Mine beste blåbær og bringebær oppskrifter


Oppdatertdato: 2020-08-04 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen, Astrid Hals, Magnus Thor Magnusson


Blåbær og bringebær er midt i sesongen her i syd nå. Blåbær plukker vi selv ofte i skogen mens bringebær er til salgs flere steder. Jeg syns selv at de ville bringebærne er mye bedre enn tamme, men så er det og mye mer arbeid med å plukke de. Jeg serverer her ett utvalg av oppskrifter med disse 2 flotte og litt bortglemte råvarene for dere.

Litt fakta først:

Bringebær.

Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær. I butikkene omsettes kun hagebringebær. Mest vanlig i Norge er røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

Bruksområde.
Som syltetøy, saft, grøt, saus, osv. Selvfølgelig og naturell med evt fløte og sukker.

Blåbær.

Her er vi veldig heldige som har så mye ville blåbær her i landet.Fins og som hageblåbær (amerikanske). Disse er litt større enn de ville. Blåbær er velegnet til frysing. Har høyt næringsinnhold. Virker bindene på tarmene.

Bruksområde.
Brukes til fruktsalater, marinerte bær, bakverk. Blåbærpai er jo bare helt genialt, syltetøy, muffins, saft,vin og til grøt. Blåbær er god å spise naturell med melk og sukker. På pannekaker,vafler osv. Amerikansk blåbær brukes i fruktsalater, frokostblandinger, pannekaker og vafler. De serveres rå med en kremklatt, appelsinsaft eller likør med appelsinsmak, og er en saftig ingrediens i desserter, syltetøy og geleer.

Bringebær terte

Deig:
175 g ( 3 dl) hvetemel
100 g smør eller margarin
50 g (ca 4 ss) sukker
½ts bakepulver

Fyll:
½ l bringebær
ca 2 ss sukker
2 ts potetmel

Terten kan lages med solbær, modne stikkelsbær, blåbær, rabarbra, kirsebær eller epler.

Tertebunnen:
Smelt margarinen, evt i mikroovn ca 15 sek, bland de tørre ingredienser, rør dem i den lunkne margarinen. Trykk deigen sammen, smør et tertefat med margarin, tryk deigen ut også oppover formens kant.

Fyll:
Bland de skylte og avdryppede bær med sukker og potetmel, fordel det over tertebunnen. Sett terten i ovnen, innstill den til 200° og slukk ovnen etter ca 30 min, la den stå ytterligere 15 min. ved ettervarmen.
Server den lunken med krem eller creme fraiche.

Bringebærfryd

Til 4 glass:

4 dl bringebær,
0,5 liter H-melk,
4 ss vaniljeiskrem,
2 dl kremfløte

Knus bærene. Visp dem kraftig med melk og iskrem. Hell i glass. Topp med vispet kremfløte. Pynt med bær.

Bringebæris med bær

6 porsjoner

1 l vaniljeis (velg gjerne en god kvalitet)
100 g frosne bringebær
100 g sukker
2 ½ dl vann
1 stk. vaniljestang
2 ss potetmel

La isen tine litt slik at du får rørt rundt i den. Kok opp bringebær, vann, sukker og vaniljestang. Ta av platen og jevn ut med litt potetmeljevning for at sausen skal tykne litt. Sil sausen for å få bort frøene. Bland i en del av sausen og sett isen tilbake i fryseren. Her kan du selv bestemme hvor mye bringebærsaus du vil blande i isen, og hvor mye du vil spare til servering.
Server med resten av sausen og friske bringebær.

Dronningsyltetøy

500 g bringebær
500 g blåbær
500 g sukker
1 kryddermål benzoesurt natron
1 kryddermål kaliumsorbat (Bruk evt nyere konserveringsmidler eller syltepulver)

Rens bort eventuelt rusk og legg bær og sukker lagvis i en kjele. La blandingen få stå og safte seg på kjølig sted i 4-5 timer.
Kok bærene langsomt opp. Rist på kjelen av og til slik at bær og saft blir godt blandet. Syltetøyet skal ikke røres i slik at det blir grøt. La bærene koke i ca 10 minutter. Løft kjelen til side. Skum godt av alt skum.
Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme glass. Fyll glassene helt fulle og lukk dem med en gang de er fylt. Oppbevar kjølig.
Dette er en gammel oppskrift. Bærslagene passer smaksmessig godt sammen. Syltetøyet blir ikke så stivt. Serveres gjerne til pannekaker og vafler.

Friske sommerbær med dipp

1 kurv jordbær
1 pk. bringebær
4 stk. nektarin
300 g grønne druer
½ stk. vannmelon
3 dl vaniljekesam
100 g sjokolade

Skyll og del frukten i mindre biter og anrett på fat. Smelt sjokoladen i vannbad. Ha smeltet sjokolade og kesam i små skåler og sett alt på bordet. La gjesten forsyne seg selv.

Milkshake

1 glass

2 dl melk
1 ss is
1 dl friske bringebær eller 2 ss bringebærsyltetøy
Visp melk, is og bær til det blir skummende. Server drikken i høye glass og pynt gjerne med bær.

Peach Melba

4 porsjoner

4 stk hermetiserte fersken, 8 halve
0,5 liter friske jordbær eller bringebær
2 ss melis
Ca 0,5 ss vann
4 kule(r) vaniljeis
1 ss ristet mandelspon

La de halve fersknene renne godt av. Skyll og rens bærene. La dem tine litt hvis de er dypfryst.
Kjør bærene til en puré i en kjøkkenmaskin. Tilsett melis og vann til pureen har en passe tykk konsistens.
Ha mandlene i en tørr stekepanne og rist dem. Vær forsiktig så de ikke blir brent.
Legg de halve fersknene på asjetter eller i dessertglass. Legg en skje med is ved siden av de halve fersknene.
Hell bærpureen over fersknene og isen og pynt med ristet mandel.

Rå saft

1 kg bringebær eller blåbær
3-5 dl vann
5 g vin- eller sitronsyre
1/2 g bensoesurt natron til hver liter saft
6 dl sukker

Kok opp vannet og la det bli kaldt. Skyll, rens og vei bærene. Mos bærene med en treklubbe i et rommelig kar eller mal dem på fruktkvern.
Ha bærmassen i en stor krukke, hell på bannet og tilsett sitron- eller vinsyre og oppløst bensoesurt natron. Rør godt om.
Dekk til krukken og la den stå kaldt ett døgn. Rør i blandingen av og til.
Hell massen i silekledet og la saften renne gjennom. Mål saften, ha i sukkeret og rør til det er oppløst.
Skum saften og hell den på kalde flasker. Fyll flaskene helt opp og bind godt over med pergamentpapir som har ligget i vann tilsatt litt bensoesurt natron.

Smoothie - Søte Susie

3 dl biola syrnet melk med bringebær
1 dl fruktyoghurt med litchi
2 dl bringebær frosne

Bland alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender og kjør til en jevn fyldig masse. Server straks i ett høyt eller to små glass.

Blåbær likør

450 gr friske blåbær
7 dl vodka
350 gr sukker

Rens blåbærne. Ha dem i ett syltetøyglass og tilsett alkohol. Skru igjen og rist glasset flere ganger om dagen den første uken. Senere sjeldnere. Skal stå i 3-4 uker. Filtrer blandingen og tilsett sukker. Rist til det er oppløst. La stå i ca 3 måneder. Filtrer igjen og evt søt til med mer sukker. Kan helles på flaske og bør lagres 3 mnd til.

Blåbær rundstykker

250 g hvetemel
250 g grov sammalt hvete
1 ts salt
1 ss sukker
50 g margarin
3 dl vann
50 g gjær
blåbær. Helst friske.

Blanda sammen det tørre. Smuldre margarinen i med fingrene.
Varm vannet til det er fingervarmt, ca. 40 º C. Rør ut gjæren i litt av vannet.
Lag en grop i melet og ha i gjærblandingen. Rør litt. Tilsett resten av vannet, og elt deigen sammen til en smidig deig. Dekk til bakebollen, og sett den lunt til heving, ca. 1 time.
Bak ut rundstykkene og ha 6-7 bær i hvert rundstykke. Etterhev rundstykkene til dobbel størrelse - ca. 1/2 time. Pensle dem med egg eller litt melk.
Steik dem midt i ovnen ved ca. 225 º i ca. 15 min.

Blåbær/ananas smoothie

4 porsjoner

250 gr friske blåbær
0,5 liter ananasjuice
0,5 liter yoghurt naturel
2 ts vaniljesukker
sukker

Blend ingrediensene og smak til med sukker.
Man kan evt. legge ananasjuicen og yoghurten i fryseren, før man mikser smoothien. Så kan man oppnå en ”slushy” konsistens.

Blåbærmuffins fra Australia

Gir ca 12 store muffins

2 stk egg
2 dl sukker
125 gr smør
1 dl melk
4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
1 ts kardemomme
200 gr blåbær

I stekeovn: 190 grader C, 20-25 minutter

1. Visp egg og sukker til lett og porøs eggedosis.
2. Smelt smøret og bland det med melken. Ha blandingen i eggedosisen.
3. Bland det tørre og ha det i til slutt.
4. Tilsett blåbærene, skal du ha noe til pynt må du holde av litt.
5. Fordel røren i muffinsformer og stek dem. Avkjøles på rist.

Blåbærkake fra Suolovuobme

4 egg
320 g sukker
165 g meierismør
1 1/2 dl melk
300 g hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
300 g blåbær

Smelt smøret og ha i melken. Visp eggedosis av egg og sukker. Ha i mel og bakepulver og rør til slutt inn smøret med melken. Hell røren i en godt smurt form på ca 26 cm i diameter og dryss på blåbærene.
Stek kaken ved 180 C i ca 45 minutter, og la den bli avkjølt på rist.

Blåbærpai

3 dl hvetemel
160 g margarin
2 ss sukker

Fyll:
300 g blåbær
6 egg
5 ss sukker
6 ss fløte
revet skall av 1/2 sitron

Smudre mel og margarin tilsett sukker. Elt deigen raskt sammen. Sett deigen kaldt i ca. 1 time. Trykk deigen ut i smurt paiform 24 cm i diameter. Forstek paien i ca. 10 mm. ved 200 grader C. Legg blåbærene i paiformen. Btand egg, fløte sukker og sitronskall og hell det over blåbærene. Stek paien på nederste rille i ovnen ved 200 grader i 40 - 45 minutter, til eggemassen har stivnet. .

Blåbærpannekaker

4 porsjoner

7,5 dl helmelk
Ca 300 gr hvetemel
0,5 ts bakepulver
0,75 ts salt
2 ss sukker
Ca 3,5 stk egg
2,5 dl blåbær
Sukker

Visp egg, melk og sukker. Ha i salt, hvetemel og bakepulver. La røren svelle litt. Ha i blåbærene. Ha litt smør i pannen og stek litt tykke pannekaker. Legges lagvis med sukker mellom lagene. Serveres varme.

Blåbærsuppe

4 porsjoner

1 liter vann
5 dl blåbær
1 dl sukker
2 ss potetmel
0,5 dl vann, kaldt

Kok opp vann og blåbær. Kok til bærene er møre. Smak til med sukker. Lag jevning av potetmel og vann, og tilsett den under omrøring. Kok opp og ta av platen.
Server lunken på kalde høstkvelder.

Bærkake med marsipan

150 g smør
2 1/2 dl sukker
3 egg
3 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
75-100 g marsipan
1 dl crème fraîche eller rømme

5 dl blåbær
1/2 dl sukker (litt mer dersom surere typer bær/frukt)

Sett ovnen på 175 grader. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene ett om gangen. Sikt i hvetemel og bakepulver. Bland i revet marsipan og crème fraîche. Hell røren i en smurt springform (ca 24 cm). Bland bær og sukker og fordel det over kaken. Stekes i 40-45 minutter eller til den er gjennomstekt og har fått fin farge. God med iskrem.


Blåbærkake fra Suolovuobme


Prøv også Blåbærkake fra Suolovuobme.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2013
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

4 egg
320 g sukker
165 g meierismør
1 1/2 dl melk
300 g hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
300 g blåbær


Denne kaken stammer fra Suolovoubme Fjellstue som ligger langt ut på Finnmarksvidda.


Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha i melken. Visp eggedosis av egg og sukker. Ha i mel og bakepulver og rør til slutt inn smøret med melken. Hell røren i en godt smurt form på ca 26 cm i diameter og dryss på blåbærene.

Stek kaken ved 180 C i ca 45 minutter, og la den bli avkjølt på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 280,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Saftig bærkake


Prøv også Saftig bærkake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.10.2010
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

200 g smør
3 dl sukker
4 stk egg
1 dl melk
4 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
ca. 2 dl blåbær , evt. Solbær, bringebær eller jordbær


Denne bærkaken er svært saftig og god. Vi har foreslått blåbær, men egentlig kan alle typer bær brukes.


Fremgangsmåte

1. Pisk smør og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett melken vekselsvis med mel iblandet bakepulver og vaniljesukker.
2. Fordel røren i en bakepapirkledd, liten langpanne. Dryss over bærene (evt. frosne bær trenger ikke å tine først). Stek kaken ved 175 °C i 30-35 minutter.
3. Dryss eventuelt melis over kaken når den er avkjølt.
Kaken er svært saftig og smakfull. Den er også fin å fryse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 336,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bringebær clafoutis


Prøv også Bringebær clafoutis.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.11.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

300 g ferske bringebær
1,5 dl fløte
1,5 dl melk
4 egg
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
100 g hvetemel



Fremgangsmåte

Smør en paiform eller lav ildfast form.

Lag en røre av alle ingrediensene. Hell røra i formen og fordel bærene over. Sett formen midt i stekeovnen og stek ved 220 °C i 30-40 minutter til kaken er gyllenbrun på toppen og eggemassen har stivnet.
Server kaken lunken, gjerne med en klatt pisket krem til.

Tips:
Bringebærene kan byttes ut med f.eks plommer, blåbær eller kirsebær (fjern steinene). Frosne bær kan også brukes, hell da av så mye av væsken som mulig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Panna Cotta med bringebærkrem.

Panna Cotta med bringebærkrem


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Hans

Ingredienser

Panna Cotta:
5 dl. kremfløte
35 g. sukker
½ stang vanilje, strimlet på langs
6 g. gelatin , (3 stk)
2 ss. rom eller cognac

Fruktsaus:
2-3 kiwi
1 ss. melis
½ dl. Spumante (Italiensk mousserende vin)
2 ss. sambucca

Bringebærcrème:
200 g. bringebær, evt. frosne
1 ss. melis
½ dl. Spumante (Italiensk mousserende vin)
2 ss. alchermes likør, eller solbær - bringebærlikør

Pynt:
melis til pynt av tallerkner
20 røde pyntebær, skåret i halve (f.eks. vinnruer, kirsebær, bjørnebær etc.)
4 mynteblader
4 vifter av frisk frukt (f.eks. melon, kiwi, jordbær etc.)


En av mange måter å lage panna cotta på. Selv om grunnoppskriften er felles, så er det mange måter å pynte disse på, og flere typer tilbehør.


Fremgangsmåte

Legg gelatin i bløt i kaldt vann. Kok under konstant omrøring fløte, sukker og vanilje i en gryte i ca. 3 minutter. Avkjøl litt, fjern vaniljestang. Rør gelatin og rom i.

Fyll porsjonsformene halvt opp med fløten. Sett dem i kjøleskapet i 15-30 minutter, til fløten er stivnet litt. Lag nå en pynterand i formene med de halverede bær, langs formene, og fyll den resterende fløte i. Settes tilbake i kjøleskapet i minimum 2 timer.

Bringebærkrem:
Bringebær, Spumante og melis, blendes fint i food-processor. Smakes til med alchermes likør.

Kiwikrem:
Skrell kiwifruktene og blend dem i food-processoren, sammen med Spumante og melis. Smak til med Sambuca.

Annretning:
Dryss fire flate tallerkjerner med melis. Pynt med bringebærkrem. Sett panna cottaen i bringebærkremen. Ha kiwikremen på panna cottaen, pynt med mintblade og pyntebær og arranger fruktviftene.

Tips:
for lettere å løsne panna cotta fra formen, settes formene litt i varmt vann og løsnes lett med en kniv.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 183,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pai med bringebær og blåbær.

Pai med bringebær og blåbær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

Paibunn
3 dl hvetemel
100 g smør
1 dl sukker
3 ss vann

Fyll
1 pk. bringebær
2 dl blåbær
½ l ferdig vaniljekrem



Fremgangsmåte

I stekeovn 200°C i 10 + 20 minutter

Kjør alle ingrediensene til paibunnen i en kjøkkenmaskin eller smuldre det sammen med fingrene.
Ta avlitt av deigen til å lage gitter på toppen. Trykk ut resten av deigen i en smurt paiform eller en springform 24 cm i diameter.Prikk bunnen med en gaffel for å unngå luftbobler.
Forstek paiskallet i 10 minutter. Avkjøl litt før vaniljekremen fordeles på paibunnen. Dryss over bringebær og blåbær. Kjevl ut remser av den overflødige deigen og legg dette i et gitter over paien. Stek videre i 15 – 20 minutter.

Avkjøles. Pyntes med litt fiske jordbær og et lett melisdryss før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 185,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sjokoladepavlova med friske bær.

Sjokoladepavlova med friske bær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.10.2010
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sarah Cameron Sørensen

Ingredienser

300 g sukker
6 stk eggehvite
1 ts eddik
3 ss kakaopulver
3 dl kremfløte
1 pk ferdig vaniljekrem
3 ss sukker
500 g friske bær (for eksempel jordbær, blåbær, risp, bringebær)


Pavlova er en ekte festkake. Og en stor fordel er det at bunnen kan bakes flere dager i forveien. Her har vi pyntet den med sesongens friske bær.


Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 160 grader.
Pisk eggehvitene stiv og danner myke topper. Tilsett sukker, litt om gangen, og pisk til alt sukkeret er oppløst og blandingen er myk og blank. Du skal kunne holde bollen opp ned uten at noe renner ut. Vend inn eddik og kakaopulver og bland godt.

Bre utover en bakeplate kledd med bakepapir slik at du får en stor sirkel, ca. 22 cm i diameter og 2-3 cm høy. Bak i ovn i 60-70 minutter til den er gjennomstekt på utsiden, men fremdeles har litt myk kjerne. La pavlovaen avkjøles helt. Legg den forsiktig over på et serveringsfat.

Like før servering: Pisk kremfløte og sukker stiv og vend den inn i vaniljekremen. Bre kremen ut over pavlovaen og pynt med så mye friske bær som du får plass til. Du kan også bruke sesongens frukt om du ikke har tilgang på bær.

Server kaken umiddelbart.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 175,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1673






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.