Hvilken potet skal vi velge til julemiddagen? Spørsmålet blir bare mer og mer aktuelt ettersom det kommer flere og fler sorter poteter på markedet. Det er og slik forskjell på disse både i konsistens og smak at valget kan påvirke hele julemiddagen.
Men samtidig har fortsatt Beate, Kerrs Pink og Pimpernel sine svorne tilhengere.
Men vi begynner alle å skjønne at det er større utvalg og det ser man tydelig når man står i grønnsaksdisken på meny eller mega, utvalget er stort. Men egentlig kan man dele de opp i 2 typer, de som er faste og de som er melne. Men det kan bli mye mer komplisert enn det, noe jeg skal se på under her med konkrete anbefalinger for de forskjellige middager.
Husk at det finnes flere sorter, importerte sorter og en del tidligsorter som ikke er på markedet om vinteren.
Men hva skal vi velge?
Her er en komplett oversikt over de som blir anbefalt av poteteksperter, men er en i tvil, så får en gjøre som min sønn, bruke Amandine og Mandel til alt:)
Lutefisk
Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mandelpotet og Fjellmandel passer veldig bra og fortrukket av mange, men også Gulløye og Ringerikspoteten er gode valg
Ribbe
Også her anbefales en med mye smak som Mandelpotet eller Pimpernell. Men faktisk og Kerrs Pink eller en mer nøytral som Asterix.
Pinnekjøtt
Som til ribbe, Mandelpotet eller Pimpernell. En mer nøytral potet som kan passe er Asterix eller Folva.
Kalkun
Siden kalkun har mindre smak bør heller ikke poteten være så dominerende. Derfor vil en mer nøytral potet, som Rosewald, Asterix eller Beate være gode valg.
Torsk
Godt til torsk er poteter som tar opp i seg mye av kraften på tallerkenen, som Folva, Asterix eller Beate. Mandel, hvis man ønsker mye smak.
Viltkjøtt
Her er Mandelpotet og Fjellmandel den store vinneren, eller Rosewald, dersom man vil ha en litt mer nøytral smak. Gulløye passer og for mange her.
Rakfisk
Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakefiskeelskere. Ikke bare på grunn av smakskombinasjonen, men også fordi det er tradisjon å bruke denne til rakfisk. Her kan og Fjellmandel brukes
Romjul
Her lager man ofte feks potetsalater og da passer det med en fast potet som Folva, Galante(om du får tak i den) eller Asterix
Potetstappe, lefser ol
Her bruker man melne poteter som Kerrs Pink, Pimpernell, Gulløye eller mandelpotet. Også til middag med saus er disse fine, særlig for oss som liker å mose poteter i sausen. Pass på litt med koking så de ikke blir mos før de er ute av gryta.
Kok dem riktig:
For alle potetsorter gjelder at koker du poteter med skall, er det unødvendig å salte vannet. Ingenting trenger igjennom potetskallet. Skrellede poteter derimot kan godt kokes med litt salt i vannet.
Når poteten skal dampes lett så heller du av vannet etter koking og setter den tilbake på platen som er avslått. De damper da av seg litt fuktighet.
Kokefaste poteter som er godt egnet til koking og holder fasongen er: Amandine, Ariele, Asterix, Beate, Folva, Galante, Solist og Rutt
Melne som passer bra til feks potetmos, lefser, supper er: Fjellmandel, Gulløye, Kerrs pink, Mandelpotet og Pimpernel
Mandelpoteter:
For å unngå at mandelpoteter sprekker, kokes i 5-6 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre og damp litt. Unngå å stikke for mye i dem.
Ringerikspoteter:
Kokes i 10-12 minutter med skallet på. Hell av vannet og la dem dampe litt.
Gulløye:
Kokes i 15-20 minutter. Hell av vannet og damp dem lett.
Kerrs Pink og Pimpernell:
En melen potetsort som bør kokes med forsiktighet. Kokes i 8-10 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i kokevannet 5-6 minutter. Unngå å stikke for mye i dem.
Asterix, Folva og Beate:
Kokfaste potetsorter som sjelden eller aldri sprekker under koking. Kokes i ca. 15 minutter til de er møre, hell av vannet og damp.
Her er noen andre artikler om poteter som er aktuelle
Eldre versjon av artiklen over
Koking av poteter
Mandelpotet til julemiddagen
Mange tilbehør med poteter
Her under er og ett par oppskrifter med poteter som man kan få bruk for.
Hjemmelaget potetmos 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
21.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 poteter
1 3/4 dl melk
1 ss smør
3/4 ts salt
1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet og knus potetene med en gaffel eller potetmos-stapper. Tilsett smør og litt av melken og rør godt. Spe med resten av melken. Smak til med salt og pepper. Klippet gressløk, tynne purreringer eller litt revet muskat kan også være godt i hjemmelaget potetmos.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
77,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetsalat 6
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Stranda spekematBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
6 poteter
1/4 løk
1/2 sylteagurk
1/2 Grønt eple
Litt vårløk eller gressløk
Dressing:
2 dl. creme fraiche
1 dl. majones
1 ss. sennep
bittelitt karri
salt og pepper
Her er potetsalaten fra Stranda spekemat. Vi lagde den og klager ikke på smaken. Vi hadde rødt eple istedenfor grønt, men ellers samme oppskrift. Her kan man justere mye smak med sennepen, og evt bruke en sterkere versjon. Og syltegaurksaft er fint oppiFremgangsmåte
Alle har vel sin egen oppskrift på potetsalat. Her kommer vår. Vårt beste tips for å få en god potetsalat er å lage salaten på nykokte, lunkne poteter. Da smaker den best.
Slik gjør du det:
Kok potetene, avkjøl dem litt og del dem i terninger.
Lag dressingen ved å blande sammen alle ingrediensene.
Ha i potetene, løken og sylteagurken. Bland sammen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
140,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetmos med ovnsbakt hvitløk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.03.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
2-3 hele hvitløk
2 ts olivenolje
½ ts tørket timian
2 kg melne poteter, f.eks mandelpotet
4 ss smør
ca 5-6 dl dl melk eller fløte
salt og kvernet pepper
Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 200 ºC. Kutt av toppen av hvitløken med en skarp kniv slik at tuppen av hvitløkbåtene kommer fram. Plasser hvitløken i en liten ildfast skål og drypp over olivenolje og timian. Bak hvitløken i ovnen i ca 45 minutter, eller til den er helt mør. Avkjøl litt og klem ut den myke innmaten. Mos innmaten fint med en gaffel. Sett tilside.
Vask og skrell potetene og kok dem i usaltet vann til de er møre, ca 20 minutter. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre. Mos potetene med smør og det meste av melk/fløten. Tilsett den moste hvitløken og smak til med salt og kvernet pepper.
Tilsett om nødvendig mer melk/fløte om mosen blir for tykk.
Brukes som tilbehør til kalkun
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kremet potetsalat 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.11.2005Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
8 store poteter
1 dl rømme
1 dl melk
1 pose majones
2 ss sitronsaft
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
2 ts sukker
4 ss hakket purre
1 grønt eple
Tradisjonell potetsalat er for mange et "must" til sommermaten. Passer til grillmat, spekemat eller annet kjøttpålegg som kokt skinke og roastbiff.Fremgangsmåte
1. Kok, skrell og avkjøl potetene. Del de i passe terninger.
2. Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt, pepper og sitronsaft.
3. Skjær purren i ringer. Skrell eplet og skjær det i fine biter.
Vend alle ingrediensene sammen, og la salaten stå en stund for å få smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
131,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mandelpotetpure
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
600 g mandelpotet
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt
Passer til alt og alle… Enkelt og så godt!Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene.
Sil av vannet, og damp dem tørre.
Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
80,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:111