Nå begynner de norske eplene å komme og mange har epler i hagen. Her er noen gode oppskrifter med epler som dere kan prøve dere på
nå på høsten. Flere av de har fått høy score hos dere lesere og noen er av mine egne favoritter. Så lykke til og god eplehøst.
Jeg vil senere legge ut en oversikt over de beste eplekakene.
Først en på eplesaft som jeg ikke har bilde på
Eplesaft
12 liter vann,
10 liter epler i små biter,
2 ss vinsyre,
1 kg sukker
4 ts natriumbensoat (fås på apotek),
Vær obs på at det er delte meninger om natriumbenzoat. Det kan være farlig i store mengder. Bruk evt andre konserveringsmidler
eller hør på apoteket
Hell vann over eplene og tilsett vinsyre. Rør godt om. Dekk med et klede og la det stå i 3 døgn. Sil saften og rør i sukkeret til
det er helt oppløst. Tilsett natriunbensoat(konserverings- middel). Skummes og fylles på rene, kalde flasker.
Kork flaskene og oppbevar dem kjølig.
Saften kan også fylles i kartonger og dypfryses.
Eplemos
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 kg epler
Ca 100-400 g sukker pr kg mos
1 dl vann
Eplemos kan brukes til dessert, på brødskiva, som tilbehør osv. En av vår families favoritter er eplemos med melk og sukker til dessert.Fremgangsmåte
Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre. Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern.
Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse ned eplemos i små begre.
Brukes som for eksempel dessert med krem eller som tilbehør til andre retter.
Passer og på brødskiva.
Mosen kan også fryses. Da kan den lages helt uten sukker. For å få bedre holdbarhet bør man bruke konserveringsmiddel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
111,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tilslørte bondepiker fra Stange
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.01.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2-3 ss meierismør
2-3 dl smuler av kavring, småkaker eller tørt brød
2-3 ss sukker
3 dl kremfløte
3 dl god eplemos
friske mynteblader til pynt
En tradisjonsrik dessert som alltid smaker like godt.
På Stange Gjestegård har de en spesiell rød eplesort. Eplemosen derfra blir derfor ekstra delikat og lekker i fargen.Fremgangsmåte
Smelt smør i varm stekepanne. Bland sammen kavring/brødsmuler med sukker og stek det gyllent og sprøtt. Avkjøl.
Pisk fløten til luftig krem. Anrett eplemos, krem og smuler lagvis i en pen dessertbolle eller i porsjonsglass. Pynt med friske myntbladet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
304,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
30,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekte epler med kanel
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
28.01.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
8 middels store epler
3 ss smør eller margarin
3 ss sukker
1/2 - 1 ts kanel
Fremgangsmåte
Vask og tørk eplene. Stikk ut kjernhusene. Snitt gjennom skallet rundt eplene for å unngå at de sprekker under stekingen. Sett eplene i en smurt ildfast form. La smøret eller margarinen bli myk. Rør sukkeret og kanelen i.
Fyll blandingen i hullet etter kjernehuset. Bruk to teskjeer eller en butt bordkniv til å dytte blandingen nedi med.
Stek eplene midt i ovnen ved 225 C i 15-20 minutter, til de er møre, men fremdeles holder formen. Server eplene varme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Fruktsalat 5
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
20.05.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 banan
1 appelsin
1 eple eller pære
20 druer eller rosiner
2 kiwi
1 boks (225 g) ananas i biter
1 dl appelsinjuice
1/4 dl grovhakkede nøtter
En slik fruktsalat er noe vi lager med jevne mellomrom, særlig når jeg har kjøpt for mye frukt og vi må få brukt det opp. Her kan man variere med forskjellig frukt, og vi brukte appelsin, eple, druer, melon(som ikke vises) + valnøtter over. Og selvfølgelig pisket krem.
Ananas og juice gjør at denne blir saftig på smaken. Vær og obs på epler, det er ikke alle som passer i en salat.Fremgangsmåte
Skjær bananen i skiver. Del appelsinen i båter, fjern mest mulig av det hvite og klipp båtene i biter. Eplet skjæres i terninger. Del druene i to og fjern steinene. Skrell og skjær kiwien i skiver. Bland frukten og tilsett ananasen og juicen. La salaten trekke en stund. Dryss nøtter over like før servering. Fruktsalat kan serveres med pisket krem, råkrem, iskrem eller rømme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
101,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rognebærgelé med eple
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.09.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 liter rognebær, ca 1 kg
1/2 kg epler
7 1/2 dl vann
9 dl sukker
Rognebærgele er perfekt til høstens viltretter.Fremgangsmåte
Skyll bær og frukt godt. Skjær eplene i biter.
Kok bær, frukt og vann til mos. Sil massen og la den stå og renne av seg i 30 minutter.
Mål opp saften og kok den opp. Strø over sukkeret under omrøring og kok ytterligere 10-20 minutter. Ta en geléprøve.
Ta gryten vekk fra varmen og la geleen avkjøles noe. Skum. Hell geleen på glass og la den stå og stivne. Sett på tette lokk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
166,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Waldorfsalat 6
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
3 epler
3 stilker selleri
1 liten boks ananas i biter
50 g valnøtter
1 1/2 dl majones
1 1/2 dl stivpisket kremfløte
1 sitron
200 g blå druer
Waldorfsalat er klassisk tilbehør på norske koldtbord. Smaker godt sammen med magert kjøtt som kalkun, kylling og svin, enten det er som oppskåret stek eller kokte skinker i skiver. Salaten stammer fra det legendariske Hotel Waldorf Astoria i New York.Fremgangsmåte
1. Skjær eplene i terninger og dynk med sitronsaft, slik at de ikke blir brune. Selleri og ananas skjæres i biter.
2. Bland sammen majones og stivpisket fløte.
3. Epler, selleri, ananas og valnøtter blandes med majones og krem. Smak til med sitron og ananassaft. Pynt med valnøtter og blå druer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
177,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kandiserte epler 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
17.12.2008Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
8 små, røde epler
8 blomsterpinner i tre
Lake
3 dl Sukker
1 1/2 dl vann
1 ss glukose (kjøpes i spesialforretninger)
Aktuell til jul, men kandiserte epler kan og brukes til andre festligheter.Fremgangsmåte
Fjern stilk og blomst på eplene. Tørk dem godt og stikk en blomsterpinne gjennom eplene fra blomst til stilk. Smør et ark bakepapir med olje.
Bland alle ingrediensene til laken i en gryte og kok ved svak varme til sukkeret løses opp. Skru deretter opp varmen slik at laken koker kraftig. Test om laken er klar til bruk ved å dyppe en pinne i laken og holde den under rennende kaldt vann. Hvis laken stivner og blir hard, er den klar.
Dypp eplene i den varme laken. Hold eplene over gryten og drei dem rundt til all overflødig lake har rent av. Sett eplene på det smurte bakepapiret og la laken stivne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
124,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
30,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplegele fra Kjetil
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.09.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kjetil PettersenBildet er tatt av
PixabayIngredienser
1-2 kg epler
5 dl vann
750- 900 g sukker per liter saft
Eplegele fra min sønn. Vær nøye og ha god tidFremgangsmåte
Vask og rens eplene. De trenger ikke skrelles. Del de i biter og kok de sakte opp med vann. Frukten må ikke koke så lenge at den går i stykker og blir moset, da vil safta og geleen bli uklar.
Sil saften.
Mål opp saften og ha den i en stor vidbunnet kjele. Kok saften i 5 minutter. Rør sukkeret i , litt om gangen og rør til det er oppløst.
Kok geleen uten å røre i den i 10-15 minutter.
Ta geleprøve. Løft kjelen av platen og la den stå 15 minutter. Ta bort skum og den tynne hinnen på overflaten. Fylles på varme glass.
Geleprøve:.
Ta litt gele på en skje. La den renne langsomt av. Hvis dråpen henger på skjeen til slutt er geleen ferdig.
Eller gjør det slik: Ta en spiseskje saft (gelé), hell den på en flat tallerken eller skål, og la geleen avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom flekken. Den skal da ikke løpe sammen igjen. Gjør den det, må den koke mer evt tilsette pektin. Eller man kan ta en titt her under:
br>
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele. Raskt næringsinnhold
Denne retten har
36,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplegrøt med melk og sukker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.09.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
TakenIngredienser
1 kg epler
ca 100 g sukker
2,5 dl vann
2 kanelstenger
2 ts vaniljesukker
20 g potetmel.
Denne pleier vi å lage. Bildet er ikke vårt fordi jeg syns dette er mye bedre.Fremgangsmåte
Skrell eplene og ta ut kjernehuset.
Deles i 8 og kokes møre i vann og sukker, sammen med kanel og vaniljesukker.
Tilsett så potetmel utrørt i litt vann, røres til det tykner.
Kanelstenger kan fjernes før servering
Server med fløtemelk og sukker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
75,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplechutney 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.07.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 stk eple
2 dl eplecidereddik
200 g brunt sukker
3 stk sjalottløk , i ringer
1 stk finhakket rød chili
2 ts revet frisk ingefær
2 båt finhakket hvitløk
skall av 1/2 stk sitron
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
Ordet chutney stammer fra Sør-India, og betegner en rekke retter som inneholder krydder, grønnsaker og frukt. En chutney kjennetegnes ofte med at den er både hot, søt og sur. Syrlige norske epler egner seg perfekt i denne chutneyen, som passer like godt til moden ost som til trauste, norske kjøttretter.Fremgangsmåte
1. Skrell eple, og skjær bort kjernehus. Kutt eplene i biter.
2. Ha eplebiter i en kjele sammen med eddik, sukker, løk, chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Kok opp og la det koke på middels varme i 15-20 minutter, eller til eplebitene er møre.
3. Smak til med salt og pepper. Hell varm chutney over på varme, rene og tørre glass, og sett på tette lokk. Avkjøl i romtemperatur.
Oppbevar glassene mørkt og kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eplemuffins
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.09.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
Kakedeig:
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl husholdningsfløte
2 ss smeltet smør
Pynt:
15 små eplebiter
2 ts sukker
1 ts kanel
Eplemuffins er enkle og greie å lage. Vi pyntet med epleskiver samt krem på muffinsene. I deigen tok vi og i litt rosiner, men mest fordi undertegnede elsker det.Fremgangsmåte
Bland, mel, bakepulver og sukker. Ta i fløte og smeltet smør. Rør godt. Fordel deigen i usmurte papirformer. Pynt med eplebiter, litt sukker og kanel. Inn i ovn på midterste rille - 200oC - steketid ca. 15 min. Kan serveres varme, lunkne eller kalde.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
123,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1708