Lefser fra Skien





Lefser fra Skien oppskrift.
Fotograf: Rebecca Matthews
Oppskrift fra den gamle Melkekafeen i Skien.

Oppskriften inneholder 189 Kalorier, 29 g Karbo, 6 g Protein og 5 g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Gluten, Melk,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Lefser fra Skien er: Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 1 porsjoner
2liter
1dl
0,5dl
0,5dl
1,25kg
0,5ts


Annonse



Kalorier og næringsinnhold i Lefser fra Skien med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier188.886 504.08Kcal
Protein6.21213.84gram
Karbohydrat28.74989.66gram
Kostfiber1.2342.36gram
Fett5.18178.37gram
Mettet fett3.09106.40gram
Salt0.186.16gram
Pris på oppskriftenKr 1.70Kr 58.54Kr .-
Hele oppskriften veier3 444 totalt3 444 pr porsj pr stk gram

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, fløte og smør. Slå dette over mel og salt. Tilsett rømme. Alt eltes godt, gjerne med en mikser. Deigen skal være fast og glatt. Kjevles til tynne lefser, stekes på takke, og som smøres med mykt smør og strøs med sukker

Denne oppskriften er sendt inn av Gunvor Myhra-Johansen i Gjerpen Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Da den elektriske komfyren inntok kjøkkenet på gårdene – så kom også et ønske om elektrisk takke. Det var nok en relativt kostbar sak, og Gjerpen Bondekvinnelag gikk til innkjøp av en elektrisk takke som medlemmene kunne låne – trur det var på 1950-tallet. Den var veldig stor og tung. Lefsebaking har ikke veldig lang tradisjon i vårt område, så jeg tenker meg at bondekonene ønsket seg like mye ei takke til flatbrødbaking. Lefsebaking er blitt mer vanlig her de siste 40 – 50 åra.

Vi har fortsatt takke som tilhører Gjerpen Bygdekvinnelag fordi vi har hatt kurs i mange år. Nå blir takkene også brukt til å steke sveler på f.eks. på Åpen Gård og andre arrangement, og til våre lefsedugnader en gang om høsten. Men utlån er det ikke mye av fordi de fleste som baker hjemme har sin egen takke – stor eller liten.

En av våre medlemmer – Astrid Hyni , bondekone i Gjerpen – begynte å bake lefser på Melkekafeen i Skien. Det var en kafe som Skiens Meieribolag dreiv. Disse lefsene var populære i disken på Melkekafeen.

Astrid var villig til å lære interesserte damer å bake lefser. Vi hadde det første kurset på kjøkkenet på Melkekafeen. Det ga mersmak og året etter blei det kurs på Nærum Grendehus.

Lefsekursa blei populære hos oss. Vi fikk unge medlemmer inn i laget fordi de ville lære å bake lefser. Dette har etterhvert blitt en fast aktivitet i vårt lag. Vi har hatt driftige damer som fortsatte etter Astrid Hyni. Andrea Dalene holdt kurs i mange år og etter det har Randi Vassend ført tradisjonen videre med dette. På kursene har de prøvd med forskjellige lefseoppskrifter f.eks: kling, potetlefse og lefsa fra Melkekafeen. Det har og vært flatbrødkurs. Kursene blei holdt på kveldstid.

Først på 1990-tallet fikk vi spørsmål fra Telemark Museum om å komme dit 1. søndag i advent og bake lefser. Vi fikk plass i en av de gamle stuene. Det var en ofte en utfordring med nok strøm til takka, men var hyggelig stemning med fyr på den gamle peisen – men ofte fryktelig kaldt allikevel.

Vi bytta på å kjevle, samtidig som noen smørte lefsene med smør og sukker og folk kunne kjøpe smaksprøver og hele lefser – det vi rakk å gjøre ferdig.

Etterspørsel etter ferdige lefsepakker var stor, og vi begynte derfor å ha en dugnad før denne dagen. Vi bakte to dager på dagtid, smurte lefsene ferdig – la de i fryseren, og solgte de i Brekkeparken. Vi var oppe i ca 200 lefser for salg. Noe hadde vi gjort til smaksbiter som vi solgte for 5 kroner pr stk. Da porten åpna til Brekkeparken hendte det at det sto folk og venta for å sikre seg lefser. Det var moro – men slitsomme dager.

Margaret Strand er en dyktig dame til å kjevle lefser. Hun skulle være med på dugnad og stilte med et ”veldig” grovt stykke ”gråpapir”. Hun skulle bruke dette til å kjevle på slik at ikke lefsene hefta seg fast. Det var effektivt, og vi blei også interessert i å prøve dette. Så kom en tilfeldighet inn i systemet. Andrea Dalene som var ”sjefen” for lefsene på denne tida kom med en rull bygg- materialet – som ikke var godkjent til det den skulle brukes til. Kunne dette være brukelig til å bake lefser på?. Det var tykk plast med rutet overflate. Dette fungerte godt, og vi klipte til passelige runde bakeunderlag og delte ut til de som bakte. Ettersom tida har gått er dette blitt en sak – først i Gjerpen – og så for Telemark Bygdekvinnelag. Da rullen var tom måtte det skaffes et ny rull av et ”riktig” materiale, og det måtte være godkjent for bruk til baking. Det blir solgt mange bakeunderlag i Telemark.

Dette er litt om vår tradisjon med lefsebaking i Gjerpen Bygdekvinnelag. Lefsebakinga i Brekkeparken blei slutt for noen år siden, men vi har fortsatt med lefsedugnad, og vi selger fortsatt lefser til medlemmer og andre som er interessert i å kjøpe, men i mindre mengder. Det blir bakt veldig mye lefser til salg rundt i distriktet, så behovet er mindre enn da vi begynte. Selvfølgelig bruker vi lefser på julemøtet vårt. Lefsebaking har vært hyggelig for oss som har vært med, og mange har lært mye gjennom disse åra. Selv om det er mindre interesse akkurat nå så kan det bli mer i framtida. Ting forandrer seg og det er mange som gjerne vil ta vare på tradisjonene. De blir ikke borte med en gang.»

Mer info

Forfatter:
Kilde: Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 34819)
Tilberedningstid: 60 min
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori: Lefse
Land: Norge
Fylke: Telemark
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2019-11-24
Oppdatert dato:2019-11-24
Lesere: 80 totalt.

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Farmors beste ostelefse.Farmors beste ostelefse.
Denne retten har 380,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sigdalskling 2.Sigdalskling 2.
Denne retten har 367,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marilefse.Marilefse.
Denne retten har 270,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tjukklefse fra Johanne.Tjukklefse fra Johanne.
Denne retten har 297,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eidsberglefse.Eidsberglefse.
Denne retten har 197,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bløtlefser fra Løvøy.Bløtlefser fra Løvøy.
Denne retten har 279,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 57,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lefser fra Skien.Lefser fra Skien.
Denne retten har 188,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mor sine hardangerlefser.Mor sine hardangerlefser.
Denne retten har 315,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byglandslefse.Byglandslefse.
Denne retten har 176,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kling lefser.Kling lefser.
Denne retten har 258,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Storlefse/Grytlandslefse.Storlefse/Grytlandslefse.
Denne retten har 229,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hardangerlefse.Hardangerlefse.
Denne retten har 347,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nordlandslefse 2.Nordlandslefse 2.
Denne retten har 318,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Randesundslefse.Randesundslefse.
Denne retten har 285,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mørlefse 2.Mørlefse 2.
Denne retten har 317,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.