Vi som er vokst opp med makrell om sommeren, har gode tider akkurat nå. Selvfølgelig stekes det her hjemme, men makrell kan og brukes på andre måter som røkt, syltet, grillet, kokt, sushi, som burger, makrellkaker ++. Jeg tar her opp noen andre oppskrifter med makrell som man kan prøve seg på og gjerne servere en varm sommerdag. Men selvfølgelig er jo klassikeren hjemme hos oss stekt makrell med rømme, potet, agurksalat og litt grønt. Men her er noen andre dere kan kose dere med. Husk at alle er næringsbregnet og allergisjekket.
Grillet makrell 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
2 stk Makrell.
Marinade:4 ss olje
4 ss sitronsaft
1 liten revet løk
5 knuste pepperkorn
1 fedd presset hvitløk
2 ts salt
Makrell er bare nydelig på grillen. Her servert med grillede søtpoteter, agurksalatFremgangsmåte
Grilltiden:
Avstand fra steketid (på fra glørne hver side):
Skiver og fileter: 6-7 cm - 4-7 min
Hel fisk på ca 300 g: 10-15 cm - 6-10 min
Hel fisk på ca 1 kg: ca 15 cm - 15-20 min
Fisken er ferdig når fiskekjøttet løsner fra bena.
For at fiskekjøttet ikke skal sette seg ved, er det viktig å pensle fiskeskivene med olje eller smør. Det kan og lønne seg å skyve de rundt hele tiden, slik at de ikke brenenr fast. Grill dem gyllenbrune på hver side. Dryss på salt og pepper når de er ferdig grillet.
Fiskeskivene blir ekstra saftige og smakfulle hvis de får trekke i en marinade i ca 1 time før grilling.
Bland alle ingrediensene og hell marinaden over fisken.
Agurksalat lager du lett ved å høvle en slangeagurk i tynne skiver. Bland lett med et beger Créme Fraiche. Smak til med salt. Anrett i bolle med salatblader og finklippet dill.
Som tilbehør til fisken kan det serveres en frisk agurksalat og kokte poteter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ginataang Mackerel
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
05.10.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 røkte makrellfileter
0,5 løk hakket
2 fedd hvitløk hakket
1 grønn chili
2 stk tomater
2 hode pak choy
1 dash pepper
1 dash salt
Evt litt fish sauce
3 dl kremfløte eller (kokosmelk + 1 dl vann)
1 ss ingefær i strimler
2 porsjoner jasminris
Spesiell gryte med masse smak om en bruker røkt makrell.Fremgangsmåte
Kok opp halvparten av fløte(kokos), ingefær, chili, løk, hvitløk, pepper og salt, røres til det koker.
Når det koker så tilsettes makrell, evt fersk makrell. Dekk til og kok i 3 minutter. Ha i resten av fløten.
Ha i pakchoy og tomater og kok i 3 minutter.
Serveres med ris
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
189,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Syltet makrell fra Sørlandet
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 kg makrell
2,5 dl vann
1 1/2 ts salt
1 liten løk i skiver
3 ss eddik
10 pepperkorn
2 laurbærblad
2 nellikspikre
1/3 ts revet muskatnøtt
hakket persille
Syltet makrell er herlig sommermat servert kald med varme poteter og rømme til.Fremgangsmåte
Rundrens fisken og vask den godt i rikelig kaldt vann. Skjær fisken i skiver, ca 2 fingerbredder tykt.
Kok opp vann og salt og legg i fisken. Kok opp og la fisken bli akkurat gjennomkokt. Ta ut fisken og legg i en bolle. Kok opp kraften med alle krydderne og hell den kokende over fisken. Strø over persille og la fisken stå kjølig og trekke til neste dag.
Syltet makrell er god sommermat servert kald med varme poteter og rømme til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Helstekt makrell på grill
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.09.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat nyttigBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
Grilitid: 15-25 min.
Ca. 15 cm fra glørne
2 store eller 4 små makrell
salt, pepper
1 sitron
2-3 løk
1 fennikel eller 1/2 stangselleri
3-4 ss olje
Makrellsesongen kan vare lenge og denne passer fint på sesommeren/høsten. Vi serverte med grønnsaksrøreFremgangsmåte
Rens og tørk makrellen godt og gni dem inn- og utvendig med grovt salt. La fiskene trekke 10 min. Skjær renset løk i tynne ringer og renset fennikel i skiver og strimler.
Skyll fisken lett, tørk den og fyll buken med løk og fennikel. Lukk buken med tannstikkere eller grill-nåler. Pensle fisken med en blanding av sitronsaft, pepper og olje og grill til fiskekjøttet er fast ved ryggbenet. Pensle flere ganger med oljen og snu fisken når den er fast og lysebrun på undersiden.
Eventuelle rester av løk og fennikel grilles på et stykke smør- eller oljepenslet aluminiumsfolie ved siden av makrellen. Serveres med sprø pariserloff og en grønn salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Teryakimarinerte makrellfileter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
8 makrellfileter
Teryakimarinade (kan kjøpes ferdig på flaske)
Marinade:
1 dl soyasaus
1 dl tørr sherry
1 ts sukker
1 presset hvitløkfedd
1 ts ingefær, frisk finhakket
Mariner makrellen i teriyakimarinade før du legger den på grillen for en eksotisk smak. Jasminris som tilbehør gir også denne tradisjonelle råvaren fra havet et asiatisk preg.
Fremgangsmåte
Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la den koke i 5 min. Avkjøl.
Pensle makrellfiletene på begge sider flere ganger med marinaden.
Stek dem på grill eller tørr stekepanne i 2-3 minutter på hver side.
Serveres nystekte med resten av marinaden ved siden av. Bruk gjerne salat og kokt jasminris som tilbehør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
118,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grove makrellkaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.05.2003Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noIngredienser
500 g renskåret makrellfilet
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 1/2 ss potetmel
2 ss hakket løk
1 1/2 dl melk
margarin til steking
Fremgangsmåte
Mos fiksekjøttet med en gaffel, eller kjør det raskt i en food-processor. Rør inn salt, pepper, potetmel og løk. Spe raskt med melk og form farsen til åtte like kaker.
Stek fiskekakene i margarin i panne. Server kokte poteter og råkost til. Makrellkakene er også gode kalde som pålegg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
111,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Syltet makrell 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.12.2002Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 kg makrell
3/4 l vann
1,5 ts salt
1 liten løk i skiver
3 ss eddik
15 pepperkorn
3 laurbærblad
3 nelliker
1/2 ts muskat
Hakket persille
Fremgangsmåte
Makrellen rundrenses og skylles godt.
Skjæres i 2 cm tykke skiver
Kok opp vann med salt og ha i fisken. Kokes til den er gjennomkokt og legges i en bolle. Pass på så den ikke koker for mye.
Ha det andre oppi laken og kok opp.
Helles så over makrellen og settes kjølig til neste dag.
Server kald med poteter, smeltet smør og rømme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
47,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fiskeburger
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.10.2013Denne retten tar ca
35 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
600 g fersk seifilet eller annen fersk fisk som laks og makrell
1 ss potetmel
1 liten løk
2 ss gressløk
1 1/2 dl kald melk
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Fiskeburgere er blitt en vane her hjemme. Og denne føyer seg inn i denne tradisjonen vår. Men her har vi faktisk ikke stekt burgeren, men fritert den! Uvanlig men godt. Sånt skjer når frityrkokeren er full av oljeFremgangsmåte
Skjær fisken i biter og ha dem i en foodprocessor sammen med saltet. Kjør maskinen noen sekunder til alt er blandet, eller mal fisken i en kjøkkenkvern.
Rør inn den kalde melken litt om gangen og ha i potetmelet. Ha til slutt i finhakket løk, gressløk og pepper. Stek burgerne på middels varm panne. Serveres med salat og dressing i burgerbrød, pitabrød eller på en grov brødskive.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
115,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med røkt makrell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.03.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
100 g røkt makrell i biter
6 dl risrester(kokte)
0,5 vanlig løk hakket
2 egg
4 vårløk i biter
Makrell gir en markert smak på denne, så ikke bruk for mye. Eller er det en grei måte å bruke risrester på.
Litt forskjellg andre ting kan has i her. Erter er fint, og slik frossen grønnsaksblanding.Fremgangsmåte
Varm litt olje i en stor stekepanne. Surr først løk, vårløk og egg. Rør slik at eggene blir små stekte biter. Ha så i risen og makrell. La det surre under omrøring. Smak til med salt og pepper. Server med brød eller evt ekstra egg som speilegg over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
153,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fransk Makrell form
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.01.2007Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
M.S.ABildet er tatt av
M.S.AIngredienser
Til Ca. 4 pers
En pakke Findus Franske Grønnsaker
En boks med hermetiske hakkede tomater
1,5 dl fløte
Fire makrell fileter
Salt og Pepper + litt Salt til
Ris etter anvisning på pakken
Fremgangsmåte
Ha en pakke Franske grønnsaker i en ildfast form, hell over tomater og fløte. Bland gjerne dette på forhånd, da unngår man at fløten skiller seg.
Strø så over litt salt og pepper, legg makrell filetene over og ha på litt salt til.
Stekes i ovn ved ca 200 grader i ca 20 min.
Serveres direkte med Ris til
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
133,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Karibumaki sushi med ørret og makrell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.04.2019Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norwegian Seafood CouncilIngredienser
80 g ørretfilet, uten skinn og bein
80 g makrellfilet, uten skinn og bein
1 ts sukker
0.2 ts salt
0.5 ss riseddik
0.6 dl sushiris
0.8 dl vann
0.5 stk avokado
3 ss agurk
2 ss vårløk
1 ark nori-sjøgress
bambusmatte
plastfolie
Tilbehør
soyasaus
wasabi
ingefær, syltet
Karibu er uramaki toppet med skiver av fisk. I denne oppskriften toppes den med ørret og makrell, og kalles da regnbuemaki. Det er beregnet 4 biter til hver porsjon.Fremgangsmåte
Ørreten og makrellen må fryses i minimum 24 timer før den spises rå.
Bland sukker, salt og riseddik i en liten kasserolle, og kok forsiktig opp under omrøring. Når sukker og salt er oppløst, er rismarinaden ferdig.
Avkjøl marinaden før bruk.
Kok ris slik fremgangsmåten i oppskriften sushiris forklarer, eller følg anvisningen på pakken.
Ha risen over i en form, tilsett litt av marinaden og vend forsiktig inn. Risen må ikke bli for fuktig, prøv deg derfor frem med litt om gangen.
Avkjøl risen i romtemperatur.
Skjær ørret og makrell i tynne skiver, avokado og agurk i strimler på ca. 1 cm tykkelse og finstrimle vårløk.
Del noriarket i to.
Dekk bambusmatten med plastfolie.
Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
Legg et halvt noriark på bambusmatten med den ruglete siden opp, fordel et lag ris utover hele arket og snu slik at risen ligger ned.
Fordel avokado, agurk og vårløk langs den nederste kanten av arket.
Rull sammen, og legg skiver av ørret og makrell på tvers over rullen slik at denne er dekket med fisk. Legg annen hver ørret og makrell for å få regnbueeffekt.
Skjær hver rull i to, og så videre i to og to til du har fått 8 biter.
Server sushibitene med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
114,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ura og gunkan maki
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2012Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
6 dl sushiris
6 ss riseddik
2 ss sukker
1 ts salt
4 stk noritang
bambusmatte
Chilimajones
2 ss majones
1 ss chilisaus
Uramaki
2 stk makrellfilet, uten skinn og bein
0,5 stk avokado
0,5 dl sesamfrø
Gunkanmaki
2 stk kamskjell
1 ts lodderogn
1 stk gulrot
1 ts vårløk
Tilbehør
soyasaus, lys
wasabi
ingefær, syltet
Det finnes forskjellige varianter av maki sushi. Med denne oppskriften lager du uramaki, der risen ligger på utsiden av noritangen, og gunkanmaki, der fyllet ligger på toppen.Fremgangsmåte
Kok risen etter anvisning på pakken eller følg fremgangsmåte som beskrevet her.
Rør sukker og salt i riseddiken til alt er oppløst.
Ha eddiken over risen når den er avkjølt og vend forsiktig inn.
Pass på at risen ikke blir for fuktig, juster derfor mengden gradvis.
Chilimajones
Lag chilimajones ved å røre sammen majones og chilisaus.
Uramaki
Uramaki er når risen ligger på utsiden av noritangen.
Ta en bambusmatte og dekk med plastfolie. Del noritangen i to og legg den ene halvdelen på bambusmatten med den ruglete siden opp.
Fordel risen jevnt utover noritangen med fingrene. Snu så noritangen slik at risen blir liggende ned mot plastfolie.
Legg makrell, avokado og litt chilimajones langs midten av noritangen.
Løft den ene siden av matten som er mot deg og hold fyllet på plass med fingrene.
Rull slik at de to kantene av ris og noritang møtes. Press lett langs bambusmaten for at rullen skal holde sammen.
Dryss over litt sesamfrø på utsiden av rullen.
Bruk en kniv fuktet i eddikvann for å skjære rullen i to like store deler. Legg de to halvdelene parallelt med hverandre og skjær dem i 8 like store biter.
Gunkanmaki
Hakk kamskjell i biter, gulrot i små terninger og vårløk i tynne skiver. Vend så inn litt chilimajones.
Fukt hendene så risen ikke kleber. Lag en nigiri risball, risballen skal ikke være høyere enn 2 cm.
Legg en strimle noritang rundt risballen, og fest endene av noristrimmlene ved å presse et riskorn på den ene enden, og overlapp med den andre enden. Strimmlene med noritang må være noe høyere en risballen for å skape et hulrom.
Legg så i blandingen med kamskjell og lakserogn i hulrommet over risballene.
Server ura- og gunkanmaki med soyasaus, wasabi og ingefær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
160,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Makrell i tomat hjemmelagd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.01.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
4 stk makrellfilet
4 ss hvetemel
1 ts salt
1 ts pepper
olje
Tomatlake
0,5 dl eplesidereddik
2 dl hermetiske tomater, grovhakkete
1 dl sukker
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
Tilbehør
brød
potet
salat
Er en av dine lunsjfavoritter makrell i tomat på skiva? Prøv deg på en hjemmelaget variant. Denne kan du også servere som en enkel middag med nykokte poteter og salat ved siden av.Fremgangsmåte
Tomatlake:
Rør sammen ingrediensene til laken så sukkeret smelter.
Vend makrellfiletene i en blanding av mel, salt og pepper. Stek dem i olje til de er delikat brune og gjennomstekte, ca. 2 minutter på hver side.
Legg makrellfiletene i et dypt fat og hell tomatlaken over. La makrellen trekke i kjøleskap til neste dag.
Bruk makrell i tomat som pålegg eller lunsjrett med nykokte poteter og grønn salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3338