I tiden før jul var det mange tradisjonelle retter her i Norge, og mange av de spiller ut fra at høsten var slaktetid og det var lagd opp både skinker og pølser. En del av disse rettene følger med oss den dag i dag, og jeg viser her ett lite utvalg av de mer spesielle og særnorske retter før jul. Men selvfølgelig ble flere av disse og brukt på juledagene. Her er og julegrøt og litt pålegg.
Og her er linker til mer omfattende artikler rundt juletradisjoner
Alt om lutefisk
Smalahove
Mye om spekepølser
Mye om fenalår
Alt om spekeskinke
Lag sylte før jul
Grøt i jula
Lefser til jul
Lutefisk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2019Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
3 kg lutefisk
2 - 3 ss salt
ca 600 g gode Mandelpoteter
200 g bacon i skiver eller et stykke.
grovmalt pepper
Tilbehør:
Ertestuing
4 personer.
3 dl tørre grønne erter
vann
----
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt
Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder.Fremgangsmåte
Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovn. Sett stekeovnen på 200 grader. Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned. Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie.
Settes i ovn ca 40 minutter ved 200 grader. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.
Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.
Ertestuing:
La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann så mye at det dekker ertene. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt. Eller lag ertestuingen etter oppskriften på pakken.
Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger.Grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Smalahove 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.10.2021Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
2 smalahover (1/2 smalahove per person)
Kålrotstappe (4 porsjoner)
ca 1 Kg kålrot
1 l vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
1/2 dl kraft
Smalahove er først og fremst førjulsmat. Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte-søndag. I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skoltesøndag og er det den dag i dag.Fremgangsmåte
1. Smalahove kan en enten trekke i vann eller dampes på rist eller pinner slik som pinnekjøtt.
2. Skal det gjøres på tradisjonelt vis, skal damping eller trekking vare i 4-5 timer, men nyere oppskrifter antyder at 2 - 2 1/2 timer er nok for å få et godt resultat. Det er viktig at man ikke bruker for sterk varme. Høy temperatur dreper mange smaksstoffer.
Smalahove serveres normalt med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe. Men det kan også serveres med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.
Hvordan spiser man egentlig smalahove?
1. Det vanlige er å starte ved øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet.
2. Man starter ved fremre delen av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut og en får lett tak i øyet.
3. Øyet snittes varsomt og man skraper ut eplet. Det som da er igjen, øyemuskelen, regner mange om det beste på hele sauen. Men den må spises mens den er varm. En annen delikatesse for mange er tungen.
4. Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.
Kålrotstappe
1. Kok og rens og delkålroten i skiver.
2. Kok skivene møre i lettsaltet vann.
3. Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
31,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Medisterkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3/4 kg medisterdeig,
1/4 kg kjøttdeig,
2 ts salt,
4 - 5 ss potetmel,
snaut 1 ts pepper,
1/2 ts revet muskat,
(1/2 ts ingefær),
ca. 1/2 liter melk
Fremgangsmåte
Bland deigene sammen og elt dem med saltet. Rør inn potetmel og krydderne. Spe med melken, litt
etter litt, og rør deigen godt gjennom mellom hver speing. Form til runde kaker og brun dem på alle
kanter i smør i panne. Det blir ca. 20 stk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
137,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kokt lettsaltet og røkt lammelår
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
01.05.2003Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 lettsaltet lammelår
2 ss smør
2 ts hvetemel
3 dl kremfløte
300 g usaltet smør
Fremgangsmåte
Forvarm stekovnen til 125 C. Pakk lammelåret i aluminiumsfolie. Sett et steketermometer i den tykkeste delen, og plasser låret i ovnen til temperaturen viser 71-74 C. Beregn ca 3 - 3 1/2 timer i ovnen.
Skjær lammelåret i tynne skiver på tvers av kjøttfibrene. Smelt smøret og rør inn melet. Spe med kremfløten og la det koke opp. Trekk sausen av varmen, og rør inn smøret, litt etter litt. Sausen må ikke få koke under eller etter denne tilsettingen.
Kålrotpuré og kokte poteter serveres til
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
343,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
27,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Buklistsylte 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.11.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elsa's hjemmesideBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca. 1 kg buklist eller sideflesk uten ben
4 ss salt
3 liter vann
hele nelliker
Saltlake
250 g salt
2.5 l vann
1 ss sukker
Fremgangsmåte
Dette er er oppskrift som viser at det går an å lage sylteflesk på en grei og enkel måte - og den er god !
Kok opp vann og salt, legg buklisten i og la den trekke ved 80 grader i ca. 1 ½ time.
Ta den opp og legg den på en fjel i ca. 10 minutter. Brett den dobbelt slik at svorsiden kommer ut, og la den ligge under press natten over. Stikk hele nellik i sylten og legg den i saltlake til lettsalting ca. 3 - 4 dager.
Saltlake
Laken avkjøles og sylten legges i. Pass på at laken dekker sylten helt, legg gjerne et lett press over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
58,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Dronning Maud dessert
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2003Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
5 stk. eggeplomme
5 ss sukker
5 stk. gelatinplater
6 dl kremfløte
0,5 dl portvin
200 g mørk kokesjokolade , revet
150 g friske bringebær
Desserten blir også kalt Dronning Mauds pudding, Dronning Mauds fromasj og Haugesunddessert. Den ble første gang laget til dronning Mauds og kong Haakons besøk i Haugesund under signingsferden i 1906. Tradisjonelt ble det bare brukt kokesjokolade, men vi flotter oss med friske bringebær også.Fremgangsmåte
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis.
Bløtlegg gelatinplatene i litt kaldt vann i ca 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen forsiktig i en liten kjele på lav varme. Hell den smeltede gelatinen i eggedosisen mens du visper.
Visp fløten til krem og bland den med eggedosisen. Smak til med portvin.
Legg krem og revet sjokolade lagvis i porsjonsglass eller i en vakker glassbolle. Sett kaldt i minst 4 timer.
Server med tynne kakeruller, kransekaker eller andre småkaker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
329,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sylterull
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
25.10.2003Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
1 kg buklist eller sylteflesk
3 ts salt
1 ts pepper
1 ts malt nellik
0,5 ts malt allehånde
1 ts malt ingefær
3 ts gelatinpulver
Den gode "gammeldagse" sylten er laget av grisehode. Like god blir sylten vi lager av buklist/sideflesk.Fremgangsmåte
Del buklisten i tre lag, som henger sammen. Legg stykket med svorsiden ned. Bruk en skarp kniv og skjœr det øverste laget, men skjœr ikke helt igjennom når du kommer til enden. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjœr ut det neste laget, nesten ned mot svoren, uten å skjœre helt igjennom når du kommer til enden. Brett ut de sammenhengende lagene; svoren skal vœre i enden av kjøttstykket.
Er kjøttstykket fett kan det legges på tynne skiver av magert svinekjøtt. Dryss krydderblandingen jevnt over hele kjøttstykket. Rull sammen. Start rullingen fra motsatt side av svoren, slik at den kommer ytterst. Surr med bomullstråd og pakk den fast inn i et kjøkkenhåndkle. Surr på nytt med bomullstråd.
Legg sylterullen i kokende vann, kok opp og la trekke på 90 °C i 1 1/2-2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.
Avkjøl rullen i 15-20 minutter før den legges i press. Øk presset etter hvert som den avkjøles (til ca. 6 kg). La den ligge i press i et døgn. Sylterullen kan legges i lake til lettsalting i 1-2 døgn hvis den er lite salt.
Oppbevar den i oppbevaringslake.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
375,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
35,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vossakorv med rotgrønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Alf BørjessonIngredienser
800 g vossakorv
300 g potet
150 g gulrot
150 g kålrot
150 g persillerot
2 ss margarin til steking
1 ss honning
½ ts salt
Vossakorv er en grov pølse med masse smak. Rotgrønnsaker smaksatt med honning passer ypperlig til denne pølsa. Lag mye, for dette kommer til å gå ned på høykant.Fremgangsmåte
1. Skrell alle grønnsakene og skjær dem i staver.
2. Stek dem i en gryte med margarin under lokk til de er møre. Ha i honning og salt.
3. Ta av skinnet på vossakorven og del den i passende biter. Stek dem i en stekepanne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
170,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Peanøttbrød med fenalår
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
375 g hvetemel
150 g ekstra finmalt fullkornshvetemel
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 pakke gjær
31/2 dl lunkent vann
50 g romtemperert smør
100 g peanøtter
1/2 ss smør til smøring av brødformene
Tilbehør
18 skiver fenalår
1/2 boks seterrømme
Peanøttbrød med noen skiver av godt norsk fenalår og en skål med rømme passer perfekt som en smårett eller tapasrett.Fremgangsmåte
Smuldre gjæren i en bakebolle, og ha i mel, sukker, salt og vann.
Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin med eltekrok. Start med lav fart på maskinen, og øk tempoet etterhvert.
Elt til deigen er smidig og slipper kanten av bollen (ca 15 minutter).
Grovhakk peanøttene.
Tilsett romtemperert smør og kjør deigen videre på sakte fart til alt er godt blandet og du har fått en fin, jevn og smidig deig. Elt inn peanøttene.
Dekk bakebollen med plastfolie, og la deigen heve til dobbelt størrelse (ca 1 time).
Vi har brukt porsjonsbrødformer. Har du ikke slike kan du selvsagt også lage peanøttbrød som rundstykker.
Ha deigen på et melet bakebord og del den i 25 emner. Trill emnene til små ovale brød og legg dem i godt smurte brødformer. Etterhev brødene i ca. 30 minutter før steking.
Vi har brukt porsjonsbrødformer. Har du ikke slike kan du selvsagt også lage peanøttbrød som rundstykker.
Pensle peanøttbrødene med vann og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge.
Server fenalårskiver på et lite fat sammen med en skål seterrømme og peanøttbrød.
Utviklet i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
270,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmegrøt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt
Spekemat og rømmegrøt har lange tradisjoner i Norge. Utrolig godt er det også. Rømmegrøt kan du lage enkelt fra grunnen av, men du får også kjøpt det ferdig i butikken. Server smør, sukker og kanel til.Fremgangsmåte
1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.
4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.
Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
210,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julegraut fra Sogn og Fjordane
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.07.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Fjordamat, Selja Forlag AS 2008Ingredienser
4 dl vann
150 g risgrøt (risgryn)
7,5 l helmelk
2,5 dl matfløte
½ ts salt
Grøt har lange tradisjoner i Sogn og Fjordane både til hverdag og fest. Til jul bytter man ut litt av melken i risengrynsgrøten med fløte for å få en ekstra god julegrøt.Fremgangsmåte
Kok opp vannet og rør grynene i. Rør til det koker. Og kok under lokk til vannet er trukket inn. Spe med melk og kok grøten ferdig. Samlet koketid ca. 1 time. Smak til med salt.
Oppskrift og bilde fra ”Fjordamat”, Selja Forlag AS 2008
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
64,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3185