1 kg salt flesk og kjøtt
250 g hel byggryn
250 g gule erter
2 store gulrøtter
18 skrelte poteter
6 liter vann
gressløk
Fremgangsmåte:
En tradisjonsrikk rett fra Fron, som spises sammen med tvisteikt brød (se egen oppskrift). Kål er nemninga for ei kjøttsuppe - uten kål i, som er best oppvarma.
Legg kjøttet og flesket i vann kvelden før. Kok gryna i hele vassmengden, ca 45 minutter. Ha i erter, kjøtt og flesk. La dette koke til kjøttet pg flesket er kokt, ca 3 timer. Ta opp kjøttet og flesket, skjær opp gulrøttene og ha de i kålsuppa (kjøttkraften) og kok 10 minutter før du har i potetene.
Når alt er ferdigkokt, strø på gressløk etter smak. Skjær opp kjøttet og flesket. Server suppe med potetene i. Legg kjøttet og fleskett på flatbrød eller tvisteikt brød og spis som "beta".