Julekaker fra mange land


Oppdatertdato: 2024-12-12 Tema: Julekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Julekaker finnes i de fleste land og mange av dem har jeg allerede inne på nettsidene mine. Og flere av disse som er tradisjon i andre land, blir og brukt her i Norge. Noen under andre navn mens andre beholder opprinnelsen. Her viser jeg flere av de mest populære julekakene som har opprinnelse utenfor Norge, men som absolutt bør prøves.
Lykke til!


Annonse



Stollen 2


Prøv også Stollen 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.01.2014
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Det norske Samlaget
Bildet er tatt av Det norske Samlaget

Ingredienser

400 g hvetemel
2 ts bakepulver
200 g smør
175 g sukker
1/2 ts muskatblomme
1 ts kanel
2 dl malte, uskåldede mandler
2 egg
2 ss konjakk
1 1/2 dl rosiner
1 1/2 dl korinter
1 dl sitrokat/sukat


Som navnet antyder, er kaken tysk. Det var sannsynligvis en kake som hørte med til julekakene. Også høytidstradisjonen i bergenshjemmene fikk nok tilført en god del av de tyske skikkene.


Fremgangsmåte

Bland mel og bakepulver og smuldre smøret i melet. Sukker, mandler og krydder blandes i smuldringen. Visp eggene og konjakk, arbeid alt sammen med frukten og klapp deigen (eller kjevl den) til en firkant ca. 20 x 20 cm. Brett den i to og stek kaken ca. 30-35 min ved 200'C.
Kaken tørker lett. Pakk den derfor i tett folie/plast.

Hentet fra Vestlandsmat av Solfrid Rørlien Saue. Utgitt med tillatelse fra Det Norske Samlaget

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 410,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Cherry Christmas


Prøv også Cherry Christmas.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

3 egg
1 1/2 dl Dansukker Finkornet Sukker
3/4 dl potetmel
2 ss kakao
1 ts bakepulver
250 g kirsebær eller moreller, uten kjerne
1 dl vann
2 dl Dansukker Syltesukker
1 ss vaniljesukker
1 krm malt kanel

Trøffelfyll
300 g mørk sjokolade
1 1/2 dl kremfløte
2 ss Dansukker Melis
1 ss vaniljesukker

Pynt
Dansukker Melis


Nydelig kake med kirsebærfyll. Bruk langpanne.


Fremgangsmåte

Start med å kutte kirsebærene/morellene i små biter. Ha bærbiter og vann i en kasserolle, og la koke under lokk i 10 minutter. Tilsett de andre ingrediensene og kok i 3–4 minutter til. Skum godt av. Avkjøl.
Sett ovnen på 250 °C. Dekk en langpanne, 30 x 40 cm, med smurt bakepapir.
Visp egg og sukker luftig. Bland potetmel med kakao og bakepulver, og sikt det ned i eggedosisen. Smør røren utover papiret i langpannen. Stekes midt i ovnen i 5 minutter. Strø litt sukker på kaken, og hvelv den på et matpapir eller bakepapir. Dra papiret av kaken. Legg over langpannen, og la kaken avkjøles.
Kok opp fløten. Bryt sjokoladen i små biter, og ha den i den varme fløten sammen med melisen og vaniljesukkeret. Rør til sjokoladen har smeltet. Settes i kjøleskap for å avkjøle.
Smør først trøffelen over kaken og deretter syltetøyet. Rull sammen. Sikt over litt melis før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 295 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Engelsk julekake (Rich fruit cake)


Prøv også Engelsk julekake (Rich fruit cake).

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 30.07.2013
Denne retten tar ca Lang tid å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1: Fruktblanding
425 g sultanrosiner
425 g korinter
200 g kandiserte sitrusskall (fruktblanding)
145 g rosiner
145 g glasserte cocktailbær , deles i to
1 stk appelsin raspet skall og saft
1 stk sitron raspet skall og saft
1 dl konjakk

2: Deig
285 g romtemperert smør
285 g brunt sukker
6 stk store egg romtemperert
1 ss lys sirup
285 g hvetemel

½ ts malt kanel
½ ts malt koriander
½ ts malt kardemomme
¼ ts malt nellik
¼ g malt muskat
¼ g malt allehånde
¼ g malt ingefær

3:
800 g marsipan

4: Royal Icing
3 stk eggehvite
ca 12 dl melis
½ ts sitronsaft

4: Sukkerpasta
4 ss vann
3 ts gelatinpulver
3 ss glukose (fås kjøpt på apoteket)

4 ts glycerin
900 g melis


Med en engelsk julekake er du garantert suksess. Du kan servere den uten pynt, men skal den bli ekte, må den glaseres og dekoreres etter gammel engelsk tradisjon.

Den engelske julekaken stammer fra 1100-tallet, da korsfarerne kom hjem fra det hellige land med tørkede frukter og nøtter. Kaken ble i utgangspunktet laget til 14. dagsfesten, som ble feiret stort, men nå er det vanlig å spise den hele julen. Den samme fruktkaken er alltid tilstede ved store anledninger som bryllup, dåp, runde dager, forlovelser o.l. i England.


Fremgangsmåte

1. Alle ingredienser under 1 legges i Cognac og appelsin- og sitronsaft + skall i et døgn.

2. Dag 2:
Visp romtemperert smør og sukker til en luftig krem. Tilsett et romtemperert egg om gangen til kremen, visp godt mellom hvert egg, slik at ikke kremen skiller seg. Tilsett oppvarmet sirup til røren.

3. Sikt inn hvetemel og krydder i smørblandingen.
4. Tilsett ingrediensblandingen som har lagt i bløtt i et døgn og rør forsiktig om.

5. Røren helles over i to godt smurte brødformer (1,5 liter) eller i en 24 cm rund form. Fordel røren gjevnt i formene.

Stekes ved 140 ºC i 2,5 time. Sjekk om kaken er ferdigstekt med en kakepinne, før den tas ut av ovnen. Kaken avkjøles på rist.

Pakk kaken inn i plastfolie og aluminiumsfolie og sett den kaldt til modning i minimum 3 uker.

Dynk den gjerne med fruktjuice, tee, konjakk eller fruktlikør under lagringsperioden. Da blir kaken saftigere.

4 til 5 dager før kaken skal benyttes, smøres kaken med kokende aprikospure/syltetøy og kles med marsipan (1/2 cm tykkelse).

La kaken stå kaldt og udekket i et døgn, slik at marsipanen setter seg og blir tørr på overflaten.
Kaken dekkes til slutt med royal Icing eller sukkerpasta

Fremgangsmåte: Royal Icing
Eggehvitene vispes til den er blitt hvit og luftig, og tilsettes sitronsaft. Sikt melisen gradvis i eggehvitene under stadig visping. Kremen skal bli så stiv at ringene etter vispen ikke siger sammen når du stopper mikseren. Skal du ikke benytte kremen med en gang dekkes bollen til med et fuktig klede eller has over i en lufttett beholder.

Royal Icing smøres direkte på marsipanlokket (som har stått og tørket i et døgn) ca. 1cm tykt.
Kremen kan smøres på slik at man får en glatt overflate med skarpe kanter, (dette krever litt trening) eller man kan smøre kremen utover kaken og få den til å se ut som snø ved å trykke baksiden på en skje ned i kremen og dra den opp (se bilde). Dette må gjøres rett etter at kremen er lagt på, da overflaten på kremen stivner raskt.

Fremgangsmåte: Sukkerpasta
Varm vann (ikke kokende) i en liten kjele og tilsett galantinpulver. Rør til gelatinen har løst seg opp. Tilsett glukose og glyserin, mens kjelen står på lav varme og rør til det har løst seg opp. Ta kjelen av varmen og tilsett melis gradvis under omrøring. Når man ikke klarer å tilsette mer melis med røreredskap, elter man inn resten av melisen med hendene. Fortsett å elt massen til den er smidig og glatt.

Pastaen kjevles best ut når den er nylaget. Pastaen kan oppbevares i en dobbel plast poste i romtemperatur i noen dager. Pastaen kjevles ut på samme måte som marsipan ca. 3 med mer tykkelse. Før pastaen legges over marsipanlokket må marsipanen pensles med vann, slik at pastaen fester seg til marsipanen.

Kaken settes kaldt uten å være tildekket, til den skal serveres. Skal man oppbevare kaken over en lengre periode, lønner det seg å pakke den inn i aluminiumsfolie og oppbevare den på et kjørlig sted. Godt innpakket i en lufttett beholder kan kaken holde seg i flere år. (Kaken er selvkonserverende siden den inneholder så mye sukker og frukt)

En liten refleksjon fra Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent hos melk.no:

Til mitt bryllup bakte jeg denne engelske fruktkaken som er en tradisjon i engelske bryllup. Den hadde fire etasjer. Den første etasjen gikk med i bryllupet. Den andre ble spist på vår 1 års bryllups dag. Den tredje etasjen ble spist i vår første datters barnedåp 1 ½ år etter. Og den siste etasjen ble spist i vår andre datters barnedåp 8 år etter bryllupet. Den siste etasjen smakte nesten like fortreffelig som den første, dog må det tilføyes at melisglasuren på den siste kaken var blitt så hard at vi måtte benytte en hammer for å komme oss gjennom den.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 350,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 61,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Lussekatter 3.

Lussekatter 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

Grunndeig:
150 g meierismør
5 dl melk
50 g gjær
1 egg
1 g safran
1 sukkerbit
135 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
Ca. 1 1/2 liter hvetemel
Pensling:
Sammenvispet egg
Pynt:
Rosiner eller korinter

I stekeovnen: 225 grader C - 10-15 minutter


Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med hvitkledde jente og gutter med tente lys. Dette er en skikk vi har adoptert fra Sverige.


Fremgangsmåte

Smelt smøret og hell i melken. Smuldre jæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Bland i egget og safranen som er knust i morteren sammen med sukkerbiten. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.Rør inn mel,salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Form deigen til lussekatter etc.og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Eterhev under plast ca. 15 minutter. Pensle med egg og pynt med osiner. Stek baksten lyst gyllen.

Forskjellige former:
Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver, en Gullvogn.

Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende- Prestens hår (pasjfasong)

Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 290,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Petits choux med tyttebær i karamellkrem.

Petits choux med tyttebær i karamellkrem


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.04.2009
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

3 dl vann
100 g smør eller margarin
2 dl hvetemel
4 mellomstore egg

Fyll
2 dl kremfløte
1 dl kesella
1 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
100 g (2 dl) tyttebær

Pynt
Dansukker Melis



Fremgangsmåte

Kok opp vannet og matfettet i en kasserolle. Ha i melet og rør til det slipper kasserollens kanter. Ta kasserollen bort fra varmen. Tilsett eggene, ett om gangen, og visp kraftig, helst med elektrisk visp. Det er viktig å vispe inn mye luft slik at kakene får volum ved stekingen. Sett eller sprøyt ut runde topper på en plate med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 ° i ca. 25 minutter. Obs! Ikke åpne ovnsdøren. Ta kakene ut og stikk et hull i siden med en gaffel. Sett dem deretter inn i ovnen igjen et par minutter slik at de også tørker på innsiden.

Visp fløten og melisen til et fast skum. Bland i kesella og vaniljesukker. Rør inn tyttebærene. Klipp opp kakene på den ene siden og fordel fyllet i dem. Sikt over litt melis før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 222,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Italienske sitronkaker.

Italienske sitronkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.02.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

240 g smør romtemperert
150 g sukker
3 ss friskpresset sitronsaft
360 g hvetemel
3 ts bakepulver
¼ ts salt
1 stk egg

Glasur:
2 dl melis
1 ss melk
Kakepynt


Italienske kaker med sitronsmak er en klassiker i det italienske kjøkkenet. Disse små sitronkakene kan lages og nytes året rundt, men passer spesielt godt i jula. Enkle å lage, og gir mange muligheter for pynting for både små og store fingre.


Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 180 °C. Pisk smør og sukker sammen til en luftig smørkrem. Rør inn sitronsaft.
2. Bland de tørre ingrediensene sammen i en annen bolle, og bland godt.
3. Tilsett melblandingen til smørkremen og ha i egget. Rør deigen godt sammen.
4. Form deigen til små kuler, og legg dem på en stekeplate med bakepapir.
5. Stek sitronkakene i ca 15 minutter. Ta dem ut av ovnen og avkjøl på rist.
6. Lag melisglasur av melis og melk.
7. Dypp toppen av hver kake i glasuren og pynt etter ønske.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 432,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 53,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Biscotti 3.

Biscotti 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

35 g mandler
45 g tørket aprikos
100 g smør
85 g sukker
2 stk. egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver


Server spennende italienske innslag på kakebordet til jul.


Fremgangsmåte

Hakk mandler og aprikoser grovt. Skjær smøret i tynne skiver. Rør smør og sukker luftig i en skål. Tilsett 1 egg av gangen. Tilsett de øvrige ingrediensene. Bland alt sammen til en deig. Form tre stenger på en bakeplate med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen i ca 10 minutter ved 200 grader. Skjær stengene i ca. 3 cm store stykker. La dem stå sammen, og stek stengene i 8 minutter til. Også dette ved 200 grader.

Oppbevar biscottiene i en lufttett kakeboks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 390,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Black forest muffins.

Black forest muffins


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

160 gr smør
120 gr sukker
3 egg
150 gr hvetemel
4 ss kakaopulver
2 ts bakepulver
350 gr hermetiske kirsebær eller frosne
1 plate mørk kokesjokolade i biter (ta vare på ett par biter til pynt)

12 røde cocktailbær
3 dl kremfløte pisket


Vi har tidligere lagd Black Forest kake. Her er en muffins versjon. Vi brukte vanlige hermetiske kirsebær fra glass i disse, men pyntet med røde cokctailbær som ser bedre ut. Ikke bruk kirsebærsaften
Rett og slett utrolig god. Er jo nesten julekake da formene våre har julemotiv:)

Black Forest kake er tunge greier men vanvittig godt. I flere andre land selger Starbucks disse i sine kaffebarer, og det var her jeg fikk prøve det for første gang. Men en blir jo garantert kvalm når en går derfra!

PS: Ang når det står vende inn
Om en bruker mikser på slike kaker skal bare de våte ingrediensene piskes. Det tørre rører du inn forsiktig med en sleiv eller slikkepott. Bruker en for mye mikser blir det veldig jevnt men og veldig kompakt resultat. Og det er ikke alltid ønskelig. Det samme er poenget når man vender inn eggehviter


Fremgangsmåte

Miks mykt smør og sukker til det er jevnt. Ha i egg og pisk innimellom. Bruk så en sleiv og vend inn mel, bakepulver, kakao, hakkede kirsebær og sjokolade. Ikke bruk mikser her for da blir de for kompakte.
Helles i doble store muffinsformer
Bakes ved 175 grader i ca 20-30 minutter. Bruk en bakepinne til å sjekke.

Pisk kremfløte og pynt med denne. Dryss med reven sjokolade og ett kirsebær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 352,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Danske epleskiver til jul.

Danske epleskiver til jul


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

100 g smør
5 dl hvetemel
4 ss Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts malt kardemomme
5 ts bakepulver
3 dl melk
3 eggeplommer
Revet skall av 1/2 ubehandlet sitron
3 eggehviter
Smeltet smør til å pensle munkepannen med, melis til å pudre over og et godt syltetøy til å dyppe dem i.


Vakre munker som smaker aller best nystekte! Danske epleskiver er verdenskjent og hører til på danske kakebodr til jul. Det merkelige er at de ikke inneholder epler.


Fremgangsmåte

Smelt smøret, og avkjøl det litt.
Bland alle de tørre ingrediensene. Rør inn melk, eggeplommer, smeltet smør og revet sitronskall. Visp eggehvitene til et fast skum, og vend dem forsiktig ned i røren.
Varm en munkepanne, og pensle den med litt smeltet smør.
Ha i en klatt røre slik at det nesten fyller fordypningene i pannen. Snu dem halvt rundt, og stek videre til de er ferdigstekte. Tips: Bruk et grillspyd eller en gaffel.
Legg de ferdige epleskivene på en tallerken med melis.
Sikt over rikelig med melis når alle er ferdigstekte, dypp dem i et godt syltetøy – og nyt!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 237,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Engelske Ingefærkaker-2.

Engelske Ingefærkaker-2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2012
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dr Oetker
Bildet er tatt av Dr Oetker

Ingredienser

200 g hvetemel
225 g farin eller rørsukker
1 ss knust ingefær
1 ts kanel
1 ts revet sitronskall (ubehandlet)
½ ts knust nellik
½ ts Dr. Oetker Natron
125 g smør
1 egg

Pynt
100 g mørk sjokolade



Fremgangsmåte

Bland hvetemel, farin og krydder. Smuldre smøret i blandingen, og samle deigen med egget. Trill deigen til små kuler, og legg dem på en stekeplate med bakepapir.
Trykk kakene flate med en gaffel, og stek dem midt i ovnen i 8-10 minutter på 200ºC varmluft.
La kakene avkjøles på rist.
Smelt den mørke sjokoladen, og pynt de kakene med den.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 435,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 59,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pfefferkuchen.

Pfefferkuchen


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Tomas E. Karlsen
Bildet er tatt av Katrine Lunke, Apeland

Ingredienser

306 g mørk sirup
100 g sukker
162 g Melange i folie
½ plate mørk kokesjokolade, plate
½ ts anis, malt
½ ts kardemomme, malt
½ ts allehånde, malt
½ ts muskatnøtt, malt
¾ ts nellik, malt
¾ ts kanel, malt
½ ts ingefær, malt
½ ss natron
1 ss bakepulver
1 egg
1 ss sitronsaft
Ca 450 g hvetemel


Pepperkakebaking er for mange synonymt med jul. En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for Melange viser at nær én av tre nordmenn planlegger juleverksted med pepperkakebaking i år.

I undersøkelsen kommer det fram at deigen er nesten like viktig som den ferdige pepperkaken. Mer enn syv av ti «smugspiser» nemlig pepperkakedeig mens de baker pepperkaker. Da er det bokstavelig talt godt å gjøre en ny vri på de tradisjonelle pepperkakene. Piff opp deigen med knuste tyrkisk pepper-drops eller tilsett dine favorittsmaker.

Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for pepperkaker med smak er helt uimotståelig godt!


Fremgangsmåte

Smelt sukker og sirup. Avkjøl litt. Bland inn Melange og sjokolade smeltet i vannbad. Bland inn krydder og bakepulver. Hell flytende ingredienser i en stor bolle, og rør inn hvetemel til passe deig. Avkjøles over natten.

Kjevles til ca. 3 mm tykkelse. Trykk ut kaker med pepperkakeform. Stekes på ca. 175 grader. Ønskes en mykere tysk pepperkake, kjevles til ca.6,5 mm. Husk da å senke steketemperatur litt og øke steketiden. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 384,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3186
Norsk mat.Rask mat.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.