Piggvar er en fisk som dukker opp hjemme med jevne mellomrom. Den er min favoritt siden den er så fast og fin, men andre flate fisker kan være like godt. Tidligere når vi hadde små barn, var fish and chips en rett som fikk barna til å like fisk, og piggvar er så fast og god at den er en god start til for barn som absolutt bør spise mer fisk. Den siste vi fikk ble brukt i woken med en sweet and sour saus, men vanlig steking, grilling, fritering og ovnsbaking passer fint. Vårt problem akkurat nå er at termostaten gikk i stykker på den vanlige komfyren og undertegnede er litt treg når det gjelder å skifte den. Her under er flere oppskrifter på både piggvar, andre flyndrer og noen med kveite.
Pannestekt piggvar med råkost, nypotet og spicy majonessaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.08.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
800 gr piggvarfilet eller annen fast fisk
3 dl tortillachips knust
1 dl brødsmuler
0,5 ts pepper
1 stk egg
0,5 stk sitronsaft
2 ss matolje
Råkost
100 gr gulrot revet
100 gr revet hodekål
Poteter
16 små poteter
2 ss solsikkeolje
2 ss persille
1 dash salt og pepper
Majonessaus
2 dl majones
2 ts sriracha saus etter smak
1 ts limejuice
Pynt
Persilleblader ol
evt sitronbåter
Vi er så heldig å ha tilgang til piggvar nå og da. Dette er en dyr fisk, men den er så fast og fin i konsistensen, at man av og til bør unne seg denne delikatessen. Her har vi lagd en kombinasjon som virker litt omfattende, men det går ganske radig unna. Fisken kan og frityrstekes om en ønsker det.
Piggvar er en mulighet for å få unger til å spise fisk. Lag fiskepinner av denne og server med pommes frites. La de være med å lage det.
Og en annen ting. En av de beste og enkleste dipsausene til stekt fisk er majones og chilisaus.Fremgangsmåte
Kutt opp fisken i avlange biter.
Bland chips, brødsmuler, pepper og evt salt.
Pisk egget med sitronsaften.
Varm litt olje i stekepanna og gjør følgende: Dypp fisken godt i eggeblandingen, ta den opp og rull den så godt rundt i chipsblandingen. Legges i stekepannen som er middels varm og la de steke 4-5 minutter på hver side, litt etter hvor store de er.
Rasp gulrot og litt hvitkål. Bland sammen.
Poteter
Vask potetene godt. Kutt de i tynne skiver men ikke helt gjennom. Legges på bakepapir og smøres med olje, La steke i ovnen ca 20-30 minutter. Dette kommer litt an på størrelsen. Pensle med olje underveis. Når det er 10-15 minutter igjen så drysser du med salt og pepper og drysser over litt urter.
Sausen
Rør sammen majones, lime og chilisaus. Smak til med mengde chilisaus, noen er veldig sterke.
Pynt
Frisk persille og sitronbåter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
148,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Piggvar med kapers og tørkede tomater
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
07.11.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
400 gr piggvarfilet
1,5 ss Solsikkeolje
1,5 ss Smør
1 dash salt og pepper
Kapers topping:
3 ss rosiner
3 ss tørkede tranebær
3 ss tørkede tomater i olje
3 ss kapers
1 stk sjalottløk
1ss smør
0,5 sitron, saften
1 dash salt
Pynt
1 håndfull hakket persille
2 ss pinjekjerner
Tilbehør
2 porsjoner pasta valgfritt eller evt potet
Piggvar er en utrolig god fisk og her med en utrolig smaksrik blanding av kapers og tørkede tomater. Vi bruker kapers med stilk av den litt store typen. Snadder.Fremgangsmåte
Kok først pasta eller ris.
Fisk:
Ha olje og smør i stekepannen. Del fisken i serveringsstykker og la den steke 4-5 minutter på hver side, Sett den til side.
Kapers topping:
Smelt smør i en panne, tilsett finhakket sjalottløk og la den bli blank. Tilsett kapers, tomater, tranebær og rosinene. Smak til med presset sitron og salt. La surre ett par minutter.
Evt om fisken er kald så varm den i panna igjen.
Anrett så på tallerkenen fisken med topping over og under, og dryss med pinjekjerner og hakket persille
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
198,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ovnsbakt piggvar med koriandermariande
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.07.2019Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
Piggvar.
600 gr fisk piggvar ol fast fisk.
2 ss rapsolje
litt salt og pepper
2 ss meierismør
Koriandermarinade:
2 fedd hvitløk
1 bunt koriander
1 stk sitron saften
10 stk mandel
1 dash salt og pepper
2 dl olivenolje virgin
Ris
4 porsjoner med ris
Piggvar er en nydelig fisk som vi er så heldige å få tak i innimellom. Det er en flyndre fisk som kan bli rimelig stor. Den er fast og fin. Bør gjerne bare spises alene med litt tilbehør og ikke brukes i retter hvor fiskesmaken forsvinner. Her i en variant med koriander paste. Den er og enkel å lage, bare kjør alt i blenderenFremgangsmåte
Koriandermarinade:
Alt kjøres noen sekunder i en blender eller med stavmikser til det er sånn noenlunde jevnt.
Fisk.
Fisken kuttes i serveringsskiver. Brunes først ett par minutter i stekepanna. Sett ovnen på 180 grader.
Så legges fisken i en smurt ildfast form med noen klatter smør i + koriandermarinaden over fisken og bak i ovnen ca 10-15 min eller til fisken flaker seg
Ved servering helles marinaden i formen over hvert stykke
Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
281,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Fish & chips 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.02.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gladimat.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
12 små flyndrefilet - ca. 600 g
olje til fritering
RØRE:
4 ss hvetemel,
1 ts salt,
1 ts olje,
1 1/2 dl vann og
2 eggehviter.
TARTARSAUS:
2 eggeplommer,
1 ts sitronsaft,
1 ts sennep (dijon),
1 presset hvitløkbåt,
2 dl olje,
3 små hakkede sylteagurker
1 ss kapers.
Fremgangsmåte
Rør eggeplommene til sausen med sitron, sennep og hvitløk. Spe med olje - litt om gangen, mens du rører hele tiden. Når alt er tilsatt og sausen er glatt, røres agurk og kapers inn. Smak til med salt.
Til røren blandes hvetemel, salt, olje og halvparten av vannet. Rør det glatt. Rør inn resten av vannet. La røren hvile en stund. Pisk hvitene til stivt skum og vend dem inn like før du skal fritere fisken.
Varm opp oljen til det bruser rundt et treskaft. Dypp fisken i røren, rist av det som er for mye. Kok fisken i den varme oljen til den er gyllen og sprø. La den renne av på husholdningspapir og dryss på litt salt. Serveres med pommes frites og den gode sausen.
TIPS: En enkel «tartarsaus» kan du lage av ferdig majones. Rør inn hakket sylteagurk, kapers og sitronsaft. Evt. pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
269,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt kveite med tapenade
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.08.2002Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
800 gr kveitefilet med skinn
2 ss olivenolje
saft fra 1/2 sitron
salt og pepper
Tapenade:
100 g sorte oliven
2 stk ansjosfilet
1 ts kapers
1 fedd hvitløk
Persillepoteter
12 mandelpoteter
1 dl hakket bladpersille
2 ss smør
2 ss olivenolje
salt og pepper
Ingefærsaus
1 ss smør
2 stk finhakket sjalottløk
1/2 ts revet frisk ingefær
2 dl hvitvin
2 dl fiskekraft ( evt fiskebuljong)
2 dl matfløte
50 g usaltet smør
sitronsaft
salt og pepper
Fremgangsmåte
Kjør alle ingrediensene til tapenaden i en hurtigmikser til en glatt purè.
Skjær kveitefileten i serveringsstykker og brun dem raskt i smør eller olje i stekepanne.
Legg stykkene på et stekebrett, og smør tapenaden på stykkene. Stekes ferdig i ovn på 185 grader, 5-6 minutter.
Persillepoteter
Skrell potetene og kutt dem opp i like store skiver. Bland dem med smør olivenolje og persille, og legg dem på et stekebrett. Bakes i ovn til de er møre
Ingefærsaus
Surr sjalottløk og ingefær i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve. Hell i fiskekraft og fløte og la dette koke inn til en fyldig konsistens.
Sil sausen og pisk så inn usaltet smør. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Skum sausen med en stavmikser før den helles på tallerkenen.
Server kveita med persillepoteter og ingefærsausen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet slettvar eller annen flatfisk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.12.2002Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
800 g filet av slettvar eller annen flat fisk
200 g finhakket sjalottløk
2 ss smør
1 finhakket hvitløkbåt
2 ss frisk rosmarin
3 grener timian
saften av 1 lime
1 ts salt
1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
Surr finhakket sjalottløk og hvitløk i 2 ss smør/margarin og 2 ss vann til vannet er borte.
Tilsett hakkede urter og presset lime.
Smak til med salt og pepper.
Pensle fiskefiletene med smør og dryss på salt og pepper.
Grilles i dobbel grillrist eller stekes på panne.
Server med løkblandingen og potet, salat eller kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
94,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spaghetti med fisk og asparges
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.10.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
300 g tråd- eller båndspaghetti
4-8 rødspettefileter
1 beger med reker
1 boks asparges
1 1/2 dl aspargeskraft eller hvitvin
2 ss hvetemel
2 ss smør
2 dl fløte
salt
hvit pepper
sitronsaft
1 ss finklippet persille
1 1/2 dl revet ost
2 ss rasp
1 kvist dill
En virkelig god spaghettiform som passer godt til fredagen eller som kosemiddag for familien. Dette er sunt og godt, + at det er ikke så vanskelig å lage. Bruk gjerne annen fisk.Fremgangsmåte
Kok spaghettien halvferdig i lettsaltet vann. La den renne godt av seg og legg den i et smurt ildfast fat. Fordel lettsaltede rødspettefileter, reker og asparges over spaghettien. Ta vare på reke- og aspargeskraften som skal brukes i sausen.
Smelt 1 ss smør i en kjele, rør inn hvetemel og la det surre et par minutter uten å få farge. Spe med fløte og kraft eller vin og la det koke opp.
Visp godt og la sausen småkoke i noen minutter. Smak til med krydder og sitronsaft. Rør i persillen og hell sausen i fatet.
Bland revet ost og rasp og fordel blandingen jevnt over sausen. Smelt resten av smøret og drypp det over.
Stek 20-25 minutter i midterste rille ved 200 C til fisken er ferdig og retten er gjennomvarm.
Server straks med tomatsaus, smeltet smør eller persillesmør til.
Pynt gjerne med litt frisk dill.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
161,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pannestekt piggvar med råstekte nypoteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.07.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
800 gram piggvarfilet
1 ss olje
1 dash salt og pepper
2 s hvetemel
500 gram nypoteter delt i 4
Salt og pepper
1 ss hakket dill
1 ss smør
1 ss solsikkeolje
1 pose med ferdig fiskesaus
250 gr frosne grønne erter
1 liten brokkoli
2 ss smør
Her kan man selvfølgelig bruke annen fast fisk som brosme, lange, andre flyndrer, kveite ol.
Råstekte nypoteter med dill er faktisk ganske godt og enkelt. Men om potetene er store så del de opp i flere båter.Fremgangsmåte
Kutt fileten opp i passende biter. Bland sammen salt, pepper og mel. Rull fisken i dette og stek dem pent brune i stekepannen.
Vask og børst nye poteter. Del de i 4 eller mer om de er store. Varm olje og stek dem gyldne i stekepannen. Dryss med salt, pepepr og dill. Når de er brune kan de godt stå litt i pannen og bli litt myke.
Lag sausen etter anvisning på posen
Kutt opp brokkoli og kok opp litt vann med salt og smør. Ha i brokkoli og erter. La de småkoke i noen minutter.
Server
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
98,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,73.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kjetils ovnsbakte flyndre
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.04.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kjetil PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 kg flyndre fileter, 4 stk
0,5 hakket løk
2 ts grovt salt
Fiskekrydder og dill
Sausen.
0,5 løk finhakket
1,5 dl kremfløte
150 gr meierismør
Fiskekrydder
4 porsjoner mandelpoteter eller amadine
800 gr brokkoli og blomkål i buketter
Denne retten ble lagd på sparket av min sønn. Han hadde fisket en 3,5 kg slettvar og denne er av den faste typen i kjøttet. Om dere ikke får tak i en slik kan det brukes piggvar, kveite, men bruk en fisk som er fast.
I sausen brukes det mye smør, men det er nå slik proffene gjør for å få den ultimate smaken. Og husk at når en rører inn smør at dette ikke må koke mer etter at det er rørt inn.
Fiskekrydderet vi bruker er en ferdig blanding fra Fiskeeksperten i Kristiansand.Fremgangsmåte
Rens flyndra så godt du kan og kutt ut 4 fileter. Dette er litt vrient men evt få en fiskehandler til å gjøre det. På en middels stor flyndre får en 4 fileter. Om den er større kan hver filet deles i 2. Kniven føres langs ryggbeinet og ut mot siden, og det samme under. Bruk sylskarp og myk kniv.
Filetene legges i en langpanne på alufolie som er smurt med litt smør. De dekkes med løk, salt og krydder. Vi hadde på dill og fiskekrydder, men og pepper ol kan brukes. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 20-25 minutter. Dette er litt avhengig av tykkelsen på filetene. Du kan evt åpne opp og pirke litt i dem for å se om de er stekt. Om fisken deler seg fint er den ferdig.
Sausen:
Kok opp fløte og hakket løk + krydder. La det småkoke til det er redusert og tyktflytende, 10-20 min. Ta det delvis av platen og pisk inn smøret i biter. Ta ett par biter av gangen og pisk de helt inn. Sausen må ikke koke når dette gjøres.
Damp brokkoli og blomkål i litt vann, salt og smør til de er litt myke. Kok poteter. Det er best med amadine.
Server som på bildet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt piggvar med soya- og hasselnøttsjy
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.04.2013Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Tom HagaIngredienser
750 g piggvarfilet
8 stk asparges, hvite
salt og pepper
Potetmos
50 g smør
0,5 bunt gressløk
200 g mandelpotet
1 dl melk
salt og pepper
Soyasmørsaus
5 ss smør, usaltet
1 ss soyasaus
1 ts sjalottløk
1 ts ingefær, frisk
1 fedd hvitløk
2 ss hasselnøttflak
0,5 stk sitron
salt og pepper
Piggvar er en eksklusiv fisk som passer til fest. Sammen med hvite asparges, mandelpoteter og andre godsaker har du en oppskrift som faller i smak hos alle.Fremgangsmåte
Skrell og kok asparges i lettsaltet vann til den er mør.
Stek piggvarfilet på en side med klaret smør i stekepanne med høy varme. Ta så pannen til side, legg på lokk og la fisken trekke til den er ferdig.
Potetmos
Kjør smør og gressløk i en food prosessor til en glatt masse.
Lag potetmos av potetene, rør inn gressløksmøret og melk.
Soyasmørsaus
Brun smør og fjern bunnfallet. Varm opp soyasaus og bland den med smøret. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk, revet ingefær og hasselnøttflak. Smak til med sitronsaft og revet skall av sitron.
Server den stekte piggvaren med potet-og gressløkkrem, hvite asparges og soya-nøttesmøret.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
133,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3333