Nå er det tid for epler!


Oppdatertdato: 2019-09-27 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Nå begynner de norske eplene å komme og mange har epler i hagen. Her er noen gode oppskrifter med epler som dere kan prøve dere på nå på høsten. Flere av de har fått høy score hos dere lesere og noen er av mine egne favoritter. Så lykke til og god eplehøst.
Jeg vil senere legge ut en oversikt over de beste eplekakene.

Først en på eplesaft som jeg ikke har bilde på

Eplesaft

12 liter vann,
10 liter epler i små biter,
2 ss vinsyre,
1 kg sukker
4 ts natriumbensoat (fås på apotek),

Vær obs på at det er delte meninger om natriumbenzoat. Det kan være farlig i store mengder. Bruk evt andre konserveringsmidler eller hør på apoteket

Hell vann over eplene og tilsett vinsyre. Rør godt om. Dekk med et klede og la det stå i 3 døgn. Sil saften og rør i sukkeret til det er helt oppløst. Tilsett natriunbensoat(konserverings- middel). Skummes og fylles på rene, kalde flasker.
Kork flaskene og oppbevar dem kjølig.
Saften kan også fylles i kartonger og dypfryses.



Eplemos


Prøv også Eplemos.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 kg epler
Ca 100-400 g sukker pr kg mos
1 dl vann


Eplemos kan brukes til dessert, på brødskiva, som tilbehør osv. En av vår families favoritter er eplemos med melk og sukker til dessert.


Fremgangsmåte

Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre. Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern.

Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse ned eplemos i små begre.

Brukes som for eksempel dessert med krem eller som tilbehør til andre retter.
Passer og på brødskiva.

Mosen kan også fryses. Da kan den lages helt uten sukker. For å få bedre holdbarhet bør man bruke konserveringsmiddel.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 111,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tilslørte bondepiker fra Stange


Prøv også Tilslørte bondepiker fra Stange.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.01.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2-3 ss meierismør
2-3 dl smuler av kavring, småkaker eller tørt brød
2-3 ss sukker
3 dl kremfløte
3 dl god eplemos

friske mynteblader til pynt


En tradisjonsrik dessert som alltid smaker like godt.
På Stange Gjestegård har de en spesiell rød eplesort. Eplemosen derfra blir derfor ekstra delikat og lekker i fargen.


Fremgangsmåte

Smelt smør i varm stekepanne. Bland sammen kavring/brødsmuler med sukker og stek det gyllent og sprøtt. Avkjøl.
Pisk fløten til luftig krem. Anrett eplemos, krem og smuler lagvis i en pen dessertbolle eller i porsjonsglass. Pynt med friske myntbladet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 305,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Stekte epler med kanel


Prøv også Stekte epler med kanel.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 28.01.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

8 middels store epler
3 ss smør eller margarin
3 ss sukker
1/2 - 1 ts kanel



Fremgangsmåte

Vask og tørk eplene. Stikk ut kjernhusene. Snitt gjennom skallet rundt eplene for å unngå at de sprekker under stekingen. Sett eplene i en smurt ildfast form. La smøret eller margarinen bli myk. Rør sukkeret og kanelen i.

Fyll blandingen i hullet etter kjernehuset. Bruk to teskjeer eller en butt bordkniv til å dytte blandingen nedi med.

Stek eplene midt i ovnen ved 225 C i 15-20 minutter, til de er møre, men fremdeles holder formen. Server eplene varme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fruktsalat 5.

Fruktsalat 5


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 20.05.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 banan
1 appelsin
1 eple eller pære
20 druer eller rosiner
2 kiwi
1 boks (225 g) ananas i biter
1 dl appelsinjuice
1/4 dl grovhakkede nøtter


En slik fruktsalat er noe vi lager med jevne mellomrom, særlig når jeg har kjøpt for mye frukt og vi må få brukt det opp. Her kan man variere med forskjellig frukt, og vi brukte appelsin, eple, druer, melon(som ikke vises) + valnøtter over. Og selvfølgelig pisket krem.
Ananas og juice gjør at denne blir saftig på smaken. Vær og obs på epler, det er ikke alle som passer i en salat.


Fremgangsmåte

Skjær bananen i skiver. Del appelsinen i båter, fjern mest mulig av det hvite og klipp båtene i biter. Eplet skjæres i terninger. Del druene i to og fjern steinene. Skrell og skjær kiwien i skiver. Bland frukten og tilsett ananasen og juicen. La salaten trekke en stund. Dryss nøtter over like før servering. Fruktsalat kan serveres med pisket krem, råkrem, iskrem eller rømme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rognebærgelé med eple.

Rognebærgelé med eple


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.09.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 liter rognebær, ca 1 kg
1/2 kg epler
7 1/2 dl vann
9 dl sukker


Rognebærgele er perfekt til høstens viltretter.


Fremgangsmåte

Skyll bær og frukt godt. Skjær eplene i biter.

Kok bær, frukt og vann til mos. Sil massen og la den stå og renne av seg i 30 minutter.

Mål opp saften og kok den opp. Strø over sukkeret under omrøring og kok ytterligere 10-20 minutter. Ta en geléprøve.

Ta gryten vekk fra varmen og la geleen avkjøles noe. Skum. Hell geleen på glass og la den stå og stivne. Sett på tette lokk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Waldorfsalat 6.

Waldorfsalat 6


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

3 epler
3 stilker selleri
1 liten boks ananas i biter
50 g valnøtter
1 1/2 dl majones
1 1/2 dl stivpisket kremfløte
1 sitron
200 g blå druer


Waldorfsalat er klassisk tilbehør på norske koldtbord. Smaker godt sammen med magert kjøtt som kalkun, kylling og svin, enten det er som oppskåret stek eller kokte skinker i skiver. Salaten stammer fra det legendariske Hotel Waldorf Astoria i New York.


Fremgangsmåte

1. Skjær eplene i terninger og dynk med sitronsaft, slik at de ikke blir brune. Selleri og ananas skjæres i biter.
2. Bland sammen majones og stivpisket fløte.
3. Epler, selleri, ananas og valnøtter blandes med majones og krem. Smak til med sitron og ananassaft. Pynt med valnøtter og blå druer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 180,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplegele fra Kjetil.

Eplegele fra Kjetil


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.09.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kjetil Pettersen
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

1-2 kg epler
5 dl vann
750- 900 g sukker per liter saft


Eplegele fra min sønn. Vær nøye og ha god tid


Fremgangsmåte

Vask og rens eplene. De trenger ikke skrelles. Del de i biter og kok de sakte opp med vann. Frukten må ikke koke så lenge at den går i stykker og blir moset, da vil safta og geleen bli uklar.
Sil saften.
Mål opp saften og ha den i en stor vidbunnet kjele. Kok saften i 5 minutter. Rør sukkeret i , litt om gangen og rør til det er oppløst.
Kok geleen uten å røre i den i 10-15 minutter.

Ta geleprøve. Løft kjelen av platen og la den stå 15 minutter. Ta bort skum og den tynne hinnen på overflaten. Fylles på varme glass.

Geleprøve:.
Ta litt gele på en skje. La den renne langsomt av. Hvis dråpen henger på skjeen til slutt er geleen ferdig.
Eller gjør det slik: Ta en spiseskje saft (gelé), hell den på en flat tallerken eller skål, og la geleen avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom flekken. Den skal da ikke løpe sammen igjen. Gjør den det, må den koke mer evt tilsette pektin. Eller man kan ta en titt her under: br>
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 36,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplechutney 5.

Eplechutney 5


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 stk eple
2 dl eplecidereddik
200 g brunt sukker
3 stk sjalottløk , i ringer
1 stk finhakket rød chili
2 ts revet frisk ingefær
2 båt finhakket hvitløk
skall av 1/2 stk sitron
1/4 ts salt
1/4 ts pepper


Ordet chutney stammer fra Sør-India, og betegner en rekke retter som inneholder krydder, grønnsaker og frukt. En chutney kjennetegnes ofte med at den er både hot, søt og sur. Syrlige norske epler egner seg perfekt i denne chutneyen, som passer like godt til moden ost som til trauste, norske kjøttretter.


Fremgangsmåte

1. Skrell eple, og skjær bort kjernehus. Kutt eplene i biter.
2. Ha eplebiter i en kjele sammen med eddik, sukker, løk, chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Kok opp og la det koke på middels varme i 15-20 minutter, eller til eplebitene er møre.
3. Smak til med salt og pepper. Hell varm chutney over på varme, rene og tørre glass, og sett på tette lokk. Avkjøl i romtemperatur.

Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplemuffins.

Eplemuffins


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.09.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Kakedeig:
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl husholdningsfløte
2 ss smeltet smør

Pynt:
15 små eplebiter
2 ts sukker
1 ts kanel


Eplemuffins er enkle og greie å lage. Vi pyntet med epleskiver samt krem på muffinsene. I deigen tok vi og i litt rosiner, men mest fordi undertegnede elsker det.


Fremgangsmåte

Bland, mel, bakepulver og sukker. Ta i fløte og smeltet smør. Rør godt. Fordel deigen i usmurte papirformer. Pynt med eplebiter, litt sukker og kanel. Inn i ovn på midterste rille - 200oC - steketid ca. 15 min. Kan serveres varme, lunkne eller kalde.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplegrøt med melk og sukker.

Eplegrøt med melk og sukker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.09.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Taken

Ingredienser

1 kg epler
ca 100 g sukker
2,5 dl vann
2 kanelstenger
2 ts vaniljesukker
20 g potetmel.


Denne pleier vi å lage. Bildet er ikke vårt fordi jeg syns dette er mye bedre.


Fremgangsmåte

Skrell eplene og ta ut kjernehuset.
Deles i 8 og kokes møre i vann og sukker, sammen med kanel og vaniljesukker.
Tilsett så potetmel utrørt i litt vann, røres til det tykner.

Kanelstenger kan fjernes før servering
Server med fløtemelk og sukker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 76,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kandiserte epler 2.

Kandiserte epler 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2008
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

8 små, røde epler
8 blomsterpinner i tre

Lake
3 dl Sukker
1 1/2 dl vann
1 ss glukose (kjøpes i spesialforretninger)


Aktuell til jul, men kandiserte epler kan og brukes til andre festligheter.


Fremgangsmåte

Fjern stilk og blomst på eplene. Tørk dem godt og stikk en blomsterpinne gjennom eplene fra blomst til stilk. Smør et ark bakepapir med olje.

Bland alle ingrediensene til laken i en gryte og kok ved svak varme til sukkeret løses opp. Skru deretter opp varmen slik at laken koker kraftig. Test om laken er klar til bruk ved å dyppe en pinne i laken og holde den under rennende kaldt vann. Hvis laken stivner og blir hard, er den klar.

Dypp eplene i den varme laken. Hold eplene over gryten og drei dem rundt til all overflødig lake har rent av. Sett eplene på det smurte bakepapiret og la laken stivne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1708






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.