olje

Tomatlake
0,5 dl eplesidereddik
2 dl hermetiske tomater, grovhakkete
1 dl sukker
0,5 ts salt
0,5 ts pepper

Tilbehør
brød
potet
salat


Er en av dine lunsjfavoritter makrell i tomat på skiva? Prøv deg på en hjemmelaget variant. Denne kan du også servere som en enkel middag med nykokte poteter og salat ved siden av.


Fremgangsmåte

Tomatlake:
Rør sammen ingrediensene til laken så sukkeret smelter. Vend makrellfiletene i en blanding av mel, salt og pepper. Stek dem i olje til de er delikat brune og gjennomstekte, ca. 2 minutter på hver side.
Legg makrellfiletene i et dypt fat og hell tomatlaken over. La makrellen trekke i kjøleskap til neste dag.
Bruk makrell i tomat som pålegg eller lunsjrett med nykokte poteter og grønn salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 155,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fransk Makrell form .

Fransk Makrell form


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.01.2007
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er M.S.A
Bildet er tatt av M.S.A

Ingredienser

Til Ca. 4 pers

En pakke Findus Franske Grønnsaker
En boks med hermetiske hakkede tomater
1,5 dl fløte
Fire makrell fileter
Salt og Pepper + litt Salt til

Ris etter anvisning på pakken



Fremgangsmåte

Ha en pakke Franske grønnsaker i en ildfast form, hell over tomater og fløte. Bland gjerne dette på forhånd, da unngår man at fløten skiller seg.

Strø så over litt salt og pepper, legg makrell filetene over og ha på litt salt til.

Stekes i ovn ved ca 200 grader i ca 20 min.

Serveres direkte med Ris til

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt ris med røkt makrell.

Stekt ris med røkt makrell


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.03.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g røkt makrell i biter
6 dl risrester(kokte)
0,5 vanlig løk hakket
2 egg
4 vårløk i biter


Makrell gir en markert smak på denne, så ikke bruk for mye. Eller er det en grei måte å bruke risrester på.
Litt forskjellg andre ting kan has i her. Erter er fint, og slik frossen grønnsaksblanding.


Fremgangsmåte

Varm litt olje i en stor stekepanne. Surr først løk, vårløk og egg. Rør slik at eggene blir små stekte biter. Ha så i risen og makrell. La det surre under omrøring. Smak til med salt og pepper. Server med brød eller evt ekstra egg som speilegg over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 152,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Karibumaki sushi med ørret og makrell.

Karibumaki sushi med ørret og makrell


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.04.2019
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norwegian Seafood Council

Ingredienser

80 g ørretfilet, uten skinn og bein
80 g makrellfilet, uten skinn og bein
1 ts sukker
0.2 ts salt
0.5 ss riseddik
0.6 dl sushiris
0.8 dl vann
0.5 stk avokado
3 ss agurk
2 ss vårløk
1 ark nori-sjøgress
bambusmatte
plastfolie

Tilbehør
soyasaus
wasabi
ingefær, syltet


Karibu er uramaki toppet med skiver av fisk. I denne oppskriften toppes den med ørret og makrell, og kalles da regnbuemaki. Det er beregnet 4 biter til hver porsjon.


Fremgangsmåte

Ørreten og makrellen må fryses i minimum 24 timer før den spises rå.
Bland sukker, salt og riseddik i en liten kasserolle, og kok forsiktig opp under omrøring. Når sukker og salt er oppløst, er rismarinaden ferdig.
Avkjøl marinaden før bruk.
Kok ris slik fremgangsmåten i oppskriften sushiris forklarer, eller følg anvisningen på pakken.
Ha risen over i en form, tilsett litt av marinaden og vend forsiktig inn. Risen må ikke bli for fuktig, prøv deg derfor frem med litt om gangen.
Avkjøl risen i romtemperatur.
Skjær ørret og makrell i tynne skiver, avokado og agurk i strimler på ca. 1 cm tykkelse og finstrimle vårløk.
Del noriarket i to.
Dekk bambusmatten med plastfolie.
Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
Legg et halvt noriark på bambusmatten med den ruglete siden opp, fordel et lag ris utover hele arket og snu slik at risen ligger ned.
Fordel avokado, agurk og vårløk langs den nederste kanten av arket.
Rull sammen, og legg skiver av ørret og makrell på tvers over rullen slik at denne er dekket med fisk. Legg annen hver ørret og makrell for å få regnbueeffekt.
Skjær hver rull i to, og så videre i to og to til du har fått 8 biter.
Server sushibitene med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 114,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3338



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.