10 varianter av grillmat litt utenom det vanlige



Oppdatertdato: 2019-07-17 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Alle griller burgere, pølser, svinefilet, grillribbe ol. Men jeg har mange gode grilloppskrifter som ligger litt utenfor lysløypa, og som absolutt bør testes. Her er andre kombinasjoner, spennende tilbehør og nye retter som mange ikke har prøvd før. Så lykke til:


Hot´n spicy tagliatelle med ovnsbakt torsk


Prøv også Hot´n spicy tagliatelle med ovnsbakt torsk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.08.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

700 g laksefilét, skinn- og benfri
1-2 ts salt
1 ts pepprmix
6-8 solmodne tomater
1-3 røde chili
1 hvitløkfedd
1 løk
1 ss finhakket frisk basilikum
2 ss olivenolje
salt
pepper
pasta til 4 personer


Her kan man bruke all slags fisk også evt steke eller koke den. Om en ikke har så mange tomater, bruk en boks med hermetiske. Utgangspunktet her er en oppskrift med grillet laks.


Fremgangsmåte

Rens chilien og fjern alle kjernene. Kjør chili og tomater i foodprocessor til en grov masse. Rens og hakk løk og hvitløk og surr dem i olivenolje.

Ha i tomatmassen og kok til en tykk saus. Ha i basilikum og smak til med salt og peppermix.

Bak torskestykker i stekeovnen ca 15 minutter på 180 grader.

Kok tagliatelle nok til 4 personer.

Server tagliatelle med ovnsstekt torsk og sausen over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Thai moo satay-svinesatay med peanøttsaus og salat


Prøv også Thai moo satay-svinesatay med peanøttsaus og salat.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 05.08.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Marinade:
300 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet
2 ss rød karripasta
2 ss soyaolje
2 dl kokosmelk
1 ts salt
1 ss sukker
6 stk trepinne

Peanøttsaus:
2 ss rød karripasta
4 dl kokosmelk
3 ss sukker - gjerne palmesukker
4 ss grovt peanøttsmør
2 ss hakkede peanøtter
2 ss tamarindsaus

Salatdressing:
½ dl riseddik
ca. 1 dl sukker
1 ts salt

Salat:
1 stk slangeagurk i tynne staver
2 stk rød chili i lange skiver
3 ss frisk koriander
2 stk sjalottløk i tynne skiver
½ stk issalat



Satayspyd med peanøttsaus - har du først smakt dette en gang... Et klassisk eksempel på hvordan mildt og magert svinekjøtt fungerer godt sammen med kraftige og smaksrike sauser.


Fremgangsmåte

1. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la kjøttet marinere i 2-3 timer. Tre kjøttet på trespydene.
2. Peanøttsausen lages ved å koke kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus. Trekk kjelen til siden.
3. Rør inn peanøttsmør og kok opp og la det småkoke i et par minutter.
4. Salatdressingen lages ved at eddik helles i gryte med sukker og salt og kokes i ca 10-15 min til dressingen har en tjukk konsistens. Avkjøl dressingen og hell den over salaten ved servering.
5. Kjøttet grilles eller stekes 1-2 minutter på begge sider i panne med olje.

Serveres med salat og peanøttsausen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 156,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grillspyd med rådyr og paprika


Prøv også Grillspyd med rådyr og paprika.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

600 g rådyrkjøtt fra stek eller bog
1 gul paprika
1 grønn paprika

Marinade:
1 dl rapsolje
saft av 1/2 presset sitron
1 ss hakket løk
2 laurbærblad
2 ts oregano
1/2 ts salt
pepper fra kvern

Yoghurtsaus:
2 dl yoghurt naturell
1 ts brunt sukker
1 ss rapsolje
1 presset hvitløkfedd
2 ss hakket gressløk
salt
pepper

Avokadosaus:
2 avokadoer
saft av 1/2 sitron
1 bit purreløk, ca 1 dl
1 ts frisk estragon eller tørket
salt
pepper
1 dl rømme


Fint litt utpå høsten.


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i cm.store terninger. Bland marinaden og hell den over kjøttet. Marineres i romtemperatur i 2-3 timer.

Fjern kjernene i paprikaen og skjær i store terninger. Bland yoghurtmassen og sett den kaldt.

Skrell og fjern stenene i avokadoene og mos eller miks med sitronsaft, purreløk og krydder. Bland i rømme. Sett sausen til avkjøling.

Hell marinaden av kjøttet. Ta vare på litt til pensling.

Tre kjøttet vekselvis med gul og grønn paprika på grillspyd. Legg dem i en liten langpanne og sett ovnen på grillvarme. Grilles i 8-10 minutter. Vend og pensle med marinade et par ganger.

Kok ris eller naturris etter anvisning på pakken. Legg den ferdigkokte risen på et serveringsfat og legg spydene over. Server sausene og en salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 149,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Grillet scampi.

Grillet scampi


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.09.2002
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

16 scampi
olivenolje
2 finhakkede hvitløksbåter
1 - 2 ts fiskekrydder


Her kan man grille scampi eller store norske reker. Bruk en evt ferdig mariande eller en rask en med litt olivenolje, hvitløk og fiskekrydder. Vi brukte scampi og dette er godt. Tilbehør kan varieres men her hadde vi en grønn salat og en dipsaus med majones og ketchup.


Fremgangsmåte

Bland sammen olje, hvitløk og krydder i en stor bolle. Legg i scampien og rør/vend i blandingen. Sett scampien til marinering i ca. 1 time. Scampien grilles i 2 min. på hver side avhengig av størrelsen. Legg de gjerne i fiskerist. Enkelt og greit.

Server med rømmedip, godt brød og en frisk salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 100,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømme og urtemarinert lammelår i kokegrop.

Rømme og urtemarinert lammelår i kokegrop


Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 lammelår
10 lag grill-/aluminiumsfolie per lammelår
1 boks rømme
2 ss sitronsaft
4 båter hvitøk
4 ss hakket timian
3 ts salt
2 ts kvernet sort pepper
Nyutsprugne blader fra våryr bjørk

Kokegrop for 2 lammelår
Kokegrop 60x60 cm stor og 40-50 cm dyp
1 trillebår med tørr ved
30 knyttnevestore steiner



Fremgangsmåte

Kokegrop kan lages på følgende måte:
1. Grav et hull i bakken med fasong som et grunt fat. Det vil si at veggen skrår ned mot dypeste av bunnen. Størrelsen på gropen er avhengig av hva og hvor mye du skal koke. Ønsker du å ha en fast grop til å koke i utover sommeren, kan det lønne seg å legge litt sand i bunnen. Sand holder på varmen. En grop på ca. 1x1 meter i diameter, og ca 60 cm dyp vil være nok til å kunne steke 2-3 lammelår om gangen.

2. Det går med ca. en trillebår med ved. Vedskivene bør være så lange at de går tvers over bunnen av gropen. Bruk papir og flis, legg så veden på kryss og tvers. Tenn på.

3. Steinene som skal brukes bør være slipt runde så de ikke stikker hull på aluminiumsfolien. Steinene kan være på størrelse med to knyttnever lagt mot hverandre. Størrelsen på steinene er først og fremst avhengig av hvor stort kjøttstykke du skal koke. Jo større kjøttstykker jo større steiner. Når bålet brenner godt legges steinene oppå. Steinene må ligge til oppvarming ca. 1 1/2 time.

4. Steinene løftes så ut av gropen. Steinene må være litt sorte noen steder. Er de blitt hvite er de for varme. Bruk greip eller ildfaste, lange hansker- steinene er meget varme. Børst ut asken av gropen med en sopelime.

5. Pakk kjøttet i minst ti lag med sterk grill-/aluminumsfolie og legg kjøttet i gropen. Deretter dekker du lammelårene med varme steiner og helt til slutt torven som ble gravd bort. Du kan også bruke glava i stedet for torv. Glava er rensligere en torv og tar ikke fyr slik torven kan gjøre.

Slik gjør du:
1. Forbered kokegropen og varm steinene som fortalt.
2. Gni inn lårene rikelig med salt, pepper, olje og museører fra bjørk.
3. Pakk dem i 10 lag grill-/aluminiumsfolie slik at kjøttet blir beskyttet fra jord eller sand og kjøttsaften bevares i kjøttet.
4. Legg lammelårene ved siden av hverandre i gropen når den er varm og dekk dem med stein.
5. Dekk til med hele torv.

6. Etter ca. 2 timer og 15 minutter er lårene klare. Store lår trenger 10-15 minutter lengre koketid. Ta opp lammelårene fra gropen og la de hvile 15-20 minutter i aluminiumsfolien før du skjærer opp kjøttet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 175,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Surmelksmarinert kylling med Hawaii-salsa.

Surmelksmarinert kylling med Hawaii-salsa


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.06.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 kyllingfileter

Marinade
3 dl kulturmelk
1/2 dl finhakket persille
2 båter hvitløk
1/4 dl finhakket ingefær
1 ts chilipulver

Hawaii-salsa
fruktkjøtt av 1 papaya i biter
fruktkjøtt av 2 kiwi i biter
fruktkjøtt av 1/4 frisk ananas i biter
1/2 dl finhakket koriander
1/4 - 1/2 finhakket chili
2 ss appelsinjus
1 ss brunt sukker


En fin opplevelse med saftig kyllingfilet. Og denne fruktsalsaen ved siden av passer veldig bra. Denne kan lages med litt forskjellig som for eksempel guava ol. Også en ferdig fruktblanding kan brukes.


Fremgangsmåte

Bland ingrediensene til salsaen og la den trekke, gjerne et par timer. Bland ingrediensene til marinaden og legg i kyllingfiletene. Mariner så lenge du har tid eller over natten.

Tørk av marinaden og grill filetene i ca. 4 minutter på hver side eller til kjøttet er gjennomstekt. Server med Hawaii-salsaen og eventuelt kokt ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 79,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet gravlaks 2.

Grillet gravlaks 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.03.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Alf Børjesson

Ingredienser

750 g gravlaks i ett stykke

Potetsalat:
500 g nypoteter
150 g aspargesbønner
150 g voksbønner
1 liten rødløk, i tynne ringer
1 liten boks ansjosfileter, godt avrent
1 ss grov sennep
2 ss friskpresset sitronsaft
2 ss olivenloje
salt og pepper


Gravlaks er en klassiker på koldtbordet. Får du tak i tykkere stykker er den utmerket også på grillen. Tilbehøret er imidlertid det samme: Deilig hjemmelaget potetsalat.


Fremgangsmåte

Start med potetsalaten. Kok poteter og bønner møre hver for seg, sil kokevannet fra og avkjøl poteter og bønner. Skjær potetene i to eller tykke skiver, del bønnene i to. Legg poteter, bønner og rødløk lagvis i salatbolle.
Hakk ansjosfiletene og bland dem med de øvrige ingrediensene til dressingen. Smak den til med salt og pepper og hell den over potetsalaten.
Skjær gravlaksen i åtte jevnstore stykker. Legg dem på grillen med skinnsiden ned og stek dem i 2—3 minutter, til skinnet er sprøtt og brunt.
Server laksen nygrillet med potetsalaten til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fylt kamel.

Fylt kamel


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 27.05.2015
Denne retten tar ca Lang tid å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 hel kamel medium størrelse
1 helt lam
20 medium kyllinger
60 egg
12 kilo ris
2 kilo pinjenøtter
2 kilo mandler
1 kilo pistasjenøtter
2 kg pepper
Salt til smak
450 liter vann


En oppskrift som tar lang tid. Men med gode forberedelser er alt mulig. Bildet viser kamelen før tilberedning.

Litt alvor: Kamelkjøtt spises og skal visstnok smake godt. Men om noen prøver seg på denne så gi gjerne en kommentar under.
Om man reduserer risen så blir denne lavkarbo.


Fremgangsmåte

Flå, rens og vask kamelen, lammene og kyllingene. Kok de møre i en stor gryte med vann, pepper og salt.
Kok risen luftig og stek nøttene lett brune. Kok eggene hardkokt og skrell dem.

Bland nøtter, egg og halvdelen av risen. Fyll kyllingene med blandingen. Fyll lammet med kyllingene. Og fyll så kamelen med lammet og litt mer ris. Sy igjen kamelen med en solid tråd og grill den brun på en stor trekullgrill.

Ved servering så spres resten av risen utover ett stort fat og kamelen legges oppå. Kan evt pyntes med egg og nøtter hvis det er noen igjen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 15,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bacon surrede maiskolber på grillen.

Bacon surrede maiskolber på grillen


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 03.08.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 rensede maiskolber
1 dash salt og pepper
1 ts paprikapulver
4 skiver bacon
2 ark alufoil


En grei måte å grille mais på. Da vi her hjemme kjøper de som regel ferdig kokt, trengs det bare 15-20 minutter på grillen. Evt så kan baconskivene stekes på forhånd.


Fremgangsmåte

Varm opp grillen. Dryss krydder på kolbene og surr rundt baconskiver. Rull så inn i alufoil og legg på grillen. Først ca 10-15 minutter ved sterk varme, så 30-45 minutter ved lav varme.
Om kolbene er kokt på forhånd bruker du bare 1/3 av tiden.
Server som tilbehør til annen grillmat eller som egen rett

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 142,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Teriyakimarinert laks med kålsalat og chilimajones.

Teriyakimarinert laks med kålsalat og chilimajones


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.02.2012
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Eksportutvalget for fisk (EFF)

Ingredienser

700 g laksefilet, uten skinn og bein
2 dl teriyakimarinade
1 stk kinakål
1 stk gulrot
50 g sukker
2 stk vårløk
1 ts kajennepepper
1 dl epleeddik
3 ss sesamfrø
1 dl majones
1 ss chiliketchup
1 ts sitron
salt og pepper


Teriyakisaus som marinade er godt på laksen før den legges på grillen. Kålsalat og chilimajones gir en smakfull kombinasjon. Anbefales på det sterkeste! Mmm..


Fremgangsmåte

Skjær laksen i serveringsstykker og legg dem i en plastpose. Hell marinaden over fisken i plastposen og knyt igjen.
Mariner i kjøleskap i minst en time.
Legg finsnittet kinakål, revet gulrot og kajennepepper i en form og hell epleeddiken over.
Bør stå en time i kjøleskap før servering. Vend finsnittet vårløk og sesamfrø inn sammen med kinakålen. Smak til med salt og pepper.
Grill laksen raskt på hver side på god varme. Dryss over salt og pepper.
Rør sammen ingrediensene til chilimajonesen og smak den til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 143,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet sitrusmarinert kveite med ruccola og cashewnøtter.

Grillet sitrusmarinert kveite med ruccola og cashewnøtter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes Sørensen

Ingredienser

400 g kveitefilet, uten skinn og bein
0,5 stk lime
0,5 stk sitron
1 ts rosépepper
1 ts timian, frisk
1 dl olivenolje

Salat
1 pakke ruccolasalat
100 g cashewnøtter, lettsaltede
12 stk kapers
0,5 stk paprika, søt
0,5 glass hermetisk paprika
olivenolje
parmesanost

Tilbehør
brød


Gi kveiten en sommerlig smak med lime, sitron og timian, og server med salat og brød. Denne oppskriften vil imponere både i utseende og smak.


Fremgangsmåte

Skjær fisken i serveringsstykker, og dryss litt salt over.
Skrell forsiktig av det ytterste skallet av lime og sitron, og finhakk det.
Press saften av lime og sitron.
Knus rosépepper og bland sammen med skall og saft av lime og sitron, timianblader og olivenolje. Vend fisken i marinaden, og la den stå i 10 minutter på benken.
Grill fisken i ca. 3 minutter på hver side.

Salat
Ha ruccolasalaten på et serveringsfat, og ha cashewnøtter, kapers og strimlet frisk og hermetisk paprika over.
Drypp over litt olivenolje og dryss med revet parmesan.
Server grillet kveite med salat og brød

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 210,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3229







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.