Her i sør har vi ett annet navn på hysa, nemlig kolje. Men vi bruker den på samme måte. Tradisjonellt ble den brukt røkt eller som fiskemat i fiskekaker ol. Siden kjøttet er ganske grovt, så passer den i fiskefarse og dermed som fiskekaker ol. Røkt kolje er en tradisjonsrett her på sørlandet i den eldre generasjonen. Kan erstatte torsk i oppskrifter.
Når jeg var liten fisket jeg en del med min far innerst i topdalsfjorden ved Kristiansand. Og en av de første fiskene jeg dro opp var en stor kolje, i alle fall stor i mine øyne. Nå er min far død men jeg har mange historier om fiske når jeg var mindre. Særlig makrellfisket var gøy.
I disse dager er det sønnen som har tatt over dette og sørger for fisken i familien.
Fiskeboller
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
3 kg hyse
50 g salt
2 liter melk
1/2 ts støtt muskat
50 g potetmel
Vi lager faktisk fiskeboller selv, og det er ikke så vanskelig som det høres ut til. Her har vi brukt en miks av torsk og sei, men hyse er jo originalen. Etter at de er trukket har vi stekt de forsiktig i stekepannen sammen med litt gulrot og paprikastrimler. Lag hvit saus av kraften etter kokingenFremgangsmåte
Fiskeboller finnes det mange oppskrifter på, men naturlig nok er alle relativt like. Det er vesentlig bruken og mengden av muskat og potetmel som varierer.
Mal fisken med saltet tre ganger. Tilsett mel og krydder og spe forsiktig med melken.
Fiskebollene legges med skje i kokende, lettsaltet vann og skal stå og trekke til de er ferdige.
Fiskebollene serveres med hvit saus, gulrot, grønnsaker og poteter til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
66,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hysekarbonader med smørstekt småløk og salat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.11.2011Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
350 g hyse-/koljefilet
1 stk egg
½ dl matfløte
2 ss frisk gressløk, finskåret
½ ts salt
¼ ts malt hvit pepper
2 ss olje, til steking
2 ss meierismør, til steking
Smørstekt småløk:
6 stk stjerneløk
1 ss meierismør
½ ts salt
¼ ts malt hvit pepper
1 ss frisk gressløk
Salat på hvitkål og tomater:
100 g hodekål, eller annen kål
2 stk tomat
2 ss kremfløte
2 ss majones
½ tssalt
¼ ts kvernet hel hvit pepper
Hyse, eller kolje finnes langs hele norskekysten og er ettertraktet for kjøttet som er ypperlig å lage fiskekaker av. Man kan også koke hyse, men den bør da være nyfanget.
Prøv disse karbonadene og gjør hverdagsmiddagen litt mer spennende.Fremgangsmåte
Mal fisken grovt og rør inn egg, fløte og gressløk. Tilsett salt og pepper etter smak. Deigen røres minst mulig, ellers blir farsen seig. Form små karbonader som stekes på begge sider i varm olje og smør til de er gyldenbrune.
Smørstekt småløk
Stjerneløken skrelles og skjæres i skiver. Stekes i smør uten å ta farge - krydre med salt og pepper og tilsett gressløk rett før servering.
Salat på hvitkål og tomater
Kål snittes fint. Tomat deles i to, kjernehuset fjernes og de deles i strimler. Bland sammen fløte og majones og smak til med salt og pepper. Bland salaten sammen og la den gjerne stå og trekke en stund før servering.
Anrettes pent på tallerken eller fat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
110,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Røkt kolje i eplesidersaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.01.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BørjessonIngredienser
1 kg røkt kolje
2 syrlige epler
2 stilker stangselleri
1 ss finhakket persille
3 dl eplesider
1 ss lys maisennajevner
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 180 grader.
Fileter koljen og flå av skinnet. Skjær filetene i porsjonsstykker og legg dem i et ildfast fat.
Skrell og skjær eplene i små terninger, finkutt selleristilkene.
Dryss eple, selleri og persille over fisken. Kok opp sideren og rør inn maisennajevner. Hell det over fisken.
Dekk fatet med aluminiumsfolie og bak fisken i stekeovn til den er gjennomkokt.
Server retten i det ildfaste fatet med poteter til, eventuelt også en grønn salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Stekt hyse med grønnsakrisotto og appelsinsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.08.2002Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bengt WilsonIngredienser
800 g filét av hyse med skinn
2 dl villris
2 dl vanlig langkornet ris
eller 4 dl vanlig langkornet ris
2 ss olivenolje
1 gulrot
1/2 purre
et lite stykke sellerirot
1/2 gul squash
Appelsinsaus:
1 finhakket løk
2 ss olivenolje
3 dl appelsinjuice
1 dl fiskekraft
1 ts korianderfrø
maizena mel
salt og pepper
Fremgangsmåte
Gjør fisken fri for bein og børst skinnet godt. Skjær den i serveringsstykker og stek den med skinnsiden ned.
Kok villris og vanlig ris etter anvisning.
Rens og skjær grønnsakene i strimler eller biter.
Kok dem møre i lettsaltet vann eller fiskekraft/buljong.
Bland sammen grønnsaker, ris og olivenolje og la det stå i 5 minutter.
Stek løken i olivenolje. Tilsett juice, fiskekraft og korianderfrø.
Kok inn til om lag det halve.
Jevne sausen med maisennamel om nødvendig.
Sil sausen og smak til med salt og pepper.
Server gjerne brød ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
140,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fiskegrateng med potetmos, fennikel og purre
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
06.09.2021Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
POTETMOS
1 kg potet
100 g smør
3 eggeplomme
2 purre
½ fennikel
100 g sopp
olje til steking
FISK
200 g røkt hyse-/koljefilet uten bein
600 g laks uten bein
HVIT SAUS
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 dl lettmelk
2 dl matfløte
3 ss fiskekraft
1 ss hakket frisk estragon
4 ss hakket frisk gressløk
salt og pepper
Fiskegrateng med mye snadder i. Både potetmos, fennikel, sopp og purre setter smak sammen med estragon og gressløk. Tar litt tid i ovnen, men da kan du jo gjøre andre ting.Fremgangsmåte
Sett ovnen på 200°C.
Potetmos:
Del poteter i biter og kok dem møre.
Mos dem sammen med smør og rør inn eggeplommene. Sett potetmosen til side.
Skjær purre, fennikel og sopp i skiver og stek det i olje i 7-8 minutter under omrøring. Ha det over i en stor ildfast form.
Del fisken i små biter og legg i formen.
Hvit saus:
Smelt smør i en tykkbunnet kjele og la det surre litt uten at det blir brunt, før du har i melet.
Spe med melk og matfløte mens du rører.
Tilett fiskekraft, estragon og gressløk. Smak til med salt og pepper. Sausen skal være ganske tykk.
Hell sausen over grønnsakene, soppen og fisken i den ildfaste formen.
Legg potetmosen som et lokk over sausen, grønnsakene og fisken. Lag riller i potetmosen med en gaffel.
Stek formen midt i ovnen i 20-30 minutter til den er gyllen på toppen.
Tips: Dette er en stor porsjon som holder til to middager á 4 porsjoner eller en middag á 8 porsjoner. Den kan også fryses.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ovnsbakt hyse med sennepssaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.08.2002Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
700 g hysefilét
3 ss smeltet smør/margarin
1 ts salt
1/2 ts hvit nykvernet pepper
Grønnsaker:
100 g grønne bønner
2 stk gulrot
1 ts hel kardemomme
salt
pepper
Sennepssaus:
1/2 løk
2 ss olivenolje
2 ts grov sennep
2 ts hvetemel
4 dl fiskekraft/buljong
1 ss cremefraiche
Fremgangsmåte
stekeovn: 200 grader.
Skjær fisken i serveringsstykker, pensle med smeltet smør/margarin og dryss over salt og krydder. Legges i en ildfast form og settes i stekeovn ca 10 minutter ved 200 grader. Kok bønnene.
Skjær gulrøttene i biter og kok dem i vann tilsatt salt og hel kardemomme. Surr finhakket løk i olje, tilsett sennep og rør godt sammen. Rør inn hvetemelet og spe med fiskekraft/buljong. La sausen koke 5 minutter og smak til med salt og rund av med creme fraiche.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
80,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Røkt kolje med tilbehør
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.08.2002Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
ca 1 kg røkt kolje/hyse, rund, noe mindre dersom du kjøper filèt
4 dl vann, hvitvin eller god fiskekraft
Grønnsakstuing:
200 g gulrøtter i terninger
150 g kålrot i terninger
50 g sellerirot i terninger
1 liten purre i ringer
2 ss margarin
4 ss hvetemel
3 - 4 dl grønnsakkraft
1 dl melk
Fremgangsmåte
Skjær fisken i serveringsstykker. Hell hvitvin, vann eller fiskekraft i en vid kjele. Kok opp og legg i fiskestykkene. La fisken trekke 10 - 12 minutter avhengig av størrelsen på stykkene. Ta opp fisken når den er ferdig kokt og legg den på et varmt fat. Server røkt kolje med kokte poteter og en god grønnsakstuing.
Grønnsakstuing:
Kok grønnsakene såvidt møre i lettsaltet vann. Lag en lys saus av margarin, hvetemel, grønnsakkraft og melk. Smak til med salt, hvit pepper og muskat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
66,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fiskeboller med paprika
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.03.2013Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BörjessonIngredienser
500 g hysefilet, uten skinn og bein
2 ts salt
1 stk egg
3 dl melk
0,5 dl paprika, rød
Purrepuré
1 stk purre
olje
Saus
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
Tilbehør
potet
gulrot
Lag dine egne fiskeboller. Det er ikke vanskelig, og har du foodprocessor går det fort. De trenger ikke være hvite tvers igjennom, du kan foreksempel ha biter av rød paprika og grønn purre i farsen.Fremgangsmåte
Fisken må være helt kald før du maler den.Ta den derfor rett fra kjøleskapet.
Skjær den i strimler og mal den, helst på gammeldags kvern, sammen med saltet.
Vil du ha grov farse er det nok å male én gang.
Fin farse maler du to ganger.
Bruker du foodprocessor blir ikke farsen riktig så seig som med kvern, men resultatet blir likevel godt.
Rør deigen med treskje til den blir seig.
Rør inn pepper og egg og spe med litt væske om gangen.
Det er viktig å røre kraftig under speingen, slik at all væske røres godt inn før mer væske helles i, ellers skiller farsen seg.
Den ferdige farsen skal være glatt og seig.
Purrepuré:
Vask det grønne på purren og skjær opp i tynne ringer.
Kjør purren i foodprocessor sammen med litt olje til det blir en fin puré. Smak til med salt og pepper.
Rør paprikaterninger og ca. 0,5 dl purrepuré inn i fiskefarsen.
Form litt store boller. Fukt hendene med kaldt vann og trill bollene så de blir runde.
Kok opp vann med litt salt og legg i bollene. La dem trekke i 15-20 minutter, til de er gjennomkokte.
Snu dem et par ganger så de blir jevnt kokt.
Saus:
Smelt smøret til sausen og rør inn melet.
ok opp melken, og rør inn omtrent halvparten til det blir glatt.
Spe deretter med mer melk til passe sauskonsistens.
Denne sausen skal ikke være for tynn. Smak til med salt og hvit pepper.
Server fiskebollene i sausen med kokte gulrøtter og persillerøtter eller andre grønnsaker.
Kokte poteter hører også med.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fiskesuppe med hyse og purre
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.03.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
400 g hysefilet, uten skinn og bein
2 stk purre
1 stk laurbærblad
1 stilk persille, frisk
2 stk sjalottløk
2,5 dl eplecider
6 dl vann
salt og pepper
dill, frisk
Tilbehør
brød
En fiskesuppe trenger ikke mange forskjellige ingredienser for å smake godt. Her får suppen en ekstra god smak med purre, laurbærblad, persille, sjalottløk og eplecider.Fremgangsmåte
Lag en suppekvast ved å binde et par grønne blad av purren, laubærblad og persille sammen med en bomullstråd.
Hakk sjalottløk og kok sammen med suppekvasten i eplecider og vann i ca. 20 minutter. Ta opp suppekvasten.
Skjær purre i tynne ringer og hysefileten i strimler. Legg det i suppen og la den trekke til fisken er kokt, ca. 2 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Server suppen med finhakket dill på toppen og med brød ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
34,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Klassisk fiskesuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2012Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
200 g hysefilet
2 stk gulrot
1 skive sellerirot
1 stk persillerot
1 ss smør
2 ss hvetemel
1 l fiskekraft
0,5 stk sitron
0,5 ts karri
0,25 ts kajennepepper
2 stk eggeplomme
1 dl kremfløte
salt
gressløk, frisk
Prøv denne klassiske fiskesuppen på en hustrig høstkveld. Du kan velge din favorittfisk enten det er hyse, torsk eller steinbit, alle passer i denne suppen.Fremgangsmåte
Rens grønnsakene, og skjær halvparten av gulrot og resten av grønnsakene i små treninger.
Smelt smør, rør inn mel og spe med fiskekraft til en klumpfri suppe.
Tilsett de kuttede grønnsakene. Ta dem opp etter de har kokt i suppen i ca. 15 minutter.
Skjær resten av gulrot i tynne strimler og skjær fisken i terninger.
Press saft av sitron. Rør sammen karri, kajennepepper, eggeplomme, fløte og sitronsaft, og rør det inn i suppen.
Gi den et raskt oppkok under omrøring.
Tilsett fisk og gulrotstrimler, og la suppen trekke til fisken er ferdig.
Smak til med salt og dryss over litt hakket gressløk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3381