I god tid før jul måtte tørrfisken i vann. Fersk fisk var det lite av før i tida. Tørrfisken bløtes en ukes tid. Vannet må byttes hver dag. Etter cirka en uke legges fisken i lut 2 -3 dager. Luten kokes av bjørkeaske, - 5 liter aske til 3 ganger så mye vann. Dette kokes godt opp og står til det klarner. Deretter siles bunnfallet fra. Luten skal være klar som vann, og skal svi på tunga. Etter luting skal fisken vannes igjen før bruk. Skinnet flås av, eller man kan la det være. Den er lettest å håndtere med skinn på. Forsiktig koking i godt saltet vann i bare noen få minutter. Lutefisk gir god avveksling i julekosten.
Oppskriften er hentet fra: Hårdaskost og hærdasmat: gamle matretter fra Hedmark.
Utgitt 1980 av Hedmark Bygdekvinnelag
Gjengitt med tillatelse fra Hedmark Bygdekvinnelag