Noen gode tyttebæroppskrifter.


Oppdatertdato: 2021-09-15 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Håkon Messel, Inkognito


Nå som vi er midt i tyttebærsesongen, er det mange som plukker mengder av disse til syltetøy og frysing. Og når det i år er en god sesong, iallefall her i sør, så kanskje kan en bruke noen av bærene til noe annet enn syltetøy.
Her er noen gode forslag til hva du kan bruke tyttebær til utenom syltetøy. Prøv og lykke til!


Tyttebærgrøt med fløte

6 porsjoner

1 l. Vann
3 dl. Tyttebærmos
3 dl. Semuljegryn
1 hel stang kanel
4 dl. Sukker
2 dl. Fløte

Vann og mos kokes, semuljegryn piskes i, kanelstangen koker med i 20 minutter. Når grøten er gjennomkokt, fjernes kanelstangen og sukker røres i. Server fløte til.

Tyttebærlikør

4 dl tyttebær
6 dl brennevin/vodka 40%
3 dl sukker

Legg bær og brennevin i et tett glass, rist glasset noen ganger hver uke. Sil væsken etter 1-2 uker. Tilsett så sukker. Likøren må lagres minst tre måneder, gjerne et helt år. Smaken blir bittersøt, og med et tydelig innslag av den særpregede tyttebæraromaen, og farven blir rød.

Sjokoladerullekake med tyttebærkrem

1 porsjon

Rullekaken: 125 g sukker,
3 egg + 1 eggehvite,
60 g potetmel,
2 ss kakao,
1 ts bakepulver

Fyll:
4 pl gelatin ,
1 pk fryste tyttebær,
100 g revet marsipan

Pisk egg, eggehviter og sukker lett og luftg. Sikt sammen potetmel, kakao og bakepulver og rør det i eggedosisen. Kle en langpanne på 30 x 30 cm med bakepapir. Smør røren jevnt utover papiret. Stek kaken i nedre del av ovnen ved 190 grader i ca. 10 minutter.
Hvelv den ferdig- stekte kaken ut på et sukkerdrysset matpapir. Trekk stekepapiret av kaken og legg langpannen over kaken. La den ligge der til kaken er kald.
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Gi de fryste tyttebærene et oppkok. Klem vannet ut av gelatinen og løs gelatinen opp i det varme tyttebærsyltetøyet. Avkjøl syltetøyet i vannbad under omrøring. Pisk kremen stiv og vend tyttebærsyltetøyet og revet marsipan i kremen. Smør tyttebærkremen utover den kalde kaken og rull den sammen. Dryss melis over sjokoladerullen og server den med pisket krem.

Grovt tyttebærbrød

(2 brød)

1 l vann eller skummet melk
100 g gjær
500 g grov sammlt hvete
600 g hvetemel
50 g grovt rugmel
1 dl linfrø
1 dl helkorn
2 dl hele tyttebær
3 ts salt

Varm væsken til den er fingervarm. Løs opp gjæren i litt av væsken. Tilsett resten av ingrediensene, men hold av litt mel til utbakingen.
Elt sammen til en glatt deig. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i ca 2 timer.
Ta deigen ut på melet bakebord, del den i to, og elt to glatte brød. Legg i smurte former, og etterhev under klede i ca 30 minutter.
Pensle brødene med vann før og etter steking. Stekes ved 200 C i 40-50 minutter på nederste rille. Avkjøl på rist.
Her får du et grovt, saftig og smakfullt brød som passer til høstens viltgryter eller til gravet kjøtt og fisk.

Tyttebærbrownies

150 g tyttebær
2 ss sukker
100 g smør
100 g sjokolade
2 dl sukker
2 egg
1 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl valnøtter

Bland sukker og tyttebær. Smelt smøret og tilsett hakket sjokolade. Når sjokoladen smelter, røres det sammen. Sukker og egg røres sammen og blandes med sjokoladeblandingen.
Bland mel, bakepulver og vaniljesukker og sikt det i. Vend inn valnøttene og bærblandingen. Ha bakepapir i bunnen av en springform (ca 24 cm) eller en liten bakepanne.
Stekes ved 140 C i 50 minutter. Avkjøles før servering


Tyttebærfromasj 3


Prøv også Tyttebærfromasj 3.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.02.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
5 plater gelatin
225 g rørte tyttebær



Fremgangsmåte

Legg gelatinplatene i vann 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte.
Kok opp 1/2 dl vann og trekk kjelen til side. Ta opp gelatinplatene av det kalde vannet og klem forsiktig ut overflødig vann. Rør inn én og én plate det kokende varme vannet til all gelatinen er oppløst. Hell den flytende gelatinen i en tynn stråle i fromasjen mens du rører godt.

Vend inn det som skal sette smaken på fromasjen til slutt. Sett fromasjen kaldt. Vend litt i fromasjen når den begynner å stivne, slik at smakstilsetningen blir jevnt fordelt, og hell den over i porsjonsskåler eller en serveringsbolle. Hele tyttebær er dekorative som pynt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 262,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Trollkrem


Prøv også Trollkrem.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 31.12.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

ca. 1 liter tyttebær
1 1/2 dl sukker
1 eggehvite
ca. 1/2 ts vaniljesukker

Versjon 2
1/2 kg rensede tyttebær
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
2 stk eggehvite


En tradisjonsrik dessert som enkelt lages av 4 ingredienser. Det kan og brukes andre bær enn tyttebær, men tyttebær er originalt.


Fremgangsmåte

Del egget og vær svært forsiktig slik at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med hviten. Da blir ikke kremen slik den skal være.

Pisk tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Server med en gang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Petits choux med tyttebær i karamellkrem


Prøv også Petits choux med tyttebær i karamellkrem.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.04.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

3 dl vann
100 g smør eller margarin
2 dl hvetemel
4 mellomstore egg

Fyll
2 dl kremfløte
1 dl kesella
1 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
100 g (2 dl) tyttebær

Pynt
Dansukker Melis



Fremgangsmåte

Kok opp vannet og matfettet i en kasserolle. Ha i melet og rør til det slipper kasserollens kanter. Ta kasserollen bort fra varmen. Tilsett eggene, ett om gangen, og visp kraftig, helst med elektrisk visp. Det er viktig å vispe inn mye luft slik at kakene får volum ved stekingen. Sett eller sprøyt ut runde topper på en plate med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 ° i ca. 25 minutter. Obs! Ikke åpne ovnsdøren. Ta kakene ut og stikk et hull i siden med en gaffel. Sett dem deretter inn i ovnen igjen et par minutter slik at de også tørker på innsiden.

Visp fløten og melisen til et fast skum. Bland i kesella og vaniljesukker. Rør inn tyttebærene. Klipp opp kakene på den ene siden og fordel fyllet i dem. Sikt over litt melis før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 221,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tranebærgele(tyttebærgele).

Tranebærgele(tyttebærgele)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg tranebær (tyttebær)
ca 3 dl vann pr. kg bær
ca 700 g sukker pr liter saft



Fremgangsmåte

Samme oppskrift brukes ved tyttebærgele. Tranebær vokser på myrer og på hytta mi på fjellet, har jeg funnet en del tranebær inne på fjellmyrene.

1. Mål safta og ha den i en lav, vid kasserolle. La det koke et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt, og rør godt slik at alt blir oppløst før safta begynner å koke igjen.
2. La safta småkoke uten å røre i den. Koketida kan variere fra 5 til 20 minutter Den bør ikke koke for lenge, for da blir den seig og ikke stiv.

3. Geléprøven er viktig for å finne ut om geléen er ferdig. Ta litt gelé på en tallerken og trekk ei skei gjennom når den er kald. Hvis geléen rynker seg foran skeia, er den ferdig, hvis ikke, må den koke noen minutter til.
4. La den ferdige geléen stå noen minutter. Bruk ei hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinna som dannes på overflata. Hvis det ikke blir ei slik hinne, er det et tegn på at geléen ikke kommer til å bli stiv. Da må man tilsette litt ekstra sukker og koke den opp igjen.

5. Ha geléen oppi varme, steriliserte små glass.La den bli kald. Hvis den skal oppbevares litt lenge, er det lurt å ha smeltet parafinvoks over, men det er svært brannfarlig og må håndteres av voksne. Voksen skal alltid smeltes i vannbad for å unngå brannfaren.

Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 27,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Trollsmoothie.

Trollsmoothie


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 25.10.2010
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 dl rørt og ferdigsukret tyttebær - frossen
2 dl tranebærsaft
2 dl kesam vanilje mager, 0,6 %


Tyttebær kan brukes til mer enn syltetøy og trollkrem, noe denne nydelige smoothien er et godt bevis på.


Fremgangsmåte

Bland alle ingredienser i en blender og kjør til du har fått en tykk og deilig smoothie.
Hell over i glass og pynt med litt ekstra tyttebær på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 100,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Leverkaker fra Vest-Finnmark.

Leverkaker fra Vest-Finnmark


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2007
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g lammebog
500 g lever av lam (evt. hjerte dersom du får tak i dette)
1 stk. løk
1 ts salt
½ ts pepper
1 ½ ss hvetemel
Ca. 1 dl melk
100 g rørt tyttebær


Fra kysten av Vest-Finnmark kommer denne tradisjonen. Den første kaka skulle nytes på gaffel mens steikinga pågår, det var alle barns rettighet. Dette er kjøttdeigen finnmarkingene var vant med, og den ble brukt til alt som det skulle brukes kjøttdeig til, også kålruletter.


Fremgangsmåte

Fra kysten av Vest-Finnmark kommer denne tradisjonen. Den første kaka skulle nytes på gaffel mens steikinga pågår, det var alle barns rettighet. Dette er kjøttdeigen finnmarkingene var vant med, og den ble brukt til alt som det skulle brukes kjøttdeig til, også kålruletter.

1. Lammekjøttet, lever og løk males. Rør inn salt, pepper, hvetemel og melk.
2. Stekes i stekepanne. Formes med skje. Dette blir løse karbonader som serveres med nyrørte tyttebær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Trollkrem med Kriek.

Trollkrem med Kriek


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.08.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Ølakademiet
Bildet er tatt av Frode Henriksen

Ingredienser

1 eggehvite
2dl tyttebær
1dl sukker
1 dæsj fruktøl


Høsten er her, og bærene bugner. Vi oppfordrer deg til å gå ut i skogen og sanke, og så lage en dessert med smak av skog etterpå. Trollkrem – høres det ikke forlokkende ut?


Fremgangsmåte

Visp eggehvite, tyttebær og sukker i maskin til kremen er tykk, lys og luftig. Server trollkrem toppet med fruktøl som for eksempel Kriek of Telemark.
Du kan også bytte ut eggehviten med 3dl kremfløte dersom du ønsker en fyldigere trollkrem Kos deg!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 174,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ostekake med skogsbær.

Ostekake med skogsbær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

Bunn:
2 1/2 dl havrekjeks, i smuler
3 ss sukker
5 ss meierismør, smeltet
Fyll:
2 1/2 dl fruktyoghurt med skogsbær
2 beger ( a 125g) Snøfrisk Naturell
100 g melis
6 plater gelatin
2 ss helmelk
2 ts vaniljedråper
3 dl kremfløte
Pynt:
1 dl saft
2 plater gelatin
5 dl bær, f eks blåbær og tyttebær



Fremgangsmåte

Rund kakeform: 22 cm. i diameter
I stekeovnen: 175 grader C i ca. 15 minutter

Bland alt til bunnen og trykk den ut i smurt form. Stek bunnen gyllen. Avkjøl.

Rør osten myk med yoghurt og melis. La de seks gelatinen ligge i kaldt vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i ½ dl kokende varmt vann. Bland smeltet gelatin med ostemassen, melk og vaniljedråper. Visp kremfløten og bland forsiktig med ostemassen. Hell fyllet over bunnen og la stå på et kjølig sted til det har stivnet.

La de to gelatinplatene ligge i kaldt vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt det i 1 dl kokende varm saft. Legg på bær og hell over gelatinsaften når den begynner å tykne.

Sett ostekaken kaldt til neste dag. Ta av ringen på kakeformen og server gjerne ostekaken med vispet krem til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 243,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Dovregubbens drøm.

Dovregubbens drøm


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.09.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Grovt sukkerbrød:
4 egg ,
150 gr. sukker,
75 gr. hvetemel,
75 gr. sammalt hvete(grov),
1 ts. bakepulver
(Melk til dynking)

Tyttebærkrem:
1/2 l. kremfløte,
200 gr. rørte tyttebær


Denne er både enkel og god. Saftig sunn kake som passer i tyttebærtiden.


Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til eggedosis. Bland mel og bakepulver og rør det i. Hell røren i smurt melstrødd form(ca.24 cm.) Stek kaken ved 175 C i ca. 30 minutter.

Visp kremfløten, ikke for stiv. Bland halvparten av tyttebærene i halvparten av kremen. Del kaken i tre lag. Dynk med melk. Fyll kaken med krem, og dekk den med resten av tyttebærene. Pynt med resten av kremen og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 289,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Urtetrukket kalkunfilet med frisk tyttebærsaus.

Urtetrukket kalkunfilet med frisk tyttebærsaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.03.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 kalkunfilet 750 g

Kraft:
kraft/buljong så det dekker fileten
1/2 løk i biter
1 gulrot
en bit selleirot
1 laurbærblad
noen hele pepperkorn
evt. noen stilker av friske urter

Tyttebærsaus:
4 ss tyttebær rørte eller 4 ss tyttebærsyltetøy
2 ss worchestershiresaus
2 ss sennep
2 ss sitronsaft
3 dl kremfløte
1 ss soya
salt og kvernet pepper

Potet og sellerimos:
600-800 g poteter, skrelt, i biter
300 g sellerirot, skrelt, i biter
ca 100 g smør
ca. 1 1/2 dl melk
litt muskatnøtt
salt og kvernet pepper



Fremgangsmåte

Kok opp alle ingrediensene til kraften i en kjele. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av fileten og legg den i kraften. La fileten trekke til steketermometeret viser 68 °C. Ta opp fileten og pakk den i folie. La den hvile i 15 minutter.
Tyttebærsaus
Bland alt utenom fløten og varm opp. Tilsett fløten og varm opp igjen. Reduser sausen uten lokk til den tykner.

Kok poteter og selleri møre i lettsaltet vann. Hell fra vannet og damp dem litt. Tilsett smør og spe med melk til passe konsistens. Smak til med muskat, salt og kvernet pepper.

Glaserte grønnsaker – små gulrøtter, biter av kålrot og persillerot, rosenkål og aspargesbønner (eller ta de grønnsakene du liker). Kan gjøres i forveien, grønnsakene forvelles og blansjere i smør og sukker rett før servering. Stekte små kantareller.

Kok grønnsakene knapt møre i lettsaltet vann. Glaser grønnsakene i stor panne med smør og dryss litt sukker og sitronsaft over.

Server skiver av urtetrukket kalkunfilet på en seng av potet og sellerimos, glaserte grønnsaker, stekte kantareller og tyttebærsaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 131,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1712



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.