Hjerte, lever og lunger fra et får
2 mellomstore løk, finhakket
1 ts. salt
½ ts. pepper
1 ts. muskatnøtt
½ ts. muskatplomme
2 ½ dl mellomfint (havre)mel
7 ½ dl. finhakket nyrefett
2 ½ dl. oksebuljong
1 fåremave
potetmos
Fremgangsmåte:
Innvollene befries for fett og sener, eventuelle luftrør kasseres. Legg dem i en stor gryte og dekk dem med kaldt vann. Vannet bringes i kok – og varmen dempes. La innvollene stå og surre i 1 time ved svak varme.
Deretter tas innvollene opp av gryten, afdryppes og avkjøles.
Innvollene hakkes fint og røres godt sammen med løk, salt, pepper, muskatnøtt, muskatplomme, havremel, nyrefett og buljong.
Farsen fylles i fåremaven – press alt luft ut av fåremaven og farsen. Del den i to halvdele og bind endene omhyggeligt til med snor. Farsen skal kunne udvide seg under kokingen, idet fåremaven ellers vil briste. Mavene legges i en gryte og dekkes med kaldt vann, som langsomt bringes i kok. Varmen dempes deretter, så vannet kun simrer. Det må ikke koke kraftigt, da maven så kan briste. La retten småkoke i ca. 3 timer.
Fjern fåremaven – og server Haggis varm sammen med potetmos.
Tips:
Under kokingen kan der eventuelt prikkes små huller med en spiss kniv i fåremaven – dette kan forhinnre at maven springer under koking.