Fersk fiskerett i Kvæfjord



Ingredienser

Fersk fisk




Fremgangsmåte:

Denne fiskeretten brukes den dag i dag i kystkommunen Kvæfjord, som har rike tradisjoner både innen jordbruk og fiske. Råstoffet må være førsteklasses, og da helst skrei fra Lofoten. Retten består av fersk fisk, lever, rogn og fiskesuppe.

Fisken kokes i gryte. Salt og vann kokes opp og fiskestykkene legges i. Fisken skal være godt dekket av vann. Fisken trekkes til fiskekjøttet slipper benet. Rogna kokes på samme måte, men for seg selv i en annen gryte. Fisk og rogn legges på fat og holdes varme.

Leveren renses for trevler og ganger, klippes i små biter og kokes i fiskesøet. Tilsett litt mer salt. Etter oppkok tilsettes en kopp kaldt vann, og man gir søet et nytt oppkok. Dette for å få fettet til å samle seg. Gryten kalles nå møljegryte.

Møljegryten settes midt på kjøkkenbordet. Man bryte en hjemmebakt flatbrødleiv i fire deler og bløter stykkene i søet. Brødet legges på tallerken. Samle noen stykker lever, etter smak, og legg oppå flatbrødet. Dette kalles "leverbette". Mølja spises som forrett før potet- og fiskefatet kommer på bordet.

Det blir ikke servert lever til fisken, men flatbrød med smør på. Leveren krydres med pepper.

Fiskesuppen kokes av usaltet kraft fra avkokt fiskeben og fiskehoder. Kraften siles. Jevningen lages av hvetemel utrørt i litt av krafta. Jevningen tilsettes krafta og kokes opp sammen med litt løk, eddik og krydder etter smak, gjerne litt muskat. Det skal ikke lages jevning av smør. Skal det være noe ekstra kan fiskesuppen tilsettes litt sur rømme, da med noe mindre eddik.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 14153)
Kategori: Kokt/dampet
Land: Norge
Fylke: Troms
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2003-05-28
Oppdatert dato:2003-05-28


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Skatevinge i hvitvinssaus.Skatevinge i hvitvinssaus.
Denne retten har 130,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skatevinge i hvitvinssaus.Skatevinge i hvitvinssaus.
Denne retten har 130,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Prinsefisk fra Sogn.Prinsefisk fra Sogn.
Denne retten har 82,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skatevinge med hvitvinssaus.Skatevinge med hvitvinssaus.
Denne retten har 135,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kokt fisk.Kokt fisk.
Denne retten har 39,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skatevinge i hvitvinssaus.Skatevinge i hvitvinssaus.
Denne retten har 130,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skatevinge i hvitvinssaus.Skatevinge i hvitvinssaus.
Denne retten har 130,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.