Villsvinet inntar Norge

Oppdatertdato: 2017-12-13 Publisert: Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Anno Museum Kilder: PRM fra Anno Museum




Villsvinkjøtt er en delikatesse ifølge mange. Og når det nå begynner å etablere seg igjen i Norge, kan man igjen nyte dette kjøttet i forskjellige oppskrifter. Men normalt kan man også bytte ut svinekjøtt med villsvin i oppskrifter lagd for svinekjøtt.

Fakta om villsvin i Norge

Sverige har lenge hatt en stor villsvinbestand. Nå etablerer flere flokker seg i norske skoger.
Fylkesmannen i Østfold vet ikke hvor mange villsvin som holder til på denne siden av grensen, men at det blir stadig flere er sikkert.

– Det kan se ut til at villsvinet har kommet for å bli. I Akershus, Østfold og Hedmark har man i senere år sett en økning i antall dyr i skog og utmark, sier rådgiver Ingvild Herberg ved Anno Norsk skogmuseum.
Hun mener det er på tide å finne gode måter å forvalte forekomsten av villsvin på i Norge.

– Dyret er et yndet mål for mange jegere, og kjøttet er en delikatesse, sier Herberg. I steinalderen var villsvinet en naturlig del av norsk fauna. Bestanden døde trolig ut for over 1000 år siden som følge av kaldere klima, økt jordbruk og jakt.

Gjør skade

Det er delte meninger om villsvinenes innmarsj i Norge.

– Noen ønsker arten vekk fordi den er oppført på svartelisten. De mener den har stort skadepotensial, mens andre synes villsvinet hører til i vår natur, sier viltforvalter Åsmund Fjellbakk hos Fylkesmannen i Østfold.
De store svinene graver i jorden etter mat og røtter.

– All rotingen i jorden fører til at frø spres i de områdene villsvinene ferdes, og mangfoldet av planter og vekster øker, sier Fjellbakk.
Men for bonden kan villsvin være en plage ved at de forsyner seg av avlingene.

– De har stor appetitt, og spiser det meste av det de kommer over. Av jordbruksvekster foretrekker de mais, erter, poteter, grønnsaker og korn, men graver også etter insekter, mark og nøtter, sier han.
Gravingen i åker og eng kan føre til at det kommer jord med i gresset som høstes. Såkalt jordsmitte i fôret kan føre til at kumelk må kasseres.

– Selv om villsvinet byr på noen problemer, mener jeg vi må innstille oss på at arten er blitt en del av norsk fauna i noen områder. Lokalt kan villsvinbestanden og skadeproblemet håndteres gjennom samarbeid mellom grunneier, jordeier og jegere, sier han.

400 kroner kiloet

Det er stor interesse for villsvinsjakt blant norske jegere, og mange vil anvende kjøttet. I svenske butikker selges filet av villsvin for over 400 kroner kiloet.

– Som ved all annen jakt kreves regler og retningslinjer som ivaretar etikk og sikkerhet. I noen områder kan det oppstå interessekonflikter mellom jegere og jordbrukere om hvor mange dyr man ønsker, sier Ingvild Herberg ved Norsk skogmuseum.
Et voksent villsvin veier rundt 100 kilo. De gjemmer seg gjerne i skog og kratt, og jakten er tidkrevende og intens. Jegeren må ofte skyte på nært hold.

– Villsvin er i utgangspunktet ikke farlig, men kan opptre aggressivt ved beskyttelse av flokken eller hvis det er skadet, sier hun.
Det tettvokste dyret med den strie busten er nært beslektet med tamsvinet, men er høyere og slankere i kroppen. De lever i flokk og sugga får som regel ett kull i året med seks til åtte unger.

– Det er et eldre hunndyr som er sjefen i flokken. Hun har kontroll på både purker og unger. Unge råner jages ut av flokken når de blir kjønnsmodne, rundt 10 måneders alder. Etter det opptrer de alene eller i mindre grupper, sier Ingvild Herberg ved Norsk skogmuseum. Museet er en del av Anno – Museene i Hedmark.

Her under er en del oppskrifter med villsvin, dog uten bilder av den enkle grunn at undertegnede aldri har spist dette. Men jeg tar gjerne imot erfaringer med dette kjøttet.




Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Villsvinfilet med valnøttsmør


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

2 skiver formloff
50 g valnøtter
3 timiankvaster eller 1 ts tørket timian
50 g smør
salt
pepper
1 villsvinfilet, ca 700 g
1 løk
1 gulrot
1 ss margarin eller smør
1 ts tomatpuré
3 dl rødvin
4 dl viltkraft eller buljong
1 rå potet
salt
pepper



Fremgangsmåte

Smuldre brødet og mal nøttene. Hakk timianbladene og bland alt med smøret. Smak til med salt og pepper.

Fjern hinner og sener på fileten. Skrell og skjær gulrot og løk i skiver. Fres alt i en panne. Tilsett tomatpuré og rødvin og la alt koke sammen til omtrent halvparten. Tilsett fonden og la det småkoke i ca 5 minutter.

Skrell og riv poteten i sausen. Kok noen minutter. Sil sausen og smak den til.

Gni fileten inn med salt og pepper. Brun den i litt matfett rundt hele og legg den over i en ildfast form.

Smør valnøttsmøret over kjøøttet og sett den i ovn på midterste rille ved 175 C i ca 25 minutter.

La kjøttet hvile under folie i ca 10 minutter før det skjæres opp i ca 1 1/2 cm tykke skiver.

Server med f.eks. potettopper, smørstekt, strimlet savoykål og saus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Villsvin i viltsaus


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

1,5 kg villsvinkjøtt
poteter
sopp
2 ss hvetemel
1/2 dl vann
1 dl fløte
1-2 skiver geitost
1-2 ss ripsgele
rødvin
broccoli
baby-gulrøtter

Marinade:
3 dl rødvin
2 ss olivenolje
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts salt
1-2 ts knuste einebær eller 1 ts timian
1 smuldret laurbærblad



Fremgangsmåte

Putt kjøttet i en pose og hell marinaden over. Knyt igjen og la kjøttet ligge i kjøleskapet natten over.

Hell av marinaden og sil den. Brun kjøttet i en stekepanne på alle sider før du putter kjøttet i en gryte. Spe på med litt av marinaden og 2 dl vann. Kokes under lokk på svak varme i 1 1/2 time til kjøttet er mørt. Vend kjøttet.

Brun løk og sjampinjong eller kantareller i smør. Hell resten av sjyen i villsvin-gryten. Til det bruker du 2 ss hvetemel som du visper sammen med 1/2 dl vann og 1 dl fløte til en glatt jevning. Ta så litt av viltsjyen fra villsvin-gryten og hell opp i sausen. Som en ekstra spiss på sausen kan du legge oppi 1-2 skiver geitost og 1-2 ss ripsgele, samt litt rødvin.

Server poteter med sopp på toppen av villsvinkjøttet, som skal skjæres i fine stykker. Dekorer også med litt rips, broccoli og babygulrøtter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 28,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Villsvinstek i ovn


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

2 kg lårstek av villsvin eller 1,5 kg benfri villsvinstek
1 purre
1 løk
2 gulrøtter
1 bit sellerirot
1 syrlig eple
5 dl buljong(terning)
1-2 ss smør eller margarin
1/2 ts salt
1 krm pepper
Fyll:
1-2 pressede hvitløkfedd
1/2-1 ss tørr sennep
1/2 ts salt
1/2 krm pepper
Eple-sjysaus:
1 sjalottløk
1 ss smør eller margarin
1 ss eplesidereddik
5 dl sjy
2 syrlige epler
2 ts arrowrot



Fremgangsmåte

Lag i stand fyllet. Bland presset hvitløk, sennepspulver, salt og pepper.

Legg steken på et flatt underlag og skjær ut lårbenet. Smør fyllet på og bind sammen steken.

Vask og rens løk og grønnsaker. Skrell eplet. Skjær alt i biter. legg dem i en smurt form.

Brun litt smør eller margarin i en jerngryte. Brun kjøttet pent brunt rundt det hele. Sett i kjøttermometer. Legg kjøttet oppå grønnsakene. Hell buljongen rundt kjøttet.

Sett formen på nederste rille i stekeovnen og stek kjøttet ved 175 C i ca 1 1/2 time eller til termometeret viser 80 C.

Ta kjøttet ut, dekk det til og la det hvile i ca 15 minutter. Sil sjyen og kok den inn så den får fyldig smak.

Fres finhakket sjalottløk blank i litt smør i en kjele. Spe med eddik og sjy. Ha i skrelt eple skåret i små terninger. Jevn sausen med arrowrot eller potetmel utrørt i kaldt vann. Smak godt til.

Skjær kjøttet i tynne skiver. Server med kokte eller stekte poteter, rosenkål eller savoikål, broccoli eller en annen lett kokt grønnsak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 75,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ovnsstekt villsvinrygg


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

2 kg villsvinrygg
2 ts salt
1/2 ts pepper
75 g margarin eller smør
2 hvitløkfedd
1/2 dl hakket persille
2 ts rosmarin
1 ss lys fransk sennep
1 ss strøbrød



Fremgangsmåte

Rens kjøttet og skjær bort hinner og sener. Skjær noen snitt langs ryggbenet på begge sider.

Gni inn kjøttet med salt og pepper. Rør matfettet mykt og bland med presset hvitløk, persille, rosmarin, sennep og strøbrød. Legg litt smørblanding i hvert snitt.

Smør resten av smørblandingen på en folie som legges over kjøttet med smørsiden ned. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet, men ikke mot benet. Legg kjøttstykket i en ildfast form eller langpanne, og sett den i ovn ved 175 C på nederste rille. Stek kjøttet i 1 t 45 min eller til steketermometeret viser 75-77 C. Fjern folien etter halve steketiden.

La kjøttet hvile i folie i 15 minutter før det skjæres opp. Løsne filetene fra benet og skjær i cm. tykke skiver. Legg eventuelt skivene tilbake på ryggbenet.

Server med f.eks. potetgrateng og sitronglasserte rotgrønnsaker, salatdruer og en god sjysaus. Se oppskrifter på disse under egne kategorier.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 135,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 33,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Marinerte villsvinmedaljonger


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

500 g villsvinfilet

Marinade:
4 dl rødvin
1 ts sennepskorn
10 hvite pepperkorn

Steking:
2 ss smør eller margarin
salt
pepper
1 løk
1 ts paprikapulver

Servering:
4 halve hermetiske pærer
4 ts tyttebærsyltetøy
2 ss tyttebær



Fremgangsmåte

Rens fileten og skjær den i drøyt centimetertykke skiver. Legg dem i en bolle.

Bland sammen rødvin, sennepskorn og grovknuste pepperkorn. Hell marinaden over kjøttet. La det stå kjølig noen timer.

Ta det opp og tørk det godt. Stek filetene pent brune 3-4 minutter på hver side. Krydre med salt og nymalt pepper. Ta filetene opp av pannen og hold dem varme under folie.

Skrell løken og hakk den fint. Fres løken i stekepannen. Tilsett paprikaen. Sil og hell over marinaden. La det koke sammen noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Legg kjøttet på varme tallerkener sammen med enhalv pære, tyttebærsyltetøy og eventuelt noen ferske tyttebær. Hell over sjy og server kokte eller stekte poteter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Villsvinskinke


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

2 1/2 kg villsvinskinke med ben
1 ss salt
1/2 ts pepper
5 knuste einerbær
Koking:
2-3 gulrøtter
1 stor purreløk
1 bit sellerirot
1 løk
5 dl buljong
1 flaske rødvin, 75 cl
Krydderbrunt:
1 kvast timian
noen persillekvaster
1 laurbærblad
Saus:
8 dl buljong
2 ss arrowrot mel
salt
pepper



Fremgangsmåte

Skjær bort svor og en del av fettet på skinken. Gni den inn med salt, pepper og knuste einerbær. La den ligge 1 time.

Stikk inn et steketermometer i skinkens tykkeste del. Pass på at det ikke støter mot benet.

Skrell og rens gulrøtter, purreløk, sellerirot og løk. Skjær grønnsakene i biter og legg dem i en gryte. Legg i skinken. Hell på buljong og mesteparten av vinen. Legg i krydderbunten.

Kok opp og skum av. La så skinken syde under lokk over svak varme til termometeret viser 75 C. Ta gryten av varmen og la skinken ligge i buljongen i ca 20 minutter før den skjæres opp.

Sil kraften og la den stå en stund slik at fettet stivner og kan fjernes.

Mål opp ca 8 dl og rør ut arrowrot med resten av vinen. Kok opp og visp ned jevningen. Smak til sausen.

Skjær opp skinken og server den med poteter, ananas og nektarinsalat samt saus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3083







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.