Engelsk julekake (Rich fruit cake)



Engelsk julekake (Rich fruit cake) oppskrift.
Fotograf: Melk.no
Med en engelsk julekake er du garantert suksess. Du kan servere den uten pynt, men skal den bli ekte, må den glaseres og dekoreres etter gammel engelsk tradisjon.

Den engelske julekaken stammer fra 1100-tallet, da korsfarerne kom hjem fra det hellige land med tørkede frukter og nøtter. Kaken ble i utgangspunktet laget til 14. dagsfesten, som ble feiret stort, men nå er det vanlig å spise den hele julen. Den samme fruktkaken er alltid tilstede ved store anledninger som bryllup, dåp, runde dager, forlovelser o.l. i England.


Oppskriften inneholder 351 Kalorier, 61 g Karbo, 4 g Protein og 9 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Egg, Gluten, Melk, Nøtter,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Engelsk julekake (Rich fruit cake) er: Ikke vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 5 poeng fra 4 lesere
Lesere: 14534 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 1 porsjoner

Fruktblanding

425grsultanrosiner
425grkorinter
200grkandiserte sitrusskall (fruktblanding)
145grrosiner
145grglasserte cocktailbær , deles i to
1stkappelsin raspet skall og saft
1stksitron raspet skall og saft
1dlkonjakk

Deig

285grromtemperert smør
285grbrunt sukker
6stkstore egg romtemperert
1sslys sirup
285grhvetemel
0,5tsmalt kanel
0,5tsmalt koriander
0,5tsmalt kardemomme
0,25tsmalt nellik
0,25tsmalt muskat
0,25tsmalt allehånde
0,25tsmalt ingefær

Marsipan

800grmarsipan

Royal Icing

3stkeggehvite
12dlmelis
0,5tssitronsaft

Sukkerpasta

4ssvann
3tsgelatinpulver
3ssglukose (fås kjøpt på apoteket)
4tsglycerinIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
900grmelis




Kalorier og næringsinnhold i Engelsk julekake (Rich fruit cake) med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier350.9519 256.591 203.54Kcal
Protein3.97217.8313.61gram
Karbohydrat61.343 365.72210.36gram
Kostfiber2.10115.237.20gram
Fett9.05496.5731.04gram
Alkohol0.58 %31.821.99gram
Mettet fett3.24177.7811.11gram
Salt0.136.980.44gram
Pris på oppskriftenKr 6.64Kr 364.34Kr 22.77.-
Hele oppskriften veier5 487 totalt5 487 pr porsj343 pr stk gram
Energiprosent fra karbo69,91 %Ikke lavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 16 stykker

1. Alle ingredienser under 1 legges i Cognac og appelsin- og sitronsaft + skall i et døgn.

2. Dag 2:
Visp romtemperert smør og sukker til en luftig krem. Tilsett et romtemperert egg om gangen til kremen, visp godt mellom hvert egg, slik at ikke kremen skiller seg. Tilsett oppvarmet sirup til røren.

3. Sikt inn hvetemel og krydder i smørblandingen.
4. Tilsett ingrediensblandingen som har lagt i bløtt i et døgn og rør forsiktig om.

5. Røren helles over i to godt smurte brødformer (1,5 liter) eller i en 24 cm rund form. Fordel røren gjevnt i formene.

Stekes ved 140 ºC i 2,5 time. Sjekk om kaken er ferdigstekt med en kakepinne, før den tas ut av ovnen. Kaken avkjøles på rist.

Pakk kaken inn i plastfolie og aluminiumsfolie og sett den kaldt til modning i minimum 3 uker.

Dynk den gjerne med fruktjuice, tee, konjakk eller fruktlikør under lagringsperioden. Da blir kaken saftigere.

4 til 5 dager før kaken skal benyttes, smøres kaken med kokende aprikospure/syltetøy og kles med marsipan (1/2 cm tykkelse).

La kaken stå kaldt og udekket i et døgn, slik at marsipanen setter seg og blir tørr på overflaten.
Kaken dekkes til slutt med royal Icing eller sukkerpasta

Fremgangsmåte: Royal Icing
Eggehvitene vispes til den er blitt hvit og luftig, og tilsettes sitronsaft. Sikt melisen gradvis i eggehvitene under stadig visping. Kremen skal bli så stiv at ringene etter vispen ikke siger sammen når du stopper mikseren. Skal du ikke benytte kremen med en gang dekkes bollen til med et fuktig klede eller has over i en lufttett beholder.

Royal Icing smøres direkte på marsipanlokket (som har stått og tørket i et døgn) ca. 1cm tykt.
Kremen kan smøres på slik at man får en glatt overflate med skarpe kanter, (dette krever litt trening) eller man kan smøre kremen utover kaken og få den til å se ut som snø ved å trykke baksiden på en skje ned i kremen og dra den opp (se bilde). Dette må gjøres rett etter at kremen er lagt på, da overflaten på kremen stivner raskt.

Fremgangsmåte: Sukkerpasta
Varm vann (ikke kokende) i en liten kjele og tilsett galantinpulver. Rør til gelatinen har løst seg opp. Tilsett glukose og glyserin, mens kjelen står på lav varme og rør til det har løst seg opp. Ta kjelen av varmen og tilsett melis gradvis under omrøring. Når man ikke klarer å tilsette mer melis med røreredskap, elter man inn resten av melisen med hendene. Fortsett å elt massen til den er smidig og glatt.

Pastaen kjevles best ut når den er nylaget. Pastaen kan oppbevares i en dobbel plast poste i romtemperatur i noen dager. Pastaen kjevles ut på samme måte som marsipan ca. 3 med mer tykkelse. Før pastaen legges over marsipanlokket må marsipanen pensles med vann, slik at pastaen fester seg til marsipanen.

Kaken settes kaldt uten å være tildekket, til den skal serveres. Skal man oppbevare kaken over en lengre periode, lønner det seg å pakke den inn i aluminiumsfolie og oppbevare den på et kjørlig sted. Godt innpakket i en lufttett beholder kan kaken holde seg i flere år. (Kaken er selvkonserverende siden den inneholder så mye sukker og frukt)

En liten refleksjon fra Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent hos melk.no:

Til mitt bryllup bakte jeg denne engelske fruktkaken som er en tradisjon i engelske bryllup. Den hadde fire etasjer. Den første etasjen gikk med i bryllupet. Den andre ble spist på vår 1 års bryllups dag. Den tredje etasjen ble spist i vår første datters barnedåp 1 ½ år etter. Og den siste etasjen ble spist i vår andre datters barnedåp 8 år etter bryllupet. Den siste etasjen smakte nesten like fortreffelig som den første, dog må det tilføyes at melisglasuren på den siste kaken var blitt så hard at vi måtte benytte en hammer for å komme oss gjennom den.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Melk.no
(Intern: 27463)
Tilberedningstid: Lang tid
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori: Kaker
Land: England
Innlagt dato:2013-07-30
Oppdatert dato:2013-07-30


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Saftig fruktkake.Saftig fruktkake.
Denne retten har 325,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Frukt og sjokolade cake pops.Frukt og sjokolade cake pops.
Denne retten har 301,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fyldig mettende fruktkake.Fyldig mettende fruktkake.
Denne retten har 318,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julefruktkake fra buskerud.Julefruktkake fra buskerud.
Denne retten har 417,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tekake med frukt.Tekake med frukt.
Denne retten har 283,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Juletrekake.Juletrekake.
Denne retten har 161,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Energikake for lange turer.Energikake for lange turer.
Denne retten har 310,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Melon- og mangokake.Melon- og mangokake.
Denne retten har 231,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sjokoladepannekaker med fruktsaus.Sjokoladepannekaker med fruktsaus.
Denne retten har 143,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Panettone.Panettone.
Denne retten har 340,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pannekaker Polami.Pannekaker Polami.
Denne retten har 83,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stollen 2.Stollen 2.
Denne retten har 410,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fruktbrød 3.Fruktbrød 3.
Denne retten har 361,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Trifle.Trifle.
Denne retten har 352,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Engelsk julekake (Rich fruit cake).Engelsk julekake (Rich fruit cake).
Denne retten har 350,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 61,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.