Pannekakeguiden

Oppdatertdato: 2014-08-22 Publisert: Tema: Pannekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Alf Børjesson, Ivar Greftegreff, Knut Pettersen, Rosemarie Kilder: matoppskrift.no
Pannekaker er noe av det beste jeg vet, og samtidig så enkelt at selv far i huset kan lage de. Jeg tror de fleste har spist pannekaker en gang i livet, og mange er blitt forelsket i denne enkle blandingen av melk, egg, mel og salt + fyll da.
Og når man i tillegg kan fylle pannekakene med alt mulig rart er det alle muligheter for ett vellykket måltid. Men før en langer innpå 10-15 tynne pannekaker (som er rekorden her hjemme), så må de stekes og det er ikke så vanskelig. Selv undertegnede ser på seg selv som en habil pannekakesteker, noe som er bekreftet av den yngre garde. Og om en er redd for å snu de i luften, så er det faktisk ikke så vanskelig. Da funker det med en stekepanne som er lett og har slipp belegg. Og ikke så tykk pannekake. Og når en pasende øse er helt i pannen og fordelt utover, venter man til overfalten er tørr, før man snur. Og da beveger man først litt frem og tilbake på pannen, slik at man ser at pannekaka er løs, før man i en rullende bevegelse fører pannen frem og ned, før man løfter fort opp og gir ett kick oppover. Og så passer på å treffe pannen igjen. Den rullende bevegelsen er viktig for at pannekaken skal snu seg.

Men la oss begynne fra begynnelsen med en grunnoppskrift.:
For å lage vanlige pannekaker uten fyll trenger man fint hvetemel, melk, egg, smør, salt og en stekepanne + litt tid. Selve grunnoppskriften for pannekaker er som under:

Grunnoppskrift pannekaker

3 dl hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
4 egg
smør til steking

Jeg pleier å bruke dobbelt så mye melk som mel, dvs over bruker jeg 6 dl melk, da blir pannekakene lettere og tynnere, men dette er smak og behag.
Man tar så å blander salt i melet og rører inn nesten all melken. rør til en jevn masse uten klumper før resten av melken røres inn. Til slutt røres eggene inn. Man kan godt bruke 1-2 ekstra egg. Røren dekkes nå til og settes i kjøleskap en time til den har svelt opp. Og man rører den opp igjen før steking.

Selve stekingen tar gjerne litt tid og særlig hvis man har 3 sultne unger som står rundt. Da må man bare sikre seg selv ett par pannekaker før alt forsvinner.
Sett på platen på fullt og ha en liten klatt smør i stekepannen. det kan være lurt å bruke teflonpanne. Når smøret har smeltet og er litt brunt, skrus varmen ned til ca det halve. Nå har man bollen med pannekakerøra ved siden av komfyren og man bruker en liten øse. Hell opp i pannen en klatt røre som når du vender litt på stekepannen, akkurat dekker pannen. La det steke til oversiden er tørr, og så snur en pannekaken med en stekespade, eller i lufta som jeg selvfølgelig gjør:). La den så steke litt på andre siden, bare noen sekunder før den tas opp og sendes til ulvene(barna). Stek resten av pannekakene og ha litt smør i ved hver kake

Ved fortæring smaker det godt med sukker, syltetøy, sirup, smør, bær, iskrem eller annet på pannekakene. man kan bruke pannekaker som middag eller som dessert, varier bare på fyllet. Feks med iskrem til dessert, eller stekt bacon til middag.
Jeg kommer her med flere oppskrifter og skal en være litt fin på det, så kaller en pannekakene for crépes(fransk) eller blinis(russisk).

Næringsinnhold for pannekaker:
Næringsstoff Pr 100 gram pr porsjon
Kcal: 135,28 kcal 1 236,81 kcal
Fett: 4,30 gr 39,31 gr
Protein:7,06 gr 64,55 gr
Karbo: 16,75 gr153,14 gr
Fiber: 0,67 gr 6,13 gr
Mettet fett: 1,76 gr16,09 gr
Salt: 0,42 gr3,84 gr

Pannekaker "surprise"

Pannekakerøre:
2 egg
1 1/2 dl siktet hvetemel
1/4 ts salt
2 1/2 dl melk

Fyll:
80 g usaltet smør
40 g melis
4 egg
1/2 dl crème fraîche
400 g cottage cheese
40 g rosiner
1 ts revet sitronskall
1 ts vaniljesukker

moste jordbær tilsatt sukker etter smak

Rør smør og melis til det er luftig. Skill eggene og tilsett eggeplommene. Mos crème fraîche i en matprosessor og tilsett sammen med cottage cheese, vaniljesukker og sitronskall. Stivpisk eggehviter og sukker og bland i massen sammen med rosiner.

Smør små suffléformer og legg i en pannekake i hver form. Ha i fyllet og sett dem midt i stekeovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Ta formene ut av ovnen og la dem stå et par minutter før du tar ut pannekakene. Server dem på et speil av moste jordbær.

Amerikanske pannekaker med lønnesirup

Denne er kjent fra amerika hvor man ofte spiser pannekaker til frokost. På bildet er vår versjon med jordbær, lønnesirup og blåbær.
3 dl hvetemel evt 1,5 dl hvete og 1,5 dl maismel
for mer amerikansk smak.
1 ss sukker
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
4 egg
3 dl kefir
smør til steking
lønnesirup

Bland siktet mel, sukker, bakepulver og salt i en bolle. Tilsett egg og 1/2 dl kefir, og visp til en klumpfri røre. Tilsett resten av kefiren, og la røren svelle i ca 15 min. Stek små og tykke panne-kaker. Hold pannekakene varme (f.eks på en tallerken over en kasserolle med småkokende vann). Server med lønnesirup.

Tips! For best stekeresultat: Stryk et stykke kjøkkenpapir med olje over overflaten på steke-pannen, slik at den blir glatt og silkeaktig.Det er ikke nødvendig å olje pannen mellom hver steking

Appelsin-pannekaker

En artig smak på pannekaker.
6 egg
4 1/2 ss hvetemel
1 1/2 dl appelsinsaft/-jus
1 1/2 dl melk
1/2 ts salt
revet skall av 1 appelsin

Lag pannekakerøre ved å ha alt det tørre i en bolle. Spe med appelsinsaft og melk og rør til klumfri røre. Visp til slutt inn sammenvispede egg. La helst røra stå og svelle i 15-20 minutter.

Stek pannekakene i litt smør. Rull dem sammen og dryss melis over. Pynt gjerne med appelsin og blader av sitronmelisse.

Blåbærpannekaker

Det er blåbærsesong nå. Benytt sjansen til å plukke disse supersunne bærne.
Blåbærene kan og drysses over pannekaken i stekepannen før den snus som vi har gjort.

4 porsjoner

7,5 dl helmelk
Ca 300 gr hvetemel
0,5 ts bakepulver
0,75 ts salt
2 ss sukker
Ca 3,5 stk egg
2,5 dl blåbær
Sukker

Visp egg, melk og sukker. Ha i salt, hvetemel og bakepulver. La røren svelle litt. Ha i blåbærene. Ha litt smør i pannen og stek litt tykke pannekaker. Legges lagvis med sukker mellom lagene. Serveres varme.

Crépes med kreps

Her er en for de mer avanserte. Brukes som kveldskos. 8 personer
Pannekakerøre:
2 store egg
1/2 ts salt
1-2 ts honning
2 dl hvetemel
2 1/2 dl melk
50 g usaltet smør
smør til steking
16 rå sjøkrepshaler eller scampi
2 sjalottløk
1 squash
2 fedd hvitløk
2 ss sennep
8 ss creme fraiche
4 ts fersk estragon
nymalt pepper

Hakk sjalottløk, hvitløk og squash. Fres i panna 2-4 minutter på middels varme. Skrell sjøkrepsen. Du skal bare bruke halene. Hakk estragon, og strø halvparten over krepsehalene. Bland sennep og creme fraiche. Lag pannekakene:

Smelt smør. Ha egg, salt og honning i en stor bolle. Visp gradvis inn melet, deretter melken og smøret. For å sikre at det ikke er klumper, kan det være lurt å helle røren gjennom en metallsikt.

La røren stå en time. Konsistensen bør være tyktflytende, men ikke deigaktig. Det kan være du trenger litt melk.

Varm litt mør i en jernpanne og vent til det knitrer fint, men ikke la det bli for varmt slik at det ryker. Hell i omtrent 3-4 spiseskjeer røre i pannen og stek til oversiden er tørr. Snu den som best du kan og stek til den andre siden også har fått store brune fregner.

Stek krepsehalene i smør til de nesten er gjennomstekte, ca 3 minutter. Krydre med salt pepper. Legg til side. Varm creme fraiche-blandingen i panna. Legg grønnsaker og kreps i pannekaker, hell over saus og resten av estragon og server.

Blinier Russiske pannekaker

Hvorfor ikke bli litt russisk? Blir 15 store eller 30 små.
2 egg
5 dl melk
25 g gjær
2 dl hvetemel
2 dl bokhvetemel
1 ts salt
50 g margarin eller smør

Skill eggene i hviter og plommer. Varm melken til fingervarmt. Rør ut gjæren i litt av melken i en kopp. Visp ut melet i resten av melken. Tilsett den utrørte gjæren, saltet og eggeplommene og visp det sammen til en jevn røre. Dekk røren med en tallerken og la den svelle ca 1 time i romtemperatur.

Smelt og avkjøl fettet. Stivpisk eggehvitene. Bland eggehvitene og fettet i røren like før steking.

Stek små, tykke pannekaker på middels sterk varme i stekepanne, tykke pannekaker på middels sterk varme i stekepanne. Bruk ca 2 ss røre til hver blini. Snu dem når de har hevet seg og blitt stive og porøse på overflaten.

Legg bliniene på fat etter hvert. Hold dem varme, for eksempel oppå et kokekar med kokende vann. De kan også legges på et ildfast fat og siden varmes ved 175 C ovnsvarme i ca 5 minutter.

Server bliniene varme med rømme, crème fraîche eller annet.
Fra Synnøve Kristiansen har vi fått følgende tips til tilbehør
Prøv Blinis med rømme, finhakkede salte småagurker, finhakket løk og limfjordkaviar.

Flamberte pannekaker (Crêpes Suzette)

Dette er en ekslusiv dessert som tar seg bra ut.
6 pannekaker som lages på vanlig måte(se over)

Saus:
2 eggeplommer
1 dl melis
3 ss smør
saft og skall av 1 appelsin og 1/2 sitron
4 ss sitruslikør
4 ss konjakk

Smelt smøret i en panne. Tilsett eggeplommer og melis som er rørt sammen og saft og skall fra appelsin og sitron. Vend pannekakene i sausen, brett dem i fire og la dem bli varme. Hell på likør og konjakk og tenn på.

Servèr pannekakene på varme desserttallerkener.

Fylte krydrete pannekaker

6 dl hvetemel
3 dl vann
3/4 ts salt
1 1/2 ss smør
3 egg
2 eggehviter
2 bunter finhakket kruspersille
1 bunt finhakket gressløk
20 g finhakket selleri
litt rosmarin
smør

Lag pannekakerøre av mel, vann, salt, smeltet smør, egg og eggehvite. Finhakket kruspersille, gressløk og selleri blandes inn i deigen. Ta i litt rosmarin. Stek små pannekaker - som gjerne kan rulles sammen.
Tilbehør : Grønn salat eller tomatsalat

Bananpannekaker

Bananpannekaker er skikkelig godt, passer som dessert. Denne pannekakeoppskriften er litt spesiell, da vi glemte å ta bilde og derfor måtte lage en ny variant, men slett ikke noe dumt valg. Så vi lekte oss med krem, bananer og valnøtter. Men til selve pannekakeoppskriften, husk å legge i bananskivene før røren stivner. Og skivene må være skikkelig tynne ellers blir det bare rot. Ett annet valg er å lage vanlige pannekaker og så rulle de rundt bananer delt på langs. Og gjerne litt krem eller is til.

Ca 20 stk pannekaker

4 stk egg
1 dash salt
200 gr hvetemel
0,25 liter melk
0,25 liter vann
Ca 7 stk bananer
sukker
kanel
evt. sitronsaft

Lag en røre av egg, salt, hvetemel, melk og vann. Varm smør i en panne, ha i en øse med røre, og la det stivne litt. Dekk straks med bananer i tynne skiver.
Når den første siden er brunet, skal pannekaken snus og stekes ferdig. Dette er litt vrient om bananskivene er for tykke.
Serveres med kanel og sukker. Drypp evt. et par dråper sitronsaft over pannekakene.

Tykke pannekaker

4 egg
40 g sukker
90 g smeltet smør
125 g hvetemel
2,5 dl melk
2,5 dl syltetøy

Eggeplommene vispes sammen med sukker. Ha i smør, melk og hvetemel. Pisk eggehvitene stive og vend de i deigen.
Smelt smør i en stekepanne. Ha i ca 1/3-1/4 av deigen og stek ved svak varme til begge sider har pen farge og er gjennomstekte. Bruk ett lokk til å snu de.
Avkjøles og serveres med sylteøy. Passer som desert eller kaffekos.

Marokkanske pannekaker (Beghrir)

2 dl semulegryn
3/4 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 dl melk
2 dl vann
2 egg
10 g gjær

Bland semulegryn og hvetemel i en bolle. Tilsett salt, lunken melk og lunkent vann, samt sammenpisket egg. Ha i gjær oppløst i litt lunkent vann. Visp røren lett i ca 10 minutter. Ha i litt mer varm melk til du har en fløyelsaktig røre. Dekk til og la det stå til heving i ca 2 timer på et lunt sted.

Varm en stekepanne. Smør den med sammenpisket egg. Ha i røren med en sleiv eller øse og fordel utover med baksiden av sleiva. En mengde små bobler kommer til syne mens pannekaka stekes. La den ligge til den er gjennomstekt.

Legg den glatte siden ned på et rent håndkle. Ikke legg pannekakene oppå hverandre før de er avkjølt.

Når pannekakene er stekt, dyppes annenhver i smeltet smør. De legges sammen to og to. De glatte sidene skal være mot hverandre. De kan igjen varmes i en middels varm ovn i 10 minutter midt i ovnen.

Serveres varme med varm honning eller sukker. Man kan fint spise pannekakene med smeltet smør og honning uten at de varmes på nytt i stekeovnen. Kald honning kan også smøres utover.

Meksikanske pannekaker

Pannekakerøre:
100 g maizenamel
75 g hvetemel
1/2 ts salt
40 g matfett
varmt vann

Stuing:
1 ss olje
1 løk
4 tomater
2 ts tabasco-saus
200 g hakket kylling
salt

Tilbehør:
100 g grønne bønner
salt
sorte oliven

Sikt mel og salt, smuldre i fettet og tilsett vann til passe fast deig. La den hvile 20 min.

Kjevle deigen tynt ut. Stikk den ut i store rundinger. Stek pannekakene på tørr panne, ca 1 min på hver side.

Varm oljen til stuingen og stek hakket løk og tomater sammen til en fin puré. Passer det gjennom sikt.

Ha mosen tilbake i pannen og tilsett tabasco-saus, kylling og salt. Varm det 10-15 minutter.

Kok bønnene i saltet vann.

Ved servering legger du pannekakene på varmt fat og fordeler stuingen på dem. Legg bønnene ved siden av og pynt med oliven.

Håper det smaker, og var ikke dette nok så har jeg ca 100 oppskrifter til på pannekaker. bare gå til avansertsøk og velg pannekaker i måltid. Velbekomme

Og om dette ikke er nok så klikk her under og du får opp 237 forskjellige:)Amerikanske pannekaker 2


Prøv også Amerikanske pannekaker 2.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 06.10.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

4 egg
2 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
2 dl melk
litt saltFremgangsmåte

Skill eggene. Ha mel, bakepulver og melk i eggeplommene og pisk til en glatt røre. Stivpisk eggehvitene og fold dem inn i eggeblandingen. Stek små pannekaker. Server dem straks med lønnesirup eller rørte bær og rømme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 161,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Blåbærpannekaker


Prøv også Blåbærpannekaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2014
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

7,5 dl helmelk
ca 300 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
3/4 ts salt
2 s sukker
3-4 egg
2,5 dl blåbær
Sukker


Det er blåbærsesong nå. Benytt sjansen til å plukke disse supersunne bærne.
Blåbærene kan og drysses over pannekaken i stekepannen før den snus som vi har gjort.


Fremgangsmåte

Visp egg, melk og sukker. Ha i salt, hvetemel og bakepulver. La røren svelle litt. Ha i blåbærene. Ha litt smør i pannen og stek litt tykke pannekaker. Legges lagvis med sukker mellom lagene. Serveres varme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 141,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,15.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Inas Pannekaker


Prøv også Inas Pannekaker.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 31.08.2014
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Ina Margrethe Gabrielsen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 egg
1,3 liter H-melk
2 dl kultura melk
5-6 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
3-4 dl sukker
1 ts salt
100 g magrarin

Ekstra:
2 liter vaniljeis


Fyldige pannekaker som er veldig mettende. Cultura gir en litt annen smak enn vanlig. Vi brukte og bare 1 liter melk. Vi lagde litt tykke pannekaker og fikk 15 stk, men 2-3 er nok pr person. Og jeg brukte syltetøy og banan inni.


Fremgangsmåte

Dette gir rundt 20 - 30 pannekaker:

1. Ha egg og sukker i bollen og pisk det sammen. Ikke til eggidosis, men til den henger sammen. Smelt så smøret og ha det i.
2. Ha i annenhver 1 desiliter melk og hvetemel, men la det være igjen ca. 2 dl av hver.
3. Ta i vaniljesukkeret og saltet.
4. Ha i resten av melken, melet og kulturaen. Visp sammen helt til den er uten klumper. Tilsett litt mer melk/mel etter hva du foretrekker.
5. Sett bollen i kjøleskapet i ca. 20 minutter.
6. Stek pannekakene med smør i pannen.

Når de er ferdig stekt, rull dem med vaniljeis inni og spis. Men pass på, dette kan søle litt.

Håper det smaker!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 178,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:201Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.