Epler. ikke bare eplekaker!


Oppdatertdato: 2018-09-25 Tema: Epler Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


I disse dager er det sesong for norske epler og diskene i butikken bugner av aroma, summerred, gravenstein osv. Og oppskrifter på eplekaker florerer på nett, i aviser og media, selv her hos oss er det fokus på eplekakene.
Men, epler er mye mer enn eplekaker. Her hjemme lager vi både eplemos (som er en gammel familietradisjon), eplegrøt, suppe, shake og juice, + at vi bruker og epler i andre retter.
Gjennom årene er det noen oppskrifter med epler som har skilt seg ut som populære her på nettsidene og disse viser jeg her i artikkelen, som også er kjemisk fri for eplekaker.
Men epler kan jo også brukes i forskjellige salater, wok, som tilbehør og i mange typer syltetøy, gele, vin, cider osv som jeg vil se på i senere artikler..



Eplemos


Prøv også Eplemos.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 kg epler
Ca 100-400 g sukker pr kg mos
1 dl vann


Eplemos kan brukes til dessert, på brødskiva, som tilbehør osv. En av vår families favoritter er eplemos med melk og sukker til dessert.


Fremgangsmåte

Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre. Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern.

Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse ned eplemos i små begre.

Brukes som for eksempel dessert med krem eller som tilbehør til andre retter.
Passer og på brødskiva.

Mosen kan også fryses. Da kan den lages helt uten sukker. For å få bedre holdbarhet bør man bruke konserveringsmiddel.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 111,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rognebærgelé med eple


Prøv også Rognebærgelé med eple.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.09.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 liter rognebær, ca 1 kg
1/2 kg epler
7 1/2 dl vann
9 dl sukker


Rognebærgele er perfekt til høstens viltretter.


Fremgangsmåte

Skyll bær og frukt godt. Skjær eplene i biter.

Kok bær, frukt og vann til mos. Sil massen og la den stå og renne av seg i 30 minutter.

Mål opp saften og kok den opp. Strø over sukkeret under omrøring og kok ytterligere 10-20 minutter. Ta en geléprøve.

Ta gryten vekk fra varmen og la geleen avkjøles noe. Skum. Hell geleen på glass og la den stå og stivne. Sett på tette lokk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Stekte epler med kanel


Prøv også Stekte epler med kanel.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 28.01.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

8 middels store epler
3 ss smør eller margarin
3 ss sukker
1/2 - 1 ts kanel



Fremgangsmåte

Vask og tørk eplene. Stikk ut kjernhusene. Snitt gjennom skallet rundt eplene for å unngå at de sprekker under stekingen. Sett eplene i en smurt ildfast form. La smøret eller margarinen bli myk. Rør sukkeret og kanelen i.

Fyll blandingen i hullet etter kjernehuset. Bruk to teskjeer eller en butt bordkniv til å dytte blandingen nedi med.

Stek eplene midt i ovnen ved 225 C i 15-20 minutter, til de er møre, men fremdeles holder formen. Server eplene varme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Eplechutney 4.

Eplechutney 4


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 kg eple
2 stk løk
2 dl eddik 7 %
1 stk rød chili
1 ts malt ingefær
350 g sukker


Lag noen glass med eplechutney til oppbevaring utover høsten og vinteren. Eplechutney er et fast og godt følge f.eks. til vilt.

Eplechutney nederst til venstre på bildet.


Fremgangsmåte

Skrell eplene, stikk ut kjernehusene og skjær eplene i båter.
Rens og hakk løken og kok den mør med saltet i halvparten av eddiken.
Rens chilien for frø og hinner og hakk den fint.
Rør inn eplebåter, chili, ingefær og resten av eddiken i løken, og kok blandingen under lokk til eplene er møre. Rør av og til.
Rør inn sukkeret og kok chutneyen videre til den er fyldig.
Fyll chutney på små glass som skrues til med det samme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 110,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplegele fra Kjetil.

Eplegele fra Kjetil


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.09.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kjetil Pettersen
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

1-2 kg epler
5 dl vann
750- 900 g sukker per liter saft


Eplegele fra min sønn. Vær nøye og ha god tid


Fremgangsmåte

Vask og rens eplene. De trenger ikke skrelles. Del de i biter og kok de sakte opp med vann. Frukten må ikke koke så lenge at den går i stykker og blir moset, da vil safta og geleen bli uklar.
Sil saften.
Mål opp saften og ha den i en stor vidbunnet kjele. Kok saften i 5 minutter. Rør sukkeret i , litt om gangen og rør til det er oppløst.
Kok geleen uten å røre i den i 10-15 minutter.

Ta geleprøve. Løft kjelen av platen og la den stå 15 minutter. Ta bort skum og den tynne hinnen på overflaten. Fylles på varme glass.

Geleprøve:.
Ta litt gele på en skje. La den renne langsomt av. Hvis dråpen henger på skjeen til slutt er geleen ferdig.
Eller gjør det slik: Ta en spiseskje saft (gelé), hell den på en flat tallerken eller skål, og la geleen avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom flekken. Den skal da ikke løpe sammen igjen. Gjør den det, må den koke mer evt tilsette pektin. Eller man kan ta en titt her under: br>
Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 36,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplesalat med blåmuggost.

Eplesalat med blåmuggost


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk. eple
saften av 1 stk. lime
1 beger matyoghurt
200 g blåmuggost
2 ss flytende honning
2 stk. mango
2 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
1 pk. ferdigkuttet salatblanding
2 ss grovhakkede valnøttkjerner



Fremgangsmåte

Skjær skrelte epler i båter/biter og ha dem i en bolle. Press limesaft over.
Bland yoghurt og halvparten av osten (smuldret) og smak til med honning. Tilsett noen vanndråper og rør godt sammen.
Del mangoene i to, fjern steinen og skjær fruktkjøttet i pene biter. Bland med eplebitene. Fordel salatblader, mango- og eplebiter på fire tallerkener. Ha yoghurtblandingen skjevis her og der og dryss på resten av osten.
Bland sammen olje med litt balsamicoeddik og stenk det over til slutt. Til slutt ha over hakkede valnøttkjerner (kan sløyfes).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplelikør med ingefær.

Eplelikør med ingefær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.01.2010
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 kg smaksrike epler
35 cl vodka
1 1/2 dl Lys Sirup
1 ts revet, fersk ingefær



Fremgangsmåte

1. Skyll eplene grundig. Skjær bort stilk, hams og eventuelle skadede deler.
2. Riv eller kjør eplene i en hurtigmikser. Legg massen i en silduk, og la renne av i 1 time.
3. Settes kjølig til neste dag slik at grumset synker til bunnen.
4. Hell forsiktig over på flaske. Pass på at bunnfallet ikke følger med. Tilsett vodka, sirup og ingefær. La stå i minst 1 måned.
5. Sil bort bunnfallet. Likøren kan drikkes nå, men jo lengre du venter desto bedre blir den.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 128,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplegrøt med melk og sukker.

Eplegrøt med melk og sukker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.09.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Taken

Ingredienser

1 kg epler
ca 100 g sukker
2,5 dl vann
2 kanelstenger
2 ts vaniljesukker
20 g potetmel.


Denne pleier vi å lage. Bildet er ikke vårt fordi jeg syns dette er mye bedre.


Fremgangsmåte

Skrell eplene og ta ut kjernehuset.
Deles i 8 og kokes møre i vann og sukker, sammen med kanel og vaniljesukker.
Tilsett så potetmel utrørt i litt vann, røres til det tykner.

Kanelstenger kan fjernes før servering
Server med fløtemelk og sukker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 76,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sunn grønn smoothie.

Sunn grønn smoothie


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 24.06.2015
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 avokado
1 grønt eple
1 banan
2 kiwi
30 gram babyspinat
1 dl vann


Kjempesunn smoothie med masse vitaminer. Om den blir for tykk, kan den tynnes med mer vann.
Drikkes helst avkjølt.


Fremgangsmåte

Blend først spinat og vann, og så tilsettes resten av ingrediensene. Kjøres til en jevn masse. Settes i kjøleskap slik at den blir kjøligere. Rør rundt og drikk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 74,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplechutney 5.

Eplechutney 5


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 stk eple
2 dl eplecidereddik
200 g brunt sukker
3 stk sjalottløk , i ringer
1 stk finhakket rød chili
2 ts revet frisk ingefær
2 båt finhakket hvitløk
skall av 1/2 stk sitron
1/4 ts salt
1/4 ts pepper


Ordet chutney stammer fra Sør-India, og betegner en rekke retter som inneholder krydder, grønnsaker og frukt. En chutney kjennetegnes ofte med at den er både hot, søt og sur. Syrlige norske epler egner seg perfekt i denne chutneyen, som passer like godt til moden ost som til trauste, norske kjøttretter.


Fremgangsmåte

1. Skrell eple, og skjær bort kjernehus. Kutt eplene i biter.
2. Ha eplebiter i en kjele sammen med eddik, sukker, løk, chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Kok opp og la det koke på middels varme i 15-20 minutter, eller til eplebitene er møre.
3. Smak til med salt og pepper. Hell varm chutney over på varme, rene og tørre glass, og sett på tette lokk. Avkjøl i romtemperatur.

Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3161






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.