11 populære oppskrifter på tysk mat


Oppdatertdato: 2019-11-04 Tema: Andre lands mat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: Tysklands turistkontor


Etter å ha vært en tur i Tyskland de siste ukene av Oktober, fikk vi ett lite inntrykk av maten der nede og hva som smaker best av de tyske rettene. Og at tysk mat er mer enn svineknoker og sauerkraut og selvfølgelig øl! Men vi fant jo og ut at det serveres mye pølser og snitsler i Tyskland og noe av dette er vel og med aner av Østerrike eller andre land. Vi fikk og med oss litt av den lokale produksjonen av søtsaker og særlig marsipan. Men her i bunnen er ett utvalg fra nettsidene og de fleste har bilder, men først litt om tysk tradisjonsmat.

Tysklands kulinariske tradisjoner. Slik «bestemor» lagde det!

Oversikten kommer fra Tysklands turistkontor

Regionale spesialiteter er en viktig del i Tysklands betydelige appell som matdestinasjon. Den beste måten for turister å kunne smake de autentiske regionale matrettene i kombinasjon med lokalt produsert drikke er ved å besøke en rustikk kneipe, delta på en av de mange sesongbaserte festivaler eller følge en av de matrelaterte turistrutene. I 2018 vil Tysklands Turistkontor (DZT) fremheve regionale variasjoner som del av den internasjonale markedsføringskampanjen ‘kulinariske Tyskland’. Karakteristiske smaker fra karakteristiske landskap

De forskjellige regionene i Tyskland er preget av sine unike landskap og kulturelle liv, som også er knyttet til de regionale rettene. Eksempler er vingårdene langs Mosel- og Rhindalen, det biologisk mangfoldige beitet i Schleswig-Holstein hvor det produseres fortreffelig kjøtt og fantastiske oster eller frukthagene på Tysklands lavtliggende fjell.

Den globale trenden mot mer bærekraft bidrar til økt popularitet for regional mat, nedarvet matkultur og matlagingsteknikker som har gått fra generasjon til generasjon. Regionale retter er ofte basert på lokalt dyrkede matvarer, tradisjonelle matlagingsmetoder og et stort fokus på modenhet, kvalitet og å verne ressursene.

Noen eksempler på regionale spesialiteter:

Region: Baden Württemberg sin spesialitet


Maultaschen, pastaputer med kjøtt og spinat er en spesialitet fra byen Stuttgart. Legenden sier at de ble oppfunnet av munker som ikke ville leve uten kjøtt i Lent-tiden og gjemte kjøttet i pastaen. Fra det fikk de kallenavnet ‘herrgottsb’schesserle’ (Svindler av den allmektige)

Region: Bayern sin spesialitet


Weisswurst-pølsen er laget av kalv og gris, smaksatt med løk og fersk persille og en av de mest kjente spesialiteter. Tradisjonelt blir den spist (eller bedre sagt sugd utav skinnet) i en tradisjonell Biergarten og servert med søt sennep, den tyske «Bretzel» og øl - før kl 12:00.

Region: Berlin sin spesialitet


Lokale innbyggere er spesielt stolte av sin currywurst som ble etablert allerede i 1930. På Konnopke’s Imbiss Takeaway på Schönhauser Allee serveres denne retten med valg av 5 forskjellige currysaucer, hver er sterkere enn den forrige. Berlinere elsker den så mye, at de dedikerte et museum til sin Currywurst!

Region: Brandenburg sin spesialitet


Spreewald agurker er den mest kjente eksportretten fra Spreewald-området. Det er en knasende type sylteagurk i forskjellige smaksretninger, som for eksempel sennep, hvitløk eller pepper. På den 260 km lange "Sylteagurk" sykkelrute kan du følge hele produksjonsprosessen.

Region: Bremen sin spesialitet


I 1673 åpnet i Bremen det første kaffehuset i et tysktalende land og byen har siden den dagen hatt en lidenskap for kaffe. Bremen er Tysklands hovedstad for kaffehandel og tilbyr guidede turer i brenneriene.

Region: Hamburg sin spesialitet


Hver søndag morgen samler både A-mennesker og festglade som ennå ikke har lagt seg på Hamburgs fiskemarked. Tradisjonen for fiskerull og rollmops tidlig søndagsmorgen har bestått i mer enn 300 år og like kjent er de høye skrikene fra torghandlerne.

Region: Hessen sin spesialitet


Eplevin-cider er signaturdrikken fra Hessen-regionen og er å finne i tradisjonelle ciderhus i og rundt Frankfurt. Tradisjonelt servert i en blå steingods pitcher med navnet bembel. Oftest er den servert til fyldig mat som svinekoteletter, leverpølser eller blodpølser med sauerkraut og rugbrød.

Region: Mecklenburg-Pommern sin spesialitet


Tindved er en tornete busk som vokser i overflod på kysten av Mecklenburg-Pommern. Den er rik på vitaminer og mineraler, dens oransje bær blir brukt til å lage alternative legemidler for hjernen, kroppen og sjelen, i tillegg til oljer, juicer, te, likør, vin og sminke. Besøkere til øyen Rügen kan se innhøstingsprosessen på plantasjen.

Region: Niedersachsen sin spesialitet


Innbyggerne i Niedersachsen har et langt kjærlighetsfohold til grønnkål, som de spiser om vinteren sammen med pinkel – en pølse laget av havregryn, bacon og svinemage og er smaksatt med løk og krydder. Disse grønne bladene er feiret av venner og kollegaer på kohlfahrten (kålturer).

Region: Nordrhein-Westfalen sin spesialitet


Nordrhein-Westfalen er hjemmet til et stort utvalg av øl, som for eksempel Kölsch fra Köln, Altbier fra nabobyen Düsseldorf og mange flere lokale bryggerier – store og små. Mange bryggerier tilbyr guidede turer eller øl-workshops for å få en innsikt i den tidskrevende kunsten å brygge øl. Det store ølbryggingsmuseet i Dortmund forklarer alt som må vites om å brygge øl.

Region: Rheinland-Pfalz sin spesialitet


Rheinland-Pfalz er Tysklands største vinprodusent. Besøkende og lokale kan smake regionens viner i en av mange lokale tavernaer som dukker opp på vingårdene om sommeren eller på en av de mange vinfestivalene mellom midten av august til tidlig oktober.

Region: Saarland sin spesialitet


Dibbelabbes er en populær rett i Saarland: en rund lefse laget av raspet potet, purre, bacon og krydder kokt i en panne (dibbe i den lokale dialekten) og servert med hjemmelaget eplesaus.

Region: Sachsen sin spesialitet


En julefavoritt er Dresdens Christstollen. Det som før var fastemat fra middelalderen har blitt til en rik kake laget på surdeig og tørket frukt. Denne delikatessen er laget etter en hemmelig familieoppskrift i rundt 130 spesialiserte bakerier og konditorier og har fått EU-beskyttet geografisk status. Den beste måten å nyte Christstollen er på Stollen festival i tidlig desember eller på Dresdens Jule Striezelmarkt.

Region: Sachsen-Anhalt sin spesialitet


Harz-ost er høy på protein og lav på fett og er et bra alternativ for de som er sportsfanatikere og helsebevisste. I flere hundre år har lokale meierier produsert disse små hjulene av surmelksost fra kvark og karve. I Sachsen-Anhalts lavtliggende fjell blir osten tradisjonelt spist med brød og dip-sauser.

Region: Schleswig-Holstein sin spesialitet


Schleswig-Holstein er hjemmet for mer enn 120 forskjellige typer ost med mesteparten håndlaget i lokale meieri. Den tradisjonelle osteruten i Schleswig-Holstein gir turister en rask tur gjennom de forskjellige typene som blir tilbudt: mild eller moden, myk eller hard, sur, salt, sterk, aromatisk eller søt – alle laget på melk fra kyr, geiter og sauer.

Region: Thüringen sin spesialitet


Autentiske Thüringer klösse består av rå potet og kokt potetmos som blir pakket rundt en kjerne av friterte brødsmuler. Thüringer Klosswelt i Heichelheim, nord for Weimar, er et museum dedikert til potetkakene som viser hvordan de blir laget og tilbyr et utvalg av forskjellige smakseksempler.


AnnonseTyske potetpannekaker


Prøv også Tyske potetpannekaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.10.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 kg renskrelte poteter
2 store egg
3 ss hvetemel
salt
hvit pepper
reven muskatnøtt
1/2 ts tørket persille
olje til steking
eplemos eller rørte tyttebær til servering


Enkel potetpannekake som er overraskende god. Vi ble ikke enige om dette var en smårett eller dessert, men la oss kalle det smårett med tyttebær og dessert med splemos. Denne er uten melk og er vegetar.


Fremgangsmåte

Riv de råskrelte potetene grovt. Rør inn egg, mel og krydder.

Varm olje i stekepannen og legg i så mye potetrøre at det dekker bunnen.

Stek kakene på begge sider til de blir gylne og sprø. Kakene skal være forholdsvis tynne og ikke for store.

Serveres nystekte med eplemos eller tyttebær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Knoker på tysk


Prøv også Knoker på tysk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

4 lettsaltede og røkte skinkeknoker
vannFremgangsmåte

1.Legg knokene i kokende usaltet vann. Bruk en kjele som passer i størrelse med knokene. La vannet så vidt dekke kjøttet.
2.Senk temperaturen og la knokene trekke på svak varme ca. 85 °C i ca. 2 1/2 time.

3.Legg knokene på rist over langpanne. Sett knokene i 225 °C varm ovn. Stekes ca. 30 minutter til de er gyldne og svoren er sprø. Bruk varmluft eller grill de siste minuttene.

Serveres med sauerkraut eller vanlig surkål, poteter, sennep og litt av steke/kokesjyen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Berliner-boller (Berliner Pfannkuchen)


Prøv også Berliner-boller (Berliner Pfannkuchen).

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

500 g hvetemel
40 g gjær
2 1/2 dl melk
50 g sukker
skallet av 1/2 sitron
ørlite salt
2 egg
1 lite glass rom
FYLL:
Tykt syltetøy (aprikoser eller plommer)
-
250 g smult eller olje til frityr
2 ss sukker


Ekte berlinerboller. Dette er bare så utrolig godt og avhengighetsskapende. Vi brukte bringebærsyltetøy inni de, men dette er jo valgfritt.
Tips: Om du skal bruke frityrkokeren til vårruller ol og har ny olje i, lag berlinerboller først. Det er greit å fritere denne veien, men ikke med vårrull først og så berlinerboller. Vi har en stor frityrgryte og pleier alltid å lage de tingene som trenger helt ren olje først.


Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken melk og rør dette sammen med piskede egg. Tilsett salt, sukker, revet sitronskall og rom og bland det hele med siktet mel til en jevn deig. La deigen stå tildekket til heving ca 20 minutter på lunt sted.

Kna deigen opp og kjevle den ut på melet bakebord til ca 2 cm tykkelse. Stikk ut sirkler med et vannglass. Legg 1 liten skje syltetøy på halvparten av sirklene og legg de andre sirklene over. Sørg for at syltetøyet blir helt dekket. Klem deigen sammen rundt kantene. La så bollene stå til heving under et bakeklede i nye 20 minutter.

I mellomtiden varmer man frityren i en tykkbunnet gryte. Temperaturen er som den bør være når en loffterning blir gyllen i løpet av ett minutt.

Kok bollene gyllenbrune på begge sider. Ha bare to-tre stykker i gryten om gangen, ellers synker temperaturen for mye, slik at de øvrige bollene eventuelt blir tunge og grå. Ta bollene opp med hullsleiv etter hvert som de blir ferdige. La dem dryppe på et fettsugende papir ett øyeblikk før du ruller dem i sukker. De smaker best når de er lunkne.

PS: Det er kommet korrigering fra lesere her på at rom ikke brukes i ekte berlinerboller. Så ta det til etterretning om en vil være autentisk. Øk evt annen væske.
Det er og varianter som bruker glasur med rom.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 337,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Stollen.

Stollen


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.01.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 1/4 dl rosiner
2/3 korinter
2 ss blandet syltet sitrusskall, hakket
2/3 dl cocktailbær, halverte
2 ss rom
1 pose tørrgjær
3/4 dl lunkent vann
60 g smør
1 1/4 dl melk
2/3 dl sukker
1 ts revet appelsinskall
7 1/2-8 3/4 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 egg, lett pisket
2/3 dl mandelspon
20 g smør, ekstra, smeltet
melis til dryss


Rett og slett ett tysk julebrød


Fremgangsmåte

(1 brød)

Pensle et bakebrett med olje eller smeltet smør. Bland rosiner, korinter, sitrusskall og cocktailbær i en bolle og rør inn romen. Dekk bollen med plast og la bærene trekke i minst 2 timer, eller til romen har trukket inn.

Løs opp gjæren i vannet. Dekk bollen med plast og la den stå lunt i 5 min eller til gjæren skummer. Varm opp smør, melk, sukker og revet appelsinskall til blandingen er akkurat så varm at smøret smelter.

Sikt 7 1/2 dl av melet og saltet i en stor bakebolle. Lag en fordypning i melet. Tilsett gjæroppløsningen, melkeblandingen og pisket egg. Bland godt. Tilsett nok av resten av melet til at det blir en bløt deig.

Ha deigen ut på lett melet bord. Kna den i 10 min eller til den er glatt og smidig. Legg den i lett oljet bolle, og pensle deigoverflaten med olje eller smeltet smør. Dekk med plast og la bollen stå på et lunt sted i 1 time eller til deigen er ferdig hevet. Slå den ned, og kna i 1 min. Kjevle den til 25 cm flat firkant, og fordel frukt og mandler på deigen, brett den sammen og kna frukten slik at den blir jevnt fordelt i deigen.

Form en oval deig, omtrent 30x20 cm. Legg den på bakebrettet. Pensle deigoverflaten lett med smeltet smør. Press kjevlet på langs ned i midten av deigen. Brett deigen dobbelt i markeringen, la ca 2 cm av underste deigdelen stikke utenfor. Pensle brødet med smeltet smør. Dekk med plast og la det etterheve i 1 time, eller til det har hevet seg nok.

Forvarm ovnen til 180 C. Stek brødet i 30-35 min, eller til det er gyllent. Avkjøl på bakerist. Dryss godt med melis over. Server brødet i tykke skiver.

Fasongen på dette tyske julebrødet skal symbolisere det svøpte Jesusbarnet. Tradisjonelt ble det bakt to brød samtidig - ett var til å gi bort, det andre beholdt man selv.

Kan oppbevares i inntil 1 uke i lufttett boks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 307,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gluhwein 2.

Gluhwein 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

1 l rødvin
2 dl sukker
1 stang kanel
3 nelliker
Skall av 1/2 sitron


Tysk versjon av gløgg. Passende til jul.


Fremgangsmåte

Rødvin, sukker, kanel og nelliker varmes opp i en gryte. Det må ikke koke. Sil drikken gjennom ett kaffefilter før den helles i glass som kan tåle varme. Legg ett stykke sitronskall i hvert glass.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 122,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tyske skiver 1.

Tyske skiver 1


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.12.2009
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

Dag 1
200 g smør, romtemperert
1 1/2 dl Dansukker Melis
75 g marsipan, grovt revet
1 vaniljestang
4 1/4 dl hvetemel

Dag 2
1 egg
Dansukker RåsukkerFremgangsmåte

Rør smør og melis luftig sammen med den revne marsipanen.
Del vaniljestangen og skrap frøene ned i røren. Tilsett melet og rør alt hurtig sammen til en smidig deig. Sett deigen i kjøleskapet en drøy halvtime. Del så deigen i fire deler og trill dem til ruller, ca 2,5 cm i diameter. Surr rullene i plastfolie og legg dem i kjøleskapet til neste dag.

Visp egget og hell råsukkeret på en stor tallerken. Dypp først rullene i det utvispede egget og deretter i råsukker. Skjær rullene i 4-5 mm tykke skiver og legg dem på en plate med bakepapir.

Obs! Ikke for tett, siden deigen flyter litt utover. Stekes midt i ovnen ved 175° i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 481,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bratwurst-hotdogs.

Bratwurst-hotdogs


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 23.03.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

375 g. Rødkål
1 løk
2 ss. solsikkeolje
2 fedd hvitløk knust
½ ss. karvefrø
1 ¼ dl. eplecidereddik
2 ss. brun farin
salt
friskkvernet pepper
6 bratwurst (tykke grillpølser)
olje til pensling
6 hotdogbrød
sterk sennep som tilbehør


Denne kan jo og lages med ferdig rødkål/surkål. Enkelt og greit


Fremgangsmåte

Skjær rødkålen og løken i fine strimler med en skarp kniv eller bruk en foodprocessor. Varm oljen opp i en stor kasserolle. Ha kål, løk og hvitløk i og stir-fry det i 5-6 minutter, til kålen er mørnet en smule.

Tilsett karvefrø og stir-fry i ytterligere 1-2 minutter. Tilsett eddik, farin, salt og pepper. Sett kålen i kok, skru ned for varmen og la den koke under lokk i 25 minutter, til den er helt mør. Ta kålen av varmen og la den bli helt kald.

Pensle pølsene lett med olje og grille dem inndirekte over middels varme i 16-18 minutter, til de er gjennomstekte. Vend dem en gang under stekingen.

Smør litt sennep på brødene, legg en stor full skje rødkål på hvert og deretter en pølse. Server straks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 158,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Semmelknödel fra Bayern.

Semmelknödel fra Bayern


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Det Tyske Turistkontor
Bildet er tatt av © DZT e.V. F: Franz Walter

Ingredienser

6 rundstykker, minst ett døgn gamle
3 ss – eller mer – hakket persille
10 g smør
1 finhakket løk
2,5 dl melk
3 egg
salt og pepper
evt. Griljermel


Dette er tradisjonsmat i Bayern. Bollene lages av rundstykker som er minst ett døgn gamle. De må bløtlegges i melk. En annen viktig ingrediens er persille, den gir retten friskhet. Fins det noe som smaker lekrere enn nye urter om våren?

Semmelknödel spises enten i kraft som suppe, til kjøttretter som Schweinebraten (svinestek) eller med kremete kantareller om høsten. På et blunk slår den bayerske gemyttligheten til – og forresten,

I tilfelle du ikke skal til Bayern med det første, får du oppskrift på hvordan du kan lage Semmelknödel selv:


Fremgangsmåte

Skjær rundstykkene i små terninger.
Stek løken og persillen lett i smøret. Løken skal ikke bli brun.
Kok opp melken og hell den over rundstykkene.
La rundstykkene svelle i ca. 10 minutter.
Bland rundstykkene med løk/persille-blandingen og eggene.
Hvis deigen er for myk, tilsett litt griljermel. Ikke bruk vanlig mel!!!
Lag tennisball-store boller – med fuktige hender!
La bollene trekke ca. 20 minutter i sydende (ikke kokende) saltvann, eller i buljong, til de flyter opp.
Til Semmelknödel passer selvfølgelig best bayersk øl. Vel bekomme!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 180,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bratwurst og sauerkraut.

Bratwurst og sauerkraut


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.11.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

10 bratwurst pølser
sennep

Sauerkraut
2 kg hodekål
3 ss grovt havsalt
1 ts karve
1 ts pepperkorn


Bratwurst og sauerkraut er tysk tradisjonsmat. Sauerkraut ligner på norsk surkål, men den er fermentert. Det er viktig at den får fermentere i minimum 5 dager, men gjerne oppmot 6 uker hvis du har tid. Skal du feire oktoberfest så bør dette på bordet.


Fremgangsmåte

Finsnitt kålen. Bland og press godt sammen med salt i en bolle. Bruk fem minutter på å massere saltet godt inn i kålen, ta en pause og gjør det igjen. Bland så inn karve og pepperkorn.
Klem så kålen hardt ned i et helt rent syltetøyglass. Det er viktig at glasset er helt rent. Kålen skal være helt tettpakket så væsken dekker kålen. Fyll for eksempel et mindre glass med sten og sett oppå.
Sett på lokk og la stå kaldt i minst fem dager. For mest mulig smak, la stå 2-6 uker i jevn temperatur.
Sjekk sauerkrauten daglig. Fjern eventuelt skum på toppen og rør litt. Smaken vil bli surere over tid så smak også på den og se når du synes den er god. Deretter kan du oppbevare den i kjøleskapet.
Lag små snitt i bratwurst pølsene og stek på medium varme til de er gjennomstekt. Server med sauerkraut.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 100,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jegerens nattmat.

Jegerens nattmat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.01.2010
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

200 g bacon
2 ss olivenolje
1 stk løk
1 stk hodekål
2 stk laurbærblad
salt og pepper
1 flaske mørkt øl
4 stk bratwurst


Dette er en tysk variant av vår egen surkål; stekt kål med bacon, og kokt i mørkt øl. En smakfull kveldsrett f.eks. for sultne jegere.


Fremgangsmåte

Stek baconet i olivenolje i varm panne med høye kanter.
Skjær løk og kål i strimler og ha det i pannen sammen med baconet. Stek på middels varme til kålen begynner å bli myk. Slå på øl, dryss over salt og pepper og legg i laurbærbladene. Legg på lokk og la kålen få trekke i 20-30 minutter.

Stek pølsene og server den rykende varme kålblandingen til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 111,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Schwarzwälder Kirschtorte.

Schwarzwälder Kirschtorte


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Det Tyske Turistkontor
Bildet er tatt av Det Tyske Turistkontor ©/F:DZT e.V.

Ingredienser

Kakebunn til Schwarzwälder Kirschtorte

340 g brunt sukker
340 g usaltet smør
6 egg, delt i plommer og hviter
240 g hvetemel
1½ ts bakepulver
100 g bakekakao

Fyll og pynt til Schwarzwälder Kirschtorte
3 dl syltede kirsebær, inkludert saft
3 ss kirsch snaps (kan utelates)
5 dl kremfløte
50 g mørk sjokolade


Schwarzwald forfører ikke kun områdets besøkende med sine vidstrakte furu- og granskog, åpne høysletter og fantastiske utsikt. Også den berømte Schwarzwälder Kirschtorte hører til bland områdets forførere. Selv om man ikke vet om Schwarzwälder Kirschtorte rent faktisk stammer fra Schwarzwald, forandrer det ikke det faktum at den smaker helt fantastisk!
Den viktigste ingrediensen i den berømte lagkaken er naturligvis kirsebær, og den smaker like godt i vinterkulden som på alle andre tidspunkt, og blir helt sikkert en hit på kakebordet!


Fremgangsmåte

Pisk smør og sukker sammen til en jevn masse. Rør deretter eggeplommene inn i smørblandingen en etter en. Bland hvetemelet med kakaoen og bakepulveret og rør melblandingen inn i smør- og eggeblandingen. Pisk eggehvitene til skum og vend de stivt piskede hvitene i deigen.
Kaken bakes i en smurt springform i 35-40 minutter ved 190°C.
Når kaken er avkjølt, deles den i tre bunner ved å skjære gjennom kaken med en lang brødkniv. Du kan også bruke et stykke sytråd til å dele kaken med.
Nå skal fyllet til Schwarzwälder Kirschtorte forberedes.
Sil kirsebærene fra saften og fang saften opp i en kjele. Kok saften inn til den får en sirupskonsistens og bland den med kirsch snaps.
Så er du klar til å sette din Schwarzwälder Kirschtorte sammen.

Den første kakebunnen legges på et fat og pensles med den ferdige siruplaken. Deretter piskes kremfløten stiv. Smør kremfløten på kakebunnen og ta syltede kirsebær på.
Ta neste bunn og fortsett på samme måte. Husk å legge noen kirsebær til side til å pynte kaken med.
Til sist dekkes hele kaken med kremfløte, drysses med sjokoladespon og pyntes med resten av de syltede kirsebærene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 374,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3246Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.