I det siste har det dukket opp mer og mer i media om bønner, linser og erter. Dette kommer pga diskusjonen om glykemisk index, da belgvekster ligger veldig lavt nede her. Men hva er så linser og bønner, hvor kjøper man det, hvordan tilbereder man det og hva er det å få tak i.
Bønner og linser er gamle kulturvekster og mye brukt i store deler av verden. De er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer. I tillegg er det billig mat. Noen kan man kjøpe ferske etter sesong, men det er vanlig med tørkede og noen
hermetiske/dypfryste som vi alle kjenner. Det er mange typer og noen dyrkes her i landet, men langt de fleste importeres fra utlandet.
PS: Har du havnet på denne siden, og leter etter
kontaktlinser.---
Klikk her.
Næringsinnhold
Belgfrukter har høy næringsverdi. De inneholder mye proteiner og kostfiber. Det er og ett bra innhold av folinsyre, kalium, jern og magnesium.
Hvor kjøpes de
Mange bønner og linser fås kjøpt på butikker med litt utvalg i matvarer, og det finns og hermetiske bønner av flere typer.
I innvandrerbutikker er det ofte mange typer tørkede bønner og linser. Helsekostbutikker har og ofte ett bra utvalg. I sesongen fås det kjøpt ferske bønner og erter hos velassorterte grønnsakdisker og handlere.
Bløtlegging og koking av bønner og linser
Tørkede bønner må bløtlegges før koking. Legg i vann med 1 del bønner til 5 deler vann i ca 8 timer før de kokes i nytt vann fra 1/2 til 2 timer etter type. Skal være gjennomkokte og det kan evt tilsettes krydder. Tørkede linser trenger kortere bløtlegging eller kan kokes direkte. Kan bløtlegges i en time før koking og koker ca 1/2 time ++. Disse tider varierer fra type til type, men se under for nærmere koke og bløtleggingstider, og evt. Variasjoner. Ferske bønner kokes som grønnsaker og i sesongen er det tilgang på disse. Ferske bønner kan og stekes, og innegår ofte i stuinger ol.
Tørkede
Etter evt bløtlegging er det flere måter bruke linser/bønner på. Det mest vanlige er at de tilsettes den retten som lages, og får koke med den siste tiden. Det lages og pureer og andre spesielle retter av linser/bønner. Feks falafel og hummus som lages av kikerter. Brukes i supper og salater også.
Ferske
Kan brukes som grønnsak ved siden av en rett, i salater og supper. Som stuing og tilbehør. Vi er jo kjent med vanlige grønne erter og snittebønner bla.
Hermetiske
Brukes i gryteretter, stuing, tilbehør, salater og supper. Er veldig anvendelig til det meste.
De vanligste
De bønnene og linsene man treffer mest på er følgende: Adzuki bønner, black eye bønner, kidney bønner, kikerter, linser grønne og røde, svarte og hvite bønner. Limabønner, mungbønner og soya bønner. Disse fås kjøpt i de fleste større matvarebutikker, helsekost forretninger og innvandrer butikker. Men bønne og linser er mange flere enn dette, og det viser jeg under.
|
Bønner og
linser fra A til Å |
Her er 13 gode oppskrifter med bønner og linser. Noen bruker hermetiske mens i andre kan du bløtlegge. Lykke til
Bønnesalat med mynte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.03.2022Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
1 boks hermetiske røde bønner
1 boks hvite bønner
1 boks hermetiske kikerter
2 båter hvitløk
2 ss olivenolje
4 stk. vårløk
2 ss frisk mynte
Dressing:
skall og saft av 0,5 stk. sitron
0,5 dl olivenolje
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
Bønnesalat passer godt som tilbehør til grillet mat og på en tapasbuffet.Fremgangsmåte
Skyll sitronen godt. Skjær tynne skiver av det gule skallet, og skjær det i strimler.
Her kan du også bruke et zesterjern/siseleringsjern. Det er et redskap som enkelt skjærer skallet i tynne strimler på for eksempel sitrusfrukter. Det er naturligvis også mulig å bruke et fint rivjern, husk da å ta med bare det gule skallet.
Ha sitronskall, sitronsaft og olje i en bolle, smak til med salt og pepper.
Skyll bønner og kikerter godt i kaldt vann, og la det renne av. Finhakk hvitløk.
Fres hvitløk såvidt i olje i en panne. Ha i bønnene og vend dem godt i hvitløken. Ha deretter bønnene over i bollen med dressingen.
Skjær vårløk i ringer på skrå, grovhakk mynte og vend det sammen med bønner og dressing rett før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
133,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fagioli Al Forno
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.10.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gladimat.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
300 g voksbønner
300 g grønne bønner (som aspargesbønner)
1 bunt fersk løk (eller 2 store løk)
250 g cherrytomater
100 g revet edamerost
50 g revet parmesan
3 dl kremfløte
basilikum
salt
pepper
Litt spesiell rett som smaker himmelsk. Denne er vegetar og er ganske enkel å lage. Litt vrient å få stivnet denne, men bruk gjerne ett par egg om det er vikitig, Retten er ikke veganer.Fremgangsmåte
Del gjerne bønnene i biter. Skrell løk og skjær i båter/biter. Ha bønner og løk i lettsaltet kokende vann, noen minutter til de begynner å mykne. La renne av. Legges i en smurt, ildfast form.
Del tomatene i to og fordel dem over. Smelt edamerosten i fløten i en kjele. Helles over grønnsakene. Dryss på parmesan til slutt, og sett formen inn i 200 gr varm ovn. Det tar 15–20 minutters tid.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
119,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydrede stekte kikerter
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
15.06.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 boks hermetiske kikerter (eller tilsvarende utvannet og kokt)
2 ss olivenolje
2 båt knust hvitløk
1 ss revet sitronskall
1 ts tørket timian
2 ts malt spisskummen
1/2 ss paprikapulver
1 ts kajennepepper
1/2 ts malt pepper
1 ts salt
Stekte eller ristede kikerter er en velkjent snack på gata hele veien fra Europa, gjennom Nord-Afrika og Midtøsten til India. De serveres søte eller salte og hotte, og krydret med all verdens ulike krydder. Her er det fritt fram for å eksperimentere seg fram til sin egen favoritt!Fremgangsmåte
1. Forvarm ovnen til 175 °C.
2. Ha kikertene i et dørslag og skyll dem godt. La dem renne godt av seg. Tørk dem med tørkepapir for å få vekk så mye fuktighet som mulig. Ha dem over i en bolle.
3. Bland inn olivenolje, hvitløk, sitronskall, krydder og salt. Bland godt.
4. Hell ertene ut på et bakepapirkledd stekebrett. Sett brettet midt i ovnen og stek i ca. 45 minutter, eller til kikertene er sprø og gyllenbrune. Bruk en stekespade og snu dem litt innimellom.
5. Server med en gang.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Burritos
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2002Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
400 g karbonadedeig
2 båter finhakket hvitløk
1 grovhakket løk
2 ss olje til steking
4 flådd tomater i terninger
1 rød chili - uten frø, finhakket
1 boks hermetiske røde bønner
½ ts karve
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts paprikapulver
4 tortilla lefser
Burritos er tortillalefser fylt med deilige grønnsaker og bønner. Serveres med masse salat og gjerne ekstra chili for de litt tøffe.Fremgangsmåte
Brun karbonadedeig, løk og hvitløk i olje. Bruk en gaffel til å smuldre opp.
Ha i tomater, chili, bønner og krydder. La alt koke sammen noen minutter. Smak til.
Pensle mais- eller hvetetortillas med smør.
Pakk dem i folie og varm dem i stekeovnen ved 160 grader C i ca. 10 min.
Fyll kakene med kjøttsaus, rull sammen og server med rikelig salat, paprika, hakket chili eller agurk og rømme.
Lomper kan også brukes i stedet for tortillas.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Enchilladas
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.06.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
HAUKET.NETBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
Tortillas (maislefser)
Enchiladassaus:
3 dl vann
1 dl tomatpure
Taco/ encheladas Seasoning Mix
Fyll:
400 g kjøttdeig
1 finhakket løk
1. hvitløksfedd finhakket
1 paprika (i små biter)
(kidney bønner 1 boks)
3 dl ost (cheddar, Jarlsberg)
2 dl rømme
Enkelt og godt på fredagskvelden. En slags mexicansk lasagneFremgangsmåte
1. Varm opp stekovnen til 200 grader
2. Kok opp vannet sammen med tomatpure og kryddermiks. Rør rundt under oppkokingen.
3. Brun kjøttdeigen i litt olje (eller smør). Tilsett løk, hvitløk, avrente bønner og paprika mot slutten av stekingen og la dette frese en god stund.
4. Tilsett omlag 2 dl av sausen i kjøttdeigen og la dette småkoke på svak varme i 5 min.
5. Fordel kjøttsaus og ost i hver av tortillaene og rull dem sammen. Legg tortillaene i en smurt ildfast form.
6. Bland inn rømme i resten av sausen og fordel utover på toppen av tortillaene. Strø osten over til slutt og pynt gjerne med oliven og/eller jalapenos.
7. Stek tortillaene i 15- 20 minutter eller til osten er smeltet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
154,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammegryte med bønner 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.03.2014Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
2 løk
1 båt hvitløk
1 boks tomater
1 boks tomatbønner
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts tørket basilikum
Denne lammegryta med bønner er enkel å lage og består av få ingredienser. Likevel er den svært spennende og god på smak.Fremgangsmåte
1. Brun kjøttet i olje. Hakk løk og hvitløk og la den surre med noen minutter. Ha i tomater, salt, pepper og basilikum og la alt trekke på svak varme i ca. 20 minutter.
2. Tilsett tomatbønner og la alt bli gjennomvarmt.
Kokte poteter eller brød passer bra til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
125,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,07.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vegetarisk couscous
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.09.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Vita HjertegoBildet er tatt av
Vita HjertegoIngredienser
3 ss Vita hjertego’ olje
1 rød løk, i skiver
3 fedd hvitløk, finhakket
1 chilipepper, finhakket
1 ts spisskummen eller karve
½ ts kanel
4 gulrøtter, i skiver
4 reddiker, delt i 4
2 ½ dl grønnsaksbuljong (1/2 terning + vann)
1 squash, i kvarte skiver
1 boks tomater, hakket (400 g)
1 boks kikerter (400 g) eller bønner
1 dl rosiner
Salt og pepper
300 g couscous
2 ss persille, hakket
2 ss koriander, hakket
Fremgangsmåte
Varm Vita hjertego’ olje i en høy panne, og tilsett løken, hvitløken, chilipepperen og krydderne. La dette surre til løken er blank. Ha i gulrøtter og reddiker sammen med grønnsaksbuljongen. Kok i ca 10 minutter. Tilsett squash, tomater, kikerter og rosiner og kok til gulrøttene er møre. Smak til med salt og pepper.
Kok opp 5 dl vann med 1 ss Vita hjertego’olje og 1 ½ ts salt. Tilsett couscous-grynene, og la grynene svelle under lokk ca 5 minutter. Rør i grynene med en gaffel slik at de blir luftige og fine. Anrett couscousen på et fat med grønnsakstuingen over. Dryss med det grønne.
Grønnsakene til denne retten kan varieres. Kålrot, selleri, brokkoli og blomkål er fine alternativer.
Du kan vende inn Vita Pro.aktiv margarin i couscousen etter den er ferdig oppvarmet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chili Con Carne rask
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.09.2017Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g kjøttdeig
smør
2 løk finhakket
2 fedd finhakket hvitløk
1 rød paprika i strimler
2 bokser tomater a ca 225 g
litt buljong
1 finhakket chili frukt uten kjerner
salt og pepper
2 bokser brune bønner
Evt mer krydder etter ønske om sterkere smak. Vær forsiktig med chili.
Denne er rask og lages på 15 minutter. Vi brukte litt rester av noe marinert grillkjøtt + kyllingkjøttdeig. Servert med grove baguetter, men både ris og potetmos kan passe.Fremgangsmåte
Brun kjøttdeigen i en jerngryte i litt smør. Tilsett løk, hvitløk og chili. La det frese 5 min.
Ha i boksen med tomat og kok 3-4 minutter.
Tilsett bønnene, paprika i biter og krydderet. La surre noen minutter til paprikaen er litt mør. Smak evt til med mer krydder
Server i gryten med baquetter og en salat til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
116,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sanuunad Digaag (Afrikansk kyllinggryte)
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
22.05.2002Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
2 kyllinger
vann til koking
6-8 hel nellike
1 kanelstang
5-6 kardemommekjerner
1 ss karri (mild madras curry)
1 ss grillkrydder
1/2 ts salt
1 ts svart pepper
2 vårløk
SAUS
1 løk
2 vårløk eller 1/2 purre
olje til steking
1/2 kg grønne bønner
1 liten boks tomatpuré
4 tomater
2 båter hvitløk
1 liten bunt koriander
2 grønne paprika
1 ts karri (mild madras curry)
TILBEHØR
5-6 poteter
1 boks kikerter
noen svarte oliven
1 grønn paprika i ringer
4-5 dl basmatiris
Fremgangsmåte
Del hver kylling i fire og legg stykkene i kokende vann tilsatt hel nellike, knust kanelstang og kardemommekjerner. La kyllingen trekke i ca. 20 minutter.
Skjær løk i tynne båter og finhakk vårløk. Varm olje i en kjele og stek løk og vårløk i et par minutter. Mos tomatpuré, tomater, hvitløk og koriander i en matprosessor og ha i kjelen sammen med paprika delt i biter, lettkokte bønner og karri.
Skrell poteter og del dem i fingertykke staver eller i båter. Stek dem noen minutter i smør i stekepanne.
Ta opp kyllingstykkene og legg dem i ildfast form eller i langpanne sammen med potetstaver, kikerter, oliven og paprikaringer. Sett formen øverst i stekeovnen ved 250 °C til kyllingen har fått fin farge.
Kok risen i kyllingkraften med krydderet. Fordel risen på et stort fat og legg over kylling, potetstaver, kikerter, oliven og paprika. Server saus og chapatibrød ved siden av.
Om "sausen":
I Afrika kaller de gryteretter for saus (sanuunad). Derfor er ikke sausen i denne oppskriften tynn og flytende, slik vi forbinder med saus, men det er egentlig hva vi kaller for en gryterett.
Denne retten stammer fra Somalia, som er Afrikas østligste land, og utgjør "Afrikas horn".
Grønn chilisaus (kruttsterk)
Mos 1 tomat, en liten bunt koriander, 10 små grønne chili, 1 ts salt og 4-5 ss cultura naturell i en hurtigmikser. Drypp først bare en teskje over maten for å kjenne hvor sterk den er før du har på mer.
Små spagetti
Fres 250 g korte spagetti med smør i en panne. Tilsett rikelig med vann og 5 knuste kardemommekjerner. Kok til spagettien er mør. Hell fra vannet og rør inn 1 dl sukker. Det skal smake søtt!
Chapati
Ha 4 dl sammalt, fin hvete, 5 dl siktet hvetemel og 1 ts salt i en bakebolle. Spe litt og litt med vann og kna det inn etterhvert. Deigen skal være litt hardere enn til brøddeig. La deigen stå å svelle i 10 minutter. Del deigen i 8 emner eller mer. Kjevle ut emnene til en firkant og smør utover ca. 1 ss olje.
Brett deigen inn 2/3 og legg den siste 1/3 over. Brett på samme måte den andre veien, slik at deigen ligner en liten pakke. Kjevle så ut til en tynn leiv igjen og stek den i tørr stekepanne et par minutter på hver side. Krøll brødene sammen for å få dem myke og legg brødene oppå hverandre på et fat til servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Middelhavssuppe med yoghurt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Aina HoleIngredienser
1 stk. løk
2 båt hvitløk
1 ss smør
2 stilk stangselleri
2 stk. gulrot
1 boks hermetiske tomater
1 ½ dl rødvin
12 dl grønnsaksbuljong (utblandet)
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
200 g hermetiske brune bønner
250 g hermetiske røde bønner
1 g squash
1 ss tomatpuré
1 ss hvetemel
1 beger matyoghurt
1 ts salt
1 krm pepper
En fyldig og smakfull suppe med masse gode grønnsaker. Suppen kan serveres til alle årstider. Den er så god at man kan fint lage en stor porsjon og servere den to dager på rad.Fremgangsmåte
Smelt smør i en stor kjele over middels varme. Ha i finhakket løk og hvitløk, gulrot i terninger og stangselleri kuttet i tynne skiver. La det surre i ca 5. minutter. Tilsett en boks hakkede tomater, rødvin (sløyfes rødvinen tilsettes tilsvarende mengde med buljong) og grønnsakbuljong.
La det hele få et oppkok og slå ned varmen. La suppen stå og småkoke til selleri og gulrøtter er knapt møre ca. 15 minutter. Det neste som tilsettes er squash kuttet i terninger, tomatpure, hermetiskebønner og krydder. La suppen få et oppkok og slå ned varmen.
Tilsett 1 ss hvetemel i matyoghurten og rør til melet er godt blandet. Tilsett boksen med yoghurt i suppen under omrøring og smak til med salt og pepper. La suppen få et raskt oppkok og slå ned varmen.
Tips:
Hvis man tilsetter 1 ss hvetemel i et beger matyoghurten før den tilsettes den varme væsken, blir matyoghurten mer kokestabil, men husk suppen må ikke fosskoke etter at matyoghurten er tilsatt.
Suppen serveres med en god spiseskje med kesampesto og godt brød.
Til servering:
4 ss pesto
2 dl kesam, 1 % fett
Ingrediensene blandes sammen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
41,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllinggryte med hvite bønner
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
19.04.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
1 fersk kylling
200 g hvite bønner
1 løk
2 hvitløksbåter
1 boks hele tomater
10 sorte oliven uten steiner
1 ts timian
1 laurbærblad
½ ts chilipulver
½ ts hel spisskummen
smør
salt og pepper
Fremgangsmåte
Bønnene legges i bløtt natten over og kokes med 1 liter vann i ca 1 time, hell av vannet og ta opp bønnene. Skjær løken i båter og finhakk hvitløk. Del kylling i stykker og brun stykkene på alle sider i litt smør.
Surr løk og hvitløk i en gryte med smør og hell over tomatene og tomatkraft, chilipulver, spisskummen, oliven, salt og pepper. Tilsett bønnene og legg de stekte kyllingstykkene over.
La gryten trekke i ca. 35 minutter. Spe med mer vann/kraft/buljong hvis det virker for tørt.
Server gryten med ris
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
114,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mexikansk chiligryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
500 g kjøttdeig
2 store løk hakket
3 ss olje
2 små bokser tomatpure
2 bokser tomatbønner el.
2 ts paprikapulver
1 ts karve
1 ts chilipulver
Fremgangsmåte
Brun kjøttdeig og løk i olje. Rør godt slik at det smuldrer seg.
Ha i det andre(unntatt bønner) og la det koke i noen minutter.
Til slutt har man i bønnene og varmer det godt opp igjen.
Server med ris og en grønn salat.
Kan og serveres i taco skjell
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
115,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Italiensk vintersuppe - Minestrone
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.01.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, presset
3 poteter, i terninger
3 gulrøtter, i skiver
1 purre i ringer
1 liten skalk hodekål, i strimler
1 squash, i skiver
2 modne tomater, flått i båter
1/2 chilipepper, uten frø,
finhakket
6 dl kraft eller buljong
1/2 boks tomater - 200 g
100 g pasta, kokt i lettsaltet
vann
1 boks store hvite bønner,
skylt i kaldt vann
salt og pepper
sukker
frisk rosmarin
kruspersille
revet skarp hvit ost
Perfekt tykk suppe på en kald vinterdag! Denne er så god at den anbefales på det varmeste:)Fremgangsmåte
Dette er en ren grønnsaksuppe. Vil du ha i litt kjøtt, kan du skjære opp 150 g bacon eller lettsaltet flesk i terninger og steke det før du har grønnsakene i kjelen.
Ha olivenolje og hvitløk i en stor kjele og la det surre et par minutter. Ha i poteter og grønnsaker og stek og rør i 4-5 min. til det er godt blandet. Hell på kraft og tomater og la alt småkoke 10-15 min. til grønnsakene er møre.
Ha i pasta, bønner og finhakket rosmarin og kok opp. Smak til med salt, pepper og litt sukker. Server suppen rykende varm med kruspersilledryss, revet ost og ferskt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:902