Fotograf:Sara Johannessen Sylte er det klassiske norske julepålegget. Fra gammelt av skulle hele grisen brukes, og i denne tradisjonelle sylta er det kjøtt fra hodet som brukes.
Oppskriften inneholder 143 Kalorier, 1 g Karbo, 21 g Protein og 6 g Fett pr 100 gr Oppskriften har ikke allergener
Legg hodet i rennende, kaldt vann (eller bytt vann ofte) i 6-8 timer eller natten over.
Legg hodet i en stor kjele og hell på kokende vann. La hode og bog trekke 2-2 1/2 time.
Skjær opp hodet mens det er varmt. Skjœr av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene. Skjær kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg.
Legg et klede i en bolle med litt høye kanter. Skjœr til to sirkler av svoren og legg den ene i bunnen av bollen.
Bland sammen krydder og gelatinpulver i en skål.
Legg kjøtt og flesk lagvis i bollen og dryss finhakket svor svor og krydderblanding mellom hvert lag. Avslutt med svor på toppen. Nrett kledet stramt rundt sylta og surr bommullshyssing stramt rundt hele sylta i jevnt mønster.
Legg sylta tilbake i kokekraften og la den trekke på 90 °C i ca. 1 time. Det er viktig at den ikke koker. Legg sylta straks i press. Lett til å begynne med, fastere etter hvert som den blir avkjølt. Den kan oppbevares i svak saltlake (oppbevaringslake).
Husk at svinehodet må legges i vann dagen før det skal kokes.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Matprat.no
(Intern: 20611)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori:
Pålegg Land:
Ukjent-opprinnelse Innlagt dato:2016-12-03
Oppdatert dato:2022-10-15