Hjemmelaget julepålegg


Oppdatertdato: 2016-12-06 Tema: Pålegg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Anne Manglerud, Aina C Hole, Kim Holthe


Vi er nå godt inne i advent og da er det tid for å tenke på julens pålegg. Og vi vil gjerne slå et slag for hjemmelaget pålegg. Det finnes nesten ikke noe så hyggelig som å få en hjemmelaget julegave. Og er den spiselig så er det ekstra fint. Dessuten er det hyggelig å gi bort noe man selv har laget.

Det er ikke så vanskelig å lage julens pålegg som mange tror, ikke tar det så forferdelig lang tid heller. Men, du behøver jo ikke lage alle slag selv, det finnes mye godt julepålegg ute i butikkene også. Finn noe du liker og prøv deg frem. Be gjerne venner eller familie på et lite juleverksted og lag julens pålegg sammen.

Lammerull og okserull

Tradisjonelt og godt julepålegg. Det er enklere å lage enn du tror. En lammeside eller rulleskinn, litt ekstra krydder så er du i gang. Når du først er i farta, så lag gjerne flere. Flott som julegave med personlig preg.

Lammerull

Lammerull er enklere å lage enn du tror. En lammeside, litt ekstra kjøtt og godt med krydder så er du i gang. Når du først er i farta, så lag flere. Flott som julegave med personlig preg.

1 stk. rulleskinn av lam
1 ½ kg kjøtt fra lammebog
½ ts pepper
½ ts malt ingefær
1 ½ ss salt
1 ts sukker
2 ½ ts gelatinpulver

Slik gjør du:

1. Fjern evt. ben fra siden. Skjœr lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt).
2. Det du skjœrer fra kan legges i rullen sammen med oppskåret kjøtt fra bog. Kjøttet skal være i strimler, ca. 1x1 cm tykke.
3. Bland krydder, salt, sukker og gelatin og dryss over kjøttet.
4. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l.
5. Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong. Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.
6. Pakk rullen i et rulleklede (f. eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 90° C i omtrent 1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10-15 minutter.
7. Legg rullen til press. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca. 6 kg).
8. Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). Skal rullen fryses, bør den fryses rå.

TIPS:

Lammerull kan lages med andre smaker, f.eks. purre eller lime. 100 g purre finhakkes og strøs over sammen med krydderet. Ønsker du en frisk smak av lime, kryst over saften av 1 lime.

Sylte

Sylte, sylterull, ribbesylte, buklistsylte…det finnes utrolig mange varianter av sylte, noen mer avanserte mens andre er superenkle. Her finner du noen varianter, velg selv etter smak og behag.

Buklistsylte

En tradisjonell variant av sylta. Denne krever mindre jobb, men mange synes denne er vel så god som den tradisjonelle sylta.

1 kg buklist eller sideflesk
4 ss salt
3 l vann
3 ts hel nellik

Slik gjør du:

1. Kok opp vann og salt. Legg i buklista, skru ned varmen og la den trekke ved på 90° C i ca. 1 1/2 time.
2. Ta buklista opp og avkjøl den i ca. 10 minutter. Brett den dobbelt, slik at svorsida kommer ut, og la den ligge under press natten over.
3. Stikk hel nellik i svoren og legg sylta i saltlake (til lettsalting) ca. 3-4 dager.
Sylteflesk kan oppbevares i svak saltlake, sammen med julas kjøttpålegg.

Hodesylte

Fra gammelt av skulle hele grisen brukes, og i hodesylte er det altså kjøtt fra hodet som brukes. finn frem bestemosrs syltepresse eller skaff deg en ny og lag en sylte.

½ stk. svinehode
1 ½ ss salt
1 ts pepper
½ ts malt nellik
½ ts malt allehånde
1 ts malt ingefær
2 ts gelatinpulver eller 5 ss bindesvor

Slik gjør du:

1. Legg hodet i rennende, kaldt vann (eller bytt vann ofte) i 6-8 timer eller natten over.
2. Legg hodet i kasserollen og hell på kokende vann. La kjøttet trekke 2-2 1/2 time.
3. Skjær opp hodet mens det er varmt. Skjœr av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene. Skjœr kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg.
4. Legg et klede i en bolle med litt høye kanter. Skjœr til en runding av svoren og legg den i bunnen.
5. Kjøtt og flesk legges lagvis i bollen. Finhakket svor og krydderblanding drysses på mellom hvert lag. Til slutt legges svor på toppen. Kledet brettes stramt rundt sylta. Med bomullshyssing surrer du nå med fast hånd rundt hele pakken i jevnt mønster.
6. Legg sylta tilbake i kokekraften og la den trekke på 90 °C i ca. 1 time til den er gjennomvarm. Det er viktig at den ikke koker. Legg sylta straks i press. Lett til å begynne med, fastere etter hvert som den blir avkjølet. Den kan oppbevares i svak saltlake (oppbevaringslake).

TIPS!

Bindesvor er svor fra svin som er fritt for fett, kokt og hakket opp (kjørt i foodprosessor) til 2-4 mm store partikler. Dette ble fra gammelt av brukt som bindemiddel for å holde sylta sammen. I dag er det mest vanlig å bruke gelatinpulver.

Ribbesylte

For mange er kanskje dette en ny variant? Vel, den er lett å lage, man tar utgangspunkt i en ribbe og mye godt krydder.

1 kg svineribbe med svor
1 ss salt
1 ts pepper
½ ts malt nellik
½ ts malt allehånde
½ ts malt ingefær
5 ts gelatinpulver
½ stk. finhakket løk (kan sløyfes)

Slik gjør du:

1. Ta ut bena med en skarp kniv. Skjær langs begge sidene på benet. Skjær så under, og vipp det ut. Eller be om hjelp i butikken.
2. Kok opp vann og legg ribba i. Den skal nå trekke ved kokepunktet i ca. 2 1/2 time.
3. Bland sammen krydder, gelatinpulver og løk. Kle en brødform med aluminiumsfolie.
4. Ta ribba opp og la den renne av seg. Skjær ribba i skiver på langs.
5. Legg svoren ned i formen først, ha på litt krydderblanding, og legg på neste lag med kjøtt. Fordel krydderblandingen mellom hvert lag.
6. Pakk aluminiumsfolien rundt sylta, legg på 2-3 kg press og sett den kjølig til neste dag.

Oksetunge

Kokt, kald tunge er nydelig julepålegg som smaker godt sammen med f.eks ulike majonessalater, tyttebær, frukt, sylteagurk eller hakket løk.
Felles for mye av julematen er at den ofte har særegen og karakteristisk smak, som vi setter stor pris på. Oksetunge er litt sær julemat som smaker utrolig godt!

1 stk. oksetunge
4 stk. pepperkorn
1 stk. laurbærblad
1 stk. gulrot i biter
½ stk. løk i båter
2 ½ l vann

Slik gjør du:

1. Hell så mye vann i kjelen at det dekker kjøttet. Kok opp og skum av før krydder og grønnsaker legges i.
2. La tungen trekke på 90 ºC i 2 1/2-3 timer.
3. Ta den opp og trekk skinnet av mens den er varm. Skjær et snitt foran under tungespissen og trekk skinnet forsiktig av.
4. La den gjerne avkjøle i kraften. Skjær den i tynne skiver fra spissen og bakover.

Tips:

Kokt, kald tunge er nydelig julepålegg som smaker godt sammen med f. eks ulike majonessalater, litt rømme og tyttebær, frukt, sylteagurk, hakket løk eller løkmarmelade.

Julepostei

Hjemmelaget postei smaker kjempegodt. Det er enkelt å lage og du kan tilsette de smaken du selv foretrekker. Du klarer deg godt med en kjøttkvern, men enklest er det med en foodprosessor.

500 g lever av svin
250 g spekk
½ stk. løk
1 dl siktet hvetemel
2 stk. ansjosfileter
2 stk. egg
1 dl matfløte
1 dl kraft fra spekk, kjøtt og lever (må siles)
2 ts salt
½ ts pepper
½ ts malt ingefær
1 ts tørket timian

Slik gjør du:

1. Skjœr lever og spekk i terninger, ha over i en kjele med kokende vann. La det småkoke i ca. 10 minutter.
2. Ha lever, spekk og de andre ingrediensene, bortsett fra fløte og kokekraft, i en kjøkkenmaskin. Kjør på full hastighet i noen få sekunder. Senk til ca. halv hastighet mens du sper med kraft og fløte. Øk hastigheten og bland godt.
3. Smør en ildfast form som rommer ca. 1 1/2 l. Hell over farsen.
4. Sett formen i en langpanne med vann og stek i stekeovnen på 175° C i ca. 1 time. For å vœre sikker på at posteien er ferdigstekt kan du bruke et steketermometer. Den skal ha en kjernetemperatur på 76° C

Oppbevaring av julens pålegg:

Julepålegget kan lages i god tid før jul. Det meste holder seg godt i fryseren. Hvis du lager julepostei eller leverpostei som du vil pynte med aspic må dette gjøres når posteien er tint igjen rett før jul. Aspic holder seg ikke i fryseren. Del gjerne pålegget i to eller tre biter og frys ned slik at du kan ta opp etter behov. Når juledagene er her og pålegget skal frem kanskje flere ganger om dagen kan det være greit å oppbevare pålegget i en oppbevaringslake. Det er en svak saltlake som forlenger holdbarheten på sylte, rull og lignende, uten at det tilfører noe særlig mer saltsmak.

Svak saltlake

Brukes til oppbevaring av hjemmelaget pålegg. Pålegg holder seg normalt i ca. 10 dager i denne laken.

300 g salt
5 l vann
1 ss sukker

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i et kar eller en bøtte. Rør godt til salt og sukker har løst seg opp. Oppbevares kjølig.
Kjøttpålegget holder seg godt i ca. 10 dager i denne laken.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:38Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.