10 gode oppskrifter med kikerter


Oppdatertdato: 2022-11-17 Tema: Bønner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Denne artikkelen legger jeg ut fordi vi selv bruker kikerter innimellom, i enten rene vegetarretter eller som tilbehør/fyllmasse i andre retter. Kikerter fyller godt opp og egner seg godt i supper, gryter, wok og salater, og kan erstatte poteter og ris. De er sunne og har godt innhold av næringsstoffer. Kikerter som er tørre må bløtlegges lenge før bruk. Men de kan også kjøpes hermetiske og da er det ofte bare å helle de i retten.
Her er noen av de rettene vi har prøvd og litt annet. Det er noen vegetar, noen standardretter med kikerter og litt annet


Annonse



Aubergine og kikertstuing


Prøv også Aubergine og kikertstuing.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 04.05.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1,2 dl ekstra virgin olivenolje
4 medium løk hver kuttet i 8 biter
2 medium auberginer, skrelt og kuttet i terninger
5 dl hermetiske eller kokte kikerter evt garbanzo bønner
1 stor boks hakkede tomater med saft
1 ts salt
1/4 ts friskmalt sort pepper
1 ts tørket mynte


Veganergryte. Slettes ikke gal på smaken. Enkelt da alt er i en gryte.


Fremgangsmåte

Varm oljen i en stor jerngryte. Brun løken under omrøring. Ha i resten av ingrediensene. Rør godt og la det koke over medium varme i ca 30 minutter. Rør av og til. Hvis det da er for bløtt ta av lokket og la det surre til det blir tørrere. Serveres varmt eller kaldt med pilaffris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Afrikansk gryte


Prøv også Afrikansk gryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.10.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dr Heiko Santelmann
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

125 g grovt hakket løk
1-2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 l buljong uten gjær (fra Helios)
100 g ublødte halvkokte kikerter
125 g gulrøtter
200 g tomater
50 g nepe
200 g aubergine
125 g paprika
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts paprika
1/2 ts koriander
1/2 ts chili
1/2 ts støtt nellik
1/2 ts kanel
1/2 ts spisskummen (cumin)
600 g grønne bønner eller okra
200 g squash
200-300 g lammekjøtt eller kylling


Gryterett med nydelig aroma. Denne er det mye god smak i. Vi brukte lam og det passer fint nå på høsten med en slik varmende gryterett.


Fremgangsmåte

Fres løk, hvitløk og krydder i oljen
Kryddermengden kan varieres. Smak deg frem. Dersom du skal ha lam eller kylling, stek kjøttet først. Tilsett buljong, kikerter, kylling og grønnsakene som er skåret i store terninger - unntatt okra /grønne bønner og squash. Kok under lokk i 20 min.
Tilsett squash og okra/grønne bønner og kok ytterligere 10 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 51,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grillet laks med kikerter og tartarsaus


Prøv også Grillet laks med kikerter og tartarsaus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 stk laksefilet

Marinade
1 ts fiskekrydder
1 ts salt og pepper
6 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
3 ss hakket persille

300 gr hermetiske kikerter

Tartarsaus 2 hardkokte egg
salt
pepper

3 dl olje
1 ts sitronskall, revet
1 ss persille, finhakket
1 ss grønt (like deler fennikel, estragon og gressløk)
1 sjalottløk, finhakket
1 ss kapers
1 sylteagurk, finhakket
presset sitronsaft


Tartarsaus er bare nydelig og her med stekt laks og kikerter er det virkelig godt. Sausen kan brukes til andre retter også.


Fremgangsmåte

Rør sammen marinade og mariner laksen. Sett den kaldt i en time. Bakes i folie sammen med marinade og krydder i ca 10-12 minutter til den er stekt så vidt. Ved 200 grader.

Kikerter varmes opp og serveres ved siden av med litt sitronsaft.

Tartarsaus:
Legg de kokte eggeplommene i en bolle og tilsett salt og pepper. Knus eggeplommene godt med teskje.
Hakk de kokte eggehvitene. Bland alle de andre ingredienser sammen med eggemassen. Smak til med sitronsaft om nødvendig. Tartarsaus er en god saus til stekt fisk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 315,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 28,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Afrikansk lammegryte.

Afrikansk lammegryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg grytekjøtt med bein
1 boks kikerter
2 auberginer
1 1/2 ts salt
1 ts sort pepper
2 bokser tomater
1 ss korianderfrø
1/2 ts spisskummen, frø
2 ts revet muskatnøtt
3 ss olje
3 røde chili, finhakket
2 ss revet ingefær
2 båter hvitløk, finhakket
1 ts eddik
2 ss hakket persille
1 ss hakket koriander


En nydelig gryterett med eksotiske krydder. Smaker godt en kald vinterdag.


Fremgangsmåte

1. Knus korianderfrø og spisskummen i en morter. Tilsett salt og muskat og gni krydderblandingen godt inn i kjøttet.

2. Brun kjøttet gyllent i olje. Del auberginene i terninger og stek med kjøttet i 2 minutter under omrøring. Tilsett ingefær og chili og la alt steke i 2 minutter før du har i hvitløk, eddik og tomater. Demp varmen og la gryta trekke i ca. 60 minutter ved kokepunktet.

3. Tilsett kikerter og la retten trekke 5 minutter til. Smak til med salt og pepper. Dryss over persille og koriander til slutt. Servér med couscous eller ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vegetarisk saus med pasta.

Vegetarisk saus med pasta


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.09.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Vita Hjertego
Bildet er tatt av Vita Hjertego

Ingredienser

1 stor løk, hakket
2 sjalottløk, hakket
2 ss Vita hjertego’ olje
4 store gulrøtter (ca 500g), grovt revet
2 grener stilkselleri, hakket
1 boks tomater, hakket (400g)
2 ss tomatpuré
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts sukker
1 ts oregano, tørket
1 ts timian, tørket
1 boks kikerter (uten lake, 400g)
1 dl vann eller grønnsaksbuljong
500 g tagliatelle (gjerne fullkornpasta)
Strimlet frisk basilikum



Fremgangsmåte

Rens og hakk løken. Varm oljen i en høy stekepanne og tilsett løken. La løken surre til den blir blank. Tilsett gulrot og selleri sammen med tomatene og tomatpuréen. La dette koke i noen minutter. Tilsett de øvrige ingrediensene. La sausen koke ca 5 minutter.

Kok pastaen etter anvisningen på pakken.
Server med strimlet basilikum og grovt brød, gjerne Vita hjertego’ rundstykker som du får kjøpt på Coop Mega.

Bruk gjerne Vita Pro.aktiv over porsjonen med pasta når den er varm slik at den smeltes over pastaen, eller smør på brødet du spiser til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chana Masala.

Chana Masala


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kristin Grude Lund
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

200 g/1 bx kikerter
1 medium løk
2 fedd hvitløk
½ bx hermetiske tomater
1 ss garam-masala
½ ts gurkemeie
1 knivsodd chilipulver (eller etter smak)
salten
skvett fløte

Chapati
250 g sammalt hvete (fin)
1-1/2 dl vann
litt salt


Vegetar indisk rett med kikerter. Kan lages både sterkere og svakere. Mer krydder eller mindre og mer fløte. Vi brukte og naan brød ved siden av som dere kan se i bakgrunnen.
Chana masala kan og brukes som siderett til andre retter, vi brukte den ved siden av tandoori chicken.


Fremgangsmåte

Skjær løk og hvitløk og fres i ca ½ dl olje. Tilsett krydder og tomater, ertene til slutt. Ha i litt fløte og ev. karri, og la det surre i ca 10 min. Serveres med chapati, nan eller ris.

Chapati
Bland mel og salt, tilsett vann. Deles i størrelser som boller og kjevles i størrelser tilsvarende lomper. Stekes på sterk varme i tørr panne ca 1 min. på hver side. Snu ofte.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pakora.

Pakora


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kristin Grude Lund
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

Deig:
Ca. 200 g kikertmel
1 ts salt
1-2 ts garam masala
Litt chili
1 ts bakepulver

Fyll:
2 poteter
1 liten løk

Til frytersteking:
1 liter matolje eller annen olje til koking



Fremgangsmåte

Bland deigen sammen. Skjær grønnsakene i tynne skiver. Bruk gjerne ostehøvel på potetene. Dryss litt salt over og bland dem. Bland deretter grønnsakene sammen med deigen. Fyll på med varmt vann til røren får en tykk vaffelrørekonsistens.

Varm opp en liter olje til kokepunktet. Legg litt av røren i den varme oljen ved å bruke en spiseskje. La klumpene frityrsteke i 2 - 3 minuter.
Legg på papir eller grind til avtørkning.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 212,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggrynssalat med feta og mynte.

Byggrynssalat med feta og mynte


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 20.01.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

100 g byggryn
6 dl vann
½ stk finhakket rødløk
saften av ½ stk sitron
1 boks hermetiske kikerter
100 g smuldret fetaost
1 liten bunt finhakket frisk mynte
50 g blandede salatblad (f.eks babyspinat, feldsalat eller red rhubarb)

Dressing:
1 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
Salt og pepper


Byggrynssalat med feta og mynte er en sunn og fristende salat med byggryn, rødløk, kikerter, fetaost og salatblader som passer til lunsj eller som smårett i hverdagen.


Fremgangsmåte

1. Legg byggrynene i bløt noen timer, gjerne natten over.
2. Finhakk rødløken og legg den i en liten skål sammen med saften av 1/2 sitron. Dette mildner den skarpe løksmaken.
3. Kok opp byggrynene i det samme vannet du har bløtlagt dem i, og la det koke i 20–30 minutter. De skal være møre, men fortsatt ha litt tyggemotstand.
4. Rør sammen ingrediensene til dressingen i en stor bolle. Når byggrynene er ferdig kokt heller du av vannet, før du tar kornene over i bollen med dressingen og blander godt.

5. Hell vannet av kikertene og tilsett dem i salaten sammen med feta, mynte, rødløk og salatblader. Bland forsiktig sammen og servér.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hummus (israelsk kikertpuré).

Hummus (israelsk kikertpuré)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

2 bokser hermetiske kikerter, silt
saften av 1 sitron
1 1/2 ts salt
1/2 ts spisskummen
4 ss malte sesamfrø (tehina)
2 båter hvitløk
3-4 ss olje



Fremgangsmåte

paprikapulver og ristede pinjekjerner til pynt
Ha alle ingrediensene i en matprosessor og kjør til en jevn puré. Smak den til. Server pureen godt avkjølt. Pynt med et dryss paprikapulver og ristede pinjekjerner eller med hakket persille.

Alternativt kan man også legge noen hele kikerter på toppen av pureen og helle litt olivenolje rundt kanten til pynt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 167,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Falafel 1.

Falafel 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Vita Hjertego
Bildet er tatt av Vita Hjertego

Ingredienser

Falafel
20-25 stk
2 bokser kikerter, 400 g
1 bunt persille
1 løk, grovhakket
2 fedd hvitløk
2 ts spiskummin
½ ts koriander
½ ts salt
1 krm pepper
1 ts potetmel
Strøkavring til panering.
Vita hjertego’ olje til steking
4 pitabrød

Harissamajones
2 røde paprika
2 røde chili
2 fedd hvitløk
½ pose Mills lettmajones
1 ss frisk koriander
1 ts spiskummin
Salt og pepper
Sitronsaft



Fremgangsmåte

Falafel
Hell laken av kikertene og ha dem i en food-processor samme med de øvrige ingrediensene. Kjør til massen er jevn og fin. Form massen til små runde baller som vendes i strøkavring før de stekes pent brune i olje.

Harissamajones
Del paprika og chili i to og ta ut frøene.
Ha dem over i en kjele og fyll på vann slik at det så vidt dekker. Kok opp og la koke i ca 15 minutter. Sil vannet fra og avkjøl. Fjern skinnet av paprikaen og chilien. Ha paprika, chili og hvitløk i en foodprocessor og kjør til massen er jevn.

Tilsett de øvrige ingrediensene og kjør til alt er godt blandet. Smak til med salt og pepper.

Server falafel i varme pitabrød med harissamajones og frisk salat.

Pitabrødet kan smøres med Vita Pro.aktiv

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3308
Sommermat.Dressinger.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.