Selleri. en grønnsak med masse smak


Oppdatertdato: 2020-11-25 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Selleri er noe vi bruker hjemme ofte, og særlig undertegnede som er litt konservativ i grønnsaksverdenen og ønsker mye smak. Fordi selleri gir mye smak og for meg særlig knollselleri. Og kan jeg kombinere selleri med andre grønnsaker, blir smaken mye bedre syns nå jeg. Her snakker vi supper, gryteretter, wok, salat ++. Og flere vanlige oppskrifter som blir litt ekstra gode med selleri.
Lykke til.


Tagliatelle al Ragù Classico, Tagliatelle med klassisk kjøttdeigssaus


Prøv også Tagliatelle al Ragù Classico, Tagliatelle med klassisk kjøttdeigssaus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2016
Denne retten tar ca 75 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 g Barilla Tagliatelle
1 gulrot, skrelt
75 g rotselleri
1 stor gul løk, hakket
1 dl olivenolje
200 g kjøttdeig
100 g svinekjøttdeig
200 g tomatpuré
2 dl kyllingbuljong (vann og buljongterning)
1 ss salt
1 ts svart pepper
1 dl rødvin alt. vann
200 g cherrytomater


En oppskrift opprinnelig fra barilla, men igjen litt modifisert av oss. Det lønner seg med mye grønnsaker i sausen, og selleri + løk lager mye smak.


Fremgangsmåte

Del gulroten og rotselleri i biter. Dekk bunnen av en kasserolle med olivenolje og varm opp til middels varme. Fres den hakkede løken, legg i gulrot og rotselleri.
Tilsett all kjøttdeig. Når kjøttdeigen er gjennomstekt, tilsettes tomatpuré og kyllingbuljong.
Salte, pepre og hell i rødvin (alternativt vann). Rør rundt, la småkoke på lav varme i 30-60 minutter. Kok tagliatellen etter anvisning på pakken.
Del cherrytomatene i to, tilsett dem i kasserollen. Varm dem opp raskt i ca. 1 minutt.
Rør i tagliatellen og server. Eller server som vi gjorde med kjøttsaus på en seng av tagliatelle.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 172,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Chambord Colada


Prøv også Chambord Colada.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.08.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

4,5 cl chamboard
4,5 cl lys rom
6 cl ananasjuice
1,5 cl kokosmelk
2 cl is



Fremgangsmåte

Alt kjøres i mikser og drikkes av pjolterglass

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 26,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Elggryte


Prøv også Elggryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.03.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3/4 kg elgkjøtt
250 g sjampinjonger
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper
2 krm sennepspulver
1 stk. rotselleri, ca 100 g
1 pastinakk
1 gulrot
1-2 ss smør/margarin
2 dl vann eller buljong
2 dl fløte
1/2 - 1 ss rognebær- eller ripsgelé


Gryterett med nydelig mild smak. Har en ikke elg kan man og bruke annet rødt kjøtt og gjerne litt ekstra selleri. Ser ikke så fin ut, men smaker nydelig.


Fremgangsmåte

Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter.

Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose.

Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet.

Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler.

Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten.

Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong.

La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter).

Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Bouillabaisse  Julens beste fiskesuppe.

Bouillabaisse Julens beste fiskesuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.09.2002
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

1 kg filét eller ca 2 kg fisk av beste sortca 1 kg friske blåskjell eller 150 g rensede, ca 1/2 kg reker med skall
2 - 3 ss olivenolje
ca 1 dl sjalottløk eller småløk
1/2 - 1 purre
2 fedd hvitløk
1-2 gulrøtter
1/4 sellerirot, ca 100 g
12 dl god fiskekraft eller fiskebuljong
2 dl kremfløte
1 dl tørr hvitvin eller eplejuice blandet med
1 ts hvitvinseddik
2 - 3 ts salt
3 ts rosépepper



Fremgangsmåte

Blåskjell med skall, vaskes og kokes i 1 dl vann eller hvitvin, kraften brukes i suppen. Fres finhakket løk og hvitløk lett i oljen.
Tilsett resten av grønnsakene fisk-/blåskjellkraft, hvitvin og rosépepper. Kokes til grønnsakene er nesten møre. Legg i fiskestykkene, varm opp suppen til rett under kokepunktet og la trekke til fisken er kokt. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.
Ha i rensede blåskjell og reker, må ikke koke bare bli varme.
Blåskjell og reker med skall kan legges i suppetallerken ved servering.
Server suppa med godt brød og smør til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 74,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Råkost salat.

Råkost salat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.07.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Inkognito

Ingredienser

1 stk. liten og reven knollselleri (sellerirot)
2 stk. revne gulrot
2 stk. revne grønt eple
1 bunt frisk gressløk

Dressing:
2 ½ dl lettrømme
litt grovmalt pepper


Råkostsalat er enkelt og raskt å lage og passer utmerket som tilbehør til både fisk og kjøtt.


Fremgangsmåte

Bland de revne grønnsakene sammen med dressingen i en bolle. Serveres ved siden av stekt fisk og kjøtt.
Passer også utmerket som smørbrødpålegg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ovnsbakte grønnsaker med rødbet.

Ovnsbakte grønnsaker med rødbet


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 04.10.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 stk stor rødbeter i staver

0,5 stk knutekål i staver
2 stk store gulrot i staver
2 stk sjalottløk delt i 2
0,5 stk sellerirot i staver
2 fedd hvitløk i biter
2 stilker vårløk i ringer om nødvendig
4 ss olivenolje
0,5 ts tørket rosmarin
1 dash salt og pepper


Dette er ypperlig tilbehør til forskjellige retter, men krever 2 ildfaste former pga rødbetene som vi bakte for seg selv. Ellers blir det så mye farge på det andre.
Ovnsbakte rødbeter med litt krydder og olivenolje er utrolig godt. Rødbeter er ikke så vanlig å bruke.


Fremgangsmåte

Gjør klar en stor og en liten ildfast form.
Skrell og vask grønnsakene.
Kutt gulrot, sellerirot, rødbeter og knutekål i smale, grove biter eller båter.
Sjalottløk deles i2 og hvitløkfedd kuttes i små biter. Vårløk kan og brukes og da kuttes i biter.
Legg rødbetene i den lille formen og resten i den store.
Hell over litt god olivenolje, salt og pepper og rosmarin.
Begge 2 bakes ved 200 grader i ca 30-40 minutter til de er møre.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rotmos 3.

Rotmos 3


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 kålrot i terninger
8-10 poteter i terninger
1 sellerirot i terninger
4 dl lett eller ekstra lettmelk
salt
pepper
finhakket hvitløk eller friske urter etter smak


Lag en hjemmelaget rotmos, passer til røkt kjøtt, pølser, pinnekjøtt og så mye mer.


Fremgangsmåte

Kok alle rotgrønnsakene møre i lettsaltet vann. Mos alt med en potetstampe og spe med melk. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitløk eller urter. Varm mosen på svak varme før servering, pass på så den ikke brenner seg i bunnen av kjelen.

Tips! Ved å blande potetene med kålrot og sellerirot får stappen masse smak. Den egner seg like godt til dampet og ovnsbakt fisk som til karbonader og pølser. Dersom du lager denne rotmosen til lørdagsmiddagen kan du bytte ut 1-2 dl melk med matfløte for å få en rundere og mer fyldig smak. Lag en stor porsjon, så har du til to dager.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 49,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fiskeburger på okra og grønnsaksseng.

Fiskeburger på okra og grønnsaksseng


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.10.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Rosemarie Rodriguez
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 store fiskeburgere ferdige
2 ss rapsolje til steking

Grønnsaker
6 stk okra
2 gulrot i biter
100 gr grønne bønner
1 purre i biter
2 paprika i biter
1 liten rotselleri i biter
1 løk hakket
2 fedd hvitløk hakket
2 ss rapsolje

4 ss ferdig teriyakisaus

4 porsjoner ris


Vi bruker disse ferdige fiskeburgerene som flere selger. Både de fra fiskemannen og lofotprodukt har vi prøvd. Flere av disse er faktisk skikkelig gode og passer godt sammen med forskjellige wokkede grønnsaker.
Okra som er i oppskriften har vi først dampet og den skal bare varmes opp før servering.


Fremgangsmåte

Kutt opp og stek grønnsaker først i litt olje. Begynn med gulrot og sellerirot, så løk og hvitløk. La surre litt før du har i paprika, purre, bønner og okra til slutt. Okra kan deles i biter eller evt noen hele som på bildet til pynt, disse skal bare varmes om de er dampet på forhånd, ellers stekes sammen med grønnsakene. Når dette er gjennomstekt tilsett litt teriyakisaus og la det stå å surre forsiktig noen minutter.
I en annen stekepanne varmes og stekes burgerene i litt olje.
Kok ris.
Server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bakte rotgrønnsaker med gremolata.

Bakte rotgrønnsaker med gremolata


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 10.09.2019
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

200 g pastinakk
200 g gulrot
200 g sellerirot
200 g rødbete
200 g chiaggiobete (polkabete)
200 g persillerot

gremolata
2 båt hvitløk
½ bunt bladpersille
revet skall av 1 sitron


Bakte rotgrønnsaker er enkelt og greit å lage. Bruk de rotgrønnsakene du liker best; gulrøtter, neper, sellerirot, rødbeter, polkabeter, persillerot, pastinakk og reddiker egner seg veldig godt. Beregn ca. 200 g per person. Nydelig tilbehør til middagen eller som en egen rett.


Fremgangsmåte

Grønnsakene skrelles og skjæres i tykke staver eller skiver, deles på langs eller på tvers.
Legg de oppdelte rotgrønnsakene utover på et bakepapirkledd stekebrett.
Ha noen dråper olje og litt salt og pepper over.
Bak rotgrønnsakene i varm ovn på 200 grader C til de er møre og har fått fin farge. Beregn 30-35 minutter.
Dryss over gremolata og server.

Gremolata
Riv hvitløksbåtene fint på et råkostjern.
Vask og finhakk bladpersillen.
Vask sitronen godt og finriv skallet. Forsøk å unngå det hvite på skallet.
Bland sammen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 45,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kremet gulrot, kål og sellerisuppe med kylling.

Kremet gulrot, kål og sellerisuppe med kylling


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.08.2019
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

5 stk gulrot renset i biter
0,5 stk blomkål i biter
3 stk selleristang
4 fedd hvitløk
1 ss olje
2 ss smør
2 stk buljongterninger
5 dl vann
1,5 dl matfløte
1 dash salt og pepper
2 ss hakket vårløk

250 gr revet stekt kylling

evt brød ved siden av


En suppe med mye oppi. Utgangspunkt med gulrotsuppe som og har blomkål i + litt selleri for mer smak. Når de serveres hadde vi i revet stekt kylling, men uten dette blir den jo laktovegetarisk. Vi hadde lite tid og bildet ble tatt med en iPhone 8 i naturlig lys, men ble ikke så verst.


Fremgangsmåte

Bruk en liten stekepanne og varm opp smør og olje. Surr først hvitløken blank. Ta den opp og legg på en tallerken.

Skrell og del opp gulerøtter, kål og selleri.
Ha 5 dl vann og buljongterninger i en gryte, kok opp. Ha så i grønnsakene og den stekte hvitløken. La det småkoke til det er mørt, ca 20 minutter.
Kjør så suppen i gryten til en jevn masse med en stavmikser. Ha i litt pepper, salt og matfløte. Bland sammen og smak på den. Ta i evt mer pepper og salt. Varm opp igjen. Bruk gjerne nykvernet pepper.

Server suppen i suppeskåler med dryss av stekt kylling, hakket gressløk og en klatt yoghurt. Ved siden av ferskt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 83,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingwok med purre og sur-søt saus.

Kyllingwok med purre og sur-søt saus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.08.2013
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3 kyllingfileter
1 ts salt
1/4 ts hvit pepper
1/2 purre
1 gulrot
et stykke sellerirot
150 g ferske sjampinjonger
2 dl bønnespirer

Sur-søt saus:
4 ss sukker
4 ss soyasaus
1 ss tørr hvitvin (kan sløyfes)
2 ss eddik, gjerne vineddik
2-3 ss tomatpuré
1 1/2 dl hønsebuljong (terning + vann)
1 ss maizena


Kylling i wok er enkelt og godt. Prøv da vel. En gjenganger hjemme hos oss.


Fremgangsmåte

Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Kutt grønnsakene og soppen i tynne skiver eller strimler. Varm olje i en wokpanne eller annen stor panne Start med kyllingkjøttet og stek til det er jevnt hvitt. Dryss salt og pepper over.
Ha først i gulrøtter og selleri, deretter sopp og bønnespirene helt til slutt. Bland sammen alle ingrediensene til den sur-søte sausen og hell det i pannen. Kok opp og retten er klar til servering. Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bønnespirer i soyasaus.

Bønnespirer i soyasaus


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 15.08.2013
Denne retten tar ca 10-15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

200 g bønnespirer
1 fedd hvitløk i tynne skiver
1 sjalottløk i tynne skiver
1 stilke kinesisk selleri, finhakkede (kan erstattes med 1 ts med finhakket stilkselleri)
3 ss soyasaus
1 ss søtsoyasaus (kicap manis)
1 ss olje
3 dl vann
salt


Vi brukte i tillegg oystersaus, grønnsaksbuljong for mer smak. Husk å smake til før servering. Dette er en enkel rett som trenger litt ekstra. Uten fisk, reker ol er den vegetar.


Fremgangsmåte

- Skyll bønnespirer under kaldt vann.
- Varm oljen i en middels stor kjele. Rørestek sjalottløk, hvitløk på middles varme til de er gylne.
- Tilsett selleri og rør godt.
- Ha i vannet, soyasausene og blandt godt. La det kok opp.
- Ta kjelen av varmen og tilsett bønnespirer. Blandt godt.
- Sett på lokken og la den stå i ca 1 minutt før servering.
- Serveres sammen med kokt ris og stekt fisk/reker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 36,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel spagettisaus med gulrot og selleri.

Enkel spagettisaus med gulrot og selleri


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.01.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

300 g karbonadedeig
1 stk løk
1 båt presset hvitløk
3 stk gulrot
100 g knollselleri (sellerirot)
5 stk moden tomat
2 ss tomatpuré
2 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 ts tørket oregano
400 g fullkornsspagetti


Vær raus med grønnsakene i spagettisausen. Det er smart og veldig godt å tilsett grønnsaker som gulrot og selleri. Det gir en fin smak og det gjør det lettere å få i seg "5 om dagen".


Fremgangsmåte

Kok pastaen etter anvisning på pakken.
Rens og finhakk løk og hvitløk.
Vask, skrell og riv gulrøtter og selleri.
Skjær tomatene i terninger.
Fres løken blank sammen med hvitløk i en panne eller gryte. Tilsett karbonadedeigen og stek den.
Tilsett grønnsakene og tomatpuré.
Tilsett buljongen og oregano, og la sausen koke i ca. 20 minutter.
Ønsker du en sterkere saus, kan du tilsette mer krydder og gjerne en hakket chili. Et par laurbærblad som får koke med i sausen gir en ekstra godt smak, men er ikke nødvendig.
Server sausen med nykokt spagetti.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3295






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.