Fastelavensboller og andre boller


Oppdatertdato: 2023-02-18 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen, melk.no, Knut Pettersen, Sukrin Kilder: Matoppskrift, Melk.no, sukrin


Til søndag er det fastelaven, og da skal en jo selvfølgelig ha fastelavensboller på menyen. Fastelaven er innledningen på fasten som leder frem mot påske, og er en fremskynding av feitetirsdag som var den siste "matglade" dagen før fasten. Så på fastelavenssøndag skal vi feite oss opp. Hvilken dato fastelaven faller på er avhengig av påske.

Her følger oppskrifter på fastelavensboller og noen andre gode boller. Det er flere rene fastelavensboller + vanlige, glutenfri, kanelboller og skoleboller. Alle er næringsbregnet og alle unntatt en har bilde.

Annonse



Fastelavensboller med kremfyll


Prøv også Fastelavensboller med kremfyll.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

3 ½ dl melk
100 g smør
50 g gjær
1 l hvetemel
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme

Kremfyll:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
0,5 ts vaniljesukker


Fra 1500-tallet og helt fram til vårt århundre har fastelavn vært en fest for alle. Fra gammelt av var det spesielt de voksne som fikk slå seg løs. Men i dag er festen blitt til en familiebegivenhet. I Norge har vi tradisjon med fastelavnsris og fylte fastelavnsboller. Men som alle tradisjoner endrer det seg noe, man låner litt fra andre kulturer og blir inspirert av morsomme festligheter.


Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.
Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller. Bollene etterheves straks på et lunt sted og stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter.
Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.

Kremfyll:
Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og pisk til krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.

Skjær toppen av bollene og legg på kremet. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 302,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fastelavensboller 5


Prøv også Fastelavensboller 5.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.03.2002
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 g smør
1/2 l melk
100 g gjær
200 g sukker
1/2-1 ts kardemomme
1/2 ts salt
ca 1 kg hvetemel

Fyll:
Mandel masse eller vaniljekrem.
Det kan og brukes syltetøy og vanlig krem feks.



Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha oppi melken. La det bli lunkent.
Rør ut gjæren i litt av væsken, og bland sammen.
Ha i sukker, kardemomme og salt, og rør inn melet til du får en smidig deig.

La den heve i ca 30 minutter eller til den er stor og fin.
Ta den ut på bakebordet og trill ut ca 30 boller.
Skal det være fyll i bollene, klapper du dem flate, legger på fyllet og former til bolle rund fyllet igjen.
Sett bollene på stekeplate og etterhev.
Pensle med egg eller vann og stek bollene ved 250 grader i ca 7 minutter, eller til de har fin farge.
Bollene kan og deles og fylles med krem/fyll som på bildet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 308,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fastelavensboller slik barna vil ha dem


Prøv også Fastelavensboller slik barna vil ha dem.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

100 g meierismør
500-600 g hvetemel
1 dl sukker
1/2 ts kardemomme
1/2 ts bakepulver
3 1/2 dl melk
50 g gjær
Pensling:
Sammenvispet egg
Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
Siktet melis

I stekeovnen: 225 grader C, 12 - 15 minutter


Lag fastelavnsboller med spennende fyll og overrask barna!


Fremgangsmåte

Smuldre smør og det meste av melet.Tilsett sukker, kardemomme og bakepulver. Rør gjæren ut i litt av den lunkne melken og bland deigvæsken med melblandingen.Tilsett resten av melet og bland alt til en smidig deig. Tilsett eventuelt litt mer mel hvis det er nødvendig. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Slå ned deigen i bollen og ta den på bakebordet. Elt den godt og trill ut boller. La dem etterheve på stekeplaten ca. 20 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stek bollene.

Legg de ferdigstekte bollene på rist til avkjøling. Visp fløten til luftig krem. Den kan blandes med ferdig sjokoladepudding, litt syltetøy eller med ferdig rom-eller vaniljekrem.
Del bollene og fyll dem med favorittkremen.Et melisdryss på toppen gjør bollene ekstra lekre.

Spennende fyll i fastelavnsbollene:
Legg en bit kokesjokolade, marsipan eller et par non-stp inni hver bolle før de formes runde. Da blir det en ekstra hyggelig overraskelse for de som skal spise dem.

Skal du servere fastelavnsboller på sengen før frokost??? Da er det lurt å lage en kaldhevet deig.
Da bruker du bare halv mengde gjær og blander sammen alle ingredioensene kaldt. Form ut til boller ( med eller uten fyll) uten noe forhev. Legg bollene på smurt stekeovnesplate og dekk med plast.
Dett kan du gjøre kvelden før og la stekeplaten stå et kjølog sted f eks kjellerboden.

Pensle bollene før steking. La dem stå i et varmt rom ca. 1/2 time fo å få litt heving før de settes i kald stekeovn. sett ovnen på samme temperatur som skrevet over og stek dem pent gylne. Slik er det lett å servere våre kjære nystekte boller på sengen!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 318 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Boller glutenfrie


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.05.2002
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kristin Leira
Bildet er tatt av

Ingredienser

1 kg semper , fin
250 g margarin
180 g sukker
1 ts bakepulver
1 egg
1 pk gjær
6 dl melk
1 ss kardemomme
Bruk gjerne litt fiberhusk i tillegg.



Fremgangsmåte

Deigen må heve lenge p.g.a. mye smør. Det blir da mulig å forme deigen som en "vanlig" bolledeig.

Stekes ved 230ºC i 10-15 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 290,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kanelboller (Skillingsboller).

Kanelboller (Skillingsboller)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.02.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kakemonsen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

50 gr. gjær
150 gr. smør/margarin
1/2 liter melk
1/2 ts salt
90 gr. sukker
1 1/2 ts. kardemomme
750 gr. hvetemel

Fyll: 200 gr. smør
200 gr. brunt sukker
kanel til å drysse på


Kanelboller, eller skillingsboller, er en sikker vinner på tur og passer godt å servere til gjester - både små og store. Denne oppskriften er en av de beste som smaker nydelig og anbefales på det søteste!
Skillingsbollen husker jeg fra mine år i Bergen og kommer nok opprinnelig fra disse trakter. Den er blitt nasjonalbakverket i Bergen, og alle bakerier med respekt for historien baker og selger disse.
PS:
Vi har som dere ser brukt rosiner, samt fylt med litt eggekrem. Bare for å lage litt ekstra. Men husk at denne ikke blir uten egg da
Mvh Knut


Fremgangsmåte

Ha melet i en bolle og smuldre smøret i det med fingrene.
Gjær røres ut i lunken melk som er 37 grader.
Rør inn kardemomme, salt og sukker i melet.
Rør inn melken til slutt til jevn deig.
Eltes godt og heves til dobbel størrelse på en lun plass i bollen..

Fyll:
Smør og sukker røres sammen.
Deigen kjveles ut til ett rektangel og fyllet smøres på. Dryss med kanel og rull smmen fra lengderetningen
Skjær i skiver som legges i smurte papirformer. Heves godt og stekes i ca 10 min. v. 230 grader.

Ekstra:
Vi brukte rosiner i fyllet + at vi la en klatt eggekrem på disse før steking. Dette bare som en liten ekstra piff. Utrolig godt så jeg anbefaler å prøve det. Særlig for dere som syns disse blir litt kvalmende, da hjelper eggekremen. Men husk at denne ikke blir uten egg da

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 380,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fastelavensboller 3.

Fastelavensboller 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.11.2017
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 dl fløte
1 dl vann
75 g smør
1 egg
2 ss sukker
35 g gjær
500 g hvetemel


Solide og greie fastelavensboller


Fremgangsmåte

Smelt smøret i det lunkne vannet og fløten. Rør gjæren ut med litt av væsken.
Visp egg og sukker og bland alt sammen. Elt melet i. Settes til heving.
Kna godt igjen og form 10-15 boller som settes igjen til heving. Stekes så i 5-6 minutter ved sterk varme. 250 grader Avkjøles på rist.
Kutt av toppen på bollene og fyll de med pisket krem, gjerne med litt sukker og malte mandler.
Legg lokkene over og dryss melis over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 327,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fastelavensboller 2.

Fastelavensboller 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 l hvetemel
1 dl sukker
3/4 ts kardemomme
100 g smør
3 dl melk
1 egg
50 g gjær

Fyll:
Eggekrem eller mandelmasse
egg til pensling

Eggekrem:
1/2 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
2 dl melk
3 eggeplommer
1/4 dl sukker
3/4 ss maizena

Mandelmasse:
100 g mandler
1 dl sukker
1 eggehvite



Fremgangsmåte

Smelt smøret, tilsett melken og varm det til det er lunkent. Rør ut gjæren i melke- blandingen. Visp i egg og sukker og tilsett melet med kardemomme. La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse i 1/2 - 3/4 time.

Trill boller. Lag en fordypning i hver. Legg i litt fyll, enten eggekrem eller mandelmasse eller begge deler. Trekk deigen over fyllet og legg bollene med skjøten ned mot platen. Etterhev dem godt.

Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem midt i stekeovnen ved 225 °C i 12-15 minutter.

Eggekrem:
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen "sprekke". Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Mandelmasse:
Mal mandlene og ha i sukker. Spe med halvpisket eggehvite til konsistensen blir grøtaktig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 283,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fastelavensboller fra Akershus.

Fastelavensboller fra Akershus


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

500 g hvetemel
90 g sukker
2 ts kardemomme
100 g margarin
3 1/2 dl melk blandet med husholdningsfløte
50 g gjær
1 egg
2 dl rosiner


Vi fylte dem med vaniljekrem, men det er smak og behag


Fremgangsmåte

Bland mel, sukker og kardemomme. Smelt margarinen, ha i melken og la det bli fingervarmt. Løs opp gjæren i litt av væsken, ha alt over i melblandingen sammen med det sammenvispete egget.
Elt deigen smidig, dekk til og hev til dobbel størrelse på et lunt sted.

Bland inn rosinene og trill boller. Etterhev og pensle bollene med sammenvispet egg før de stekes 7-8 minutter ved 220-250 C.

Mest vanlig er å dele bollene i to, fylle dem med pisket krem og strø melis på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 266,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skoleboller.

Skoleboller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

5 dl. melk,
1 pk. gjær,
1 ts, kardemomme,
1 dl. sukker,
750 gr. hvetemel,
100 gr. smør

Eggekrem:
1 pose vaniljesaus (koketype),
2 ss.sukker,
1 egg,
2 1/2 dl. melk

Pynt:
2 dl. melis,
2 ss vann,
kokos


Skoleboller er en slager i enhver famile med skoleelever:) Nybakte og varme, mmmm

Norske skoleboller, også kjent som skolebrød eller 12 øres i noen deler av landet, er et populært bakverk i Norge. Dette er søte gjærbakstprodukter som er spesielt kjære blant barn og voksne, og de er ofte å finne i bakerier, kafeer, og i skolekantiner - derav navnet, selv om dette nok hendte mer før i tiden.

Tradisjonen med skoleboller har dype røtter i norsk kultur, og de representerer et eksempel på de mange søte gjærbakstene som er elsket i landet. Å lage skoleboller hjemme er også populært, og det finnes mange oppskrifter som varierer noe i ingredienser og metoder, men grunnprinsippene forblir de samme.


Fremgangsmåte

Lunk melken. smuldre inn gjæren. Tilsett kardemomme og sukker. Smuldre smøret i melet, og blandingen i væsken. Elt deigen jevn. Sett den til heving på et lunt sted ca. 1 time. Dekk den til med plast, slik at det ikke blir skorpe på deigen. Ha deigen ut på bakebordet. Del den i 30 like store emner som trilles runde, litt flate boller. Legg bollene på stekeovnsplate dekket med bakepapir. Etterhev skolebrødene ca. 20 minutter.

Imens lages eggekrem: Pisk sammen ingrediensene i en kjele. Kok opp under omrøring. Avkjøl den i kald vann. Lag en grop i skolebrød, og legg i en teskje eggekrem. Stek skolebrødene ved 240 C i 12 - 15 minutter. Avkjøl skolebrødene på rist. Smør på melisglasur. Dryss kokos på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 253,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fastelavensboller med innbakt fyll.

Fastelavensboller med innbakt fyll


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.05.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 ½ dl melk
100 g smør
50 g gjær
1 l hvetemel
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme

Mandelfyll:
100 g mandler
100 g melis
ca. 2 ss vann
eller bruk ferdig kransekakemasse.

Vaniljekrem:
Ferdig vaniljekrem

Fruktfyll:
150 gram tørket frukt, som for eksempel mango, papaya eller jordbær.
2 ss kokende vann


Prøv bollene med mandelfyll, vaniljekrem eller tørket frukt. Garantert suksess!


Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller og trykk dem flate. Legg på ca. 1 ts ferdig fyll midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sette bollene med skjøten ned på stekeplaten og sett dem til heving.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.

Bland melig og noen teskjeer melk itil en fyldig glasur, og bre over toppen av bollene. Om ønskelig kan disse i tillegg deles i to og fylles med et lag pisket krem, da er det greit med et melisdryss på toppen.

Mandelfyll:
Kjør mandlene i en kjøkkenmaskin, og bland inn melis og vann.
Kransekakemassen kan gjerne blandes med noen spiseskjeer melk, for å få en litt løsere konsistens.

Vaniljekrem:
Ferdig vaniljekrem

Fruktfyll:
Kjør frukten og vannet sammen i en kjøkkenmaskin.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 301,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fylte fastelavensboller.

Fylte fastelavensboller


Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2009
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

100 g smør
3 dl melk
1 pk gjær
10 dl hvetemel
1 dl sukker
1 ts malt kardemomme
½ ts salt
makronfyll eller vaniljekrem


Fyll hveteboller med vaniljekrem eller makronfyll til fastelaven.


Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker, kardemomme og salt. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Gjør klar det fyllet du vil bruke.

Del deigen i 12 like store deler, trill boller og trykk dem flate. Legg 1 teskje fyll midt på deigen, strekk deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollen med skjøten ned på stekeplaten og sett dem til heving (20-30 minutter).

Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225°C i 5 – 10 minutter. Avkjøl dem på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 296,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fastelavensboller med krem.

Fastelavensboller med krem


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.01.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

6 dl melk
150 g smør
1 pk gjær
1 kg hvetemel
1 ½ dl sukker
2 ts malt kardemomme
4 dl rosiner (valgfritt)
1 stk egg til pensling

Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
1 pk ferdig vaniljekrem
2 ½ dl melis
4 ss bringebærsyltetøy (valgfritt)


Inviter til bollefest på fastelavnssøndag. Fyll bollene med syltetøy og krem.


Fremgangsmåte

1. Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
2. Rør ut gjæren i melk og tilsett hvetemel, sukker og kardemomme. Elt godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin. Tilsett litt mer melk etterhvert hvis deigen blir for fast. Tilsett smøret helt til slutt og jobb det godt inn i bolledeigen.
3. Hev deigen under plast og et klede på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 45 minutter.
4. Del deigen i 24 like store deler. Ha i rosiner hvis du vil og trill runde boller. Sett bollene på stekeplate med bakepapir. Dekk bollene med et rent klede og la dem etterheve på et lunt sted i ca. 30 minutter.
5. Pensle dem med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter eller til de er pent gylne. Avkjøl på rist.

Fyll og pynt
1. Visp fløten til luftig krem. Den kan blandes med litt syltetøy eller med ferdig vaniljekrem.
2. Del bollene og fyll dem med kremen. Legg evt. et lag syltetøy i bunn.
3. Avslutt med et melisdryss på toppen som gjør bollene ekstra lekre.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 261,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Wenches hveteboller.

Wenches hveteboller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 31.08.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Wenche Ulland
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g smør
3,5 dl melk
1 pakke gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
500 g hvetemel


Disse hvetebollene ble i sin tid testet gjennomgående av familien. Og godkjent av 3 gutter som ble stille når disse kom på bordet.


Fremgangsmåte

Rør ut gjæren i lunken melk. Smelt smøret.
Bland alt sammen og arbeid deigen godt. La heve.
Trill ut 24 boller av deigen og sett de på smurt plate. La etterheve.
Stek ved 230 grader i ca 10-15 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 289,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1823
Sommermat.Kylling.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.