Nå som vi er midt i tyttebærsesongen, er det mange som plukker mengder av disse til syltetøy og frysing. Og når det i år er en god
sesong, iallefall her i sør, så kanskje kan en bruke noen av bærene til noe annet enn syltetøy.
Her er noen gode forslag til hva du kan bruke tyttebær til utenom syltetøy. Prøv og lykke til!
Tyttebærgrøt med fløte
6 porsjoner
1 l. Vann
3 dl. Tyttebærmos
3 dl. Semuljegryn
1 hel stang kanel
4 dl. Sukker
2 dl. Fløte
Vann og mos kokes, semuljegryn piskes i, kanelstangen koker med i 20 minutter. Når grøten er gjennomkokt, fjernes kanelstangen og
sukker røres i. Server fløte til.
Tyttebærlikør
4 dl tyttebær
6 dl brennevin/vodka 40%
3 dl sukker
Legg bær og brennevin i et tett glass, rist glasset noen ganger hver uke. Sil væsken etter 1-2 uker. Tilsett så sukker. Likøren må
lagres minst tre måneder, gjerne et helt år. Smaken blir bittersøt, og med et tydelig innslag av den særpregede tyttebæraromaen, og
farven blir rød.
Sjokoladerullekake med tyttebærkrem
1 porsjon
Rullekaken:
125 g sukker,
3 egg + 1 eggehvite,
60 g potetmel,
2 ss kakao,
1 ts bakepulver
Fyll:
4 pl gelatin ,
1 pk fryste tyttebær,
100 g revet marsipan
Pisk egg, eggehviter og sukker lett og luftg. Sikt sammen potetmel, kakao og bakepulver og rør det i eggedosisen. Kle en langpanne
på 30 x 30 cm med bakepapir. Smør røren jevnt utover papiret. Stek kaken i nedre del av ovnen ved 190 grader i ca. 10 minutter.
Hvelv den ferdig- stekte kaken ut på et sukkerdrysset matpapir. Trekk stekepapiret av kaken og legg langpannen over kaken. La den
ligge der til kaken er kald.
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Gi de fryste tyttebærene et oppkok. Klem vannet ut av gelatinen og løs gelatinen
opp i det varme tyttebærsyltetøyet. Avkjøl syltetøyet i vannbad under omrøring. Pisk kremen stiv og vend tyttebærsyltetøyet og
revet marsipan i kremen.
Smør tyttebærkremen utover den kalde kaken og rull den sammen. Dryss melis over sjokoladerullen og server den med pisket krem.
Grovt tyttebærbrød
(2 brød)
1 l vann eller skummet melk
100 g gjær
500 g grov sammlt hvete
600 g hvetemel
50 g grovt rugmel
1 dl linfrø
1 dl helkorn
2 dl hele tyttebær
3 ts salt
Varm væsken til den er fingervarm. Løs opp gjæren i litt av væsken. Tilsett resten av ingrediensene, men hold av litt mel til
utbakingen.
Elt sammen til en glatt deig. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i ca 2 timer.
Ta deigen ut på melet bakebord, del den i to, og elt to glatte brød. Legg i smurte former, og etterhev under klede i ca 30
minutter.
Pensle brødene med vann før og etter steking. Stekes ved 200 C i 40-50 minutter på nederste rille. Avkjøl på rist.
Her får du et grovt, saftig og smakfullt brød som passer til høstens viltgryter eller til gravet kjøtt og fisk.
Tyttebærbrownies
150 g tyttebær
2 ss sukker
100 g smør
100 g sjokolade
2 dl sukker
2 egg
1 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl valnøtter
Bland sukker og tyttebær. Smelt smøret og tilsett hakket sjokolade. Når sjokoladen smelter, røres det sammen. Sukker og egg røres
sammen og blandes med sjokoladeblandingen.
Bland mel, bakepulver og vaniljesukker og sikt det i. Vend inn valnøttene og bærblandingen. Ha bakepapir i bunnen av en springform
(ca 24 cm) eller en liten bakepanne.
Stekes ved 140 C i 50 minutter. Avkjøles før servering
Tyttebærfromasj 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.02.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
5 plater
gelatin
225 g rørte tyttebær
Fremgangsmåte
Legg gelatinplatene i vann 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte.
Kok opp 1/2 dl vann og trekk kjelen til side. Ta opp gelatinplatene av det kalde vannet og klem forsiktig ut overflødig vann. Rør inn én og én plate det kokende varme vannet til all gelatinen er oppløst. Hell den flytende gelatinen i en tynn stråle i fromasjen mens du rører godt.
Vend inn det som skal sette smaken på fromasjen til slutt. Sett fromasjen kaldt. Vend litt i fromasjen når den begynner å stivne, slik at smakstilsetningen blir jevnt fordelt, og hell den over i porsjonsskåler eller en serveringsbolle. Hele tyttebær er dekorative som pynt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
262,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Trollkrem
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
31.12.2018Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
ca. 1 liter tyttebær
1 1/2 dl sukker
1 eggehvite
ca. 1/2 ts vaniljesukker
Versjon 2
1/2 kg rensede tyttebær
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
2 stk eggehvite
En tradisjonsrik dessert som enkelt lages av 4 ingredienser. Det kan og brukes andre bær enn tyttebær, men tyttebær er originalt.Fremgangsmåte
Del egget og vær svært forsiktig slik at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med hviten. Da blir ikke kremen slik den skal være.
Pisk tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Server med en gang.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Petits choux med tyttebær i karamellkrem
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.04.2009Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
3 dl vann
100 g smør eller margarin
2 dl hvetemel
4 mellomstore egg
Fyll
2 dl kremfløte
1 dl kesella
1 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
100 g (2 dl) tyttebær
Pynt
Dansukker Melis
Fremgangsmåte
Kok opp vannet og matfettet i en kasserolle. Ha i melet og rør til det slipper kasserollens kanter. Ta kasserollen bort fra varmen. Tilsett eggene, ett om gangen, og visp kraftig, helst med elektrisk visp. Det er viktig å vispe inn mye luft slik at kakene får volum ved stekingen. Sett eller sprøyt ut runde topper på en plate med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 ° i ca. 25 minutter. Obs! Ikke åpne ovnsdøren. Ta kakene ut og stikk et hull i siden med en gaffel. Sett dem deretter inn i ovnen igjen et par minutter slik at de også tørker på innsiden.
Visp fløten og melisen til et fast skum. Bland i kesella og vaniljesukker. Rør inn tyttebærene. Klipp opp kakene på den ene siden og fordel fyllet i dem. Sikt over litt melis før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
222,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Tranebærgele(tyttebærgele)
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kg tranebær (tyttebær)
ca 3 dl vann pr. kg bær
ca 700 g sukker pr liter saft
Fremgangsmåte
Samme oppskrift brukes ved tyttebærgele. Tranebær vokser på myrer og på hytta mi på fjellet, har jeg funnet en del tranebær inne på fjellmyrene.
1. Mål safta og ha den i en lav, vid kasserolle. La det koke
et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt, og rør godt slik at alt blir oppløst før safta begynner å koke igjen.
2. La safta småkoke uten å røre i den. Koketida kan variere fra 5 til 20 minutter Den bør ikke koke for lenge, for da blir den seig og ikke stiv.
3. Geléprøven er viktig for å finne ut om geléen er ferdig. Ta litt gelé på en tallerken og trekk ei skei gjennom når den er kald. Hvis geléen rynker seg foran skeia, er den ferdig, hvis ikke, må den koke noen minutter til.
4. La den ferdige geléen stå noen minutter. Bruk ei hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinna som dannes på overflata. Hvis det ikke blir ei slik hinne, er det et tegn på at geléen ikke kommer til å bli stiv. Da må man tilsette litt ekstra sukker og koke den opp igjen.
5. Ha geléen oppi varme, steriliserte små glass.La den bli kald. Hvis den skal oppbevares litt lenge, er det lurt å ha smeltet parafinvoks over, men det er svært brannfarlig og må håndteres av voksne. Voksen skal alltid smeltes i vannbad for å unngå brannfaren.
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele. Raskt næringsinnhold
Denne retten har
28,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Dovregubbens drøm
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.09.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Grovt sukkerbrød:
4 egg ,
150 gr. sukker,
75 gr. hvetemel,
75 gr. sammalt hvete(grov),
1 ts. bakepulver
(Melk til dynking)
Tyttebærkrem:
1/2 l. kremfløte,
200 gr. rørte tyttebær
Denne er både enkel og god. Saftig sunn kake som passer i tyttebærtiden.Fremgangsmåte
Visp egg og sukker til eggedosis. Bland mel og bakepulver og rør det i. Hell røren i smurt melstrødd form(ca.24 cm.) Stek kaken ved 175 C i ca. 30 minutter.
Visp kremfløten, ikke for stiv. Bland halvparten av tyttebærene i halvparten av kremen. Del kaken i tre lag. Dynk med melk. Fyll kaken med krem, og dekk den med resten av tyttebærene. Pynt med resten av kremen og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
289,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Trollsmoothie
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
25.10.2010Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 dl rørt og ferdigsukret tyttebær - frossen
2 dl tranebærsaft
2 dl kesam vanilje mager, 0,6 %
Tyttebær kan brukes til mer enn syltetøy og trollkrem, noe denne nydelige smoothien er et godt bevis på.Fremgangsmåte
Bland alle ingredienser i en blender og kjør til du har fått en tykk og deilig smoothie.
Hell over i glass og pynt med litt ekstra tyttebær på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Urtetrukket kalkunfilet med frisk tyttebærsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.03.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
1 kalkunfilet 750 g
Kraft:
kraft/buljong så det dekker fileten
1/2 løk i biter
1 gulrot
en bit selleirot
1 laurbærblad
noen hele pepperkorn
evt. noen stilker av friske urter
Tyttebærsaus:
4 ss tyttebær rørte eller 4 ss tyttebærsyltetøy
2 ss worchestershiresaus
2 ss sennep
2 ss sitronsaft
3 dl kremfløte
1 ss soya
salt og kvernet pepper
Potet og sellerimos:
600-800 g poteter, skrelt, i biter
300 g sellerirot, skrelt, i biter
ca 100 g smør
ca. 1 1/2 dl melk
litt muskatnøtt
salt og kvernet pepper
Fremgangsmåte
Kok opp alle ingrediensene til kraften i en kjele. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av fileten og legg den i kraften. La fileten trekke til steketermometeret viser 68 °C. Ta opp fileten og pakk den i folie. La den hvile i 15 minutter.
Tyttebærsaus
Bland alt utenom fløten og varm opp. Tilsett fløten og varm opp igjen. Reduser sausen uten lokk til den tykner.
Kok poteter og selleri møre i lettsaltet vann. Hell fra vannet og damp dem litt. Tilsett smør og spe med melk til passe konsistens. Smak til med muskat, salt og kvernet pepper.
Glaserte grønnsaker – små gulrøtter, biter av kålrot og persillerot, rosenkål og aspargesbønner (eller ta de grønnsakene du liker). Kan gjøres i forveien, grønnsakene forvelles og blansjere i smør og sukker rett før servering. Stekte små kantareller.
Kok grønnsakene knapt møre i lettsaltet vann. Glaser grønnsakene i stor panne med smør og dryss litt sukker og sitronsaft over.
Server skiver av urtetrukket kalkunfilet på en seng av potet og sellerimos, glaserte grønnsaker, stekte kantareller og tyttebærsaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
132,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ostekake med skogsbær
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
Bunn:
2 1/2 dl havrekjeks, i smuler
3 ss sukker
5 ss meierismør, smeltet
Fyll:
2 1/2 dl fruktyoghurt med skogsbær
2 beger ( a 125g) Snøfrisk Naturell
100 g melis
6 plater
gelatin
2 ss helmelk
2 ts vaniljedråper
3 dl kremfløte
Pynt:
1 dl saft
2 plater
gelatin
5 dl bær, f eks blåbær og tyttebær
Fremgangsmåte
Rund kakeform: 22 cm. i diameter
I stekeovnen: 175 grader C i ca. 15 minutter
Bland alt til bunnen og trykk den ut i smurt form. Stek bunnen gyllen. Avkjøl.
Rør osten myk med yoghurt og melis. La de seks gelatinen ligge i kaldt vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i ½ dl kokende varmt vann. Bland smeltet gelatin med ostemassen, melk og vaniljedråper. Visp kremfløten og bland forsiktig med ostemassen. Hell fyllet over bunnen og la stå på et kjølig sted til det har stivnet.
La de to gelatinplatene ligge i kaldt vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt det i 1 dl kokende varm saft. Legg på bær og hell over gelatinsaften når den begynner å tykne.
Sett ostekaken kaldt til neste dag. Ta av ringen på kakeformen og server gjerne ostekaken med vispet krem til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
242,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Leverkaker fra Vest-Finnmark
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2007Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g lammebog
500 g lever av lam (evt. hjerte dersom du får tak i dette)
1 stk. løk
1 ts salt
½ ts pepper
1 ½ ss hvetemel
Ca. 1 dl melk
100 g rørt tyttebær
Fra kysten av Vest-Finnmark kommer denne tradisjonen. Den første kaka skulle nytes på gaffel mens steikinga pågår, det var alle barns rettighet. Dette er kjøttdeigen finnmarkingene var vant med, og den ble brukt til alt som det skulle brukes kjøttdeig til, også kålruletter.Fremgangsmåte
Fra kysten av Vest-Finnmark kommer denne tradisjonen. Den første kaka skulle nytes på gaffel mens steikinga pågår, det var alle barns rettighet. Dette er kjøttdeigen finnmarkingene var vant med, og den ble brukt til alt som det skulle brukes kjøttdeig til, også kålruletter.
1. Lammekjøttet, lever og løk males. Rør inn salt, pepper, hvetemel og melk.
2. Stekes i stekepanne. Formes med skje. Dette blir løse karbonader som serveres med nyrørte tyttebær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
126 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Trollkrem med Kriek
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.08.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
ØlakademietBildet er tatt av
Frode HenriksenIngredienser
1 eggehvite
2dl tyttebær
1dl sukker
1 dæsj fruktøl
Høsten er her, og bærene bugner. Vi oppfordrer deg til å gå ut i skogen og sanke, og så lage en dessert med smak av skog etterpå. Trollkrem – høres det ikke forlokkende ut?Fremgangsmåte
Visp eggehvite, tyttebær og sukker i maskin til kremen er tykk, lys og luftig. Server trollkrem toppet med fruktøl som for eksempel Kriek of Telemark.
Du kan også bytte ut eggehviten med 3dl kremfløte dersom du ønsker en fyldigere trollkrem
Kos deg!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
174,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
40,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1712