Det var helst sjøsamene som brukte saueost i stedet for reinost i kaffen. En eldre dame fra Tana forteller at det tidligere var vanlig å melke sauen; men man måtte melke med varlighet slik at lammene fikk nok mat. Sauemelk er nesten som fløte i konsistens. Melken måtte varmes og tilsettes løype (løypen som ble brukt for å skille melken, ble tatt fra sauenes løypemage) før ostestoffene måtte presses fra mysen. Osten ble så formet som en stor asjett, et par centimeter tykk, og hengt eller lagt til tørk. Når den var ferdig, kunne den skjæres i tynne skiver og has i kaffen istedenfor fløte. Typisk samekost fra gammel tid!
Hentet fra boken Samisk mat og kultur. Skrevet av Ardis Kaspersen
Utgitt av Landbruksforlaget
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:
Landbruksforlaget
(Intern: 18277)
Kategori:
Tilbehør Land:
Norge Fylke:
Finnmark
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2004-07-18
Oppdatert dato:2004-07-18
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften. PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.