Mjød lagd med hetvinsgjær blir smaksmessig nesten som en tørr hvitvin og regne. Hvis du i tillegg lager kullsyre, får du tilnærmet champagne. Anbefales å prøve. Oppskriften inneholder
65 Kalorier,
16 g Karbo,
0 g Protein og
0 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener
Spor-av-lupiner, Spor-av-sulfitt,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.
Enkel Mjød er:
Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar
Oppskriften har fått 4,1 poeng fra 17 lesere
Lesere:
20334 totalt.
Annonse
Ingredienser
Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Næringsdeklarasjon for Enkel Mjød!
Navn | Verdi pr 100 g | Verdi pr porsjon | Enhet |
---|
Kalorier | 64.74 | 3 253.19 | Kcal |
Protein | 0.26 | 13.07 | gram |
Karbohydrat | 15.77 | 792.44 | gram |
Kostfiber | 0.13 | 6.53 | gram |
Fett | 0.04 | 2.01 | gram |
Mettet fett | 0.00 | 0.00 | gram |
Salt | 0.00 | 0.13 | gram |
Pris på oppskriften | Kr 2.00 | Kr 100.50 | Kroner |
Hele oppskriften veier | 5 025 | gr totalt | gram |
Energiprosent fra karbo | 97,43 % | Ikke lavkarbo | Hva betyr dette? |
Fremgangsmåte:
Kok opp ønsket mengde vann (4 liter vann per kilo honning) og hell den over i et gjæringskar. Ha så lukkede krukker med honning i varmt vann (for å gjøre honningen mer flytende). Hell den varme honningen i gjæringskaret og rør godt. Ha litt varmt vann i de tomme honningkrukkene for å få ut siste rest av honning.
Ha gjærnæring i gjæringskaret, og rør til den har løst seg opp.
Lag en forkultur av hetvinsgjæret med å varme opp vann til 30 - 32 grader og tilsette en teskje sukker. La denne stå mens du venter på at mjøden skal kjøle seg ned til samme temperatur som forkulturen til gjæret.
Når mjøden og gjæret har samme temperatur, hell gjæret i mjøden og rør GODT. Gjerne med miksmaster eller stavmikser for å få luft ned i blandingen.
Sett mjøden til gjæring i et rom med jevn temperatur på 18 - 22 grader (husk gjærlås). Etter en måned kan du stikke om mjøden (flytte den over i et annet gjæringskar for å få bort bunnslammet).
Folk som har mer peiling enn meg mener at mjød burde stå til gjæring i minst tre måneder før du vurderer å tappe den på flaske eller tilsette smak i form av krydder eller frukt. Forslag kan være Kanel, Appelsin, Chilli, Aprikos, Blåbær etc. Kun fantasien setter grenser. Hvis du tilsetter smak må mjøden stå til sekundærgjæring i minst en måned før du siler den.
Husk gjærstopp hvis du ønsker en mjød uten kullsyre når du flasker den. Hvis du ønsker kullsyre tilsetter du 1/2 teskje sukker i flasken før du heller mjøden oppi. Husk rom for ekspansjon i flasken.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Sten J. Pettersen
(Intern: 27424)
Kategori:
Ølbrygging
Land:
Ukjent-opprinnelse
Innlagt dato:2010-09-15
Oppdatert dato:2010-09-15
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.