Briskeøl



Briskeøl inneholder 39 Kalorier, 9 g Karbo, 0 g Protein og 0 g Fett pr 100 gr
Briskeøl har beregnet å ha følgende allergener Gluten,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Briskeøl er: Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 3,3 poeng fra 3 lesere
Lesere: 7898 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 1 porsjoner
25litervann
25grhumleIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
1,5literbygg
Ca 1,25kgfarin
0,5kgfarin
25grgjær




Kalorier og næringsinnhold i Briskeøl med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier39.2110 978.80439.15Kcal
Protein0.38106.404.26gram
Karbohydrat9.072 539.60101.58gram
Kostfiber0.48134.405.38gram
Fett0.0514.000.56gram
Mettet fett0.012.800.11gram
Salt0.000.080.00gram
Pris på oppskriftenKr 0.19Kr 53.20Kr 2.13.-
Hele oppskriften veier28 000 totalt28 000 pr porsj1 120 pr stk gram
Energiprosent fra karbo92,52 %Ikke lavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 25 liter

Rens(kvist) brisken av kvistene og vask den godt. Vask bygget. Bland brisk, humle, bygg og vann i kokekaret, og la alt koke til brisken har skiftet farge. Sil det klare, lågen, fra. Mål lågen, det må være 25 l i alt. Fyll på kokt vann hvis det er for lite. Ha i sukkeret, og rør godt om så det blir løst opp.
Reguler sukkermengden etter hvor søtt ølet skal være. Noen liker det temmelig søtt, andre vil ha det lite søtt.
Brun sukker til karamell. Spe noe av den kokende lågen i den, så den blir tynn. Ha den i lågen så denne får pen, gyllen ølfarge. Farg den forholdsvis mørk. Det er vanskelig å bedømme fargen helt, da lågen er uklar. Smak på lågen om den virker passe søt. Avkjøl lågen til 250 C. Rør gjæren ut i litt av den avkjølte lågen.

NB! Husk at gjærmengden ikke må økes i samme forhold som det øvrige når oppskriften økes til større porsjoner. Det vil da bli for mye gjær, og det blir lett gjærgrums i flaskene.

La gjæren stå lunt en stund så den kommer godt i gang med gjæringen. Bland den i lågen og rør godt om. Bind papir eller legg lokk over kjørelet eller kjørelene, og la dem stå på et lunt sted 1 døgn til førstegjæring. Når gjæringen kommer i gang, vil det bli et tykt lag med skum oppå. Skum det godt av. Hell eller tapp med slange ølet over i rene kjøreler. Få ikke med bunnfallet.

La ølet stå til ettergjæring 2 døgn på et mindre lunt sted enn til førstegjæringen. Står det for varmt, blir det for kraftig gjæring, og ølet blir lett surt.
Det siste halve døgnet bør det helst stå i kjellertempratur, slik at gjæringen avtar.
Det blir da lettere klart på flaskene. Skum ølet to ganger om dagen mens det står til ettergjæring.

Tapp ølet i rene flasker. Få ikke med noe av bunnfallet. Lukk flaskene med god kork.
Istedetfor å ha ølet i flasker, kan vi ha det i rent anker med spuns og tappekran. La ankeret stå i kjelleren, og tapp av det etter hvert. Sett eller legg flaskene helst i kjelleren.

Ølet er ferdig til bruk etter ca. 1 uke. Bruk det da opp i løpet av 3 - 4 uker, på kortere tid hvis det er varmt i været, ellers blir det surt.
Godt øl skal være klart, passe søtt, ha pen ølfarge og frisk, god smak. Det skal skumme fint. Det må ikke være surt.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Egil Bratnes hjemmeside
(Intern: 19575)
Kategori: Ølbrygging
Land: Norge
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2005-05-15
Oppdatert dato:2005-05-15


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.