Helgrilling av smågris



Helgrilling av smågris oppskrift.
Fotograf: Jim Black
Den ideelle størrelsen for grilling er en smågris er 10-20 kg. Det er mat nok til 20-40 personer. Beregn 500 g per person. Det er en fordel om grisen er steamet på forhånd.

Oppskriften inneholder 219 Kalorier, 0 g Karbo, 18 g Protein og 16 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har ikke allergener

Helgrilling av smågris er: Ikke vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 3 poeng fra 1 lesere
Lesere: 1838 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 30 porsjoner
15kgsmågris, 1 stk




Kalorier og næringsinnhold i Helgrilling av smågris med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier219.201 096.00Kcal
Protein17.9089.50gram
Karbohydrat0.000.00gram
Kostfiber0.000.00gram
Fett16.4082.00gram
Mettet fett5.6028.00gram
Salt0.160.78gram
Pris på oppskriftenKr 16.60Kr 83.00Kr .-
Hele oppskriften veier15 000 totalt500 pr porsj pr stk gram
Energiprosent fra karbo0 %LavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

Utstyr du trenger:
ståltråd
knipetang
kyllingsaks eller rosesaks
utbeningskniv
oppskjærskniv
stor skjærefjøl
pensel m/ langt skaft
2 steketermometer
20 - 25 kg trekull

Slik forbereder du:
For å helsteke en smågris, trenger du et solid grillstativ, hvor du kan feste grisen godt - og enkelt kunne vende det over grillen.
Grisen må være tint, og gjerne litt temperert før du begynner.
Knip over ribbenene helt inne ved ryggraden, slik at ribbene kan brettes ut.
Legg spydet i buken inntil ryggraden, og fest det på 5 steder med ståltråd. (Ståltråden stikkes gjennom ryggen, rundt spydet, og vris/strammes på innsiden med en tang.)
Stikk ett steketermometer inn i låret, bakfra - og ett foran, mellom bog og bryst.

Slik tenner du opp:
Tenn opp en real haug med ca. 5 kg kull i midten av grillen, eller bruk et opptenningsrør som fordeler det glødene kullet over i to hauger. Når det er blitt skikkelige glør, lages det to hauger under forparten og bakparten for at ikke midtparten skal bli for hardt stekt. Det går med ca. 20 kg kull i steking under normale værforhold.

Slik griller du:
Løft spydet med grisen opp på stativet, og pensle med olje. Grunnen til at man kun bruker olje er at svoren ikke skal bli brent, og forhindre at varmen går inn i kjøttet. Blir svoren svidd så vil den hindre videre varmegjennomgang og smågrisen vil ikke bli tilstrekkelig varmebehandlet. Stekehøyden reguleres etter varmen på grillen. Man skal kunne holde hånden rett under grisen over kullet i ett par sekunders tid uten at det blir for varmt. Kan man ikke det så må man regulere smågrisen i høyden, eller bruke litt mindre kull.
Grill "aktivt", det vil si så nær varmen som mulig uten at kjøttet blir brent. Da er grilltiden tre til fire timer på en 15 kg smågris. Med større gris eller mer "passiv" grilling må du beregne lengre steketid.
Snu smågrisen og pensle med oljen hvert femte minutt. Den virker dempende på temperaturen i kjøttet. Hvis midten av smågrisen begynner å bli ferdig, så kan man bruke folie rundt for at de ikke grilles for mye og bli svidd.
Smågrisen er ferdig når steketermometeret viser 72 grader. Man kan også etter grille de tykkeste delene som for eksempel skinkene så de kan serveres samtidig med resten av dyret. Det kan være en fordel å rute svoren på skinka så blir den fortere grillet, men pass på for det kan gi mer drypping / oppflamming under grillingen.
Pass alltid på å fylle på mer kull når varmen dabber av. Fra tid til annen vil fett dryppe ned i glørne og flamme opp. Flytt litt på kullet med en spade.

Slik deler du opp smågrisen:
Knip av ståltråden med en avbiter etter behov.
Bogene: Ta tak i knokene, skjær inn mellom bog og bryst samtidig som bogen trekkes forsiktig utover mens du skjærer.
Skinkene: Ta tak i knoken og skjær inn langs ryggen mot hoftebenet samtidig som låret trekkes ut til siden. Bruskfestet vil slippe, og skinken kan skjæres av.
Skjær av begge sidene der benene ble kneppet over. Skjær opp ribbene mellom benene.
Løft ryggen av spydet og skjær filetene løs fra ryggbenet. Skjæres i litt tykke skiver uten svor.
Skjær kjøttet fra bogene og stekene, og la gjestene få smake på både stek, bog ribbe og filet.
Server gjerne med en god bbq saus da det ikke er lett å tilsette noe særlig med smak sammen med oljen pga. at svoren på smågrisen.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Matprat.no
(Intern: 36391)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori: Grillmat
Innlagt dato:2022-05-14
Oppdatert dato:2022-05-14


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Tacomarinert ytrefilet.Tacomarinert ytrefilet.
Denne retten har 150,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Thai moo satay-svinesatay med peanøttsaus og salat.Thai moo satay-svinesatay med peanøttsaus og .
Denne retten har 156,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet svinekjøtt på spyd med asiatiske pannekaker.Grillet svinekjøtt på spyd med asiatiske pann.
Denne retten har 197,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spareribs 5.Spareribs 5.
Denne retten har 210,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet bruschetta med svinefilet.Grillet bruschetta med svinefilet.
Denne retten har 168,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sate Babi.Sate Babi.
Denne retten har 105,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tex Mex Grillspyd med ytrefilet av svin.Tex Mex Grillspyd med ytrefilet av svin.
Denne retten har 168,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også BBQ-koteletter med maissalsa.BBQ-koteletter med maissalsa.
Denne retten har 156,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Flintstek med grillet tomatsalat.Flintstek med grillet tomatsalat.
Denne retten har 134,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinert Texas-stek med ananassalsa.Marinert Texas-stek med ananassalsa.
Denne retten har 79,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillspyd med svinekjøtt og aprikos.Grillspyd med svinekjøtt og aprikos.
Denne retten har 106,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Glasert svinefilet med fylte paprika.Glasert svinefilet med fylte paprika.
Denne retten har 73,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillspyd av skinkebiff.Grillspyd av skinkebiff.
Denne retten har 119,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinerte Spareribs med grillet søtpotetsalat og tomatsalsa.Marinerte Spareribs med grillet søtpotetsalat.
Denne retten har 108,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet flintstek med spicy coleslaw.Grillet flintstek med spicy coleslaw.
Denne retten har 129,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.