Jeg ser at vegetar og veganer bølgen feier over landet, og oppskriftene blomstrer i media og blogger. Og når det samtidig er kommet mange nye produkter som er vegetar, men som samtidig fungerer som kjøtt, er det plutselig blitt muligheter for vegetarianere å få en julemiddag utenom den klassiske nøttesteken. Om det ikke er likt pinnekjøtt eller ribbe så gjør det ingenting, men er du sterk i tradisjonene så er det slike lookalike kjøttretter også.
Men noe av poenget her er at vi spiser vegetarmat med jevne mellomrom, og det er fler og fler oppskrifter/retter som virkelig passer på ett festbord eller julemiddagsbord. Og det som er så fint er at det meste av det klassiske tilbehøret er vegetar.
Som en ekstrahjelp her har jeg nå utviklet en løsning hvor 95% av alle oppskrifter er definert som vegetar eller ikke. Mer info om denne nye løsningen finner dere her:
Les mer om vegetarinfo på oppskrifter
Om dere vil ta en titt på tilbehør generelt til julemat, så se her:
Det viktigste tilbehøret.
Godt tilbehør til julematen
Og her er en del av mine forslag til en vegetar julaften, som alle er allergen, vegetar og næringsberegnet. Lykke til og god jul
Vegetar julestek
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
23.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Nirus VerdenBildet er tatt av
Nirus VerdenIngredienser
50 gr soya kjøttdeig
50 gr squash
50 gr gulrot
30 gr sjampinjong
50 gr frisk spinat
30 gr paprika
40 gr aubergine
1 ss raspet ingefær
2 ts malt korianderfrø
1 ts garam masala
½ ts chili pulver (min er sterk)
3 ss fiberhusk
3 ss finstrimlet frisk koriander
Solsikke kjerner ev andre frø/ nøtter etter smak
En vegetarstek til julaften fra Masalamagic og Niru Kumra. Her brukes soya kjøtt som fins i flere varianter. Denne gjør nok til at julemiddagen får ett mer festpreg over seg enn bare å servere noen veggisburgere.
Av størrelse så blir denne bare til en person, men 2 om det beregnes tilbehør. Det meste juletilbehør er vegetariansk som kålrot, poteter, sauser, surkål, ertestuing osv. Her er beregningen av kalorier og næringsinnhold gjort av bare julesteken uten tilbehør.Fremgangsmåte
Bløtlegg tørket soya kjøttdeig (nettbutikk). Riv squash og gulrot på rivjern.
Skjær de øvrige grønnsakene i små terninger, bland i krydder.
Press ut vannet av kjøttdeigen og ha i fiberhusk som bindemiddel.
Bland alt og ha over i smurt brødform, ha på frø og bak i stekeovn på 175° ca 15 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Squash og kikertburger
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 stk grovrevet grønn squash
1 ts salt
1 ss olivenolje
2 båter finhakket hvitløk
2 stk finhakket vårløk
2 ss finrevet frisk ingefær
400 g hermetiske kikerter
80 g griljermel
100 g hakkede hasselnøtter
1/2 ts malt koriander
1/2 ts malt spisskummen
1/4 ts malt nellik
1/2 bunt hakket frisk persille
1/2 ts kvernet pepper
2 ss olje til steking
1 ss dijonsennep
1 håndfull små salatblad
6 stk hamburgerbrød
1 stk rødløk i tynne skiver
4 ss tyttebærsyltetøy
Det finnes et utall oppskrifter på vegetarburgere, og det er morsomt å prøve seg fram med ulike ingredienser og krydder. Denne veganske burgervarianten med revet squash og kikerter har vi smakt til med blant annet nellik og ingefær som gir den en litt «julete» smak.Fremgangsmåte
1. Bland squash og salt i et dørslag og la det stå i noen minutter.
2. Varm en stekepanne med olje og fres hvitløk, vårløk og revet ingefær raskt i oljen. Hell det over i en hurtigmikser.
3. Bruk hendene til å klemme ut så mye væske av squashen som mulig. Ha den revne squashen i hurtigmikseren sammen med kikerter, griljermel, nøtter og krydder.
4. Kjør ingrediensene sammen på «puls», slik at massen blandes, men ikke blir helt glatt.
5. Hell massen ut på benken. Fukt hendene med vann og form seks like store burgere, ca. 1 cm tykke. Legg dem på et fat, dekk med plast og sett de helst i kjøleskapet i en halv time. Dette gjør at ingrediensene sveller litt, og massen blir fastere.
6. Varm en stekepanne med olje og stek burgerne 4-5 minutter på hver side, til de har fått en fin, gyllen farge.
7. Fordel sennep og salat på den ene halvparten av burgerbrødene og legg på burgeren og rødløk. Topp med tyttebærsyltetøy.
Bytt gjerne ut hamburgerbrødet med annet type brød etter ønske.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
172,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Linsekaker - Vegansk julemat
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.12.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Nirus VerdenBildet er tatt av
Nirus VerdenIngredienser
300 gr kokte røde bønner
100 gr løkterninger
50 gr revet gulrot
50 gr paprika
1 ts timianfrø
1 ts salt
1 ts chilipulver
1 ts garam masala
2 ss malt havregryn
2 ss frisk koriander
Litt rapsolje til steking
Linsekaker fra Niru Kumra, alternativ julemat for veganere. Denne er og beregnet for næringsinnhold uten tilbehør. Men disse kan for all enkelhet bare spises i for eksempel hamburgerbrød ol med en enkel salat.
Som saus til disse, vil Niru Kumra anbefale Nirus paprika saus med eller uten chili.Fremgangsmåte
Skjær løk og paprika i små terninger, riv gulrøtter grovt på rivjern.
Mos bønner, bland alt og la stå kaldt i ½ time.
Form til kaker og stek i stekepanne
Smaker godt med revet asiatisk reddik og rødbet dynket i sitronjuice
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Grønnsakgryte fra Malaysia
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
3 dl jasminris
1/2 ts salt
1 ts gurkemeie
2-3 ss matolje
100 g cashewnøtter
2 knuste fedd hvitløk
1 ss revet fersk ingefær
5 hele hel nellik
2 kanelstanger, ca 5 cm lange
6 små gule løk
4 stk røde chili, uten kjerner skåret i lange tynne strimler
1 revet gulrot
1 buljongterning
3 dl vann
4 tomater i båter
2 dl grønne erter
salt
Kan brukes som selvstendig rett eller som tilbehør til feks grillmat.Fremgangsmåte
Kok risen etter anvisningen på pakken, tilsatt salt og gurkemeie. Luft den kokte risen med en gaffel. Sett kjelen til side.
Varm opp 1 ss av oljen i en tykkbunnet gryte og fres cashewnøttene i den. La nøttene renne av på et tørkepapir.
Tilsett om nødvendig mer olje i gryten. Fres hvitløk og ingefær sammen med nellik o kanel. Tilsett løken, chilistrimlene og revet gulrot. Strø over smuldret buljongterning og hell på vannet, legg lokk over og la småkoke til gulrotstrimlene er halvmyke, 5-10 minutter. Legg i tomatene og ertene. Kok videre uten lokk et par minutter eller til væsken er kokt inn. Rør inn risen og nøttene. Bland godt og kok over svak varme i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ratatouille
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
29.04.2003Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 auberginer
1 løk
1 fedd hvitløk
3-4 paprika
1 squash
12 cherrytomater
1-2 dl olje
1 sitron
salt
Ett sunt og godt tilbehør til middag. Kan varieres med andre grønnsaker. Kjent bla fra områdene rundt middelhavet. Alene er dette veganer matFremgangsmåte
Skjær auberginen i skiver. Strø over salt og la saltet trekke ut fuktighet i minst et kvarter. Sett gjerne en tallerken oppå.
Skjær løken i båter og stek i olje på lav varme til den begynner å bli myk. Ha den over i en gryte sammen med hvitløkfeddet som er delt i to, og sett gryta på svak varme.
Skjær paprika i tynne skiver, fjern frøene. Stek paprika på lav varme til den begynner å bli myk. Ha også den oppi gryta.
Skru opp varmen på stekeplaten. Stek auberginene i olje, i flere omganger. Ha dem i gryta etterhvert som de er ferdige. Vær litt gjerrig på oljen når du steker uten at de svir seg til pannen.
Skjær squash i skiver og stek dem et par minutter i pannen før du har dem i gryta. Ha i tomatene i gryta.
Smak deg fram med litt sitronsaft og salt. La det surre til tomatene såvidt begynner å sprekke, ca 5 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
85,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsakskarbonader à la Lindstrøm
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.02.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 stk. kokt potet
2 stk. revet gulrot
1 sk. revet kålrot
1 stk. finhakket rødløk
1 stk. revet rødbete (evt. 4-5 skiver syltet)
4 stk. finhakkede soltørkede tomater
2 ss finhakket sylteagurk i skiver
1 dl revet hvitost
2 stk. egg
1 ss potetmel
ca. 2 ss hakket frisk kruspersille
ca. 1 ss hakket frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper
Rotmos
3 stk. søtpotet
½ kg mandelpotet
1 l vann
ca. ¼ ts pepper
ca. 2 ts salt
2 cl matfløte
ca. ½ ts revet muskatnøtt
Fremgangsmåte
Bland ingrediensene. Lag karbonader av deigen og stek dem i en middels varm panne til de blir brune og gjennomstekte. Serveres med hamburgerbrød, ost og en frisk salat, eller med ovnsstekte grønnsaker eller rotmos til.
Rotmos
Skrell og del potetene i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos potetene. Smak til med krydder og fløte. Nydelig å servere til røkte kjøttretter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
47,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsak-karbonader med sprøstekte selleristaver
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.07.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 stk kokt potet
2 stk revet gulrot
1 stk revet persillerot
1 skive revet kålrot
1 stk revet rødbete
1 stk finhakket rødløk
4 stk finhakkede soltørkede tomater
2 ss sylteagurk, hakket
1 dl revet hvitost
1 båt hvitløk - finhakket
2 stk egg
2 ss potetmel
2 ss hakket frisk kruspersille
1 ss hakket frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss soyaolje
Garnityr:
1 skive knollselleri (sellerirot) i fyrstikktynne staver
1 ss soyaolje
½ boks alfalfaspirer
4 skive grovt brød
Kan vi friste med karbonader laget av herlige revne rotgrønnsaker? Server dem med grovt brød og sprøstekte staver av sellerirot. Sunt, enkelt og supergodt!Fremgangsmåte
Riv og hakk alle grønnsakene og urtene, og bland alle ingrediensene til deigen. La deigen hvile litt.
Skjær sellerirot i fyrstikktynne staver, og stek dem sprø i en panne med litt olje. Legg over på papirhåndkle.
Form karbonader av deigen og stek dem i olje i en middels varm panne til de blir gylne og gjennomstekte.
Server grønnsakkarbonadene med grovt brød, sprøstekte selleristaver og alfalfaspirer, og også gjerne noen skiver rødløk, cherrytomat og sylteagurkskive.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
102,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Indisk curry med kikerter og spinat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.02.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
600 gr ferdigkokte kikerter
200 gr fersk spinat
1 stk rødløk
3 stk plommetomater
1 stk løk
4 stk hvitløksfedd
1 potte frisk koriander
2 ss frisk ingefær
1 stk rød chili
0,5 dl smaksnøytral olje
2 ts garam masala
2 ts spisskummen
1 ts gurkemeie
2 dl matyoghurt
2 dl grønnsaksbuljong
Deilig vegetarcurry! Linser og bønner passer også perfekt i denne retten. Flere grønnsaker som paprika, sopp, brokkoli, blomkål eller kokt potet kan også tilsettes.Fremgangsmåte
Å lage sin egen indiske currybase er ikke vanskelig. Det tar to minutter med en stavmikser. Indiske krydder gir kikertene et smaksløft!
Først skal du lage en enkel og rask karripasta. Denne kan være base for de aller fleste hjemmelagde indiske karriretter. Ha olje, løk, hvitløk, korianderblader og stilker (spar noen blader til pynt), ingefær og chili i en bolle. Mos det sammen med en stavmikser til en glatt pasta. Fres karripastaen noen minutter i en gryte på middels varme. Dette er for å steke vekk den rå løksmaken.
Tilsett strimlet rødløk, garam masala, spisskummen og gurkemeie. Fres alt et par minutter.
Tilsett spinat, tomat og kikerter. Stek til spinaten faller litt sammen og tilsett så yoghurt og kraft eller buljong. Smak til med salt og pepper.
La curryen få surre på svak varme i 10-15 minutter, slik at smakene får satt seg. Den kan gjerne surre lenger hvis du har tid.
Dette er en rett som bare blir bedre av å stå litt, så aromaene og smakene får utviklet seg ordentlig.
Servér med villris eller brun ris, hjemmelaget raita, chutney og pickles.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
99,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kikerteburger fra Niru Kumra
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
26.03.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Nirus VerdenBildet er tatt av
Nirus VerdenIngredienser
250 gr kikerter
25 gr kokt potet
25 gr løk terninger
1 ss kikertemel
3/4 ts salt
½ ts chilipulver
½ ts malt koriander frø
½ ts malt spisskummen
½ ts knust hvitløk
1 ts raspet ingefær
1 ts sitron saft
1 ss frisk koriander
God dag! Som jeg skrev i begynnelsen av dette året, skulle jeg dele flere vegetaroppskrifter, noe jeg håper dere synes. Det er bare å kommentere om det er noe dere ønsker oppskrifter på eller mer av ?? I og med at kikertemel er en del av matserien min, er det ingen hemmelighet at kikerter er noe som brukes mye i det nord-indiske kjøkken. For ikke å glemme, mitt eget. Hehe. Deler derfor denne enkle, sunne og proteinrike oppskriften. Håper den faller i smak!
mvh Niru KumraFremgangsmåte
Mos kikerter og poteter, tilsett løkterninger og resten av ingrediensene. Form til hamburger eller pølser og stek i stekepanne eller på tre på grill pinne for steking i stekeovn eller grill. Serveres med salat eller glutenfrie hamburgerbrød. Bruk gjerne raita på toppen enten som dipp eller dressing.
Tips til salat:
Rasp to gulrøtter og ½ asiatisk reddik på rivjern. Press ½ lime og litt salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
123,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vegetar "pinnekjøtt" med kålrabistappe og mandelpoteter
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
15.10.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
1 pose Hälsans Kök Filetbiter
1 kålrot
2 gulrøtter
6 mandelpoteter
1 stk grønnsaksbuljongterning
1 pk rødkål
frisk persille
100 g ekte smør
laubærblad
grillspyd
Dette er den perfekte middagen for deg som liker tilbehøret til pinnekjøtt, men ønsker en kjøttfri middag. Denne retten er et godt vegetaralternativ til pinnekjøtt.Fremgangsmåte
Kutt kålrot og gulrot i middels store biter, og skrell potetene. Ha potetene i en kjele, sammen med litt salt, og la dem koke i ca 25 minutter (eller etter anvisning på pakken). Ha kålrot og gulrot i en annen kjele og la det koke i ca 20 minutter. Sjekk med en kniv om de er myke.
Tre filetbiter på grillspydene, og stek dem sammen med olje, salt, pepper, smør, laurbærblad og smuldret grønnsaksbuljong, på middels varme i ca. 10 minutter.
Smelt smør sammen med finhakket persille, salt og pepper, så har du smørsausen klar.
Når kålroten og gulrøttene er ferdig kokt, heller du av vannet og tilsetter smør, fløte og en potet. Hell også over kraften fra stekepannen og mos til stappe
.
Server!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
89,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Auberginegrateng
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.12.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 dl matfløte
1 dl jarlsberg revet
400 g aubergine
½ ts salt
1 stk løk
1 båt hvitløk
1 ss smør
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpuré
½ stk grønnsakbuljong (terning)
Hva med en vegetarrett laget av aubergine?Fremgangsmåte
Hell fløten i en kjele, ha i ost og sett den på svak varme slik at osten smelter.
Skjær auberginen i 1 cm tykke skiver og legg dem ut på kjøkkenpapir. Dryss over salt på auberginskivene for å trekke ut væske.
Skrell og hakk løken og hvitløken.
Smelt smør i en kjele og fres løk og hvitløk. Tilsett hermetiske tomater, tomatpuré og grønnsaksbuljong. La sausen koke i ca. 5 minutter.
Tørk av auberginskivene med et kjøkkenpapir og stek dem gylne i smør i en stekepanne.
Legg auberginskiver og tomatsaus lagvis i en smurt ildfast form og hell over tykk ostesaus på toppen. Gratineres midt i ovnen ved 225ºC i 25 minutter.
Tips:
Kan spises som en selvstendig rett med brød til. Kan også brukes som tilbehør til kjøtt eller fisk i stedet for poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
81,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3189