Innheradssodd 2



Innheradssodd 2 inneholder 165 Kalorier, 2 g Karbo, 13 g Protein og 12 g Fett pr 100 gr
Innheradssodd 2 har beregnet å ha følgende allergener Melk,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Innheradssodd 2 er: Ikke vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 8 porsjoner

Bollefarse:

1kgrent sauekjøtt (2 kg ferdig farse)
100grnyretalg
1sssalt
1,5sspotetmel
7,5dlmelk
2,5dlfløte
muskat
kraft av beina til koking

Sodd:

2,5kgsauekjøtt
2kgfarsebollerIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
10stkgulrøtter


Annonse



Næringsdeklarasjon for Innheradssodd 2!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier165.401 108.90Kcal
Protein12.6284.61gram
Karbohydrat2.0313.61gram
Kostfiber0.392.61gram
Fett11.7878.98gram
Mettet fett5.8038.89gram
Salt0.442.98gram
Pris på oppskriftenKr 8.44Kr 56.58Kroner
Hele oppskriften veier5 364 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Den mest kjente matrettenn fra flatbygdene i Trøndelag er soddet. Innheradssodd er regnet som det opphavelige soddet, men det er mange lokale varianter. Sodd var festmat og ikke allemannskost. Sodd skal kokes på ferskt kjøtt, og det var derfor mest brukt på gårder der man hadde råd til å slakte dyr for anledningen. Sodd ble brukt til bryllup, barnedåp og begravelser. Det ble servert med skjenning og gjerne sviskegrøt til dessert (se egne oppskrifter).

Skrap kjøttet av beina for å unngå hinner og trevler i kjøttdeigen. La kjøttet stå til neste dag. Mal det 14 ganger, med salt fra andre gangen. Mal potetmel og talg med de to siste gangene.

Spe deigen med væske, 1 ss om gangen til farsen er passe fast. La gjerne deigen hvile innimellom. Krydre med muskat. Sett pølsehornet på kjøttkverna. Kjør bollefarsen gjennom og kapp småboller ned i en bolle med kraft. Ha kokende kraft i en vid kasserolle på ovnen, og trekk bollene i kraften ca 5 minutter. Bollene må ikke koke. Ta de opp og la det renne godt av de. Avkjøl og sett bollene kaldt til de skal brukes.

Lag soddet. Del kjøttet i store stykker og kok de i usaltet vann ca 90 minutter. Ta stykkene opp og avkjøl til neste dag. Skjær kjøttet i 1 cm store terninger. Kjøttkrafta må siles godt gjennom sil og klede.

Rens og kok gulrøttene i lettsaltet vann. Del de i små biter og hold de varme i gulrotkrafta til servering. Kok opp kjøttkraften og ha kjøtterningene i. Legg bollene nedi, så de blir gjennomvarme. Gulrøttene skal være i en kjele for seg.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13766)
Kategori: Suppe
Land: Norge
Fylke: Nord Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2003-05-20
Oppdatert dato:2003-05-20
Lesere: 4467 totalt.

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Inderøysodd fra Gjørv Gård.Inderøysodd fra Gjørv Gård.
Denne retten har 165,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sodd fra Inderøy.Sodd fra Inderøy.
Denne retten har 85,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sodd.Sodd.
Denne retten har 69,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++









Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.