Nå er det rabarbratid!

Oppdatertdato: 2018-05-18 Publisert: Tema: Rabarbra Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Jonny Syversen, Astrid hals




Vi er så heldige å ha en hageflekk med rabarbra, og stilkene er allerede store. Her er noen av de beste og mest aktuelle oppskriftene som dere trenger eller søker etter ang rabarbra. Og selvfølgelig de tradisjonelle på grøt og suppe..

Nå er ikke alle så heldig å ha rabarbra i hagen, men stilkene kan kjøpes i de fleste grønnsaksdisker med litt utvalg over hele landet.

Litt om Rabarbra

Rabarbra er en gammel kultur plante med lang historie. Den har vært dyrket i kina som legeplante og i de senere århundrer som matplante. Den er en hurtigvoksende urt hvor man bruker stengene. Disse varierer i farge fra rød til grønn alt etter type.
Rabarbra inneholder mye oksalsyre men dette er i normale mengder ikke skadelig. Oksalsyre kan nøytraliseres med kalk. Det finnes flere typer rabarbra og med litt forskjellig innhold av syre.
Rabarbra brukes mye som syltetøy, marmelade, grøt, desserter og ofte i vinlegging. Blandes ofte med jordbær.

Og så noen av de mest aktuelle oppskrifter med rabarbra

Rabarbrakake i langpanne

6 rabarbrastilker
1 1/2 dl melk
200 g smør eller margarin
3 egg
300 g sukker (3 1/2 dl)
270 g hvetemel (4 1/2 dl)
3 ts bakepulver
bakepapir til pannen

Rens og skyll rabarbraen, skjær den i ca 2 cm lange stykker.
Kok opp melk og smør.
Pisk eggene med sukker til eggedosis, hell den kokende melkeblandingen over.
Tilsett mel blandet med bakepulver og rør det godt inn. Hell kakedeigen i langpannen dekket med bakepapir. Fordel rabarbraen jevnt over kakedeigen. Sett pannen i ovnen ved 200 C i ca 20 minutter.
Skjær opp kaken i avlange stykker og server dem lunkne, gjerne med pisket krem med vaniljesukker.

Rabarbra smuldrepai

4 porsjoner

1/2 kg renset rabarbra
1-1 1/2 dl sukker
2 ts potetmel

Pailokk:
50 g smør eller margarin
100 g brødrasp
ca 1 dl sukker

Skrell rabarbraen og skjær den i ca 5 cm lange biter. Legg dem i bunnen av et ildfast fat.
Bland potetmel og sukker og dryss det over rabarbraen. Bland det hele forsiktig. Potetmelet vil suge opp litt av væten fra rabarbraen og paien blir tørrere.

Pailokk:
Smuldre sammen smør, brødrasp og sukker. Det skal være som en grynet masse. Fordel den over rabrabraen.
Stek paien midt i ovnen ved 200 C i ca 30-40 min til den er gyllen og sprø, og rabarbraen mør.
Server paien lunken med kald fløte, lett vispet krem eller eggekrem.

Ovnsbakt rabarbra

6 porsjoner

1 kg rabarbra stilker
300 g sukker
3 dl kremfløte pisket med litt sukker

Vask og rens stilkene og kutt de opp i 10 cm stykker Legges i en ildfast for og sukker drysses over. Stek ved 200 grader i ca 30 min eller til stilkene er møre.
Serveres lunken med pisket krem.

Rabarbrakrem

4 porsjoner

500 g rabarbra
1 1/4 - 1 1/2 dl sukker
2 ss sitronsaft
1 ss vann
3 dl kremfløte
2 ts sukker

Vask og rens rabarbraen. Skjær stilkene i små biter. Bland rabarbraen, sukkeret, sitronsaften og vannet i en tykkbunnet kjele. Rør til det koker opp, og la det koke videre på svak varme i 5-8 minutter eller til rabarbraen er myk. Rør hele tiden.

Gni rabarbraen gjennom en sikt eller mos den i hurtigmikser eller food processor. Avkjøl mosen og la den stå kjølig til den skal brukes.

Visp fløten stiv med litt sukker og bland den forsiktig med rabarbramosen like før servering. Blandingen skal helst være helt jevn.

Rabarbramousse

4 porsjoner

½ kg. Rabarbra
½ dl. vann
325 g. sukker
5 blader gelatin
2 eggehviter
2 dl. Kremfløte

Rabarbraene skjæres i mindre stykker og kokes møre i vann tilsatt sukker. Purér rabarbrablandingen eller ha den i blenderen. Kryst de oppbløtte blader gelatin fri for vann og ha dem direkte i den varme rabarbrapuré, mens det røres - gelatinen smelter med det samme. La mosen svale. Pisk eggehviter og kremfløte stivt.

Vend begge deler i rabarbrapureen, men gjem litt krem til pynt. Ha det i en skål eller porsjonsglass og la det stå kaldt til serveringen. Pynt med krem.

Rabarbrasyltetøy med jordbær

1 1/2 kg rabarbra
500 g jordbær
500 g sukker
1 krm benzoesurt natron
1 krm kaliumsorbat

Vask rabarbraen. Flå grove stilker. Skjær stilkene i 2 cm brede biter.
Rens jordbærene og skyll dem om nødvendig. Skjær store bær i skiver.

Bland rabarbra, jordbær og sukker i en kjele. La det koke langsomt opp, og småkoke på svak varme i ca 10 minutter. Rist på kjelen av og til så alt blir godt blandet. Skum godt.
Hvis du vil tilsette konserveringsmiddel må du løfte kjelen til side og røre konserveringsmiddelet ut i litt av det varme syltetøyet. Bland det så i resten av syltetøyet.

Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme glass, helt opp. Skru tett lokk på med en gang glassene er fylt. Du kan også avkjøle syltetøyet, og fylle det på fryseemballasje. Lukk i så fall kartongene og la dem stå et par timer i kjøleskapet før du setter dem i dypfryseren.

Rabarbravin 10 liter

Kilde for vin Matnyttig

3,3 kg rabarbra
3,o kg sukker
3 g gjærnæring
vingjær
1,5 g kritt pr kg rabarbra
1/2 svovlingstabelett pr !0 liter bærmasse

Frossen rabarbra trenger ikke knuses eller kuttes opp, men kan med fordel henges opp(bind en hyssing rundt midten av hver bunt) og saften renner ut når rabarbraen tiner.

Frisk rabarbra: Kløv stilkene langsetter. Mal dem på grov kjøttkvern, eller hakk dem fint opp og slå kokende vann over. La dem stå i vannet noen dager for at saften skal trekke ut.

Saften helles forsiktig på ballong og tilsettes ca 300 g sukker Tilsetter gjær, gjærnæring og svovling.

Etter 3 -7 dager går du videre. Se vedlegg til vingjærpakning.

Rabarbragrøt


Prøv også Rabarbragrøt.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.04.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 kg stilker i biter.
125 g sukker
2,5 dl vann
1/2 ts vaniljesukker
20 g potetmel



Fremgangsmåte

Stilkene kokes møre i vann og sukker.
Tilsett vaniljesukker og rør inn potetmelet som er utrørt i litt vann. Server med fløtemelk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 55,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rabarbrasuppe - vårens beste


Prøv også Rabarbrasuppe - vårens beste.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 l vann
300 g sukker
1 vaniljestang
1 ts kanel
2 lime
1 liten bit ingefær
750 g rabarbra
1 dl rød saft
2 ss potetmel
1.5 dl rømme
2 ts sukker



Fremgangsmåte

1. Kok opp vann, sukker, splittet vaniljestang, kanel, saften av 2 lime og ingefær. Rør til sukkeret er oppløst og sil laken. Kok opp igjen.
2. Dra skinnet av rabarbraen og skjær den i 1/2cm tykke skiver og kok den 5 minutt i laken.
3. Rør potetmel ut i kald saft og rør denne i suppen. Gi suppen kun et oppkok, sett til avkjøling.
4. Server suppen lunken med pisket rømme tilsatt sukker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 81,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rabarbrakake 2


Prøv også Rabarbrakake 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.06.2015
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Karstein Svendsli
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 kopper hvetemel
1 teskje natron
1/4 teskje salt
1/2 kopp smør eller margarin
1 1/2 kopp brunsukker
2 egg
1 teskje vanilje
1 kopp surmelk
2 kopper kuttet rabarbra


Topping:
1/2 kopp hvitt sukker
1/2 teskje kanel


Denne lagde vi hjemme i går. Vi måtte øke stekelengden til ca 50 minutter selv i vår varmluftsovn, men vi brukte en rund form som dere ser. Som pynt brukte vi perlesukker og kanel.

Tips ang rabarbra: Snitt rabarbraen om den er grov i biter.Og gjerne rør inn litt ekstra sukker i den før den blandes i kaken. Det kan og blandes i ferdig rabarbrasyltetøy. Ellers kan disse bli vel sure.
mvh Knut


Fremgangsmåte

Sikte tørre ingredienser sammen, sett til side.

Egg, sukker, kefir, smør og vanilje. Tilsett tørre ingredienser. Til slutt tilsett rabarbra; bland godt.

Bland pynten sammen; strø jevnt over kaken.

Stekes med 190grader i 40 min.

(Enkel og god kake. Brunsukkeret gir god søtsmak. Jeg har fått denne oppskriften fra Canada).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 269,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Rabarbrapai med eggekrem.

Rabarbrapai med eggekrem


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

Paideig:
150 g smør
350 g hvetemel
50 g sukker
3 eggeplommer
3-4 ss kaldt vann

Fyll:
1 kg rabarbra
3 dl sukker
2 ss potetmel

Eggekrem:
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 dl melk
6 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ss maisenna



Fremgangsmåte

Smuldre sammen smør, mel og sukker. Elt inn én og én eggeplomme, og spe med vann til fin konsistens. Sett paideigen kaldt i 1/2 time.

Kjevle ut deigen til en leiv og kle formen. Skjær vekk overflødig deig. Skrell rabarbraen, skjær den i 2-3 cm lange biter og fordel dem i formen samen med sukker og potetmel. Kjevle ut resten av paideigen og skjær lange strimler med en bakkelsspore. Legg strimlene som et gitter over paien. Pensle gitteret med sammenvispet egg og stek paien ved 200 °C i ca. 30-40 minutter. Server paien lun med eggekrem ved siden av.

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 191,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbrasyltetøy 2.

Rabarbrasyltetøy 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.05.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg. Rabarbra
650 g. sukker
1 sitron, saften
1 brev rød Certo


Rabarbratid! Syltetøy er fine greier.


Fremgangsmåte

Velg rabarbra, hvis stilker ikke er alt for tykke, skyll dem grundig og skjær dem i 5 - 6 cm lange stykker.
Stykkene kokes i ca. 5 minutter. Deretter tas de opp med en hullskje (kokevannet gjemmes) og has over i en gryte.

Sukker og ca. ½ liter av kokevannet tilsettes sammen med sitronsaften. Syltetøyet kokes til laken er jevn. Det varer ca. 30 minutter.
Kontrollér om syltetøyet har kokt lenge nok ved at ta litt opp på en tallerken. Det må ikke flyte ut.

Certo og 2 ss. sukker blandes godt og drysses under omrøring ut over den kokende frukt. Blandingen kokes ytterligere et par minutter.

Syltetøyet helles på varme glass, som er skyllet i Atamon. Glassene bindes til når syltetøyet er kjølt ned

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 160,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbrakake fylt med marengs.

Rabarbrakake fylt med marengs


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

Sukkerbrød:
4 egg
100 g sukker
100 g kveitemjøl
1 ts bakepulver

Marengs:
2 eggehviter
70 g sukker
70 g kokesjokolade
100 g valnøtter
1 ss potetmjøl


Rabarbrakrem:
4 rabarbrastilker
5 dl vann
4 ss sukker
6 dl kremfløyte
1 ts vaniljesukker


En herlig rabarbrakake fylt med marengs av sjokolade og valnøtter og rabarbrakrem. En ren og enkel kremkake, og samtidig smaksrik


Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Sikt i hvetemel og bakepulver og vend inn med slikkepott. Fordel røren jevnt i en kranseform eller en stor, rund form med en mindre inni slik at det danner en krans. Dekk bunn med bakepapir og stek sukkerbrødet ved 175°C i 30-40 minutter.

Marengs:
Pisk eggehviter til skum og tilsett gradvis sukker. Pisk stiv. Finhakk sjokolade og valnøtter, og vend inn i marengsen sammen med potetmel.

Tips:
Lag rabarbrakremen mens sukkerbrød og margens stekes.
Stek marengs i samme form som til sukkerbrødet ved 160°C i ca. 40 minutter, eller til den løsner fra papiret. La marengsen avkjøles på rist.

Rabarbrakrem:
Kok sirup først. Del rabarbra i biter, tilsett vann og sukker og kok under lokk til rabarbraen har gått i oppløsning. Sil av rabarbraen og kok rabarbrasaften til tykk sirup. Avkjøl.

Pisk krem stiv med vaniljesukker. Tilsett litt rabarbrasirup i kremen – smak til!

Montering:
Del sukkerbrødet i to. Smør et lag med rabarbra-restene fra sirupen og rabarbrakrem på kakebunn én. Legg på marengsen som lag og smør et nytt lag med krem. Avslutt med kakebunn to og dekk kaken med krem og pynt med friske vårblomster.

Oppskriften er laget av Ruth-Johanne Helgeland, én av fem finalister i konkurransen #bløtkake2017.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 232,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbrasuppe 1.

Rabarbrasuppe 1


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 25.05.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg rabarbra stilker
3 l vann
50 g potetmel
Sitron
Sukker


Enkelt og fint nå på våren.


Fremgangsmåte

Vask og evt skrell stilkene hvis de er gamle. Kuttes i små biter.
Settes over i kaldt vann og koker til de begynner å gå i oppløsning. Rør inn en jevning av potetmel og litt vann. Kok opp.
Tilsett sukker og evt sitron etter smak. Server med kremdott i hver tallerken

Gammel norsk oppskrift.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 9,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:849





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.