Bønner og linser fra A til Å


Oppdatertdato: 2022-01-05 Tema: Bønner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


I det siste har det dukket opp mer og mer i media om bønner, linser og erter. Dette kommer pga diskusjonen om glykemisk index, da belgvekster ligger veldig lavt nede her. Men hva er så linser og bønner, hvor kjøper man det, hvordan tilbereder man det og hva er det å få tak i.
Bønner og linser er gamle kulturvekster og mye brukt i store deler av verden. De er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer. I tillegg er det billig mat. Noen kan man kjøpe ferske etter sesong, men det er vanlig med tørkede og noen hermetiske/dypfryste som vi alle kjenner. Det er mange typer og noen dyrkes her i landet, men langt de fleste importeres fra utlandet.

PS: Har du havnet på denne siden, og leter etter kontaktlinser.--- Klikk her.



Næringsinnhold

Belgfrukter har høy næringsverdi. De inneholder mye proteiner og kostfiber. Det er og ett bra innhold av folinsyre, kalium, jern og magnesium.

Hvor kjøpes de

Mange bønner og linser fås kjøpt på butikker med litt utvalg i matvarer, og det finns og hermetiske bønner av flere typer. I innvandrerbutikker er det ofte mange typer tørkede bønner og linser. Helsekostbutikker har og ofte ett bra utvalg. I sesongen fås det kjøpt ferske bønner og erter hos velassorterte grønnsakdisker og handlere.

Bløtlegging og koking av bønner og linser

Tørkede bønner må bløtlegges før koking. Legg i vann med 1 del bønner til 5 deler vann i ca 8 timer før de kokes i nytt vann fra 1/2 til 2 timer etter type. Skal være gjennomkokte og det kan evt tilsettes krydder. Tørkede linser trenger kortere bløtlegging eller kan kokes direkte. Kan bløtlegges i en time før koking og koker ca 1/2 time ++. Disse tider varierer fra type til type, men se under for nærmere koke og bløtleggingstider, og evt. Variasjoner. Ferske bønner kokes som grønnsaker og i sesongen er det tilgang på disse. Ferske bønner kan og stekes, og innegår ofte i stuinger ol.

Tørkede

Etter evt bløtlegging er det flere måter bruke linser/bønner på. Det mest vanlige er at de tilsettes den retten som lages, og får koke med den siste tiden. Det lages og pureer og andre spesielle retter av linser/bønner. Feks falafel og hummus som lages av kikerter. Brukes i supper og salater også.

Ferske

Kan brukes som grønnsak ved siden av en rett, i salater og supper. Som stuing og tilbehør. Vi er jo kjent med vanlige grønne erter og snittebønner bla.

Hermetiske

Brukes i gryteretter, stuing, tilbehør, salater og supper. Er veldig anvendelig til det meste.

De vanligste

De bønnene og linsene man treffer mest på er følgende: Adzuki bønner, black eye bønner, kidney bønner, kikerter, linser grønne og røde, svarte og hvite bønner. Limabønner, mungbønner og soya bønner. Disse fås kjøpt i de fleste større matvarebutikker, helsekost forretninger og innvandrer butikker. Men bønne og linser er mange flere enn dette, og det viser jeg under.

  Bønner og linser fra A til Å
Adzuki bønner Anasazi bønner Appaloosa bønner
Aspargesbønner Black Eye bønner Borlotti bønner
Brekkbønner Brune bønner Brune linser
Calypso bønner Cannelini bønner Fava bønner
Flagellott bønner Grønne erter Grønne linser
Guløye bønner Gule erter Gule linser
Haricots verts Hvite bønner Hvite kidney bønner
Kikerter Limabønner Lupini bønner
Mung bønner Navy bønner Pinto bønner
Read eye bønner Risbønner Røde linser
Røde kidney Røde små bønner Snittebønner
Sorte beluga linser Sorte bønner Soyabønner
Store limabønner Sukkererter Voksbønner


Her er 13 gode oppskrifter med bønner og linser. Noen bruker hermetiske mens i andre kan du bløtlegge. Lykke til


Annonse



Bønnesalat med mynte


Prøv også Bønnesalat med mynte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.03.2022
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

1 boks hermetiske røde bønner
1 boks hvite bønner
1 boks hermetiske kikerter
2 båter hvitløk
2 ss olivenolje
4 stk. vårløk
2 ss frisk mynte

Dressing:
skall og saft av 0,5 stk. sitron
0,5 dl olivenolje
0,5 ts salt
0,25 ts pepper


Bønnesalat passer godt som tilbehør til grillet mat og på en tapasbuffet.


Fremgangsmåte

Skyll sitronen godt. Skjær tynne skiver av det gule skallet, og skjær det i strimler.
Her kan du også bruke et zesterjern/siseleringsjern. Det er et redskap som enkelt skjærer skallet i tynne strimler på for eksempel sitrusfrukter. Det er naturligvis også mulig å bruke et fint rivjern, husk da å ta med bare det gule skallet.

Ha sitronskall, sitronsaft og olje i en bolle, smak til med salt og pepper.

Skyll bønner og kikerter godt i kaldt vann, og la det renne av. Finhakk hvitløk.

Fres hvitløk såvidt i olje i en panne. Ha i bønnene og vend dem godt i hvitløken. Ha deretter bønnene over i bollen med dressingen.

Skjær vårløk i ringer på skrå, grovhakk mynte og vend det sammen med bønner og dressing rett før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,15.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fagioli Al Forno


Prøv også Fagioli Al Forno.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.10.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

300 g voksbønner
300 g grønne bønner (som aspargesbønner)
1 bunt fersk løk (eller 2 store løk)
250 g cherrytomater
100 g revet edamerost
50 g revet parmesan
3 dl kremfløte
basilikum
salt
pepper


Litt spesiell rett som smaker himmelsk. Denne er vegetar og er ganske enkel å lage. Litt vrient å få stivnet denne, men bruk gjerne ett par egg om det er vikitig, Retten er ikke veganer.


Fremgangsmåte

Del gjerne bønnene i biter. Skrell løk og skjær i båter/biter. Ha bønner og løk i lettsaltet kokende vann, noen minutter til de begynner å mykne. La renne av. Legges i en smurt, ildfast form.

Del tomatene i to og fordel dem over. Smelt edamerosten i fløten i en kjele. Helles over grønnsakene. Dryss på parmesan til slutt, og sett formen inn i 200 gr varm ovn. Det tar 15–20 minutters tid.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 119,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Krydrede stekte kikerter


Prøv også Krydrede stekte kikerter.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 boks hermetiske kikerter (eller tilsvarende utvannet og kokt)
2 ss olivenolje
2 båt knust hvitløk
1 ss revet sitronskall
1 ts tørket timian
2 ts malt spisskummen
1/2 ss paprikapulver
1 ts kajennepepper
1/2 ts malt pepper
1 ts salt


Stekte eller ristede kikerter er en velkjent snack på gata hele veien fra Europa, gjennom Nord-Afrika og Midtøsten til India. De serveres søte eller salte og hotte, og krydret med all verdens ulike krydder. Her er det fritt fram for å eksperimentere seg fram til sin egen favoritt!


Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 175 °C.
2. Ha kikertene i et dørslag og skyll dem godt. La dem renne godt av seg. Tørk dem med tørkepapir for å få vekk så mye fuktighet som mulig. Ha dem over i en bolle.
3. Bland inn olivenolje, hvitløk, sitronskall, krydder og salt. Bland godt.
4. Hell ertene ut på et bakepapirkledd stekebrett. Sett brettet midt i ovnen og stek i ca. 45 minutter, eller til kikertene er sprø og gyllenbrune. Bruk en stekespade og snu dem litt innimellom.
5. Server med en gang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Burritos.

Burritos


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.07.2002
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

400 g karbonadedeig
2 båter finhakket hvitløk
1 grovhakket løk
2 ss olje til steking
4 flådd tomater i terninger
1 rød chili - uten frø, finhakket
1 boks hermetiske røde bønner
½ ts karve
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts paprikapulver

4 tortilla lefser


Burritos er tortillalefser fylt med deilige grønnsaker og bønner. Serveres med masse salat og gjerne ekstra chili for de litt tøffe.


Fremgangsmåte

Brun karbonadedeig, løk og hvitløk i olje. Bruk en gaffel til å smuldre opp.
Ha i tomater, chili, bønner og krydder. La alt koke sammen noen minutter. Smak til.
Pensle mais- eller hvetetortillas med smør.
Pakk dem i folie og varm dem i stekeovnen ved 160 grader C i ca. 10 min.
Fyll kakene med kjøttsaus, rull sammen og server med rikelig salat, paprika, hakket chili eller agurk og rømme.
Lomper kan også brukes i stedet for tortillas.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enchilladas.

Enchilladas


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.06.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er HAUKET.NET
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

Tortillas (maislefser)
Enchiladassaus:
3 dl vann
1 dl tomatpure
Taco/ encheladas Seasoning Mix
Fyll:
400 g kjøttdeig
1 finhakket løk
1. hvitløksfedd finhakket
1 paprika (i små biter)
(kidney bønner 1 boks)
3 dl ost (cheddar, Jarlsberg)
2 dl rømme


Enkelt og godt på fredagskvelden. En slags mexicansk lasagne


Fremgangsmåte

1. Varm opp stekovnen til 200 grader
2. Kok opp vannet sammen med tomatpure og kryddermiks. Rør rundt under oppkokingen.
3. Brun kjøttdeigen i litt olje (eller smør). Tilsett løk, hvitløk, avrente bønner og paprika mot slutten av stekingen og la dette frese en god stund.

4. Tilsett omlag 2 dl av sausen i kjøttdeigen og la dette småkoke på svak varme i 5 min.
5. Fordel kjøttsaus og ost i hver av tortillaene og rull dem sammen. Legg tortillaene i en smurt ildfast form.
6. Bland inn rømme i resten av sausen og fordel utover på toppen av tortillaene. Strø osten over til slutt og pynt gjerne med oliven og/eller jalapenos.

7. Stek tortillaene i 15- 20 minutter eller til osten er smeltet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 154,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammegryte med bønner 3.

Lammegryte med bønner 3


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.03.2014
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
2 løk
1 båt hvitløk
1 boks tomater
1 boks tomatbønner
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts tørket basilikum


Denne lammegryta med bønner er enkel å lage og består av få ingredienser. Likevel er den svært spennende og god på smak.


Fremgangsmåte

1. Brun kjøttet i olje. Hakk løk og hvitløk og la den surre med noen minutter. Ha i tomater, salt, pepper og basilikum og la alt trekke på svak varme i ca. 20 minutter.

2. Tilsett tomatbønner og la alt bli gjennomvarmt.

Kokte poteter eller brød passer bra til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vegetarisk couscous.

Vegetarisk couscous


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.09.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Vita Hjertego
Bildet er tatt av Vita Hjertego

Ingredienser

3 ss Vita hjertego’ olje
1 rød løk, i skiver
3 fedd hvitløk, finhakket
1 chilipepper, finhakket
1 ts spisskummen eller karve
½ ts kanel
4 gulrøtter, i skiver
4 reddiker, delt i 4
2 ½ dl grønnsaksbuljong (1/2 terning + vann)
1 squash, i kvarte skiver
1 boks tomater, hakket (400 g)
1 boks kikerter (400 g) eller bønner
1 dl rosiner
Salt og pepper
300 g couscous
2 ss persille, hakket
2 ss koriander, hakket



Fremgangsmåte

Varm Vita hjertego’ olje i en høy panne, og tilsett løken, hvitløken, chilipepperen og krydderne. La dette surre til løken er blank. Ha i gulrøtter og reddiker sammen med grønnsaksbuljongen. Kok i ca 10 minutter. Tilsett squash, tomater, kikerter og rosiner og kok til gulrøttene er møre. Smak til med salt og pepper.

Kok opp 5 dl vann med 1 ss Vita hjertego’olje og 1 ½ ts salt. Tilsett couscous-grynene, og la grynene svelle under lokk ca 5 minutter. Rør i grynene med en gaffel slik at de blir luftige og fine. Anrett couscousen på et fat med grønnsakstuingen over. Dryss med det grønne.

Grønnsakene til denne retten kan varieres. Kålrot, selleri, brokkoli og blomkål er fine alternativer.

Du kan vende inn Vita Pro.aktiv margarin i couscousen etter den er ferdig oppvarmet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chili Con Carne rask.

Chili Con Carne rask


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.09.2017
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g kjøttdeig
smør
2 løk finhakket
2 fedd finhakket hvitløk
1 rød paprika i strimler
2 bokser tomater a ca 225 g
litt buljong
1 finhakket chili frukt uten kjerner
salt og pepper
2 bokser brune bønner
Evt mer krydder etter ønske om sterkere smak. Vær forsiktig med chili.


Denne er rask og lages på 15 minutter. Vi brukte litt rester av noe marinert grillkjøtt + kyllingkjøttdeig. Servert med grove baguetter, men både ris og potetmos kan passe.


Fremgangsmåte

Brun kjøttdeigen i en jerngryte i litt smør. Tilsett løk, hvitløk og chili. La det frese 5 min.
Ha i boksen med tomat og kok 3-4 minutter.
Tilsett bønnene, paprika i biter og krydderet. La surre noen minutter til paprikaen er litt mør. Smak evt til med mer krydder

Server i gryten med baquetter og en salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sanuunad Digaag (Afrikansk kyllinggryte).

Sanuunad Digaag (Afrikansk kyllinggryte)


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 22.05.2002
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

2 kyllinger
vann til koking
6-8 hel nellike
1 kanelstang
5-6 kardemommekjerner
1 ss karri (mild madras curry)
1 ss grillkrydder
1/2 ts salt
1 ts svart pepper
2 vårløk

SAUS
1 løk
2 vårløk eller 1/2 purre
olje til steking
1/2 kg grønne bønner
1 liten boks tomatpuré
4 tomater
2 båter hvitløk
1 liten bunt koriander
2 grønne paprika
1 ts karri (mild madras curry)

TILBEHØR
5-6 poteter
1 boks kikerter
noen svarte oliven
1 grønn paprika i ringer
4-5 dl basmatiris



Fremgangsmåte

Del hver kylling i fire og legg stykkene i kokende vann tilsatt hel nellike, knust kanelstang og kardemommekjerner. La kyllingen trekke i ca. 20 minutter.

Skjær løk i tynne båter og finhakk vårløk. Varm olje i en kjele og stek løk og vårløk i et par minutter. Mos tomatpuré, tomater, hvitløk og koriander i en matprosessor og ha i kjelen sammen med paprika delt i biter, lettkokte bønner og karri.

Skrell poteter og del dem i fingertykke staver eller i båter. Stek dem noen minutter i smør i stekepanne.

Ta opp kyllingstykkene og legg dem i ildfast form eller i langpanne sammen med potetstaver, kikerter, oliven og paprikaringer. Sett formen øverst i stekeovnen ved 250 °C til kyllingen har fått fin farge.

Kok risen i kyllingkraften med krydderet. Fordel risen på et stort fat og legg over kylling, potetstaver, kikerter, oliven og paprika. Server saus og chapatibrød ved siden av.

Om "sausen":
I Afrika kaller de gryteretter for saus (sanuunad). Derfor er ikke sausen i denne oppskriften tynn og flytende, slik vi forbinder med saus, men det er egentlig hva vi kaller for en gryterett.

Denne retten stammer fra Somalia, som er Afrikas østligste land, og utgjør "Afrikas horn".

Grønn chilisaus (kruttsterk)
Mos 1 tomat, en liten bunt koriander, 10 små grønne chili, 1 ts salt og 4-5 ss cultura naturell i en hurtigmikser. Drypp først bare en teskje over maten for å kjenne hvor sterk den er før du har på mer.

Små spagetti
Fres 250 g korte spagetti med smør i en panne. Tilsett rikelig med vann og 5 knuste kardemommekjerner. Kok til spagettien er mør. Hell fra vannet og rør inn 1 dl sukker. Det skal smake søtt!

Chapati
Ha 4 dl sammalt, fin hvete, 5 dl siktet hvetemel og 1 ts salt i en bakebolle. Spe litt og litt med vann og kna det inn etterhvert. Deigen skal være litt hardere enn til brøddeig. La deigen stå å svelle i 10 minutter. Del deigen i 8 emner eller mer. Kjevle ut emnene til en firkant og smør utover ca. 1 ss olje.
Brett deigen inn 2/3 og legg den siste 1/3 over. Brett på samme måte den andre veien, slik at deigen ligner en liten pakke. Kjevle så ut til en tynn leiv igjen og stek den i tørr stekepanne et par minutter på hver side. Krøll brødene sammen for å få dem myke og legg brødene oppå hverandre på et fat til servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Middelhavssuppe med yoghurt.

Middelhavssuppe med yoghurt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Aina Hole

Ingredienser

1 stk. løk
2 båt hvitløk
1 ss smør
2 stilk stangselleri
2 stk. gulrot
1 boks hermetiske tomater
1 ½ dl rødvin
12 dl grønnsaksbuljong (utblandet)
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
200 g hermetiske brune bønner
250 g hermetiske røde bønner
1 g squash
1 ss tomatpuré
1 ss hvetemel
1 beger matyoghurt
1 ts salt
1 krm pepper


En fyldig og smakfull suppe med masse gode grønnsaker. Suppen kan serveres til alle årstider. Den er så god at man kan fint lage en stor porsjon og servere den to dager på rad.


Fremgangsmåte

Smelt smør i en stor kjele over middels varme. Ha i finhakket løk og hvitløk, gulrot i terninger og stangselleri kuttet i tynne skiver. La det surre i ca 5. minutter. Tilsett en boks hakkede tomater, rødvin (sløyfes rødvinen tilsettes tilsvarende mengde med buljong) og grønnsakbuljong.
La det hele få et oppkok og slå ned varmen. La suppen stå og småkoke til selleri og gulrøtter er knapt møre ca. 15 minutter. Det neste som tilsettes er squash kuttet i terninger, tomatpure, hermetiskebønner og krydder. La suppen få et oppkok og slå ned varmen.
Tilsett 1 ss hvetemel i matyoghurten og rør til melet er godt blandet. Tilsett boksen med yoghurt i suppen under omrøring og smak til med salt og pepper. La suppen få et raskt oppkok og slå ned varmen.

Tips:
Hvis man tilsetter 1 ss hvetemel i et beger matyoghurten før den tilsettes den varme væsken, blir matyoghurten mer kokestabil, men husk suppen må ikke fosskoke etter at matyoghurten er tilsatt.

Suppen serveres med en god spiseskje med kesampesto og godt brød.

Til servering:
4 ss pesto
2 dl kesam, 1 % fett
Ingrediensene blandes sammen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 41,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllinggryte med hvite bønner.

Kyllinggryte med hvite bønner


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 19.04.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 fersk kylling

200 g hvite bønner
1 løk
2 hvitløksbåter
1 boks hele tomater
10 sorte oliven uten steiner
1 ts timian
1 laurbærblad
½ ts chilipulver
½ ts hel spisskummen
smør
salt og pepper



Fremgangsmåte

Bønnene legges i bløtt natten over og kokes med 1 liter vann i ca 1 time, hell av vannet og ta opp bønnene. Skjær løken i båter og finhakk hvitløk. Del kylling i stykker og brun stykkene på alle sider i litt smør.
Surr løk og hvitløk i en gryte med smør og hell over tomatene og tomatkraft, chilipulver, spisskummen, oliven, salt og pepper. Tilsett bønnene og legg de stekte kyllingstykkene over.
La gryten trekke i ca. 35 minutter. Spe med mer vann/kraft/buljong hvis det virker for tørt.

Server gryten med ris

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 114,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mexikansk chiligryte.

Mexikansk chiligryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

500 g kjøttdeig
2 store løk hakket
3 ss olje
2 små bokser tomatpure
2 bokser tomatbønner el.
2 ts paprikapulver
1 ts karve
1 ts chilipulver



Fremgangsmåte

Brun kjøttdeig og løk i olje. Rør godt slik at det smuldrer seg. Ha i det andre(unntatt bønner) og la det koke i noen minutter. Til slutt har man i bønnene og varmer det godt opp igjen.

Server med ris og en grønn salat. Kan og serveres i taco skjell

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Italiensk vintersuppe - Minestrone.

Italiensk vintersuppe - Minestrone


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.01.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, presset
3 poteter, i terninger
3 gulrøtter, i skiver
1 purre i ringer
1 liten skalk hodekål, i strimler
1 squash, i skiver
2 modne tomater, flått i båter
1/2 chilipepper, uten frø,
finhakket
6 dl kraft eller buljong
1/2 boks tomater - 200 g
100 g pasta, kokt i lettsaltet
vann
1 boks store hvite bønner,
skylt i kaldt vann
salt og pepper
sukker
frisk rosmarin
kruspersille
revet skarp hvit ost


Perfekt tykk suppe på en kald vinterdag! Denne er så god at den anbefales på det varmeste:)


Fremgangsmåte

Dette er en ren grønnsaksuppe. Vil du ha i litt kjøtt, kan du skjære opp 150 g bacon eller lettsaltet flesk i terninger og steke det før du har grønnsakene i kjelen.
Ha olivenolje og hvitløk i en stor kjele og la det surre et par minutter. Ha i poteter og grønnsaker og stek og rør i 4-5 min. til det er godt blandet. Hell på kraft og tomater og la alt småkoke 10-15 min. til grønnsakene er møre.

Ha i pasta, bønner og finhakket rosmarin og kok opp. Smak til med salt, pepper og litt sukker. Server suppen rykende varm med kruspersilledryss, revet ost og ferskt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 63,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:902
Julemat.Rask mat.
Appelsiner.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.