Etter å ha vært en tur i Tyskland de siste ukene av Oktober, fikk vi ett lite inntrykk av maten der nede og hva som smaker best av de tyske rettene. Og at tysk mat er mer enn svineknoker og sauerkraut og selvfølgelig øl! Men vi fant jo og ut at det serveres mye pølser og snitsler i Tyskland og noe av dette er vel og med aner av Østerrike eller andre land. Vi fikk og med oss litt av den lokale produksjonen av søtsaker og særlig marsipan. Men her i bunnen er ett utvalg fra nettsidene og de fleste har bilder, men først litt om tysk tradisjonsmat.
Tysklands kulinariske tradisjoner. Slik «bestemor» lagde det!
Oversikten kommer fra Tysklands turistkontor
Regionale spesialiteter er en viktig del i Tysklands betydelige appell som matdestinasjon. Den beste måten for turister å kunne smake de autentiske regionale matrettene i kombinasjon med lokalt produsert drikke er ved å besøke en rustikk kneipe, delta på en av de mange sesongbaserte festivaler eller følge en av de matrelaterte turistrutene. I 2018 vil Tysklands Turistkontor (DZT) fremheve regionale variasjoner som del av den internasjonale markedsføringskampanjen ‘kulinariske Tyskland’.
Karakteristiske smaker fra karakteristiske landskap
De forskjellige regionene i Tyskland er preget av sine unike landskap og kulturelle liv, som også er knyttet til de regionale rettene. Eksempler er vingårdene langs Mosel- og Rhindalen, det biologisk mangfoldige beitet i Schleswig-Holstein hvor det produseres fortreffelig kjøtt og fantastiske oster eller frukthagene på Tysklands lavtliggende fjell.
Den globale trenden mot mer bærekraft bidrar til økt popularitet for regional mat, nedarvet matkultur og matlagingsteknikker som har gått fra generasjon til generasjon. Regionale retter er ofte basert på lokalt dyrkede matvarer, tradisjonelle matlagingsmetoder og et stort fokus på modenhet, kvalitet og å verne ressursene.
Noen eksempler på regionale spesialiteter:
Region: Baden Württemberg sin spesialitet
Maultaschen, pastaputer med kjøtt og spinat er en spesialitet fra byen Stuttgart. Legenden sier at de ble oppfunnet av munker som ikke ville leve uten kjøtt i Lent-tiden og gjemte kjøttet i pastaen. Fra det fikk de kallenavnet ‘herrgottsb’schesserle’ (Svindler av den allmektige)
Region: Bayern sin spesialitet
Weisswurst-pølsen er laget av kalv og gris, smaksatt med løk og fersk persille og en av de mest kjente spesialiteter. Tradisjonelt blir den spist (eller bedre sagt sugd utav skinnet) i en tradisjonell Biergarten og servert med søt sennep, den tyske «Bretzel» og øl - før kl 12:00.
Region: Berlin sin spesialitet
Lokale innbyggere er spesielt stolte av sin
currywurst som ble etablert allerede i 1930. På Konnopke’s Imbiss Takeaway på Schönhauser Allee serveres denne retten med valg av 5 forskjellige currysaucer, hver er sterkere enn den forrige. Berlinere elsker den så mye, at de dedikerte et museum til sin Currywurst!
Region: Brandenburg sin spesialitet
Spreewald agurker er den mest kjente eksportretten fra Spreewald-området. Det er en knasende type sylteagurk i forskjellige smaksretninger, som for eksempel sennep, hvitløk eller pepper. På den 260 km lange "Sylteagurk" sykkelrute kan du følge hele produksjonsprosessen.
Region: Bremen sin spesialitet
I 1673 åpnet i Bremen det første kaffehuset i et tysktalende land og byen har siden den dagen hatt en lidenskap for
kaffe. Bremen er Tysklands hovedstad for kaffehandel og tilbyr guidede turer i brenneriene.
Region: Hamburg sin spesialitet
Hver søndag morgen samler både A-mennesker og festglade som ennå ikke har lagt seg på Hamburgs fiskemarked. Tradisjonen for
fiskerull og rollmops tidlig søndagsmorgen har bestått i mer enn 300 år og like kjent er de høye skrikene fra torghandlerne.
Region: Hessen sin spesialitet
Eplevin-cider er signaturdrikken fra Hessen-regionen og er å finne i tradisjonelle ciderhus i og rundt Frankfurt. Tradisjonelt servert i en blå steingods pitcher med navnet bembel. Oftest er den servert til fyldig mat som svinekoteletter, leverpølser eller blodpølser med sauerkraut og rugbrød.
Region: Mecklenburg-Pommern sin spesialitet
Tindved er en tornete busk som vokser i overflod på kysten av Mecklenburg-Pommern. Den er rik på vitaminer og mineraler, dens oransje bær blir brukt til å lage alternative legemidler for hjernen, kroppen og sjelen, i tillegg til oljer, juicer, te, likør, vin og sminke. Besøkere til øyen Rügen kan se innhøstingsprosessen på plantasjen.
Region: Niedersachsen sin spesialitet
Innbyggerne i Niedersachsen har et langt kjærlighetsfohold til
grønnkål, som de spiser om vinteren sammen med pinkel – en pølse laget av havregryn, bacon og svinemage og er smaksatt med løk og krydder. Disse grønne bladene er feiret av venner og kollegaer på kohlfahrten (kålturer).
Region: Nordrhein-Westfalen sin spesialitet
Nordrhein-Westfalen er hjemmet til et stort utvalg av
øl, som for eksempel Kölsch fra Köln, Altbier fra nabobyen Düsseldorf og mange flere lokale bryggerier – store og små. Mange bryggerier tilbyr guidede turer eller øl-workshops for å få en innsikt i den tidskrevende kunsten å brygge øl. Det store ølbryggingsmuseet i Dortmund forklarer alt som må vites om å brygge øl.
Region: Rheinland-Pfalz sin spesialitet
Rheinland-Pfalz er Tysklands største
vinprodusent. Besøkende og lokale kan smake regionens viner i en av mange lokale tavernaer som dukker opp på vingårdene om sommeren eller på en av de mange vinfestivalene mellom midten av august til tidlig oktober.
Region: Saarland sin spesialitet
Dibbelabbes er en populær rett i Saarland: en rund lefse laget av raspet potet, purre, bacon og krydder kokt i en panne (dibbe i den lokale dialekten) og servert med hjemmelaget eplesaus.
Region: Sachsen sin spesialitet
En julefavoritt er Dresdens
Christstollen. Det som før var fastemat fra middelalderen har blitt til en rik kake laget på surdeig og tørket frukt. Denne delikatessen er laget etter en hemmelig familieoppskrift i rundt 130 spesialiserte bakerier og konditorier og har fått EU-beskyttet geografisk status. Den beste måten å nyte Christstollen er på Stollen festival i tidlig desember eller på Dresdens Jule Striezelmarkt.
Region: Sachsen-Anhalt sin spesialitet
Harz-ost er høy på protein og lav på fett og er et bra alternativ for de som er sportsfanatikere og helsebevisste. I flere hundre år har lokale meierier produsert disse små hjulene av surmelksost fra kvark og karve. I Sachsen-Anhalts lavtliggende fjell blir osten tradisjonelt spist med brød og dip-sauser.
Region: Schleswig-Holstein sin spesialitet
Schleswig-Holstein er hjemmet for mer enn 120 forskjellige typer
ost med mesteparten håndlaget i lokale meieri. Den tradisjonelle osteruten i Schleswig-Holstein gir turister en rask tur gjennom de forskjellige typene som blir tilbudt: mild eller moden, myk eller hard, sur, salt, sterk, aromatisk eller søt – alle laget på melk fra kyr, geiter og sauer.
Region: Thüringen sin spesialitet
Autentiske
Thüringer klösse består av rå potet og kokt potetmos som blir pakket rundt en kjerne av friterte brødsmuler. Thüringer Klosswelt i Heichelheim, nord for Weimar, er et museum dedikert til potetkakene som viser hvordan de blir laget og tilbyr et utvalg av forskjellige smakseksempler.
Tyske potetpannekaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.10.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 kg renskrelte poteter
2 store egg
3 ss hvetemel
salt
hvit pepper
reven muskatnøtt
1/2 ts tørket persille
olje til steking
eplemos eller rørte tyttebær til servering
Enkel potetpannekake som er overraskende god. Vi ble ikke enige om dette var en smårett eller dessert, men la oss kalle det smårett med tyttebær og dessert med splemos. Denne er uten melk og er vegetar.Fremgangsmåte
Riv de råskrelte potetene grovt. Rør inn egg, mel og krydder.
Varm olje i stekepannen og legg i så mye potetrøre at det dekker bunnen.
Stek kakene på begge sider til de blir gylne og sprø. Kakene skal være forholdsvis tynne og ikke for store.
Serveres nystekte med eplemos eller tyttebær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Knoker på tysk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 lettsaltede og røkte skinkeknoker
vann
Fremgangsmåte
1.Legg knokene i kokende usaltet vann. Bruk en kjele som passer i størrelse med knokene. La vannet så vidt dekke kjøttet.
2.Senk temperaturen og la knokene trekke på svak varme ca. 85 °C i ca. 2 1/2 time.
3.Legg knokene på rist over langpanne. Sett knokene i 225 °C varm ovn. Stekes ca. 30 minutter til de er gyldne og svoren er sprø. Bruk varmluft eller grill de siste minuttene.
Serveres med sauerkraut eller vanlig surkål, poteter, sennep og litt av steke/kokesjyen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Berliner-boller (Berliner Pfannkuchen)
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
21.09.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
500 g hvetemel
40 g gjær
2 1/2 dl melk
50 g sukker
skallet av 1/2 sitron
ørlite salt
2 egg
1 lite glass rom
FYLL:
Tykt syltetøy (aprikoser eller plommer)
-
250 g
smult eller olje til frityr
2 ss sukker
Ekte berlinerboller. Dette er bare så utrolig godt og avhengighetsskapende. Vi brukte bringebærsyltetøy inni de, men dette er jo valgfritt.
Tips: Om du skal bruke frityrkokeren til vårruller ol og har ny olje i, lag berlinerboller først. Det er greit å fritere denne veien, men ikke med vårrull først og så berlinerboller. Vi har en stor frityrgryte og pleier alltid å lage de tingene som trenger helt ren olje først.Fremgangsmåte
Rør gjæren ut i lunken melk og rør dette sammen med piskede egg. Tilsett salt, sukker, revet sitronskall og rom og bland det hele med siktet mel til en jevn deig. La deigen stå tildekket til heving ca 20 minutter på lunt sted.
Kna deigen opp og kjevle den ut på melet bakebord til ca 2 cm tykkelse. Stikk ut sirkler med et vannglass. Legg 1 liten skje syltetøy på halvparten av sirklene og legg de andre sirklene over. Sørg for at syltetøyet blir helt dekket. Klem deigen sammen rundt kantene. La så bollene stå til heving under et bakeklede i nye 20 minutter.
I mellomtiden varmer man frityren i en tykkbunnet gryte. Temperaturen er som den bør være når en loffterning blir gyllen i løpet av ett minutt.
Kok bollene gyllenbrune på begge sider. Ha bare to-tre stykker i gryten om gangen, ellers synker temperaturen for mye, slik at de øvrige bollene eventuelt blir tunge og grå. Ta bollene opp med hullsleiv etter hvert som de blir ferdige. La dem dryppe på et fettsugende papir ett øyeblikk før du ruller dem i sukker. De smaker best når de er lunkne.
PS: Det er kommet korrigering fra lesere her på at rom ikke brukes i ekte berlinerboller. Så ta det til etterretning om en vil være autentisk. Øk evt annen væske.
Det er og varianter som bruker glasur med rom.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
337,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
34,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Stollen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.01.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 1/4 dl rosiner
2/3 korinter
2 ss blandet syltet sitrusskall, hakket
2/3 dl cocktailbær, halverte
2 ss rom
1 pose tørrgjær
3/4 dl lunkent vann
60 g smør
1 1/4 dl melk
2/3 dl sukker
1 ts revet appelsinskall
7 1/2-8 3/4 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 egg, lett pisket
2/3 dl mandelspon
20 g smør, ekstra, smeltet
melis til dryss
Rett og slett ett tysk julebrødFremgangsmåte
(1 brød)
Pensle et bakebrett med olje eller smeltet smør. Bland rosiner, korinter, sitrusskall og cocktailbær i en bolle og rør inn romen. Dekk bollen med plast og la bærene trekke i minst 2 timer, eller til romen har trukket inn.
Løs opp gjæren i vannet. Dekk bollen med plast og la den stå lunt i 5 min eller til gjæren skummer. Varm opp smør, melk, sukker og revet appelsinskall til blandingen er akkurat så varm at smøret smelter.
Sikt 7 1/2 dl av melet og saltet i en stor bakebolle. Lag en fordypning i melet. Tilsett gjæroppløsningen, melkeblandingen og pisket egg. Bland godt. Tilsett nok av resten av melet til at det blir en bløt deig.
Ha deigen ut på lett melet bord. Kna den i 10 min eller til den er glatt og smidig. Legg den i lett oljet bolle, og pensle deigoverflaten med olje eller smeltet smør. Dekk med plast og la bollen stå på et lunt sted i 1 time eller til deigen er ferdig hevet. Slå den ned, og kna i 1 min. Kjevle den til 25 cm flat firkant, og fordel frukt og mandler på deigen, brett den sammen og kna frukten slik at den blir jevnt fordelt i deigen.
Form en oval deig, omtrent 30x20 cm. Legg den på bakebrettet. Pensle deigoverflaten lett med smeltet smør. Press kjevlet på langs ned i midten av deigen. Brett deigen dobbelt i markeringen, la ca 2 cm av underste deigdelen stikke utenfor. Pensle brødet med smeltet smør. Dekk med plast og la det etterheve i 1 time, eller til det har hevet seg nok.
Forvarm ovnen til 180 C. Stek brødet i 30-35 min, eller til det er gyllent. Avkjøl på bakerist. Dryss godt med melis over. Server brødet i tykke skiver.
Fasongen på dette tyske julebrødet skal symbolisere det svøpte Jesusbarnet. Tradisjonelt ble det bakt to brød samtidig - ett var til å gi bort, det andre beholdt man selv.
Kan oppbevares i inntil 1 uke i lufttett boks.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
307,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gluhwein 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
PixabayIngredienser
1 l rødvin
2 dl sukker
1 stang kanel
3 nelliker
Skall av 1/2 sitron
Tysk versjon av gløgg. Passende til jul.Fremgangsmåte
Rødvin, sukker, kanel og nelliker varmes opp i en gryte. Det må ikke koke. Sil drikken gjennom ett kaffefilter før den helles i glass som kan tåle varme. Legg ett stykke sitronskall i hvert glass.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
122,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tyske skiver 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
01.12.2009Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
Dag 1
200 g smør, romtemperert
1 1/2 dl Dansukker Melis
75 g marsipan, grovt revet
1 vaniljestang
4 1/4 dl hvetemel
Dag 2
1 egg
Dansukker Råsukker
Fremgangsmåte
Rør smør og melis luftig sammen med den revne marsipanen.
Del vaniljestangen og skrap frøene ned i røren. Tilsett melet og rør alt hurtig sammen til en smidig deig. Sett deigen i kjøleskapet en drøy halvtime. Del så deigen i fire deler og trill dem til ruller, ca 2,5 cm i diameter. Surr rullene i plastfolie og legg dem i kjøleskapet til neste dag.
Visp egget og hell råsukkeret på en stor tallerken. Dypp først rullene i det utvispede egget og deretter i råsukker. Skjær rullene i 4-5 mm tykke skiver og legg dem på en plate med bakepapir.
Obs! Ikke for tett, siden deigen flyter litt utover. Stekes midt i ovnen ved 175° i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
481,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
29,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bratwurst-hotdogs
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
23.03.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
375 g. Rødkål
1 løk
2 ss. solsikkeolje
2 fedd hvitløk knust
½ ss. karvefrø
1 ¼ dl. eplecidereddik
2 ss. brun farin
salt
friskkvernet pepper
6 bratwurst (tykke grillpølser)
olje til pensling
6 hotdogbrød
sterk sennep som tilbehør
Denne kan jo og lages med ferdig rødkål/surkål. Enkelt og greitFremgangsmåte
Skjær rødkålen og løken i fine strimler med en skarp kniv eller bruk en foodprocessor. Varm oljen opp i en stor kasserolle. Ha kål, løk og hvitløk i og stir-fry det i 5-6 minutter, til kålen er mørnet en smule.
Tilsett karvefrø og stir-fry i ytterligere 1-2 minutter. Tilsett eddik, farin, salt og pepper. Sett kålen i kok, skru ned for varmen og la den koke under lokk i 25 minutter, til den er helt mør. Ta kålen av varmen og la den bli helt kald.
Pensle pølsene lett med olje og grille dem inndirekte over middels varme i 16-18 minutter, til de er gjennomstekte. Vend dem en gang under stekingen.
Smør litt sennep på brødene, legg en stor full skje rødkål på hvert og deretter en pølse. Server straks.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
158,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Semmelknödel fra Bayern
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Det Tyske TuristkontorBildet er tatt av
© DZT e.V. F: Franz WalterIngredienser
6 rundstykker, minst ett døgn gamle
3 ss – eller mer – hakket persille
10 g smør
1 finhakket løk
2,5 dl melk
3 egg
salt og pepper
evt. Griljermel
Dette er tradisjonsmat i Bayern. Bollene lages av rundstykker som er minst ett døgn gamle. De må bløtlegges i melk. En annen viktig ingrediens er persille, den gir retten friskhet. Fins det noe som smaker lekrere enn nye urter om våren?
Semmelknödel spises enten i kraft som suppe, til kjøttretter som Schweinebraten (svinestek) eller med kremete kantareller om høsten. På et blunk slår den bayerske gemyttligheten til – og forresten,
I tilfelle du ikke skal til Bayern med det første, får du oppskrift på hvordan du kan lage Semmelknödel selv:Fremgangsmåte
Skjær rundstykkene i små terninger.
Stek løken og persillen lett i smøret. Løken skal ikke bli brun.
Kok opp melken og hell den over rundstykkene.
La rundstykkene svelle i ca. 10 minutter.
Bland rundstykkene med løk/persille-blandingen og eggene.
Hvis deigen er for myk, tilsett litt griljermel. Ikke bruk vanlig mel!!!
Lag tennisball-store boller – med fuktige hender!
La bollene trekke ca. 20 minutter i sydende (ikke kokende) saltvann, eller i buljong, til de flyter opp.
Til Semmelknödel passer selvfølgelig best bayersk øl. Vel bekomme!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
180,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bratwurst og sauerkraut
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
10 bratwurst pølser
sennep
Sauerkraut
2 kg hodekål
3 ss grovt havsalt
1 ts karve
1 ts pepperkorn
Bratwurst og sauerkraut er tysk tradisjonsmat. Sauerkraut ligner på norsk surkål, men den er fermentert. Det er viktig at den får fermentere i minimum 5 dager, men gjerne oppmot 6 uker hvis du har tid. Skal du feire oktoberfest så bør dette på bordet.Fremgangsmåte
Finsnitt kålen. Bland og press godt sammen med salt i en bolle. Bruk fem minutter på å massere saltet godt inn i kålen, ta en pause og gjør det igjen. Bland så inn karve og pepperkorn.
Klem så kålen hardt ned i et helt rent syltetøyglass. Det er viktig at glasset er helt rent. Kålen skal være helt tettpakket så væsken dekker kålen. Fyll for eksempel et mindre glass med sten og sett oppå.
Sett på lokk og la stå kaldt i minst fem dager. For mest mulig smak, la stå 2-6 uker i jevn temperatur.
Sjekk sauerkrauten daglig. Fjern eventuelt skum på toppen og rør litt. Smaken vil bli surere over tid så smak også på den og se når du synes den er god. Deretter kan du oppbevare den i kjøleskapet.
Lag små snitt i bratwurst pølsene og stek på medium varme til de er gjennomstekt. Server med sauerkraut.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jegerens nattmat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.01.2010Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
200 g bacon
2 ss olivenolje
1 stk løk
1 stk hodekål
2 stk laurbærblad
salt og pepper
1 flaske mørkt øl
4 stk bratwurst
Dette er en tysk variant av vår egen surkål; stekt kål med bacon, og kokt i mørkt øl. En smakfull kveldsrett f.eks. for sultne jegere.Fremgangsmåte
Stek baconet i olivenolje i varm panne med høye kanter.
Skjær løk og kål i strimler og ha det i pannen sammen med baconet. Stek på middels varme til kålen begynner å bli myk. Slå på øl, dryss over salt og pepper og legg i laurbærbladene. Legg på lokk og la kålen få trekke i 20-30 minutter.
Stek pølsene og server den rykende varme kålblandingen til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
111,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Schwarzwälder Kirschtorte
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Det Tyske TuristkontorBildet er tatt av
Det Tyske Turistkontor ©/F:DZT e.V.Ingredienser
Kakebunn til Schwarzwälder Kirschtorte
340 g brunt sukker
340 g usaltet smør
6 egg, delt i plommer og hviter
240 g hvetemel
1½ ts bakepulver
100 g bakekakao
Fyll og pynt til Schwarzwälder Kirschtorte
3 dl syltede kirsebær, inkludert saft
3 ss kirsch snaps (kan utelates)
5 dl kremfløte
50 g mørk sjokolade
Schwarzwald forfører ikke kun områdets besøkende med sine vidstrakte furu- og granskog, åpne høysletter og fantastiske utsikt. Også den berømte Schwarzwälder Kirschtorte hører til bland områdets forførere. Selv om man ikke vet om Schwarzwälder Kirschtorte rent faktisk stammer fra Schwarzwald, forandrer det ikke det faktum at den smaker helt fantastisk!
Den viktigste ingrediensen i den berømte lagkaken er naturligvis kirsebær, og den smaker like godt i vinterkulden som på alle andre tidspunkt, og blir helt sikkert en hit på kakebordet!Fremgangsmåte
Pisk smør og sukker sammen til en jevn masse. Rør deretter eggeplommene inn i smørblandingen en etter en. Bland hvetemelet med kakaoen og bakepulveret og rør melblandingen inn i smør- og eggeblandingen. Pisk eggehvitene til skum og vend de stivt piskede hvitene i deigen.
Kaken bakes i en smurt springform i 35-40 minutter ved 190°C.
Når kaken er avkjølt, deles den i tre bunner ved å skjære gjennom kaken med en lang brødkniv. Du kan også bruke et stykke sytråd til å dele kaken med.
Nå skal fyllet til Schwarzwälder Kirschtorte forberedes.
Sil kirsebærene fra saften og fang saften opp i en kjele. Kok saften inn til den får en sirupskonsistens og bland den med kirsch snaps.
Så er du klar til å sette din Schwarzwälder Kirschtorte sammen.
Den første kakebunnen legges på et fat og pensles med den ferdige siruplaken. Deretter piskes kremfløten stiv. Smør kremfløten på kakebunnen og ta syltede kirsebær på.
Ta neste bunn og fortsett på samme måte. Husk å legge noen kirsebær til side til å pynte kaken med.
Til sist dekkes hele kaken med kremfløte, drysses med sjokoladespon og pyntes med resten av de syltede kirsebærene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
374,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,59.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3246