Førjulskos med smalahove. sylte og lutefisk


Oppdatertdato: 2024-11-15 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


I tiden før jul var det mange tradisjonelle retter her i Norge, og mange av de spiller ut fra at høsten var slaktetid og det var lagd opp både skinker og pølser. En del av disse rettene følger med oss den dag i dag, og jeg viser her ett lite utvalg av de mer spesielle og særnorske retter før jul. Men selvfølgelig ble flere av disse og brukt på juledagene. Her er og julegrøt og litt pålegg.

Og her er linker til mer omfattende artikler rundt juletradisjoner

Alt om lutefisk

Smalahove

Mye om spekepølser

Mye om fenalår

Alt om spekeskinke

Lag sylte før jul

Grøt i jula

Lefser til jul


Annonse



Lutefisk


Prøv også Lutefisk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2019
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Studio Dreyer-Hensley

Ingredienser

3 kg lutefisk
2 - 3 ss salt
ca 600 g gode Mandelpoteter
200 g bacon i skiver eller et stykke.
grovmalt pepper
Tilbehør:
Ertestuing
4 personer.
3 dl tørre grønne erter
vann
----
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt


Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder.


Fremgangsmåte

Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovn. Sett stekeovnen på 200 grader. Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned. Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie.
Settes i ovn ca 40 minutter ved 200 grader. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.
Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Ertestuing:
La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann så mye at det dekker ertene. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt. Eller lag ertestuingen etter oppskriften på pakken.
Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger.Grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 83,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Smalahove 2


Prøv også Smalahove 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.10.2021
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

2 smalahover (1/2 smalahove per person)

Kålrotstappe (4 porsjoner)
ca 1 Kg kålrot
1 l vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
1/2 dl kraft


Smalahove er først og fremst førjulsmat. Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte-søndag. I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skoltesøndag og er det den dag i dag.


Fremgangsmåte

1. Smalahove kan en enten trekke i vann eller dampes på rist eller pinner slik som pinnekjøtt.
2. Skal det gjøres på tradisjonelt vis, skal damping eller trekking vare i 4-5 timer, men nyere oppskrifter antyder at 2 - 2 1/2 timer er nok for å få et godt resultat. Det er viktig at man ikke bruker for sterk varme. Høy temperatur dreper mange smaksstoffer.

Smalahove serveres normalt med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe. Men det kan også serveres med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.

Hvordan spiser man egentlig smalahove?

1. Det vanlige er å starte ved øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet.

2. Man starter ved fremre delen av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut og en får lett tak i øyet.

3. Øyet snittes varsomt og man skraper ut eplet. Det som da er igjen, øyemuskelen, regner mange om det beste på hele sauen. Men den må spises mens den er varm. En annen delikatesse for mange er tungen.

4. Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.

Kålrotstappe
1. Kok og rens og delkålroten i skiver.
2. Kok skivene møre i lettsaltet vann.
3. Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 31,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Medisterkaker


Prøv også Medisterkaker.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3/4 kg medisterdeig,
1/4 kg kjøttdeig,
2 ts salt,
4 - 5 ss potetmel,
snaut 1 ts pepper,
1/2 ts revet muskat,
(1/2 ts ingefær),
ca. 1/2 liter melk



Fremgangsmåte

Bland deigene sammen og elt dem med saltet. Rør inn potetmel og krydderne. Spe med melken, litt etter litt, og rør deigen godt gjennom mellom hver speing. Form til runde kaker og brun dem på alle kanter i smør i panne. Det blir ca. 20 stk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 137,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kokt lettsaltet og røkt lammelår.

Kokt lettsaltet og røkt lammelår


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 01.05.2003
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 lettsaltet lammelår
2 ss smør
2 ts hvetemel
3 dl kremfløte
300 g usaltet smør



Fremgangsmåte

Forvarm stekovnen til 125 C. Pakk lammelåret i aluminiumsfolie. Sett et steketermometer i den tykkeste delen, og plasser låret i ovnen til temperaturen viser 71-74 C. Beregn ca 3 - 3 1/2 timer i ovnen.

Skjær lammelåret i tynne skiver på tvers av kjøttfibrene. Smelt smøret og rør inn melet. Spe med kremfløten og la det koke opp. Trekk sausen av varmen, og rør inn smøret, litt etter litt. Sausen må ikke få koke under eller etter denne tilsettingen.

Kålrotpuré og kokte poteter serveres til

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 343,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Buklistsylte 2.

Buklistsylte 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 1 kg buklist eller sideflesk uten ben
4 ss salt
3 liter vann
hele nelliker

Saltlake
250 g salt
2.5 l vann
1 ss sukker



Fremgangsmåte

Dette er er oppskrift som viser at det går an å lage sylteflesk på en grei og enkel måte - og den er god !

Kok opp vann og salt, legg buklisten i og la den trekke ved 80 grader i ca. 1 ½ time.

Ta den opp og legg den på en fjel i ca. 10 minutter. Brett den dobbelt slik at svorsiden kommer ut, og la den ligge under press natten over. Stikk hele nellik i sylten og legg den i saltlake til lettsalting ca. 3 - 4 dager.

Saltlake
Laken avkjøles og sylten legges i. Pass på at laken dekker sylten helt, legg gjerne et lett press over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 58,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Dronning Maud dessert.

Dronning Maud dessert


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2003
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

5 stk. eggeplomme
5 ss sukker
5 stk. gelatinplater
6 dl kremfløte
0,5 dl portvin
200 g mørk kokesjokolade , revet
150 g friske bringebær


Desserten blir også kalt Dronning Mauds pudding, Dronning Mauds fromasj og Haugesunddessert. Den ble første gang laget til dronning Mauds og kong Haakons besøk i Haugesund under signingsferden i 1906. Tradisjonelt ble det bare brukt kokesjokolade, men vi flotter oss med friske bringebær også.


Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis.
Bløtlegg gelatinplatene i litt kaldt vann i ca 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen forsiktig i en liten kjele på lav varme. Hell den smeltede gelatinen i eggedosisen mens du visper.
Visp fløten til krem og bland den med eggedosisen. Smak til med portvin.
Legg krem og revet sjokolade lagvis i porsjonsglass eller i en vakker glassbolle. Sett kaldt i minst 4 timer.
Server med tynne kakeruller, kransekaker eller andre småkaker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 329,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sylterull.

Sylterull


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.10.2003
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

1 kg buklist eller sylteflesk
3 ts salt
1 ts pepper
1 ts malt nellik
0,5 ts malt allehånde
1 ts malt ingefær
3 ts gelatinpulver


Den gode "gammeldagse" sylten er laget av grisehode. Like god blir sylten vi lager av buklist/sideflesk.


Fremgangsmåte

Del buklisten i tre lag, som henger sammen. Legg stykket med svorsiden ned. Bruk en skarp kniv og skjœr det øverste laget, men skjœr ikke helt igjennom når du kommer til enden. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjœr ut det neste laget, nesten ned mot svoren, uten å skjœre helt igjennom når du kommer til enden. Brett ut de sammenhengende lagene; svoren skal vœre i enden av kjøttstykket.

Er kjøttstykket fett kan det legges på tynne skiver av magert svinekjøtt. Dryss krydderblandingen jevnt over hele kjøttstykket. Rull sammen. Start rullingen fra motsatt side av svoren, slik at den kommer ytterst. Surr med bomullstråd og pakk den fast inn i et kjøkkenhåndkle. Surr på nytt med bomullstråd.

Legg sylterullen i kokende vann, kok opp og la trekke på 90 °C i 1 1/2-2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.

Avkjøl rullen i 15-20 minutter før den legges i press. Øk presset etter hvert som den avkjøles (til ca. 6 kg). La den ligge i press i et døgn. Sylterullen kan legges i lake til lettsalting i 1-2 døgn hvis den er lite salt.
Oppbevar den i oppbevaringslake.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 375,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 35,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vossakorv med rotgrønnsaker.

Vossakorv med rotgrønnsaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Alf Børjesson

Ingredienser

800 g vossakorv
300 g potet
150 g gulrot
150 g kålrot
150 g persillerot
2 ss margarin til steking
1 ss honning
½ ts salt


Vossakorv er en grov pølse med masse smak. Rotgrønnsaker smaksatt med honning passer ypperlig til denne pølsa. Lag mye, for dette kommer til å gå ned på høykant.


Fremgangsmåte

1. Skrell alle grønnsakene og skjær dem i staver.

2. Stek dem i en gryte med margarin under lokk til de er møre. Ha i honning og salt.

3. Ta av skinnet på vossakorven og del den i passende biter. Stek dem i en stekepanne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Peanøttbrød med fenalår.

Peanøttbrød med fenalår


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

375 g hvetemel
150 g ekstra finmalt fullkornshvetemel
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 pakke gjær
31/2 dl lunkent vann
50 g romtemperert smør
100 g peanøtter
1/2 ss smør til smøring av brødformene

Tilbehør
18 skiver fenalår
1/2 boks seterrømme


Peanøttbrød med noen skiver av godt norsk fenalår og en skål med rømme passer perfekt som en smårett eller tapasrett.


Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle, og ha i mel, sukker, salt og vann.
Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin med eltekrok. Start med lav fart på maskinen, og øk tempoet etterhvert. Elt til deigen er smidig og slipper kanten av bollen (ca 15 minutter).
Grovhakk peanøttene.
Tilsett romtemperert smør og kjør deigen videre på sakte fart til alt er godt blandet og du har fått en fin, jevn og smidig deig. Elt inn peanøttene.
Dekk bakebollen med plastfolie, og la deigen heve til dobbelt størrelse (ca 1 time).
Vi har brukt porsjonsbrødformer. Har du ikke slike kan du selvsagt også lage peanøttbrød som rundstykker.
Ha deigen på et melet bakebord og del den i 25 emner. Trill emnene til små ovale brød og legg dem i godt smurte brødformer. Etterhev brødene i ca. 30 minutter før steking.
Vi har brukt porsjonsbrødformer. Har du ikke slike kan du selvsagt også lage peanøttbrød som rundstykker.
Pensle peanøttbrødene med vann og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge.
Server fenalårskiver på et lite fat sammen med en skål seterrømme og peanøttbrød.

Utviklet i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 270,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt.

Rømmegrøt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2002
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt


Spekemat og rømmegrøt har lange tradisjoner i Norge. Utrolig godt er det også. Rømmegrøt kan du lage enkelt fra grunnen av, men du får også kjøpt det ferdig i butikken. Server smør, sukker og kanel til.


Fremgangsmåte

1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.

4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 210,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julegraut fra Sogn og Fjordane.

Julegraut fra Sogn og Fjordane


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.07.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Fjordamat, Selja Forlag AS 2008

Ingredienser

4 dl vann
150 g risgrøt (risgryn)
7,5 l helmelk
2,5 dl matfløte
½ ts salt


Grøt har lange tradisjoner i Sogn og Fjordane både til hverdag og fest. Til jul bytter man ut litt av melken i risengrynsgrøten med fløte for å få en ekstra god julegrøt.


Fremgangsmåte

Kok opp vannet og rør grynene i. Rør til det koker. Og kok under lokk til vannet er trukket inn. Spe med melk og kok grøten ferdig. Samlet koketid ca. 1 time. Smak til med salt.
Oppskrift og bilde fra ”Fjordamat”, Selja Forlag AS 2008

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3185
Norsk mat.Dressinger.
Stekepanne.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.