Kok opp fløtemelk (eventuelt 5 dl kaffefløte) og sukker.
Pisk eggeplommene med vaniljesukkeret. Tilsett litt etter litt den varme fløteblandingen i eggeblandingen, under omrøring. Hell alt tilbake i kjølen og varm det forsiktig til det tykner. Rør jevnlig.
Sil blandingen før den avkjøles. Spriten has i når egg-melke-blandingen er avkjølt.
Denne oppskriften er hentet fra boka «Godt drikke» som ble utgitt av Vestfold Bygdekvinnelag i 2006.
I boka kan vi lese at brennevinet kom til Norge på 1500-tallet. Den gang var apotekerne som stod for salget, under etiketten «medisin mot alt». De mange seilskutene i Vestfold frakta tømmer ut og brennevin hjem igjen. Snært lærte nordmenn seg å framstille det selv, ved gjæring av korn og destillering. Få nordmenn har hatt bedre tilgang til korn enn vestfoldingene, klimatisk heldig plassert midt i Norges spiskammers.
Brennevin var billig og lett tilgjengelig på 1800-tallet, og mange familier fikk store problemer på grunn av dette. I 1848 kom da også en ny lov som forbød hjemmebrenning.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 34802)
Tilberedningstid:
60 min +
Oppskriften er enkel å tilberede
Kategori:
Likør Land:
Norge Fylke:
Vestfold
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2019-11-23
Oppdatert dato:2019-11-23