Lag en tapas buffet!


Oppdatertdato: 2017-10-13 Tema: Tapas Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Morten Brun, Studio Dreyer Hensley, Alf Børjesson


Tapas er nå i fremgang i mange land, og de spanske tapasbarene brer seg over hele verden, tom i Norge har vi fått de. Men hva ligger i begrepet tapas, er det en matrett, ett tilbehør, ett måltid eller en tradisjon?
Vi kan vel trygt si at det ligger tradisjon i dette ordet og historiene er mange rundt opprinnelsen til tapas. Men selve ordet tapas betyr å dekke til eller deksel på spansk og er en betegnelse på små kalde/varme retter som opprinnelig ble spist med vin som ett lite mellommåltid. Men la oss se litt på historien bak tapas først.

Historie

Den mest utbredte opprinnelsen til tapas er at det opprinnelig ble brukt brød/ost/skinke skiver til å dekke vinglasset med for å unngå insekter. Denne grunnen går igjen mange plasser i litteraturen.
Men jeg tror nok at noe av historien kommer fra den levemåten og dagsrytmen som man finner i middelhavslandene. Vi er ofte vant med å bruke faste måltider om dagen, ofte 3 stk, mens det i områdene rundt middelhavet er mer vanlig å spise mellom måltidene og så utsette den store middagen til kvelden. En spansk dag består av 2 store måltider, lunch (13-15) og middag (21-22). Men for at arbeiderne skulle holde sulten stangen ble det spist flere små måltider.

En annen historie jeg leste er fra den spanske Kongen Alfonso den 10. Han måtte pga sykdom spise små biter med mat, sammen med vin mellom måltidene. Da han ble frisk skjønte han at dette var en fornuftig måte å drikke vin på og beordret alle som serverte vin at de måtte servere noe å spise samtidig. Dette var jo fornuftig sett ut fra ett alkoholpolitisk ståsted, med kombinasjonen mat/vin, og gjorde sitt til at folk med alkoholproblemer fikk seg litt sunn mat.

Hva består tapas av?

Tapas bestod opprinnelig av små, smakfulle munnfuller av feks marinerte oliven, ristede mandler, ristede sopp i saus, grillede reker, tomat brød, chorizo pølse, biter av ost(manchego) og skinke(serrano). Men dette har utviklet seg til å bli mer og mer avanserte retter, og når en ser i dag på tapas oppskrifter så blir det ofte mye mer enn en munnfull. Men husk hvis du skal servere tapas til gjester, så var det opprinnelig små munnfuller av helt enkle matretter servert til ett glass vin. Men nå er det ofte at det består av mange retter og mer til hver person.

Tapas barer

I Spania er det tapas barer over alt. Det hører til kulturen. Og alt etter som hvor du er i landet så varierer tapas menyen. Også typen vin som hører til varierer etter hvor du er i landet, fra rødvin til sherry. Serveres i små keramikk skåler. Tapas skal spises med fingrene eller tannstikker og er veldig sosialt når du spiser sammen med noen. Man kjøper gjerne flere forskjellige tapas og smaker av hverandre. Tapas barene er nå utbredt over hele verden og jeg mener at vi har det her i Norge også, selv om jeg ikke har besøkt de her i landet selv. Men mange restauranter og barer har ofte tapas på menyen nå. Og det er populært, det kan jeg se på min statistikk, da det er det 3 mest søkte ordet på sidene mine.

Jeg nevner noen av de mest vanlige rettene, men dere kan og finne fler oppskrifter i samlingen min.

Enkle eksempler

Kjøtt: Beregn ca. 150 g spekeskinke pr. Person. Prøv gjerne Serranoskinke eller andre skinker.

Oliven: En vesentlig bestanddel - sorte, grønne, marinerte, fylte o.l. Her er ofte ett godt utvalg i Innvandrerbutikker.
Nøtter: Små skåler med ristede og salte nøtter av forskjellige slag - gjerne mandler også.

Ost: Hvit geitost eller andre lokale varianter. Det smaker med en godt modnet ost. Prøv og en Manchego ost hvis du får tak i den.

Salater: Blandet salat, tomatsalater med løk og oliven o.l.

Kjeks: Diverse kjeks - gjerne saltet kjeks.

Andre enkle eksempler

Artisjokksalat: Rensede artisjokker overhelles med olivenolje, persille og sitron.

Bloody Oysters: Hell litt kraftig Bloody Mary over østersen, og du har en finfin tapas.

Carpaccio: Tynne rå skiver av oksefilet med parmesan, sitron, olje, salt og pepper.

Klippfiskpuré: Kokt klippfisk eller annen salt fisk blandes med kokte poteter, hvitløk og olivenolje.

Hummer og purreløk: Hummer stekt i olivenolje, og kokt purreløk ved siden av. Enkelt og lekkert!

Gorgonzola og sjampinjong: Blåmuggost og stekt sopp er fantastisk godt sammen!

Kyllinglår: Benfri kylling stekes og serveres med parmesan og bakt paprika

Laks og asparges: Laksen lettstekes og følges av dampet asparges.

Pannekake med rømme, løyrom, rødløk og dill: Små pannekaker kan varieres i det uendelige. Løyrom kan f.eks. Byttes ut med lodderogn.

Ovnsbakt kveite: Kveite krydres og bakes med olje. Annen hvit fisk kan også brukes. Server med en enkel salat, f.eks. Rucola.

Ovnsbakte småpoteter og salt agurk: Små potetbiter eller hele småpoteter, f.eks. Franske rattepoteter, ovnsbakes. Ha salt og presset sitron over, og nyt dem med salt agurk til.

Potetsalat med vaktelegg: Potetsalater i mange varianter er bra tapas. Denne er med pesto, rødløk og syrlige epler. Legg til kokte (vaktel)egg, og du har en lekker, velsmakende rett.

Tomatsalat: Stek tomatskiver og hell over litt balsamicoeddik. Server med brødkrutonger.

Sherrydampede blåskjell: Blåskjell dampet i sherry er nydelig. Server med litt grønt tilbehør, f.eks. Purre og oliven, som her.

Speket kjøtt og oliven: Spekekjøtt er klassisk tapasmat. Her skiver av Ibericogris, såkalt Pate Negra, med oliven til.

Serranoskinke er en annen god spekevariant. Mild løk smaker godt til

Squash- og auberginesalat: Stek skiver av squash og aubergine, og kok inn litt vineddik. Kapers passer godt til.

Syltet andelår med bakt paprika: Dette låret er først saltet og deretter kokt. Salt kjøtt mot søtlig paprika er en fin smakskombinasjon.

Taleggio med aprikosbrød: Brød med innbakt tørket frukt er alltid godt til smakskraftige oster.

Friterte mandler

250 g skåldede mandler
3-4 ss olivenolje
Salt

Varm oljen i en stekepanne. Når den er varm så surrer du mandlene til de er gyldne. La de renne av på papir og dryss med salt.

Friterte blekksprutringer

750 g blekksprutringer
500 g mel
1 liter olivenolje
Salt

Rens blekkspruten, fjern hode, tentakler, blekkposen, finner og skinnet. Vask dem godt og skjær dem i ringer. Salt dem og dypp dem i mel. Rist dem litt før de friteres i varm olivenolje til de er gyldne. La de renne av på papir og server dem varme. Kan og stekes i stekepanne, med mindre olje.

Grillet serranaoskinke

12 skiver franskbrød skjært i skiver diagonalt
Oliven olje
12 tynne skiver serranoskinke
12 tynne skiver Manchego ost
Grov sennep

Varm opp grillen. Dynk brødskivene på den ene siden med olivenolje. Grill lett brune med olje siden ned. Snu rundt og legg ost og skinke på skivene. Skinke øverst. Grilles til osten er smeltet. Serveres med sennep.

Kongereker i sherry

12 rå rensede kongereker
Salt og nymalt svart pepper
Noen få dråper tabascosaus
2 ss olivenolje
2 ss sherry

Lag ett kutt bak på hver reke og fjern den sorte strengen.
Varm oljen i en stekepanne og stek rekene til de er lyserøde. 2-4 minutter.
Hell over sherry og krydre med tabasco, salt og pepper.
Serveres med en gang

Dadler med chorizo

50 g chorizo-pølse
12 friske daler, uten stein
6 skiver bacon
olje til frityrsteking
hvetemel
1 pisket egg
1 kopp brødrasp

Skjær av endene av pølsen og trekk av skinnet. Del i 2 cm lange biter. Del bitene på langs, så i to igjen, til sammen 12 biter.

Fyll dadlene med en pølsebit, lukk daddelen rundt. Del baconskivene i to og surr en baconbit rundt hver daddel. Fest med en cocktailpinne av tre.

Varm oljen i en dyp stekepanne. Drypp dadlene i mel, så i pisket egg og til slutt i brødraspet. Stek i den varme oljen og vend dem ofte til de er gylne. Ta opp med en hullsleiv og la bitene tørke på husholdningspapir. Serveres med en gang.

Og til dere som er vegetarianere

Grillede eller bakte grønnsaker

3 paprika i forskjellige farger
1 aubergine
4 harde tomater
2 løk
1 dl olje
2 fedd hvitløk i meget tynne skiver (skåret på mandolin)
1 ss hakket persille
1 ts rødvinseddik
litt god olivenolje til servering
Maldonsalt og pepper

Skrell løken, vask grønnsakene og smør dem inn med olje. Bakes i ovnen på 220 grader til de er møre. Ta ut grønnsakene etter hvert som de er klare.
Tomatene blir først ferdige, mens paprikaen skal bli brent utenpå før den tas ut, legges på et brett og dekkes med folie i 10 minutter. Så skrelles de.
Auberginen skal begynne å krympe før den tas ut og avkjøles litt før den skrelles. Løken tas ut når den er myk igjennom.

Alle grønnsakene deles grovt og anrettes på tallerken med olje, eddik, hvitløk skiver og persille. Dryss over litt Maldonsalt og nykvernet pepper.

Videre lesing

Se vår temaside om forretter, småretter og tapas: Tema forretter!
Eksempel på tapas bord til sommeren. Sommertapas:
Eksempel på tapas bord til høsten. Høst tapas:

AnnonseLefseruller med røkelaks


Prøv også Lefseruller med røkelaks.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.12.2013
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 beger kremost naturell eller annen kremost
10 stk. lompe (1 pk)
10 skive røkelaks (1 liten pk)
1 stk. løk , i tynne ringer ("halvringer")
litt ruccula


Enkelt å lage og smaker kjempegodt som skolemat.


Fremgangsmåte

Smør kremost på lompene. Legg en rad med laks på, og legg deretter på litt løk og ruccula. Rull lompene sammen og skjær rullen i biter på et par centimeter.

Tips:
Det går fint an å bytte ut laksen med spekeskinke, eller med kokt skinke og ost.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 177,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kjøttboller av lam(tapas)


Prøv også Kjøttboller av lam(tapas).

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 07.08.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg malt lammekjøtt
3 ss strøkavring
ca. 1 ts salt
ca. 1/2 ts pepper
2 båter hvitløk
1/2 ts revet muskat
2 egg
5 ss hvetemel krydret med salt og pepper
1/2 dl olivenolje
1 løk
1 grønn paprika
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpuré
1 glass tørr hvitvin /vann
4 dl hønsebuljong
1 ss hakket persilleFremgangsmåte

1. Arbeid sammen lammekjøtt og strøkavring i en bolle og tilsett salt, pepper, en båt knust hvitløk, revet muskat og egg.

2. Form massen til små kjøttboller og rull dem i det krydrede melet.

3. Varm olje i en jernpanne og brun kjøttbollene sammen med hakket løk og strimlet paprika.

4. Ha i en hvitløksbåt, tomatene, tomatpureen, vinen og buljongen. Rør om. Legg over lokk og la retten småkoke i 30 minutter.

5. Smak sausen og rund den gjerne av med litt sukker. Rør inn persille til slutt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 87,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tapasboller med salsa


Prøv også Tapasboller med salsa.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.08.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

400-500 g kjøttdeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 egg
1 pk chorizopølse eller 16-18 skiver
1 dl fetaost i biter
2 ss hakket, frisk basilikum
2 ss olje til steking

Salsa:
1 boks hakkede tomater
1/2 finhakket grønn paprika
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
1/2 ts nykvernet pepperFremgangsmåte

1. Bland egg, salt og pepper godt inn i kjøttdeigen. Skjær chorizo i små biter.

2. Bland pølse, fetaost og urter forsiktig inn i kjøttdeigen. Form deigen til små boller i hånden ved hjelp av en skje og vann.

3. Stek bollene i en middels varm stekepanne til de blir pent brune. La de ettersteke på svak varme i ca. 10 minutter til de blir gjennomstekt.

Salsa:
Bland alle ingrediensene til salsaen i en kjele, og la det småkoke i et par minutter.
Server sausen til tapasbollene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 154,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Gambas al pil pil.

Gambas al pil pil


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

4-5 ss olivenolje
4 hvitløkbåter, finhakket
1 ts tørket rød chili, i flak
1 ts paprikapulver
500 g middels store, rensede rå scampi
1-2 ss nypresset sitronsaft
1-2 ss tørr sherry
salt og nymalt pepper
2 ss bladpersille, hakket


På bildet er det brukt små reker. Jeg syns ikke scampi er noe særlig. Mvh Knut


Fremgangsmåte

Du trenger mye brød for hånden til å fange opp de deilige saftene i pannen etter disse hvitløkskalldyrene. Denne baskiske tapa som andre steder i Spania heter gambas al ajillo, serveres tradisjonelt fresende varme i en liten metallpanne.

Varm olivenoljen i en panne på middels varme. Ha i hvitløk, chiliflak og paprika og stek i ca. 1 minutt, til det dufter. Skru opp til sterk varme, ha i scampi, sitronsaft og sherry. Rør godt og stek i ca. 3 minutter, til scampiene blir rosa og ugjennomsiktige. Smak til med salt og pepper, dryss med persille og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 159,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krydrede kjøttboller (Tapas).

Krydrede kjøttboller (Tapas)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.06.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Amundsen
Bildet er tatt av Amundsen

Ingredienser

500 g malt kjøtt av lam eller okse
3 skiver brød, bløtlagt og presset
3 egg
150 g løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
4 ss bladpersille, finhakket
1 ts tørket oregano
1 ts paprikapulver
1/2 ts malt kanel
1/2 ts revet muskat
Salt og pepperFremgangsmåte

Bland ingrediensene godt i en bolle, til en jevn og glatt deig. La deigen stå kaldt i kjøleskapet for å hvile.
Formes til runde boller på 2,5 cm. Meles og stekes i varm panne. Hold bollene i bevegelse slik at de blir jevnt brune.

Serveres med Solaz rødvin

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fylte lefser.

Fylte lefser


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

Med laks:
1 pk snøfrisk naturell
2 ss frisk dill
200 g røkelaks
4 stk store lefse

Med lam:
½ stk rødløk
4 ss purre
4 ss lettrømme
2 stk lefse
16 skive fårepølse
½ ts salt
½ ts grovkvernet pepper


Fylte lefser er en utmerket forrett, og passer ypperlig som en tapasrett. Prøv både lefser fylt med laks og lefser fylt med lam.


Fremgangsmåte

Med laks:
Bland Snøfriskost med finklippet dill. Smør dette på lefsene. Legg på tynne skiver av røkelaks og rull sammen. Skjær 4 cm brede biter på skrå og legg dem på et serveringsfat.

Med lam:
Skrell og skjær rødløken og purren i tynne skiver. Smør rømme utover begge lefsene. Legg på et lag med rødløk og purre. Legg utover fårepølse i to rader. Dryss over salt og grovkvernet pepper. Rull lefsa sammen. Del hver lefse i 4 biter. Anrett lefserullene på fat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 204,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Omelettrull med laks.

Omelettrull med laks


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.03.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

2 egg
1/2 ts salt
2 ss finhakket gressløk
1 ss smør

100 g røkelaks
1 1/2 dl kremfløte
2 dl kesam
4 gelatinplater
salt og pepper
2 ss finhakkede urter, for eksempel dill

tynn liten toastFremgangsmåte

Visp sammen egg og salt og tilsett gressløk. Varm en stor stekepanne og smør bunn og sider med smør. Hell i halvparten av røra og vipp på pannen til den er dekket av et tynt lag røre. Senk temperaturen og stek omeletten forsiktig på bare en side til den har stivnet. La omeletten gli forsiktig over på et bakepapir og avkjøl. Stek resten av røra på samme måte.
Finhakk laksen og bland den med kesam. Bløtlegg gelatinen, klem ut vannet og smelt én og én plate i litt kokende varmt vann. Rør den flytende gelatinen forsiktig ned i laksekremen. Smak til med salt og pepper og tilsett hakkede urter. Pisk fløten stiv og vend den inn.

Smør et tynt lag av laksefyllet ut på omeletten og rull den sammen som en rullekake. Sett rulladen kaldt til den stivner og skjær den pent opp før servering.

Anrett på tallerken med frisk salat, grønn pesto og toast.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 207,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tapas planke.

Tapas planke


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gilde
Bildet er tatt av Gilde

Ingredienser

Biff med løk
100 g Gilde Entrecôte
¾ stk løk

Kalvetunge på crostini med linse/cornichon majones
100 g skivet kalvetunge
¾ stk baguett
53.3 g puy linser
4 ¾ stk små cornichoner
1.3 dl majones

Majones
¾ stk eggeplomme
2.7 dl solsikkeolje
1.3 ss sitronsaft
0.67 ss fin sennep

Vichyssoise med posjerte vaktelegg og baconcrisp
66.7 g skrelte mandelpoteter
33.3 g purre, den hvite delen
0.67 dl fløte
0.67 dl kyllingbuljong
0.67 dl melk
salt/pepper


Pocherte vaktelegg
4 stk vaktelegg
0.67 l vann
0.67 dl eddik 7%

Bacon crisp
66.7 g finkuttet bacon
1.3 dl solsikkeolje

Lammepølse i brød
Pølser
333.3 g lammefarse
¾ stk eggehvite
0.67 ss finhakket timian

Reduksjon
0.67 dl hvitvin
¾ stk løk
¾ fedd hvitløk

Pølsebrød
0.67 ts tørrgjær
0.67 ss olje
1 dl melk
0.67 ts salt
0.67 ts sukker
2.3 dl hvetemelFremgangsmåte

Biff med løk
Skjær løken i skiver og stek den i panne til den er godt brunet. Kutt kjøttet i strimler på ca 25 gr pr stk. Krydres med salt og pepper. Stekes i stekepanne ca 1 min. Biffene monteres på spyd og toppes med en god skje med løk.

Kalvetunge
Baguetten skjæres i tynne skiver, pensles med olivenolje og stekes i ovn på 180 grader til den er sprø. Linsene kokes i kyllingbuljong til de er møre og avkjøles. Cornichons'ene hakkes og blandes sammen med linsene.

Majones
Pisk sammen eggeplomme og sennep. Spe forsiktig med olje til det får en majones konsistens. Smak til med salt/pepper og sitronsaft.
Vend linsene og cornichons inn i majonesen. Anrett tynne skiver med kalvetunge på crostini, ha på 1 ss med linser/cornichorn majones.

Vichyssoise
Kok opp potet, purreløk, melk og kyllingbuljong. La det trekke til potetene er møre. Mikses med kald fløte i en blender. Smak til med salt/pepper.

Pocherte vaktelegg
Kok opp vann og eddik. Ha i eggene og la de trekke i ca 2-3 min. Ta de rett over i isvann.

Baconcrisp
Varm oljen i en stekepanne. Ha i bacon og la det steke til det er sprøtt.
Ha vicyssoise i en liten bolle pr person. Legg i et vaktelegg og topp med baconcrisp.

Lammepølse i brød
Tilsett eggehviter, salt, og pepper i lammefarsen og kna den med hendene til den blir ”seig”, tilsett løken/reduksjonen og bland godt. Fyll kjøttet i en sprøytepose og sett kjøttet i kjøleskapet ca 1 time.

Reduksjon
Kok opp og reduser til det er marmelade, eller at væsken er nesten borte.
Skyll tarmen godt på utsiden og innsiden. Tre tarmen på sprøyteposen og klem forsiktig kjøttet ut i tarmen, pølsen skal være relativt hard.
Du kan enten tvinne opp, knyte hyssing rundt hver pølse eller rulle den opp i en spiral.
Pølsene bør henge/ligge i kjøleskapet 1-2 døgn før bruk og de er best stekt!

Pølsebrød
Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett lunken væske. Hell den lunkne deigvesken over gjæren og rør om så gjæren løser seg opp. Tilsett salt og sukker. Tilsett 3/4 av melet. Arbeid deigen kraftig i bollen. Sette til så mye av melet som er igjen til at deigen blir seig og blank og slipper bollen. Sett deigen til heving under klede på et lunt sted i 30 - 40 min. Del deigen i to like store emner.
Form hvert emne ut til ei pølse. Del hver pølse i 6 deler. Rulles til glatte avlange rundstykker. Legg bollene enkeltvis i sesamfrø og trykk til. Legg de på ei plate og la de etterheve ved romtemperatur i 10 min.
Klem rundstykkene litt sammen og la de etterheve i 30 min. Stek i ca 7 min ved 250 grader. Avkjøl på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 242,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:297
Slanking.Lavkarbo.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.