Asparges for nybegynnere



Oppdatertdato: 2019-06-01 Tema: Asparges Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen, Astrid Hals


Asparges hører med på denne tiden her i Norge. Den er utrolig god og lett å tilberede. Og akkurat nå finnes den i de fleste matbutikker.
Asparges kan brukes alene som forrett/smårett, som tilbehør i andre retter eller som vanlig grønnsak ved siden av for eksempel grillmat. Det kan og lages suppe av den + at man kan ha asparges i salater om man vil.

Fakta om asparges

Asparges er en gammel kulturplante med røtter mange århundrer tilbake. Den er flerårig og kan produsere i mange år. Den dyrkes i Norge og akkurat nå er det toppsesong for den grønne typen. Den grønne er den som ikke tildekkes når den kommer opp av jorden, mens den gule blir tildekket. Det finnes forskjellige avarter.
Asparges er kalorifattig og inneholder flere gode næringsstoffer.

Buk av asparges

Asparges er ypperlig som forrett eller som tilbehør. Passer fint sammen med spekeskinke og smør, eller diverse sauser.
Koketips
Hjemme pleier vi å gjøre slik når aspargesen skal benyttes.
Kutt av den nederste delen av stilken om den ser litt uggen ut. Skrell de 3-4 nederste cm av stilken. Noen pleier å bøye aspargesen til den brekker på ett naturlig sted og så koke den øverste delen.
Kok opp lettsaltet vann med evt litt smør i. Ha i aspargesen og la den koke i 4-5 minutter
Server varm som tilbehør med eks. bare litt godt smør på.

Rask forrett

Blancher aspargesen raskt i kokende vann i 10-20 sekunder. Rull så bacon, spekeskinke ol rundt aspargesen og surr den lett i stekepannen i litt smør. Server med lett dryss av sprøstekt bacon og evt en liten saus(hollandaise eller hvitløkssmør).

Flere oppskrifter

Grønne asparges med limecreme og hvitløksbrød

Forrett til 4 personer

16-20 grønne asparges
2 dl. grønnsaksbuljong
2 limefrukter (saft)
2½ dl. kremfløte
1 ts. rosa pepperkorn
50 g. bløtt smør
1 sjalottløk
1 ss. hakket persille
3-4 fedd hvitløk
2 skiver lyst brød

Det skjæres et lite stykke av aspargesene, før de kokes i lettsaltet vann 4-5 min. Buljongen kokes inn sammen med limesaft, og fløten tilsettes. Sausen kokes tykk og smakes til med salt.
Den røde pepper knuses lett og has i sausen til sist. Det bløte smør røres med finhakket sjalottløk, hakket persille og hakket hvitløk. Skorpen skjæres fra brødet, og skivene skjæres i terninger. De brunes i hvitløkssmøret, til de er sprø.

Anretning:
Aspargesene legges på en varm tallerken, sausen helles ved, og det drysses med brødterninger.

Lun pastasalat med grønnsaker

Kalorifattig salat til 4

200 g pastaskruer med farger (rå vekt)
1 lite blomkålhode
8 stk frisk asparges
1 liten rødløk i strimler
250 g renset frisk spinat
40 g parmesan i tynne skiver
1/2 ss valnøttolje
1 ss hvitvinseddik
nykvernet pepper

En god salat som du vil sette stor pris på. Vi har valgt å bruke spinat i salaten, noe som absolutt er viktig for den gode smaken som derved fremkommer.

Kok pastaen som angitt på pakken, aspargesen deles i to og kokes i fosskokende vann med litt salt og litt sukker i 1 minutt. Spinaten renses for stilker og dampes i en kjele med litt vann i ca 30 sekunder. Kutt blomkålen i små buketter.

Bland alle ingrediensene sammen og anrett salaten på et fat.
Drypp olje og eddik over. Ha gjerne nykvernet pepper på. Serveres med brød til.

Ha en god sommer med friske grønnsaker.

Kilder til fakta:
Frukt.no
Kjetil Pettersen

Aspargessuppe hjemmelagd


Prøv også Aspargessuppe hjemmelagd.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

Ca. 500 g asparges, gjerne en blanding av hvite og grønne stilker
11 dl vann
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 terninger grønnsakbuljong
2 ½ dl kremfløte eller lettfløte
2 eggeplommer
litt hvit pepper



Fremgangsmåte

Dette er kanskje den mest delikate av alle supper, også en av de enkleste. En ypperlig måte å bruke asparges som ikke er helt stiv og strunk i stilken.

Stell og kok aspargesen i 11 dl vann og la den koke til den er mør. Bruker du både hvite og grønne stilker, lar du de hvite koke i ca. 15 minutter før du legger i de grønne. La stilkene renne av og skjær dem i små biter, spar noen grønne topper til garnityr. Løs buljongterningene opp i kokekraften.

Smelt smøret forsiktig i kjelen og rør inn mel. Spe med kraften under omrøring. La koke i ca. 5 minutter. Rør inn fløten. Pisk inn eggeplommene og tilsett aspargesbitene. Varm suppen opp til kokepunktet under omrøring og trekk kjelen fra platen like før det begynner å koke. Smak til med hvit pepper og litt salt om det trengs. Fordel suppen i varme tallerkener og garnér med grønne topper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 75,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Frisk asparges med sitron-hollandaise


Prøv også Frisk asparges med sitron-hollandaise.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 14.07.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 kg asparges
2 ts salt
250 g smør
3 eggeplommer
saft av 1/2 sitron
finrevet skall av 1 appelsin



Fremgangsmåte

Dette er en klassiker som en forrett eller en rett for seg selv.

Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter. Anrett på tallerkener.
Ha smør i en kjele og la det smelte ved svak varme. Ha eggeplommene i en food processor med sitronsaft og appelsinskall. La maskinen gå ca. 10 sek., La maskinen gå sakte og hell i smøret mens maskinen går. Sausen vil bli tykk, men den skal ikke skille seg. Hold den varm og hell den over aspargesen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grønn asparges med saus


Prøv også Grønn asparges med saus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.05.2014
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 boks asparges, 16-20 stengler

Saus:
2 ss smør
2 1/2 ss hvetemel
2 dl aspargeskraft
2 dl kaffefløte
salt
hvit pepper
litt reven muskat


Vi lagde denne med frisk asparges, smaker mye bedre. Grønn asparges skal bare kokes i noen få minutter. Som kraft kan man bruke litt grønnsaksbuljong


Fremgangsmåte

Varm aspargesen i kraften

Smelt smøret, ha hvetemelet i og spe med melk og aspargeskraft.

Smak sausen til med krydder. Legg aspargesen pent opp på fat.

Hell sausen over slik at toppene på aspargesen synes.

Dryss hakket persille over. Server retten til røket laks, kokt skinke eller bare hardkokte egg. Ristet loff til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 81,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Asparges med skinke og parmesan.

Asparges med skinke og parmesan


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

500 g asparges
4 skiver spekeskinke
parmesanost
2-3 ss god olivenolje
salt og sukker



Fremgangsmåte

Asparges kokes et par minutter i kokende vann med litt salt og sukker i. Det er en fordel å koke i høy kjele slik at tuppene holder seg fine. Avkjøles i iskaldt vann ca. 1 minutt. Fordel de ferdig kokte asparges over på fire tallerkener. Legg over en skive spekeskinke pr. porsjon og dryss over reven parmesanost. Drypp over noen dråper god olivenolje. Retten serveres med fersk gjærbakst.

Lettere kan det ikke gjøres og bedre kan det ikke smake.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kald aspargessalat.

Kald aspargessalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 bunter grønn asparges
vann og salt til koking
basilikum

Aspargesvinaigrette:
4-5 asparges
saften av 1/2 sitron
ca 1 dl olivenolje
salt og pepper
1 ss finhakket bladpersille



Fremgangsmåte

Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann. Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille. Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen. Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.

Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 133,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke.

Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 bunt friske grønne asparges
2 ts salt
1 ts sukker
1/2 liter vann/buljong
2 dl fløte
1 dl melk
1/2 ts kvernet sort pepper
2 tomater
8 skiver spekeskinke


Denne er aktuell nå på forsommeren.
Hjemmelaget aspargessuppe er utrolig smakfullt og delikat! Sammen med små terninger av tomat og stekt spekeskinke er dette en raffinert, men enkel forrett eller en nydelig middagssuppe.


Fremgangsmåte

1. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Skrell så den nederste tredjedelen. Del så aspargesen i biter på ca 1 cm. Kok opp i vann/buljong, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.
2. Ha innholdet i foodprocessoren, og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varmt.

3. Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjør tomatkjøttet i små terninger, som du blander med den 1/3 delen av aspargesen som du tok ut av suppa.

4. Stek skivene med spekeskinke i panna til de har fått en gyllen farge, og er sprøe og gode.

5. Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken, hell varm suppe rundt, og på toppen legger du 2 skiver med spekeskinke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 82,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Aspargessalat med grillpølser.

Aspargessalat med grillpølser


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 06.06.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 bunt grønne asparges
2 ss vineddik
2 ts dijonsennep
salt
pepper
6 ss olje

4 krydderpølser for grill i skiver


En enkel og god variant med ny norsk asparges. Vi brukte rester av grillpølser som lå i kjøleskapet etter siste grilling. Enkelt og greit.

Vi brukte og en ferdig dressingmiks som bare tilsettes vineddik.


Fremgangsmåte

Rens aspargesen og ta vekk det mest harde nederst på stilken. Legg aspargesen i kokende vann og kok dem til de er møre, men fortsatt faste. Ca 8-10 min for grønne asparges. La dem renne av.
Samtidig stekes skiver av grillpølser forsiktig i stekepanna.
Legg aspargesen på et serveringsfat, sammen med pøsene. Pisk sammen vineddik, dijonsennep, salt og pepper. Tilsett oljen gradvis i en jevn stråle. Hell det hele over aspargesene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 210,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:847







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.