Fakta om akevitt.



Akevitt
Akevitt er ett typisk norsk krydret brennevin, med lang historie, men jeg tror vel kanskje det var danskene som oppfant den?. Regnes av mange som vår nasjonaldrikk. Det er mange forskjellige typer med forskjellig smak og pris. Hovedkrydderet er karve, men og andre brukes. Spriten lages på grunnlag av poteter og blandes med krydder etterpå. Mest kjent er vel Linje Akevitt som tas med på skip og passerer ekavtor 2 ganger i løpet av modningstiden. Den blir myk og rund og beholder samtidig den gode aromaen.

Bruksområde.

Forbindes ofte med jul og om tilbehør til mat av den tyngre sorten, som pinnekjøtt og svineribbe. Akevitt kan og brukes i drinker, men det er ikke så vanlig. Brukes som en schnapps, kald og ren, men kjennere skal ikke ha den rett fra fryseren som mange andre gjør. Akevitten skal nytes kjølig og de mest vellagrete skal nytes ved romtemperatur som en konjakk.

De mest populære drinkoppskriftene

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Akevittsorbet4.8138.725.30.60
Battery og aquavit4.595.59.10.30
Bergen kaffe4.2114.17.90.22.4
Potetens velsignelse3Oppskriften har bilde137.26.30.45.6
Eplegløgg med snert3Oppskriften har bilde103.97.20.40.2
Chili Heat3Oppskriften har bilde123.816.50.90.2
Aquavit Mule3Oppskriften har bilde85.2700
Aquavit Tonic3Oppskriften har bilde94.26.10.10
Akevitt Sour3Oppskriften har bilde127.213.12.70
Fjellbekk med Linie Akevitt3Oppskriften har bilde94.77.20.10
Lysholm Limonade3Oppskriften har bilde106.97.500
Bloody Linie3Oppskriften har bilde90.52.80.60
Tropical Sting av Stian Wehus3Oppskriften har bilde175.318.31.40.1
Pink Sky av Stian Wehus3Oppskriften har bilde160.120.61.30
Piña Eneldo av Stian Wehus3Oppskriften har bilde156.517.90.20
Nordic Carrot3Oppskriften har bilde100.67.10.10
Brakar327614.800
Midnight Sun3173.95.30.20
Sort danske3290.624.400.2
Aquavit Clam3133.34.40.40
Akevitt Martini2.5214.82.600
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)



Aktuelle artikler.

Årets Gilde Juleaquavit – En historie om kjærlighet til norsk matkultur

Årets Gilde Juleaquavit – En historie om kjærlighet til norsk matkultur

Årets Gilde Juleaquavit er den 31. i rekken, men den første signert av Master blender Ivan Abrahamsen etter at Halvor Hauch gav fra seg stafettpinnen i fjor. Designet viser samspillet mellom tradisjon og innovasjon, inspirert av den skandinaviske vinteren og tradisjonelle juleforberedelser.....

Les mer om denne saken...

Sommer, sol og snaps

Sommer, sol og snaps

Våre danske venner har for lengst skjønt det: Lette sommerretter med en iskald snaps smaker nydelig i sommerhalvåret. Det finnes mange ulagrede akevitter, krydrede og friske som passer til late dager i sommervarmen. Kryddere som dill, karve, stjerneanis, koriander og smak av sitrus i akevitten funge....

Les mer om denne saken...

Den norske julefisken trenger dansk hjelp

Den norske julefisken trenger dansk hjelp

Julen er ikke bare kjøtt, den favner også fisk. Men hva er best å drikke til sild, laks og rakfisk?
Knut Munthe Olsen, kjøkkensjef ved Tørvis hotell, anbefaler danske dråper som akkompagnement til den norske julefisken.....

Les mer om denne saken...

Bakgården både akevitt og norsk husmannskost!

Bakgården både akevitt og norsk husmannskost!

Bakgården i Kristiansand har som første utested i verden fått sin egenkomponerte akevitt. Den er utviklet og blandet av sjefsdestillatør på Arcus, Halvor Heuch.....

Les mer om denne saken...

Dobbel økning for akevitten

Dobbel økning for akevitten

I desember kjøper vi nesten 500 000 liter akevitt på Vinmonopolet. Salget av akevitt øker dobbelt så mye som for brennevin totalt.....

Les mer om denne saken...

Livets vann

Livets vann

Når nordmenn flest hører ordet akevitt tenker de gjerne lutefisk, julebord og juleglede. Men hvordan oppstod akevitten og hva kan vi bruke den til – bortsett fra til å skylle ned juleribben?....

Les mer om denne saken...





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.