Noen gode tyttebæroppskrifter.


Oppdatertdato: 2009-09-15 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Håkon Messel, Inkognito


Nå som vi er midt i tyttebærsesongen, er det mange som plukker mengder av disse til syltetøy og frysing. Og når det i år er en god sesong, iallefall her i sør, så kanskje kan en bruke noen av bærene til noe annet enn syltetøy.
Her er noen gode forslag til hva du kan bruke tyttebær til utenom syltetøy. Prøv og lykke til!


Tyttebærfromasj

4 porsjoner

3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
5 plater gelatin
225 g rørte tyttebær

Legg gelatinplatene i vann 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Kok opp 1/2 dl vann og trekk kjelen til side. Ta opp gelatinplatene av det kalde vannet og klem forsiktig ut overflødig vann. Rør inn én og én plate det kokende varme vannet til all gelatinen er oppløst. Hell den flytende gelatinen i en tynn stråle i fromasjen mens du rører godt.

Vend inn det som skal sette smaken på fromasjen til slutt. Sett fromasjen kaldt. Vend litt i fromasjen når den begynner å stivne, slik at smakstilsetningen blir jevnt fordelt, og hell den over i porsjonsskåler eller en serveringsbolle. Hele tyttebær er dekorative som pynt.

Tyttebærgrøt med fløte

6 porsjoner

1 l. Vann
3 dl. Tyttebærmos
3 dl. Semuljegryn
1 hel stang kanel
4 dl. Sukker
2 dl. Fløte

Vann og mos kokes, semuljegryn piskes i, kanelstangen koker med i 20 minutter. Når grøten er gjennomkokt, fjernes kanelstangen og sukker røres i. Server fløte til.

Tyttebærlikør

4 dl tyttebær
6 dl brennevin/vodka 40%
3 dl sukker

Legg bær og brennevin i et tett glass, rist glasset noen ganger hver uke. Sil væsken etter 1-2 uker. Tilsett så sukker. Likøren må lagres minst tre måneder, gjerne et helt år. Smaken blir bittersøt, og med et tydelig innslag av den særpregede tyttebæraromaen, og farven blir rød.

Sjokoladerullekake med tyttebærkrem

1 porsjon

Rullekaken: 125 g sukker,
3 egg + 1 eggehvite,
60 g potetmel,
2 ss kakao,
1 ts bakepulver

Fyll:
4 pl gelatin ,
1 pk fryste tyttebær,
100 g revet marsipan

Pisk egg, eggehviter og sukker lett og luftg. Sikt sammen potetmel, kakao og bakepulver og rør det i eggedosisen. Kle en langpanne på 30 x 30 cm med bakepapir. Smør røren jevnt utover papiret. Stek kaken i nedre del av ovnen ved 190 grader i ca. 10 minutter.
Hvelv den ferdig- stekte kaken ut på et sukkerdrysset matpapir. Trekk stekepapiret av kaken og legg langpannen over kaken. La den ligge der til kaken er kald.
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Gi de fryste tyttebærene et oppkok. Klem vannet ut av gelatinen og løs gelatinen opp i det varme tyttebærsyltetøyet. Avkjøl syltetøyet i vannbad under omrøring. Pisk kremen stiv og vend tyttebærsyltetøyet og revet marsipan i kremen. Smør tyttebærkremen utover den kalde kaken og rull den sammen. Dryss melis over sjokoladerullen og server den med pisket krem.

Trollkrem

6 porsjoner

ca. 1 liter tyttebær
1 1/2 dl sukker
1 eggehvite
ca. 1/2 ts vaniljesukker

Del egget og vær svært forsiktig slik at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med hviten. Da blir ikke kremen slik den skal være.
Bland bær, sukker, vaniljesukker og eggehvite. Visp med mikser til sukkeret er oppløst, og kremen skummer godt.

Grovt tyttebærbrød

(2 brød)

1 l vann eller skummet melk
100 g gjær
500 g grov sammlt hvete
600 g hvetemel
50 g grovt rugmel
1 dl linfrø
1 dl helkorn
2 dl hele tyttebær
3 ts salt

Varm væsken til den er fingervarm. Løs opp gjæren i litt av væsken. Tilsett resten av ingrediensene, men hold av litt mel til utbakingen.
Elt sammen til en glatt deig. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i ca 2 timer.
Ta deigen ut på melet bakebord, del den i to, og elt to glatte brød. Legg i smurte former, og etterhev under klede i ca 30 minutter.
Pensle brødene med vann før og etter steking. Stekes ved 200 C i 40-50 minutter på nederste rille. Avkjøl på rist.
Her får du et grovt, saftig og smakfullt brød som passer til høstens viltgryter eller til gravet kjøtt og fisk.

Krekling (Krøkebær)- og tyttebærgelé

1 kg tyttebær
500 g krekling
2,5 dl vann
1 kg sukker
1/2 flaske certo
saft fra 1 sitron

Siden krekling er svært fattig på pektin, anbefales bruk av certo. Kok bær og vann i 10 minutter. Sil fra saften, og kok opp igjen med sukker og sitronsaft. Tilsett certo, og gi et kraftig oppkok. Skum av og fyll geleen på rene glass.
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele.

Tyttebærbrownies

150 g tyttebær
2 ss sukker
100 g smør
100 g sjokolade
2 dl sukker
2 egg
1 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl valnøtter

Bland sukker og tyttebær. Smelt smøret og tilsett hakket sjokolade. Når sjokoladen smelter, røres det sammen. Sukker og egg røres sammen og blandes med sjokoladeblandingen.
Bland mel, bakepulver og vaniljesukker og sikt det i. Vend inn valnøttene og bærblandingen. Ha bakepapir i bunnen av en springform (ca 24 cm) eller en liten bakepanne.
Stekes ved 140 C i 50 minutter. Avkjøles før serveringLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1712


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.