13 skalldyroppskrifter på vinteren


Oppdatertdato: 2023-01-27 Tema: Skalldyr Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Kalenderen sier januar når dette skrives, og vi er midt i sesongen for skalldyr og mange fiskeslag. Reker og blåskjell er godt nå, og det er snart tid for sjøkreps. Blåskjell er som regel uten algegifter når vannet er kaldt, og er ett friskt alternativ i januar og februar. Blåskjell dampes og brukes for eksempel i suppe, pasta eller på pizza for eksempel. I oppskrifter hvor det brukes hermetiske blåskjell, må en dampe først skjellene om de er friske.
Reker er ferdig kokt når vi kjøper de og egner seg på brødskiva eller i andre retter. Brukes mye i asia. Husk at reker som koker for mye blir seige.
Sjøkreps behandles som hummer, kokes og brukes med brød, gratineres osv.
Lykke til Mvh Knut

Annonse



Fiskesuppe fra Træna


Prøv også Fiskesuppe fra Træna.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.10.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

400 g laksefilet
400 g steinbitfilet
100 g rensede reker
100 g rensede, friske blåskjell
50 g margarin
50 g hvetemel
1 purreløk
1 gulrot
1/2 hakket løk
1 dl fløte
aromat
salt
sukker
2 dråper eddik


Kjempegod suppe. Vi hadde ikke blåskjell, men en veldig god skvett fløte i:) Tar litt tid om en ikke har ferdig kraft.


Fremgangsmåte

Kok først fiskekraft på avskjær, gjerne flere fiskeslag, men kraft av steinbit og laks er best. Gi avskjæret et oppkok, skum et par ganger og la det trekke i 20 minutter. Sil kraften.

Smelt smøret, ha i melet og spe med fiskekraften. Ha i finhakket gulrot, purre og løk. La suppen trekke eller småkoke til grønnsakene er kokt. Smak til med salt, eddik og litt sukker slik at smaken blir litt rundere. Man kan også ha en smørklatt om man vil.
Legg i laks og steinbit som er skåret i små terninger, samt reker og blåskjell. La suppen trekke 3-4 minutter.

Server ferske rundstykker til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sjøkreps naturell


Prøv også Sjøkreps naturell.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 07.12.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg sjøkreps
havsalt, 35 g pr l vann


Det er sesong for kreps nå på vinteren og her våre kreps ferdig kokt. Vi pleier å se an størrelsen og de store lar vi koke opp mot 12 minutter. Og vårt tilbehør er selvfølgelig loff, majones og sitron. Vi prøvde her med litt dill i kokevannet, men merket ikke noe til det på smaken.


Fremgangsmåte

Legg sjøkrepsen i en tom kjele for å sjekke at de har nok plass. Fyll på vann slik at det dekker. Ta sjøkrepsen ut. Kok opp vannet med mye havsalt, 35 g per liter vann. Noen tilsetter også litt sukker i vannet for å fremheve sjøkrepsens naturlige sødme. Når det fosskoker, legger du sjøkrepsen i. Legg på lokk, kok opp igjen og la krepsen trekke videre i 4-6 minutter avhengig av størrelsen.

Ta krepsen ut med en hulløse, la dem renne godt av, for så å avkjøles med ryggen ned. Da beholdes saftigheten i kjøttet.

Server krepsen hel, med nystekt loff, majones og sitron.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 42,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Reke og baconsalat med ristede pinjekjerner


Prøv også Reke og baconsalat med ristede pinjekjerner.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.04.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Tom Haga

Ingredienser

300 g reker, uten skall
300 g blåskjell, i lake
4 ss pinjekjerner
4 ss gressløk
1 stk avokado
1 stk lime
0,5 stk fennikel, frisk
3 stk reddik
1 stk vårløk
2 stk romanosalat
150 g bacon
0,5 stk sjalottløk
3 ss parmesanost
oregano, frisk
soyaolje
salt og pepper

Vinaigrette
3 ss dijonsennep
1 dl hvitvinseddik
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
3 dl olivenolje


Denne oppskriften med varme reker, blåskjell og baconsalater er en smaksrik rett som passer godt å servere når du har invitert venner og bekjente til et lunsjtreff.


Fremgangsmåte

Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne til de er gylne. Bland dem sammen med finhakket gressløk.
Ta avokadokjøttet ut av skallet med en skje og skjær det i biter. Press saft av lime over avokadobitene.
Skjær fennikel, reddik og vårløk i tynne skiver.
Bland biter av romanescoblader, reddik, vårløk, avokado og fennikel med et par spiseskjeer av vinaigretten.
Skjær bacon i små biter og stek den sprø i en panne.
Stek finhakket sjalottløk gyllen med litt soyasaus. Tilsett reker og blåskjell og la alt bli lunt.
Fordel salaten i dype tallerkener og ha over rekeblandingen og bacon. Dryss pinjekjerner, revet parmesan og oregano over. Smak til med salt og pepper.

Vinaigrette
Visp dijonsennep, hvitvinseddik, salt og pepper sammen i en bolle. Tilsett olje i en jevn tynn stråle mens du visper godt. Fortsett med dette til du får en tykk og jevn saus.
Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 159,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Sørlandets fiskesuppe.

Sørlandets fiskesuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.09.2002
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

2 l god fiskekraft( kokt på hoder og ben av fersk fisk)
2 ss smør
2 ss hvetmel
4 dl hvitvin
2 gulrøtter
1 purre
400 g fiskefilèt skåret i terninger
200 g rensede reker
300 g friske blåskjell
2 ss hakket gressløk
50 g syltet portulakk
3 dl lett fløte
1 ss eddik
1 ss farin



Fremgangsmåte

Smelt smøret og rø inn hvetemelet. Spe med fiskekraft og hvitvin. La suppen koke inn til bort i mot det halve.

Vask og rens grønnsakene og skjær dem i tynne strimler. Legg dem i suppen sammen med fisk, gressløk, portulakk og la det hel få koke opp og trekke til fisken er kokt. Ha i fløte og smak til med eddik, salt og sukker, den skal smake svakt sursøtt.

Varm den opp til kokepunktet og ha i reker og blåskjell og la disse bli varme uten at suppen koker. Server med nybakt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 57,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Frityrstekte krepsehaler.

Frityrstekte krepsehaler


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

12 scampi eller sjøkrepshaler
2 ss hvetemel
salt
pepper

Frityrrøre:
100 g hvetemel
2 egg
1 1/4 dl melk
3 ss vann
olje til steking
sitron og persille til garnering



Fremgangsmåte

Scampi er store, italienske reker som av og til fås hos oss. I stedet kan brukes sjøkrepshaler eller store, norske reker. Ca 100 g pr. person.

Rens krepshalene (eller rekene). Vend dem i mel som er krydret med salt og pepper.

Lag frityrrøre ved å blande alle ingrediensene til en glatt røre. Vend krepsehalene i røren.

Varm oljen. Stek krepsehalene til de er gylne og sprø, 3-4 minutter.

La dem renne av på fettsugende papir og dryss dem med persille før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 201,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asparges og rekepai.

Asparges og rekepai


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.05.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

Paiskall:
2 1/2 dl hvetemel
100 g smør
2 ss vann

Fyll:
1/2 boks cottage cheese
1/2 boks lettrømme
1/2 dl finhakket fersk basilikum
8 soltørkede tomater, finhakket
1 bunt grønn asparges
500 g reker med skall eller
250 g rensede reker
1 salathode
150 g krepsehaler
1 sitron, i skiver
dill


En smakfull og litt annerledes pai som egner seg til et lett måltid, med overraskende god smak. Denne er kald og det kan og brukes ferdig paideig om en ønsker det.


Fremgangsmåte

Paiform, ca. 24 cm i diameter I stekeovnen: 225 °C, ca. 15–20 minutter.

Bland alle ingrediensene til paibunnen i en food processor og kjør raskt til deigen samler seg. Ha deigen i plast og sett den kaldt ca. 30 minutter.
Trykk deigen ut i paiformen, godt opp langs kanten. Prikk skallet med en gaffel og stek det. Avkjøl paiskallet.
Bland sammen cottage cheese, rømme, basilikum og tomater. Legg dette i bunnen av paiskallet. Kok asparges knapt myke i lettsaltet vann og la den renne av.
Rens reker og legg reker, asparges, salatblader og krepsehaler vekselvis rundt oppi paien. Pynt med sitronskiver og frisk dill.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 130,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tom Yang Kung.

Tom Yang Kung


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 25.10.2014
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

0.5 kg rå, rensede reker
2 l kyllingkraft (buljongterning)
1 ss finklippet sitrongress
8-10 lime blader
½ tommel ingefær
4 ss nam pla (fiskeesaus)
¾ dl presset limesaft
4 ss hakket koriander blader
3 ss hakket vårløk
1 liten boks sjampinjong (hele)
1-3 rød chili (avhengig av styrke)
salt og pepper


Rekesuppe fra Thailand. Her er det masse smak mest pga nam pla som er fishsauce. Vi gjorde en variant her og brukte 1 boks kokosmelk og 3 dl fløte, + 2 tomater delt i 4.


Fremgangsmåte

En tradisjonell suppe fra Thailand. Dette er uvante men spennende smaker for norske ganer, og en riktig apetittvekkende innledning til måltidet.

Rens og vask rekene. Kok opp vannet, tilsett buljong(evt kokosmelk og fløte), ingefær, limeblad og sitrongress.
La det småkoke i 10 min.

Tilsett nam pla og la det koke 5 min til. Ha i reker, limesaft, tomat og sjampinjong og la det koke over svært svak varme i noen minutter til rekene blir røde. Tilsett vårløk, koriander og chili etter smak.

Server i små suppeskåler.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 14,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Dampede blåskjell med blåmuggost.

Dampede blåskjell med blåmuggost


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2012
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

2 kg blåskjell
3 stk sjalottløk
4 fedd hvitløk
0,5 dl solsikkeolje
2,5 dl hvitvin
1,5 dl fløte
100 g blåmuggost

Tilbehør
brød


Kanskje blir blåskjell helgens høydepunkt? I denne oppskriften damper du blåskjell i hvitvin og tilsetter litt fløte og blåmuggost.


Fremgangsmåte

Skrubb blåskjellene og kontroller at alle skjellene er lukket. Kast tvilsomme skjell.
Finhakk sjalottløk og hvitløk, og surr det i solsikkeolje.
Tilsett hvitvin og gi alt et oppkok.Tilsett blåskjell og legg på lokk. Damp blåskjellene til de åpner seg ca. 3-4 miuntter.
Sil kraften over i en liten kjele.
Tilsett fløte og blåmuggost. Kok inn til smaken blir passe kraftig. Server sammen med skjellene som en suppe, eller bland suppe og skjell i en gryte.
Serveres med godt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ovnsbakt sjøkreps.

Ovnsbakt sjøkreps


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.04.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

1 kg fersk kreps

Marinade:
2 ss majones
2 ts sennep
1/2 ts salt
2 pressede hvitløkbåter
1 dl soyaolje
1 dl hvitvin
1 km. timian
6 malte hvite pepperkorn
2 ss frisk dill

Tilbehør:
Blandet salat av hjertesalat, ruccola og radiccho



Fremgangsmåte

Del krepsen på langs og ta ut magesekk og tarm.
Knekk klørne og legg krepsen i en langpanne.
Bland sammen ingrediensene til marinaden og kjør den jevn i en foodprosessor.
Fordel marinaden over krepsen og la den marinere i kjøleskap minst 1 time.
Grilles i ovn ved 250 grader i ca 10 minutter.
Server med toast og blandet salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 310,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Paella rask.

Paella rask


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

6 dl couscous
10 g safran
1 stk løk
1 stk hvitløk
1 l hønsebuljong (utblandet)
1 stk gul paprika
100 g hermetisk babymais
6 stk rød cherrytomat , gule
6 stk sukkererter
10 stk reker , store med skall
10 stk scampi
250 g blåskjell , eller 10 stk

Karridressing:
2 dl kesam original, 8 %
100 g karrisaus


Paella er en spennende, spansk rett. En skikkelig god paella er en middag du ikke vil glemme. Dette en en rask variant, men er både smakfull og god.


Fremgangsmåte

Kok couscous som på pakken, men ha safran i kokevannet. Slik får du en påskegul couscous. Skrell og hakk løk og hvitløk, stek det i en stekepanne eller wok, rør i ferdig couscous (kokes etter anvisning på pakke). Hell på hønsebuljong og la det koke under svak varme under lokk i ca 20 minutter.
Skjær paprika i biter, og bland sammen med babymais, tomater og sukkererter. Skrell rekene, og bland i scampi. Ikke la skalldyrene ligge for lenge før du serverer - da blir de seige.
Damp blåskjell i 5 minutter i en kjele. Pynt til slutt med blåskjell på toppen.

Karridressing
Bland kesam og karrisaus sammen og du får en deilig karrikesam. Du får kjøpt ferdig karrisaus som er supert å blande med kesam.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 81,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 33,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingvinger med sjøkreps, avokado og spiresalat.

Kyllingvinger med sjøkreps, avokado og spiresalat


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 23.06.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

16 rå kyllingvinger
16 sjøkreps
2-3 avokado
diverse spirer, f.eks. alfaalfa og bønnespirer
4 ss olivenolje
2 ss vineddik (gjerne Muscatell)
salt og kvernet pepper
olje til steking


Til venstre på bildet


Fremgangsmåte

Skrap inntil benet på den ene enden av kyllingvingene. Krydre dem og stek i ovnen ved 220 °C i ca. 15 minutter. Rens sjøkrepsen, krydre og stek dem i en panne på middels varme i 3-4 minutter. Skjær tykke skiver av avokadoen og legg den i pannen sammen med sjøkrepsen. Bland spirene, ha over eddik og olje.
Anrett som vist på bildet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 215,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hasta la svinepasta.

Hasta la svinepasta


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 21.10.2016
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Veronika Vikse
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

300 g strimlet svinekjøtt,
1 boks krepsehaler,
1 løk,
salt,
pepper,
permesanost,
1 dl fløte,
1 pk fersk pasta.


En oppskrift sendt inn av Veronika, men kommer opprinnelig fra NRK tror jeg. Her brukte vi reker istedenfor krepsehaler, men dette er valgfritt. Og i tillegg hadde vi i en halv rød finhakket chili uten kjerner. I denne til 2-3 personer passer det nok med en halv til en chili. Og husk at jo lenger du lar den koke med jo sterkere blir den.
Ellers husk å bruke fersk pasta og evt tortellini som vi brukte


Fremgangsmåte

Stek først svinekjøttet, ta det ut av pannen og sett ved siden av. Stek så løken og hvitløken noen minutter sammen med selleri og chili. Ha i krepsehaler eller reker og varm opp sammen med fløten. Ha tilbake kjøttet. Smak til med salt og pepper.
Kok pastaen etter oppskriften på pakken (viktig med fersk pasta) og server straks. Toppes med fersk permesan og evt pynt med litt basilikum ol.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 143,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta med pesto 2.

Pasta med pesto 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.09.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

250 g båndpasta

ca. 200 g rensede reker og/eller krepsehaler

Pestosaus:
100 g smør
3 dl Crème Fraîche eller rømme
3 hvitløkbåter, presset
1 stilk persille
ca. 15 friske basilikumblader
4 ss pastaost, Vellagret Cheddar
eller annen revet ost
salt og pepper


Her bruker vi vanlig spaghetti istedenfor det som skrives i oppskriften, men all slags pasta kan brukes.
Pasta i alle varianter er typisk for Italia. Sjømat og grønnsaker likedan. Meiriprodukter brukes fortrinnsvis i nordlige deler av landet. Vårt forslag til pesto er meget spennende og smakfull, men selvfølgelig kan man jo bruke ferdig pesto. Vi lagde den siden vi har hatt masse basilikum i drivhuset.


Fremgangsmåte

Kok pastaen etter anvisning på pakken.
Saus:
Smelt smør i en kjele. Kjør de øvrige ingrediensene i en food processor til en grønn blanding. Tilsett blandingen i smøret litt etter litt under omrøring.
Smak til med salt og pepper. Bland nykokt pasta i sausen og vend forsiktig inn reker og/eller krepsehaler.
Pynt ev med noen friske basilikumblader. Smaker godt med brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 327,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3374
Norsk mat.Svinekjøtt.
Pannekaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.