Dette er bryllups- og festmat mange steder i Finnmark.
En reinsdyrstek (250 g per person) skjæres i store terninger. Disse rulles i en blanding av hvetemel, salt og pepper og brunes i godt smør i pannen. Deretter legges kjøttet over i en gryte, før man
heller vann over til det så vidt står over kjøttet. Tilsett en halv hakket løk per kilo kjøtt og la bidosen stå og trekke ved svak varme en halv times tid. Så har man i skrelte poteter som er delt i fire, men det skal være mindre poteter enn kjøtt i gryta. Enkelte bruker også langsskårne gulrøtter i, men dette var ikke vanlig før. Når retten er ferdig, skal den være som suppelapskaus.
Bidos serveres på dype tallerkener og spises med skje. Som tilbehør er det vanlig med brød, gjerne vørterkake, og tyttebærsyltetøy.
Ved spesielt festlige anledninger kan fine molter med sukker og fløte være en passende dessert.
Hentet fra boken Samisk mat og kultur. Skrevet av Ardis Kaspersen
Utgitt av Landbruksforlaget
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:
Landbruksforlaget
(Intern: 18263)
Kategori:
Gryterett Land:
Norge Fylke:
Finnmark
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2004-07-14
Oppdatert dato:2004-07-14
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften. PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.