Fotograf:
Matprat.no
Smalahove er først og fremst førjulsmat. Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte-søndag. I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skoltesøndag og er det den dag i dag. Oppskriften inneholder
31 Kalorier,
6 g Karbo,
1 g Protein og
0 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har ikke allergener
Smalahove 2 er:
Ikke vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar
Annonse
Ingredienser
Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Næringsdeklarasjon for Smalahove 2!
Navn | Verdi pr 100 g | Verdi pr porsjon | Enhet |
---|
Kalorier | 30.62 | 197.09 | Kcal |
Protein | 0.75 | 4.83 | gram |
Karbohydrat | 6.12 | 39.39 | gram |
Kostfiber | 1.30 | 8.37 | gram |
Fett | 0.06 | 0.39 | gram |
Mettet fett | 0.00 | 0.00 | gram |
Salt | 0.56 | 3.62 | gram |
Pris på oppskriften | Kr 0.76 | Kr 4.89 | Kroner |
Hele oppskriften veier | 2 575 | gr totalt | gram |
Energiprosent fra karbo | 79,94 % | Ikke lavkarbo | Hva betyr dette? |
Fremgangsmåte:
1. Smalahove kan en enten trekke i vann eller dampes på rist eller pinner slik som pinnekjøtt.
2. Skal det gjøres på tradisjonelt vis, skal damping eller trekking vare i 4-5 timer, men nyere oppskrifter antyder at 2 - 2 1/2 timer er nok for å få et godt resultat. Det er viktig at man ikke bruker for sterk varme. Høy temperatur dreper mange smaksstoffer.
Smalahove serveres normalt med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe. Men det kan også serveres med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.
Hvordan spiser man egentlig smalahove?
1. Det vanlige er å starte ved øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet.
2. Man starter ved fremre delen av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut og en får lett tak i øyet.
3. Øyet snittes varsomt og man skraper ut eplet. Det som da er igjen, øyemuskelen, regner mange om det beste på hele sauen. Men den må spises mens den er varm. En annen delikatesse for mange er tungen.
4. Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.
Kålrotstappe
1. Kok og rens og delkålroten i skiver.
2. Kok skivene møre i lettsaltet vann.
3. Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøtt.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Oppskriften har fått 4,7 poeng fra 13 lesere
Lesere:
14243 totalt.
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Matprat.no
(Intern: 20434)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er
middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Kokt/dampet
Land:
Norge
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2013-12-10
Oppdatert dato:2013-12-10
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift