Nesten alle oppskrifter har nå visning direkte på oppskriften om de er vegetar eller ikke, samt om de inneholder allergener. Dette er en trend som de siste årene har utviklet seg til at alle matvarer og retter på restauranter ol viser allergener og om de er vegetar eller ikke. Jeg syns da det var på tide å utvide dette til å vises på oppskrifter også.
Innhold av allergener på oppskriftene har jeg hatt en stund, mens fakta om vegetar/ikke vegetar er helt ny. Disse tjenestene er til hjelp for alle dere som må sjekke allergener og nå også ser etter vegetaroppskrifter. Og dette er tjenester som kan hjelpe dere på vei, samtidig som jeg utvikler disse mer etterhvert.
Bildetekst: Over viser jeg teksten på en oppskrift som ikke er vegetar og inneholder gluten og melk.
PS for all allergen og vegetarinfo
Du må alltid sjekke emballasjen selv for allergener og vegetarinfo. Jeg tar ikke ansvar for evt følger av feil her eller at f.eks. ingredienser forandrer innhold. Jeg følger hele tiden med og oppdaterer informasjonen på ingrediensene, men dette er ett enormt arbeid og ting skjer uten at jeg vet det.
Men mitt formål er at dette er ett hjelpemiddel for dere som trenger dette, og jeg har pga min unike situasjon, tilgang til store databaser og mulighet for å publisere slikt.
Allergener på oppskrifter
95 % av alle oppskriftene har nå beregnet allergener, næringsinnhold og vegetarinfo. Næring og allergeninfo har oppskriftene hatt i noen år nå, og disse vises på alle aktuelle oppskrifter rett over ingrediensene.
Dette foregår på følgende måte
- Allergener regnes ut gjennom de ingrediensene som er med i oppskriften.
- All info samles og alle allergener grupperes og vises på oppskriften
- Er det ikke allergener så står det ingenting
- Husk Jeg beregner allergener bare av de ingrediensene som har ett mål og enhet. Dvs står det "server med brødskiver" f.eks. vil gluten i evt brød ikke registreres.
- Og Husk Har du kraftig allergi må du alltid sjekke emballasjen først. Det kan være at ingrediensene er oppdatert eller forandret uten at jeg får det med meg
- Noen oppskrifter har f.eks. både allergenet melk og spor av melk. Dette er fordi det er forskjellig innhold i forskjellige ingredienser
- Mer info om akkurat dette finner dere her: Les mer om allergener på oppskrifter
Bildetekst: Over viser jeg teksten på en oppskrift som er vegetar og inneholder egg, gluten, melk, selleri og soya. Det vil si at denne er ikke veganer, men ovo/lakto vegetar. Foreløpig får jeg ikke skilt dette fra hverandre.
Vegetarinfo på oppskrifter
Info om en oppskrift er vegetar eller ikke er ganske nylig lagt ut. Dette var så problematisk å få til å fungere automatisk at det har tatt tid. Og foreløpig er det bare en enkel versjon som er ute, dvs som ikke skiller mellom de forskjellige vegetartypene. Men dette gjelder og 95 % av oppskriftene og vil senere utvides når jeg får dette til.
Dette foregår på følgende måte
- Vegetarinfo beregnes ut fra de ingrediensene som er med i oppskriften.
- Alle ingredienser har oppgitt vegetarnivå som: Veganer, lakto, ovo eller ikke vegetar
- Foreløpig er veganer, lakto og ovovegetar slått sammen og vises bare som vegetar. Jeg vil etter nyttår jobbe med å skille disse på oppskrifter også som de er skilt på ingrediensnivå. Men det viste seg å være noe vrient å få til i farta.
- Senere vil det og bli mulig å søke frem oppskrifter basert på vegetarnivå, men er og vrient så det gjøres over nyttår.
- Nærmere forklaring på vegetarinfo på oppskrifter: Les mer om vegetarinfo på oppskrifter
- Litt om vegetartyper: Les mer om vegetartyper
- Jeg vil gjøre oppmerksom på at dette systemet er forskjellig fra den sorteringen som har vært på sidene. Men at det gamle systemet med manuell utvelgelse av vegetaroppskrifter vil bestå parallellt. Se denne siden: Vegetarstart
PS: Vi spiser noe vegetarmat hjemme, men vi er ikke veganere eller annen type vegetarianer. Men mange av disse rettene er rett og slett veldig gode og derfor er det noen anbefalte under her.
Lykke til og jeg håper dette systemet kan være til hjelp for mange. Kontakt med gjerne på mailen: knut(krøllalfa)matoppskrift.no
Vegetar lasagne
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Karen TrippBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
9 lasagne plater
3,75 dl raspet gulrot
2,4 dl grovhakket løk
1 rød pepper kuttet i tynne strimler
5 dl brokkoli buketter lettkokte
450 g lett mozzarella ost raspet
Vi lagde denne med litt variasjon. Uten løk men med den tomatsausposen som følger med i disse lasagnepakkene.
Om en vil så kan jo denne og lages med kjøtt i.
Annen ost kan og brukes. Brokkolien setter god smak på denne og for oss sammen med gulrot ble det god smak uten løken.Fremgangsmåte
Kok evt lasagne platene etter bruksanvisningen. Ha gulrot, løk og pepper i en panne med 0,6 dl vann. Kok til grønnsakene er akkurat møre. Ta av varmen og rør inn brokkoli.
Bruk en form på 20x30 cm. Spray med vegetabilsk olje. Legg 4 plater i bunnen, så halvparten av fyllet, halvparten av osten. Gjenta dette en gang. Den niende platen kan brukes til å tette sprekker.
Stek ved 175 grader i ca 30 minutter.
Server med blandet salat og hakket basilikum.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
187,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsakgryte fra Malaysia
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
3 dl jasminris
1/2 ts salt
1 ts gurkemeie
2-3 ss matolje
100 g cashewnøtter
2 knuste fedd hvitløk
1 ss revet fersk ingefær
5 hele hel nellik
2 kanelstanger, ca 5 cm lange
6 små gule løk
4 stk røde chili, uten kjerner skåret i lange tynne strimler
1 revet gulrot
1 buljongterning
3 dl vann
4 tomater i båter
2 dl grønne erter
salt
Kan brukes som selvstendig rett eller som tilbehør til feks grillmat.Fremgangsmåte
Kok risen etter anvisningen på pakken, tilsatt salt og gurkemeie. Luft den kokte risen med en gaffel. Sett kjelen til side.
Varm opp 1 ss av oljen i en tykkbunnet gryte og fres cashewnøttene i den. La nøttene renne av på et tørkepapir.
Tilsett om nødvendig mer olje i gryten. Fres hvitløk og ingefær sammen med nellik o kanel. Tilsett løken, chilistrimlene og revet gulrot. Strø over smuldret buljongterning og hell på vannet, legg lokk over og la småkoke til gulrotstrimlene er halvmyke, 5-10 minutter. Legg i tomatene og ertene. Kok videre uten lokk et par minutter eller til væsken er kokt inn. Rør inn risen og nøttene. Bland godt og kok over svak varme i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pasta med tomat & basilikumsaus
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
06.10.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
TrineBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 boks hermetiske tomater
1-2 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
3-4 ss balsamicoeddik
1 potte fersk basilikum
brunt sukker
salt
pepper
Pasta, gjerne penne
(Parmesanost)
Enkel og grei pasta. Er vegetar men ikke veganer. Bruk mye basilikum.Fremgangsmåte
Dette er en kjempe god og billig rett som er enkel å lage!!!
Mos de hermetiske tomatene med en stavmikser, og hell de over i en kjele. Tilsett olivenolje, hvitløk og balsamicoeddik. La dette koke uten lokk til det meste av vannet har fordampet. Ca. 30-45 min.
Smak til med brunt sukker, salt og pepper.
Kok pastaen slik som det står på anvisningen. Like før pastaen er ferdig, grovhakker du hele basilikum-planten og har i sausen.
Server gjerne med revet parmesanost.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
191,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Samosa
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.09.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 pk vårrullflak
vegetabilsk olje til frityrsteking
FYLL:
3 store poteter, kokt og grovhakket
3/4 kopp frosne erter, kokte og avrente
1/3 kopp maiskorn fra boks, uten væske
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskummen
1 ts amshur, (tørket mangopulver)
1 liten løk, finhakket
2 grønne chili, finhakket
2 ss finhakket koriander
2 ss finhakket mynte
saft fra 1 sitron
salt
chilisaus til servering
Vi har prøvd oss på denne indiske retten med veldig bra resultat, og den er ikke så vanskelig. Vi brukte bare ferdige vårrullflak som man får kjøpt overalt. Noe jeg fikk prøve da vi lagde denne sammen med annen mat, er å dyppe samosaen i soyasaus istedenfor chilisaus. Faktisk noe som undertegnede likte best.
Nå er og denne i utgangspunktet vegetar, men det er vel ikke noe galt i å legge for eksempel kylling eller svinekjøtt i fyllet.Fremgangsmåte
Å lage tradisjonell samosadeig er en tidkrevende prosess, men det går like greit å bruke vårrullflak, som kjøpes i kinabutikker. Husk at deigen må tines og legges i et fuktig håndkle. Samosa kan fryses både før og etter frityrsteking.
Ha potet, erter, mais, malt koriander, spisskummen, amshur, løk, chili, frisk koriander, mynte, sitronsaft og salt i en stor bolle og rør alt godt sammen. Smak til med mer sitronsaft og salt om nødvendig.
Ta en teskje med blandingen på et vårrullflak. Fold deigen diagonalt og lag en lukket trekant. Fukt enden av deigen med litt vann og press sammen.
Varm oljen til denne indiske retten i en frityrgryte. Stek samosaene i omganger, snu dem ofte, til de er gylne og sprø. Ta dem opp med en hullsleiv og tørk på husholdningspapir. Serveres varme med chilisaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fettuccine all`Alfredo
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.04.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
50 g smør
2 dl panna de cucina eller matfløte
50 g nyrevet parmesan, pluss litt til servering
350 g fersk fettuccine
salt
nykvernet svart pepper
En utrolig god pastarett og ikke vanskelig. Bruk skikkelig fløte og fersk fettuccine. Fetticcine er ganske likt tagliatelle, så om en ikke har det så bruk tagliatelle
Uten laksen vår er den vegetarFremgangsmåte
Smelt smøret i en stor kjele eller dyp stekepanne. Tilsett fløten og kok opp. La det småkoke under omrøring i 5 minutter, tilsett parmesan, smak til med salt og pepper og slå av platen.
Kok opp en stor kjele med saltet vann. Slipp all pastaen oppi på en gang, og la det koke raskt opp igjen mens du rører av og til. Kok til pastaen er al dente, 2-3 minutter eller etter anvisningen på pakken. Slå av vannet.
Skru platen på svak varme, ha pastaen i sausen og bland godt. Smak til. Serveres straks med revet parmesan ved siden av. Vi har og laks + kapers oppi her, men da er den ikke vegetar lenger
Denne enkle oppskriften ble oppfunnet av en restaurantør i Roma ved navn Alfredo. Retten ble berømt fordi han serverte den med gaffel og skje av gull.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
268,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pizza med friske grønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
350 g hvetemel
1 ts salt
en klype sukker
1 pose tørrgjær
2 1/2 dl varmt vann
Fyll:
400 g flådde tomater
225 g broccolibuketter
225 g friske asparges i 3 cm store stykker
12 babysquash i skiver på langs
5 ss olivenolje
50 g erter
4 vårløk i ringer
75 g mozzarellaost i terninger
10 friske basilikumblader i strimler
2 hvitløksfedd, finhakket
salt
nymalt svart pepper
Vegetarpizza. Vi brukte og sjampinjong i pizzaen.
Fremgangsmåte
Sikt melet til deigen sammen med salt og rør inn sukker og gjær. Tilsett nok vann til at det blir en løs deig. Elt den i 5 minutter. Dekk til og sett den varmt i 1 time eller til den er hevet til dobbel størrelse.
Mos de flådde tomatene i matmølle. Bruk skiven med store hull. Forvell broccoli, asparges og squash i 2-3 minutter. Hell av alt vann. Varm 2 ss av oljen, tilsett erter og vårløk og la det surre ca 5 minutter.
Varm oljen til 240 C. Del deigen i fire og kjevle hver av dem med en diameter på 20 cm. Legg dem på stekebrett.
Fordel de mosede tomatene på bunnene og la kantene være udekket. Fordel de andre grønnsakene jevnt over tomatene. Dryss over mozzarellaost, frisk basilikum, hakket hvitløk, salt og pepper og resten av oljen. Stek pizzaen i ca 20 minutter eller til de er gyllenbrune, grønnsakene er myke og osten er smeltet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
76,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,07.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Argentinsk pastasalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
16 nøster båndspagetti
2 dl grønne oliven delt i fire
1 rød paprika i skiver
1 grønn paprika i skiver
2 båter finhakket hvitløk
1/4 ts kajennepepper
1 ts paprikapulver
1 ts salt
11/2 ss mel
3/4 dl olivenolje
3/4 dl revet parmesan
Vi serverte denne varm. Kombinasjonen av råvarer som brukes her lager en flott smak. Man kan tilsette kjøtt eller annet til grønnsaksblandingen om en ønsker en rikere smak, men er da ikke vegetar lengerFremgangsmåte
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Skyll den i kaldt vann og la den renne godt av seg.
Kok forsiktig oliven, paprika og hvitløk i litt vann til paprikaen er myk. Tilsett olje i grønnsakene.
Bland sammen kajennepepper, paprikapulver, salt og mel i en liten bolle. Dryss blandingen over grønnsakene, rør og la det småkoke på svak varme et par minutter. Tilsett pasta og revet parmesan og bland forsiktig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
273,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vegetar viltgryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.10.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
2 pk pulled VegME
1 stk finhakket løk
¼ ts knuste einebær
200 g ferske kantareller, eller annen sopp
3 dl kraft
4 dl fløte
2 ts rispgele
2 ts dijonsennep
salt
pepper
4 porsjoner ris
Viltgryte uten kjøtt passer ikke bare for vegetarianere, men også for de som ønsker å kutte ned på kjøttinntaket. Denne oppskriften er enkel å lage og full av deilige smaker. Selv de som er glad i kjøtt kommer til å like denne retten, må prøves!Fremgangsmåte
Stek soppen på sterk varme i matolje til den får en gyldenbrun farge. Sett varmen ned til middels og ha i løk og fres til den er blank.
Tilsett pulled VegME, einebær, kraft, fløte, sennep og krydre med salt og pepper.
Kok opp og la gryten småkoke i 10 minutter.
Server med kokt ris, rørte tyttebær og noen kvaster timian.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
66,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vegetarian siomai
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.01.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 kopp(er) vannkastanjer, finhakket
5 ss sesamolje
1 ss malt svart pepper
1 kopp(er) løk, hakket
1 kopp(er) gulrøtter, hakket
4 dl hvit sopp, hakket
1 pakke wonton wrapper
0,25 kopp(er) vårløk, finhakket
2 ts salt
1 stk rå egg
Vann til damping eller olje til steking
Små pakker som enten dampes eller frityrstekes. Ikke veganer.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene unntatt vann, olje og wonton wrapper og bland godt. Pakk sammen ingrediensene ved hjelp wonton wrapper.
Wontonwrapper er ferdige i passelige størrelser. Legg en liten klatt med ingredienser på og brett sammen som en pakke.
Pakkene kan dampes 10 min og serveres varme, eller de kan frityrstekes fort i olje. Vi bruker begge deler alt etter som.
Serveres med Kikkoman soyasaus og calamansi eller sitron dipp.
Vi brukte soyasaus, hvitløkdressing, chilisaus og sprøstekt løk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
122,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3188