Asparges = vår!



Oppdatertdato: 2019-05-30 Tema: Asparges Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals Kilder: frukt.no


Synet av asparges i butikken er synet av vår. Sprø og struttende er den selve symbolet på nytt liv. Og det enkle er ofte det beste: Nykokt - men bare litt - med hollandaisesaus over, eller sammen med nyspikket spekeskinke. Oh la la ....

Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. I dag dyrkes den både i USA, Norge og mange andre land i Europa. Der ute finnes det både hvit, lilla og grønn asparges. Hos oss er den grønne mest vanlig. Hvit asparges dyrkes beskyttet tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen så vidt stikker opp i overflaten. Grønn asparges blir ikke tildekket og vokser frem over jorden i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde varierer. Den grønne aspargesen har noe kraftigere smak enn den hvite.

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være spenstig, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Hvit asparges kan ha et lys lilla skjær. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.

Hvit, lilla eller grønn asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Den er også herlig i salater, da ørlite kokt på forhånd. Asparges har meget aromatisk og fin smak, og egner seg derfor også supert som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Nederste del av stilken, ca 1 - 2 cm brekkes av før koking (NB. Ikke skjæres). Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller før bruk. Grønn asparges kokes i 1 1/2 -3 minutter avhengig av tykkelsen. Ferdig skrellet hvit asparges må ha lenger koketid - ca. 7-8 min - for deretter å kun trekke like lenge.
Prisen på asparges variere i løpet av året i forhold til sesong og mengder i markedet.
Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor samt A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker vanndrivende.
Kan vi friste med noen oppskrifter? Velbekomme!



Dampet asparges med Hollandaisesaus


Prøv også Dampet asparges med Hollandaisesaus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.07.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bama
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g grønn asparges
500 g hvit asparges
salt, 2 ss pr liter vann
sukker, 1 ts pr. liter vann

Hollandaisesaus
1 dl cider eddik
2 ss vann
pepper
4 stk eggeplommer
400 g klaret smør
frisk presset sitronjuice



Fremgangsmåte

Grønn og hvit asparges skrelles og kokes hver for seg, i godt saltet vann med litt sukker, til de begynner å bli møre. Koketid grønn asparges: ca. 3 min. Koketid hvit asparges: ca. 5 min.

Hollandaisesaus
Bland eddik og pepper og redusér blandingen til det er nesten tørt. Tilsett vann. Reduksjonen blandes i eggeplommene. Piskes over vannbad i ca 4-8 min til eggeplommene tykner og har fått et volum 3-6 ganger sin opprinnelige størrelse. Tilsett smør litt etter litt. Smak til med sitron og salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 214,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Asparges med sitronsmør og ost


Prøv også Asparges med sitronsmør og ost.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 20.05.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

ca. 1 kg frisk asparges
100 g smør
1-2 ss sitronsaft, presset
1 ss sitronskall, finrevet
100 g vellagret ost, gjerne Sveitser eller Cheddar, revet
75 g pinjekjerner, ristede


Frisk asparges er bare så godt, og her med den syrlige sausen og ost. Kan jo og brukes som en rask smårett eller kveldsrett. Vi brukte og sesamfrø istdenfor pinjekjerner. Rett og slett fordi vi glemte det.


Fremgangsmåte

Frisk og smakfullt tilbehør til den kokte aspargesen, servert som en smårett eller forrett.

Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter til den er knapt mør. Anrett på tallerkener.

Rør romtemperert smør med sitronsaft og skall. Legg på sitronsmøret på de varme aspargesene og la det smelte over dem. Dryss på ost og pinjekjerner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 142,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Asparges med dilldressing


Prøv også Asparges med dilldressing.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.06.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

20 asparges

Dressing:
2 dl creme fraiche
2 ss lett majones
1ss hakket frisk dill
½ ts tørket estragon eller 1 ts frisk estragon
1/4 ts salt og pepper.

Pynt:
3 hardkokte hakkede egg.


Når tiden er inne for friske asparges, dukker oppskriftene opp i fleng. Her en av de vi prøvde her om dagen. Vi brukte grønne.

Er det hvite asparges skrellles de fra hodet og nedover, skrell dem tynt. Er det grønne asparges, skjer et lite stykke av, for å se om de er treete.


Fremgangsmåte

Legg aspargesene på skrå i en gryte og kok dem 8-10 min, pass på så de ikke blir kokt for mye. Drypp dem av, legg dem på et fat.

Rør sausen sammen, hell den over aspargesene og dryss de hakkede egg over.

Server som frokost eller forret med flutes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Grillet asparges med sitronolje.

Grillet asparges med sitronolje


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2005
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

16 grønne asparges
4 ss olivenolje
1 sitron
ca 1 ts salt
1 ts grovmalt pepper


For mange er dette den ultimate sommermaten. Passer godt som tilbehør til alle typer grillmat.


Fremgangsmåte

For mange er dette den ultimate sommermaten. Passer godt som tilbehør til alle typer grillmat.

1. Kjøp store fine asparges, som er faste og fine, og har frisk grønnfarge.
2. Skjær av ca. 1 cm på den nederste, litt grovere delen på aspargesen.
3. Vend så aspargesen i olje med presset sitron, dryss over med salt og pepper.
4. Legg på grillen like før servering, og la den få en gyllen farge. Grilles totalt i 3-4 minutter slik at den fremdeles er sprø og crispy. Drypp over med litt olje og sitron når den er ferdig grillet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asparges med hardkokte egg.

Asparges med hardkokte egg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 stor bunt friske asparges (eller 2 bokser hermetiske)
salt
vann
3 egg
persille
reddiker

Dressing:
litt salt
litt hvit pepper
litt sukker
litt sennep
1 ss sitronsaft
1 ss estragoneddik
4 ss olivenolje



Fremgangsmåte

Rens aspargesen og skyll den godt. Skrap stilkene om nødvendig.

La dem renne godt av og bunt dem sammen i 3-4 bunter. Buntene må ikke være for store, da blir de ujevnt i kokt.

Sett aspargesen rett opp og ned i en gryte med rikelig vann, som er saltet godt. Kok langsomt opp. Koker aspargesen for voldsomt har de lett for å velte.

Beregn 25 minutters koketid. Prøv om aspargesen er ferdig ved å klemme på stilkene. De skal føles meget møre. La dem renne godt av.

Bruker man hermetiske asparges, skal disse varmes langsomt opp i egen kraft. La dem renne godt av.

Kok eggene 10 minutter, skrell av og avkjøl dem.

Hakk plommer og hviter hver for seg.

Hakk persille og skjær reddikene i skiver.

Rør sammen dressingen.

Legg aspargesen opp på fat. Hell dressingen over. Legg så egg, persille og reddiker i striper over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asparges med smilende egg.

Asparges med smilende egg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.03.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

2 egg
8 grønne aspargestopper
1 avokado
noen salatblader
ristede nøtter/pinjekjerner
gressløk

Melbatoast evt. tynne skiver med baguette som gratineres i ovn med et lite ostedryss.



Fremgangsmåte

Kok de romtempererte eggene i 6-8 minutter og avkjøl dem under rennende kaldt vann. Skrell eggene og del dem i to.

Anrett 1/2 smilende egg på hver tallerken sammen med asparges, tynne skiver av avokado og salat. Dryss ristede nøtter over og drypp varmt klarnet smør med gressløk over salaten. Dryss tilslutt over noen saltflak.

Tips:
Bruk en ostehøvel for å få tynne fine skiver av avokado. Smør skivene inn med sitronsaft, da blir de ikke mørke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Briegratinert asparges med parmaskinke.

Briegratinert asparges med parmaskinke


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.05.2013
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Oluf Lorentzen
Bildet er tatt av Oluf Lorentzen

Ingredienser

1 bunt friske grønne asparges (medium tykke)
1 bit brie de Paris (ca. 200 g)
100 g Parmaskinke
Salt og pepper
Olivenolje og Balsamicoeddik til pynt


En lun rett med brie de Paris og parmaskinke.
Passer utmerket som en forrett eller kveldskos til fire personer.


Fremgangsmåte

Skyll aspargesen og skrell de hvis de er grove og tykke. Knekk av den nederste biten på stilken. Forkok den i en kjele med godt saltet vann i 1-2 minutter.
Bunt sammen 3-5 stykker og surr skinke rundt disse. Legges på smurt stekebrett med skjøten ned. Stekes på 200 °C i 3-5 minutter, ha på en raus skive brie på toppen, kvern over salt og pepper og sett de tilbake i ovnen i ca. 2 minutter til, eller til osten smelter lett utover.
La aspargesen få hvile litt slik at osten setter seg litt før du flytter den over på en tallerken. Sprinkle over med olivenolje og balsamicoeddik om du ønsker det.
Server gjerne litt godt brød ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 177,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asparges med spekeskinke og parmesan.

Asparges med spekeskinke og parmesan


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

8 skiver spekeskinke
8 asparges
8 staver parmesan



Fremgangsmåte

1. Rens aspargesen og kutt av rotenden. Skrell den nederste delen med en potetskreller. Forvell i kokende vann i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen på aspargesen.
2. Skyll aspargesen i kaldt vann for å stoppe kokingen og la dem renne av på tørkepapir.
3. Bunt sammen en stav av parmesanost og en asparges og bind sammen med en skive spekeskinke.

Serveres sammen med ferskt brød og rømmedressing.

Tips:
Du kan også drysse litt høvlet parmesan over aspargesrullene, og sett de inn i ovnen under grillen i 1-2 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 298,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ovnsbakte asparges med parmesan og sprø smuler.

Ovnsbakte asparges med parmesan og sprø smuler


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

450 g asparges (en bunt)
1,5 skiver grovbrød smuldret til 1 dl
4 ss parmesanost
4 ss olivenolje
salt


Kombinasjonen grønne asparges og parmesan er særdeles vellykket. Her er aspargesen ovnsbakt med gylne smuler av brød og parmesan. Et knasende godt og enkelt tilbehør til alt av fisk og kjøtt.


Fremgangsmåte

Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Tykke asparges kan skrelles fra midten og ned hvis ønskelig.
Legg aspargesen over på et passende stekebrett og dryss over brødsmuler, parmesan og flaksalt.
Drypp over olivenolje og stek aspargesen ved 220 grader i 15–20 minutter, eller til smulene er gylne og sprø.

Link til originaloppskriften hos meny

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillede grønne asparges med mousselinesaus og ørretrogn.

Grillede grønne asparges med mousselinesaus og ørretrogn


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

2 bunter grønne asparges
1 porsjon sitron-hollandaise
1 dl fløte
50 g ørretrogn
1 bunt gressløk
mild olivenolje


Asparges smaker godt sammen med en god saus og rogn eller grillet laks.


Fremgangsmåte

Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Tykke asparges kan skrelles fra midten og ned. Gni aspargesen inn med litt olivenolje og grill dem knapt møre over høy varme på grillen eller i en grillpanne. Pisk fløten til myk krem og vend kremen inn i Hollandaisen sammen med ørretrogn (spar litt til pynt) og hakket gressløk.
Server den nygrillede aspargesen med den deilige sausen.

Link til originaloppskriften hos meny

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 202,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1100







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.