Deilige sjokoladekakerOppdatertdato: 2004-11-01 Publisert: Tema: Sjokoladekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Alf Børjesson, Astrid Hals, Opplysningskontoret for meieriprodukter


Sjokoladekaker er populært. Så populært at ukebladene selger ekstra mange blader når flotte sjokoladekaker pryder forsiden.

Sjokoladekakene er og blir populære. Det er ingen forskjell på ung eller gammel kakemons i så måte. Sjokoladekakene kan være hverdagslige og enkle eller de kan være pyntet til fest. De kan være lette og luftige eller de kan være tunge og bløte. Noen sjokoladekaker lages med kakao, mens andre lages med kokesjokolade. Det er her barna og de voksne har forskjellige favoritter. Barn foretrekker lette og luftige sjokoladekaker laget med kakao. Voksne setter vel så stor pris på et stykke tung, saftig sjokoladekake til dessert - en såkalt konfektkake.
Sjokoladekaker kan lages på uendelig mange forskjellige måter. Det eneste de har felles er vel i grunnen bare sjokoladesmaken.

Sjokoladerullekake

Rullekakebunn:

4 stk. egg
135 g sukker
4 ss kakaopulver
80 g siktet hvetemel
1 ss potetmel
1 ts bakepulver

Fyll:
5 dl kremfløte
400 g fersken eller hermetiske aprikoser
aprikoser og revet sjokolade til pynt

Fremgangsmåte:
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i det tørre og bland forsiktig med en slikkepott. Dekk langpannen med bakepapir og bre røren jevnt utover. Stek kaken til den såvidt har stivnet. Hvelv den stekte kaken på sukret matpapir. La langpannen ligge over til kaken er avkjølt. Visp fløten til luftig krem. Sil laken av frukten og ta av to halve aprikoser til pynt. Del resten av frukten i biter og bland med kremen. Fyll kaken med fruktkremen. Rull kaken sammen fra langsiden. Pynt den med aprikoser og sjokolade. Sett kaken kaldt.

Langpanne, 30 x 40 cm (til en kake på 6-8 porsjoner).

I stekeovnen ved 200 grader i ca. 12 minutter.

Eggende sjokoladekake

Ingredienser:
4 stk. egg
200 g melis
125 g siktet hvetemel
250 g smør
250 g kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Pisk lett sammen egg og melis. Tilsett smør og sjokolade, som er smeltet over svak varme. Rør inn hvetemelet. Hell røren i en springform og stek kaken ved 200 °C i 20-25 minutter. Kaken skal ha tørr overflate, men være myk i midten.

Avkjøl kaken, dryss over melis og server pisket krem til.

Pinnsvinmamma med barn

Ingredienser:
Sjokoladekake:
4 stk. egg
120 g sukker
100 g siktet hvetemel
3 ss kakaopulver
¼ ts bakepulver

ca. 1 ½ dl appelsinjuice til dynking

Appelsinfromasj:
6 stk. gelatinplater
4 stk. egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
1 dl konsentrert appelsinjuice (på boks)

Sjokoladekrem:
500 g mykt smør
500 g melis
1 stk. egg
ca. 7 ss kakaopulver

Pynt:
ca. 2 dl kokosmasse
ca. 5 drp. grønn konditorfarge
ca. 5 stk. mandler

Fremgangsmåte:
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel, kakao og bakepulver sammen og rør det inn i eggedosisen. Bre røren utover i en bakepapirkledd langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter. Legg matpapir på bakebordet og strø litt sukker på. Hvelv kaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er avkjølt. Dynk kaken med appelsinjus.

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av egg og sukker. Stivpisk kremfløten og bland kremen med eggedosisen. Hell vannet fra gelatinen, og løs opp én og én plate i 1/2 dl kokende varmt vann. Bland gelatin og appelsinjus, og hell det i eggedosisblandingen under omrøring. Sett fromasjen kaldt noen minutter til den begynner å stivne.

Bruk en rund eller oval, lav bolle til å lage pinnsvinmamma i. Legg først bollen med åpningen ned på kaken og skjær rundt bollen. Legg denne kake-rundingen til side. Kle bollen innvendig med ett lag kake (kanskje du må ”lappe” litt). Fyll halvstiv fromasj i bollen og dekk med kake-rundingen, så bollen blir helt full. Sett bollen kaldt et par timer til fromasjen er helt stiv. Lag 3-4 pinnsvinbarn av kake- og fromasjrester som fylles i små aluminiumsformer. Sett dem kaldt.

Rør smør og melis mykt, og ha i egg og kakao til sjokoladekrem. Hvelv bollen og småformene over på et stort kakefat og dekk kakene med sjokoladekrem. Farg kokosmassen grønt som gress og fordel kokosen på fatet. Lag et lite hode i den ene enden ved å prikke ut to øyne og sett på en mandel til snute. Fyll resten av sjokoladekremen i en sprøytepose. Sprøyt ut små ”pigger”.

Sjokoladekake i langpanne

Ingredienser:
8 stk. egg
250 g sukker
100 g sjokolade
175 g smør
4 ss sterk kaffe
200 g siktet hvetemel
40 g kakaopulver
2 ts bakepulver

Glasur:
250 g mykt smør
250 g melis
1 stk. egg
ca. 4 ss kakaopulver

Fremgangsmåte:
Stivpisk eggedosis av egg og sukker. Brekk sjokoladen i biter og ha i en kjele sammen med smør. Smelt over svak varme og rør det sammen når sjokoladen har blitt helt myk.

Sikt mel, kakao og bakepulver sammen og rør det inn vekselsvis med sjokoladeblandingen. Hell røren i en bakepapirkledd langpanne. Stek ved 180 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.

Rør smør og melis mykt. Ha i sammenvispet egg sammen med kakao. Rør alt godt sammen. Bre glasuren over sjokoladekaken.

Saftig sjokoladekake

Ingredienser:
100 g meierismør
180 g sukker
2 stk. store egg
180 g siktet hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3 ss kakaopulver
1 dl melk

glasur:
75 g meierismør
ca. 175 g melis
½ stk. kokesjokolade
1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:
Rør romtemperert smør og sukker og porøst. Tilsett ett egg om gangen og rør godt. Bland sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kakaopulver og rør melblandingen i røren vekselvis med melken. Hell røren i smurt form og stek kaken. Avkjøl.

Smelt smøret til glasuren. Tilsett sjokoladebiter og la dem smelte i det varme smøret. Rør i melis til glasuren er passe tykk. Smak den til med vaniljesukker. Dekk hele kaken med sjokoladeglasuren. Lag eventuelt mønster i den halvstivnede glasuren med en gaffel.

Kakeform, 22 cm i diameter (til en kake på 8-10 porsjoner). I stekeovnen: 175 grader, ca. 45 minutter.

Sjoko-valnøtt nam

Ingredienser:
100 g valnøttkjerner
50 g kokesjokolade
100 g melis
2 stk. egg

Fremgangsmåte:
Mal nøtter og sjokolade grovt i en matprosessor. Ha i melis og egg. Stek i 1 1/2 l brødform ved 175 °C i 30-35 minutter. Formen bør være kledd i bunnen med en stripe bakepapir. Serveres med vaniljeis.

Sjokoladeruter

Ingredienser:
2 stk. egg
250 g sukker
250 g siktet hvetemel
3 ts bakepulver
1 ½ dl melk
150 g meierismør
2 ts vaniljesukker
2 ss kakaopulver

Glasur:
3 ½ dl melis
4 ss meierismør
4 ss sterk kaffe
2 ss kakaopulver
2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i det tørre vekselvis med melken og det smeltede smøret. Hell deigen i papirkledd langpanne og stek kaken. La den hvile litt før den tas ut av formen.

Rør sammen ingrediensene til glasuren og dekk kaken med den mens den fortsatt er lunken. Del kaken i biter. Den er fin å fryse.

Langpanne, 30x40 cm (til en kake på 8-10 porsjoner).
I stekeovnen ved 220 grader, ca. 15 minutter.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:410Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.