10 gode oppskrifter med aubergine



Oppdatertdato: 2018-08-20 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Vi har klart å få til 2 aubergine eller eggplanter i drivhuset vårt i år. Men så kommer spørsmålet sigende, hva er det best å bruke det til? Selvfølgelig som grønnsak i wok og i moussaka men fins det annet bruk?
Jeg har sett på det og funnet flere gode oppskrifter hvor aubergine er hovedingrediensen eller en del av oppskriften.

Her er de 10 mest populære og mest leste oppskrifter på nettsidene med aubergine som ingrediens, og alle er nærings og allergenberegnet.

Her er mer info om aubergine med næringsinnhold og flere oppskrifter.



Gresk moussaka


Prøv også Gresk moussaka.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.04.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 aubergine
500 g poteter
salt
3 løk
2 fedd hvitløk
500 g hakket oksekjøtt
1 ss. olivenolje
140 g tomatpuré
2 ts. oregano
2 1/2 dl Mornaysaus
1/2 ts. revet muskatnøtt
1 egg
75 g revet ost

Tilbehør:
4 tomater
1 rødløk
100 g smuldret fetaost
balsamicoeddik
olivenolje
salt


Gresk moussaka er en klassiker, som alle elsker. Smaken er kraftig og krydret, preget av tomater, hvitløk og auberginer. Server en gresk salat til som vi gjorde eller tomatsalat som i oppskriften


Fremgangsmåte

Skjær aubergine og poteter i tynne skiver. Salt aubergineskivene og la dem hvile, mens potetskivene kokes i ca. 8 min., til de er møre. Skyll og vrid aubergineskivene fri for salt. Legg dem i et smurt, ovnfast fat sammen med potetskivene. Hakk løk og hvitløk. Svisj kjøttet i oljen i 5 min., tilsett løk og hvitløk og svisj i 3-4 min. Tilsett tomatpuré og oregano og kok ved svak varme i 5 min.

Hell kjøttsausen over auberginer og poteter. Pisk Mornaysaus med egg og muskatnøtt. Hell den over moussakaen i fatet. Dryss med revet ost og bak moussakaen ved 200 grader i 15-20 min.

Til salaten skjæres tomatene i skiver og løken hakkes fint. Fordel løken over tomatene og smuldre fetaosten over sammen med litt salt. Drypp balsamicoeddik over ved serveringen.

Obs Mornaysaus
Mornaysaus er rett og slett hvit saus med ost. Lag bare en vanlig hvit saus og rør inn ost, gjerne med litt smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fylte auberginer (Muskakas)


Prøv også Fylte auberginer (Muskakas).

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.06.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser


2 store auberginer
FYLL:
300 g kjøttdeig av okse eller lam
1 stor løk
3 tomater
1/2 dl olivenolje
TIL GRATINERING:
1 ss smør
3 ss reven parmesan
1/2 ts oregano
salt
pepper
smør eller olivenolje til formen


Virkelig god måte å tilberede auberginer på.


Fremgangsmåte

Fjern stilken på auberginene og del dem en gang på langs, og ta bort kjerner hvis det finnes noen. Sett dem i en smurt ildfast form, pensle dem med litt olje og la dem stå 7-8 minutter i jevn, god varme, 200 C i stekeovnen.

Deretter løsner man fruktkjøttet forsiktig, slik at det blir igjen et 2-3 millimeter tykt skall. Det kjernefrie fruktkjøttet grovhakkes.

Oljen varmes opp i en gryte, og her surrer man grovhakket løk til den blir gyllen klar. Tilsett kjøttet og la blandingen ta farge. Rør om med en gaffel, slik at alt kommer med. Blandingen tilsettes flådde, oppskårne tomater sammen med aubergine-kjøttet. Det hele surres i 5 minutter. Man kan spe med litt vann hvis det er nødvendig, men må ikke bli for utspedd. Smak til med salt og pepper.

Fyllet fordeles deretter i aubergine-skallene, som plasseres side om side i en velsmurt, ildfast form, evt med bakepapir. Dryss reven ost over og legg noen smørklatter på toppen. La formen stå ca 15 minutter i stekeovn ved 225 C. Osten skal da bli flytende og gyllen. Den må ikke bli brun! Hvis osten viser tendens til å få for sterk farge ved gratineringen, kan man dekke til med aluminiumsfolie.
Pynt med persille

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ratatouille


Prøv også Ratatouille.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 29.04.2003
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 auberginer
1 løk
1 fedd hvitløk
3-4 paprika
1 squash
12 cherrytomater
1-2 dl olje
1 sitron
salt


Ett sunt og godt tilbehør til middag. Kan varieres med andre grønnsaker. Kjent bla fra områdene rundt middelhavet. Alene er dette veganer mat


Fremgangsmåte

Skjær auberginen i skiver. Strø over salt og la saltet trekke ut fuktighet i minst et kvarter. Sett gjerne en tallerken oppå.

Skjær løken i båter og stek i olje på lav varme til den begynner å bli myk. Ha den over i en gryte sammen med hvitløkfeddet som er delt i to, og sett gryta på svak varme.

Skjær paprika i tynne skiver, fjern frøene. Stek paprika på lav varme til den begynner å bli myk. Ha også den oppi gryta.

Skru opp varmen på stekeplaten. Stek auberginene i olje, i flere omganger. Ha dem i gryta etterhvert som de er ferdige. Vær litt gjerrig på oljen når du steker uten at de svir seg til pannen.

Skjær squash i skiver og stek dem et par minutter i pannen før du har dem i gryta. Ha i tomatene i gryta.

Smak deg fram med litt sitronsaft og salt. La det surre til tomatene såvidt begynner å sprekke, ca 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 80,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Aubergine Parmigiana.

Aubergine Parmigiana


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.10.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3 store auberginer, skåret i tykke skiver på langs
2 ss olivenolje
750 g hermetiske hakkede tomater
1 neve blandede friske urter
2 hvitløkfedd, presset
salt
nymalt svart pepper
150 g mozzarellaost, revet
2 ss nyrevet parmesanost


En klassisk italiensk ovnsrett. Vi gjorde ett par forandringer her. Brukte squash istedenfor aubergine. Stek og skivene i stekepannen, gjerne med coating(egg, mel, krydder).
Tomater kan byttes med friske eller tomatsaus. Litt hvetemel kan brukes for å tykne litt.
Koriander og evt sprøstekt bacon til pynt. Blir da ikke vegetar.
Ellerser denne utrolig god og en litt annerledes ovnsrett enn de vi er vant med.


Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 200 C. Legg aubergineskivene i ett lag på en bakeplate og pensle dem lett med oljen. La dem stå i stekeovnen i 20 minutter, inntil skivene begynner å bli gylne.

Ha i mellomtiden tomatene, urtene og hvitløken i en liten gryte og la det småkoke i 10 minutter. Krydre med salt og pepper.

Legg aubergineskivene lagvis med tomatsausen i et ildfast fat. Avslutt med et lag saus på toppen. Dryss mozzarella og parmesanost på toppen.

Sett fatet i ovnen og la det steke i 25-30 minutter, til toppingen er gyllen og boblende. Server straks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 52,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Auberginepuré (Melitzanosalata).

Auberginepuré (Melitzanosalata)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.02.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 store auberginer, ca 700 g
2 hakkede fedd hvitløk
saft av 1 sitron
1/2 ts salt
1 knivspiss pepper
5 ss olivenolje
2 ss yoghurt naturell eller rømme
ev. sukker
persillekvast
svarte oliven til pynt


En spesiell pure som man kan bruke på brød som en liten forrett eller snacks. Man må smake til med krydder, da dette i utgangspunktet er ganske smakløst.


Fremgangsmåte

Stikk mange hull gjennom skinnet på auberginene med tinnene på en gaffel. Dette forhindrer at de eksploderer under stekingen. Stek auberginene ved 180 C i 1 time, snu de av og til. Avkjøl.

Del de kalde auberginene og skrap ut kjøttet. Legg auberginekjøttet i en sikt og press ut mest mulig av den litt bitre saften. Ha auberginen i hurtighakkeren sammen med resten av ingrediensene, unntatt olje og yoghurt. Kjør til en jevn puré og ha i oljen litt etter litt, mens du lar maskinen gå på sakte fart.

Ta opp auberginepuréen og rør i yoghurten. Smak ti med mer krydder og eventuelt litt sukker hvis du synes det smaker for skarpt.

Legg retten på serveringsfat og pynt med oliven og persille.

Server ferskt brød eller pitabrød til denne greske retten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 67,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Aubergine og kikertstuing.

Aubergine og kikertstuing


Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 04.05.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1,2 dl ekstra virgin olivenolje
4 medium løk hver kuttet i 8 biter
2 medium auberginer, skrelt og kuttet i terninger
5 dl hermetiske eller kokte kikerter evt garbanzo bønner
1 stor boks hakkede tomater med saft
1 ts salt
1/4 ts friskmalt sort pepper
1 ts tørket mynte


Veganergryte. Slettes ikke gal på smaken. Enkelt da alt er i en gryte.


Fremgangsmåte

Varm oljen i en stor jerngryte. Brun løken under omrøring. Ha i resten av ingrediensene. Rør godt og la det koke over medium varme i ca 30 minutter. Rør av og til. Hvis det da er for bløtt ta av lokket og la det surre til det blir tørrere. Serveres varmt eller kaldt med pilaffris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Afrikansk lammegryte.

Afrikansk lammegryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg grytekjøtt med bein
1 boks kikerter
2 auberginer
1 1/2 ts salt
1 ts sort pepper
2 bokser tomater
1 ss korianderfrø
1/2 ts spisskummen, frø
2 ts revet muskatnøtt
3 ss olje
3 røde chili, finhakket
2 ss revet ingefær
2 båter hvitløk, finhakket
1 ts eddik
2 ss hakket persille
1 ss hakket koriander


En nydelig gryterett med eksotiske krydder. Smaker godt en kald vinterdag.


Fremgangsmåte

1. Knus korianderfrø og spisskummen i en morter. Tilsett salt og muskat og gni krydderblandingen godt inn i kjøttet.

2. Brun kjøttet gyllent i olje. Del auberginene i terninger og stek med kjøttet i 2 minutter under omrøring. Tilsett ingefær og chili og la alt steke i 2 minutter før du har i hvitløk, eddik og tomater. Demp varmen og la gryta trekke i ca. 60 minutter ved kokepunktet.

3. Tilsett kikerter og la retten trekke 5 minutter til. Smak til med salt og pepper. Dryss over persille og koriander til slutt. Servér med couscous eller ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Moussaka 4.

Moussaka 4


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

2 auberginer
2 ss smør
300 g karbonadedeig
1 middels stor løk
1 boks (400g) hermetiske tomater
2 ss tomatpure
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 hvitløkbåt, presset
6-8 basilikumblader, finhakket
eller 1 ts tørket basilikum
1 dl buljong

Saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
200 g revet ost, f eks jarlsberg, vellagret cheddar eller gratineringsost
3 egg
1 ts salt
1/2 ts muskattnøtt, revet



Fremgangsmåte

Typisk gresk rett. I Norge kan vi bruke poteter i skiver i stedet for auberginer, men la den gjerne stå litt lengre tid i ovnen.

Ildfast form, ca. 1 ¼ liter
I stekeovnen: 160 °C, ca. 45 minutter
Vask auberginene, skjær dem i skiver og gi dem et oppkok i lettsaltet vann. La skivene renne godt av seg og stek dem så raskt i smør på panne.

Brun kjøtt og hakket løk i smør i stekepanne, tilsett tomater, tomatpuré, salt og krydder. Spe med buljong og la blandingen småkoke et par minutter. Lag hvit saus av smør, mel og melk ved å smelte smøret, rør i mel og spe med melken. Bland inn revet ost, vispet egg, salt og revet muskat. Legg auberginer og kjøttsaus lagvis i en smurt ildfast form. Hell ostesausen over og dryss på litt ekstra ost like før retten stekes.
Stek moussaka og server med en grønn salat og brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Potetlasagne 7.

Potetlasagne 7


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

10 stk. potet
8 stk. tomat
2 stk. aubergine
200 g cheddar
2 båt. hvitløk
1 dl olivenolje
1 ts salt
½ ts pepper



Fremgangsmåte

Skjær poteter, tomater og auberginer i tynne skiver. Stek auberginskivene i olje. Legges lagvis i en ildfast form : poteter, tomater og auberginer, salt, pepper og hvitløk. Riv osten og ha på toppen. Bakes i ovn ved 180°C i en drøy time til potetene er myke. Bruk gjerne en springform. La lasagnen stå og hvile ca. 10 min. før servering så den får satt seg. Server en deilig grønn salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Aubergin- og kjøttform - Sjeik il Mihshee.

Aubergin- og kjøttform - Sjeik il Mihshee


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2012
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 aubergine
smør eller olje til steking
1/2 dl pinjekjerner
2 dl yoghurt- og myntesaus

Fyll:
1 kg lammekjøttdeig
1 løk, hakket
smør eller olje til steking
1/2 dl pinjekjerner
5-6 sjampinjonger
1/4 ts kanel
1 ts paprikapulver
salt og pepper

Yoghurt- og myntesaus fra Syria:
3 dl yoghurt naturell
1 eggehvite
1 ss hvetemel
2 ss tørket peppermynte
1/2 ts salt
2 båter presset hvitløk
1/2 ss smør
1/2 dl kjøttbuljong eller lammefond


Vi kan takke araberne for auberginen. De brakte den til Spania i middelalderen. Aubergine er en urgammel kulturplante og en viktig del av mange sørøstasiatiske retter. Aubergine kommer i mange ulike klær. I innvandrerbutikker kan du finne thaivarianten, små som egg og grønne. På engelsk heter aubergin også eggplant. Men den vanlige er større, og blåsvart i skallet. Her har du en nydelig arabisk rett med lam og aubergine.


Fremgangsmåte

Tilberedning av aubergine:
Del auberginen i 1 cm skiver, salt dem på begge sider og la dem trekke i 5 minutter. Ta bort salt og væske, pensle skivene på begge sidene med smeltet smør. Stek skivene panna evt. under grillen til de er lett brune på begge sider.

Fyll:
Stek lammekjøttdeigen og løken i smør. Ta ut kjøttet og fres pinjekjernene. Hell pinjekjernene over kjøttet. Skjær soppen i båter og brun den. Ha soppen sammen med kjøttet og tilsett krydder.

Legg aubergineskiver og kjøttfyll lagvis i en ildfast form. Varm opp yoghurt- og myntesausen ved svak varme til den koker og hell den over auberginene. Sett inn i stekeovn ved 200 °C og la den steke i ca. 20 minutter. Pynt retten med ristede pinjekjerner.

Serveres med kokt ris.

Yoghurt- og myntesaus fra Syria:
Bland sammen yoghurt, eggehvite, hvetemel, peppermynte og salt. Blandingen piskes i 3-4 minutter. Stek hvitløk i smøret og ha i buljongen. Rør dette inn i yoghurtblandingen og hell over i en gryte. Varm opp igjen i 5 minutter, hell sausen over i en ildfast form og stek det under grillen i 5 minutter til sausen blir brun. Sausen brukes til lammeretter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3150







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.