Flatbrød fra Jølster



Flatbrød fra Jølster oppskrift.
Fotograf: Norsk Tradisjonsmat
Enkel oppskrift på godt flatbrød. Stor porsjon

Oppskriften inneholder 191 Kalorier, 33 g Karbo, 8 g Protein og 1 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Gluten,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Flatbrød fra Jølster er: Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 4,7 poeng fra 3 lesere
Lesere: 6956 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 1 porsjoner
13dllunkent vann
1tssalt
1kgfin sammalt hvete
1kggrov sammalt hvete
byggmel til breiemel




Kalorier og næringsinnhold i Flatbrød fra Jølster med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier191.156 321.33210.71Kcal
Protein8.10267.878.93gram
Karbohydrat32.901 088.0036.27gram
Kostfiber7.86259.938.66gram
Fett1.2742.001.40gram
Mettet fett0.185.950.20gram
Salt0.216.880.23gram
Pris på oppskriftenKr 0.75Kr 24.80Kr 0.83.-
Hele oppskriften veier3 307 totalt3 307 pr porsj110 pr stk gram
Energiprosent fra karbo68,84 %Ikke lavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 30 leiver

Ha godt lunka vatn, rundt 50 grader, i ein miksar. Ha oppi salt og grov sammalen kveite og sett maskina i gong. Ha så oppi fin sammalen kveite, litt om gongen. Deigen skal samla seg til en jamn, god deig. Alt mjøl er «forskjellig» så det kan hende du må bruke litt meir eller litt mindre enn i oppskrifta.
Prøv deg fram. Ta deigen ut på bordet. Trill deigen til ei pølse, og lag emne på 130 gram kvar (passeleg til ei takke på 60 cm).
Bak ut leiver. Bak gjerne ut på baksida av ein voksduk – det er lettare enn å bake ut på et bord. Bruk byggmjøl som breiemjøl, og strø godt med mjøl under og over emnet. Bruk eit glatt kjevle til bake ut første delen av leiven. Når du er cirka halvveis bytter du til rutekjevle.
Leiven bør snus 2-3 gonger under utbaking så den ikkje henger fast under. Kor tynn man vil ha flatbrødet er en smakssak, men det bør vere ganske tynt. Rull leiven på ei bakstefløy, og ha den over på takka. Flatbrød blir best om ein ikkje har for sterk varme. Ei takke med termostat som går til 10 kan stå på rundt 6-7. Ei takke som går til 4 kan stå på rundt 3. Når man kan sjå litt brunt gjennom leiven så snur man den. Kost overflødig mjøl av flatbrødet mens du steiker. Kost mjøl av takka mellom kvar leiv du steikar. Bak ut neste leiv.

Legg dei ferdigstekte leivene til sides. Har man en skikkelig flatbrødbotn (gamaldags «fat» til å legge flatbrød på) å legge det på er det flott, men om ikkje kan du legge dei på eit plagg eller papir, og legge neste leiv rett oppå. Oppbevares tørt.

Tips til utbaking
Når du bakar lefse eller flatbrød er det lurt å bruke baksida av en voksduk til å bake ut på. Da sett ikkje leiven seg så lett fast. Kjøp gjerne metervare og klipp ut ein runding som er litt større enn takka di. Da kan du bruke den som «mal» for størrelsen på leiven mens du bakar, og du kan snu på duken mens du kjevlar for å få ein jevn leiv.

Når du skal ha leiven over på takka kan du legge bakstefløya på kanten av leiven og bruke duken til å «vippe» kanten på leiven over fløya. Deretter rullar du leiven på fløya med flat hand midt på leiven – i staden for å rulle med handa du held bakstefløya i. Da er det større sjans for at leiven held seg rund på vegen frå bordet til takka.

Når du er ferdig med å bake kan du børste godt av duken og rulle den rundt kjevlet, så held den seg fin og utan rynker til neste gong du skal bake. Eit alternativ til voksduk er lerretsstoff.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13285)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori: Flatbrød
Diett/allergi: Uten melk
Land: Norge
Fylke: Sogn og Fjordan
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2003-05-09
Oppdatert dato:2019-11-25


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Flatbrød fra Jølster.Flatbrød fra Jølster.
Denne retten har 191,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelagd flatbrød.Hjemmelagd flatbrød.
Denne retten har 198,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.