Tilberedning av hvalkjøtt:
Tørk hvalkjøttet for blod og del opp kjøttstykket i «Kinder egg» pakke størrelse. Legg kjøttet ned i marinaden og la den ligge for marinering i minimum 1 time eller max 6 timer på kjøl. Varm opp stekepannen og ta i litt nøytral olje til steking. Legg hvalen i og stek de fire flatene i ca 20 sekunder på hver side. Ta kjøttet opp fra pannen og legg kjøttet på et fat/tallerken. Nå har du laget Tataki som er «bråstekt» i panne, grill, flamme eller liknende. Dette er utgangspunktet for bruken av hvalkjøttet enten som Sashimi- og sushiretter med hval.
Tilberedning av sushieddik:
Bland sushi eddiken med risen i en bolle. Det er viktig at risen er varm slik at risen absorberer eddiken naturlig. Dekk bollen med plastfilm og sett til side i 5-10 minutter. Rør om litt og sørg for at risen er klebrig før du begynner å jobbe med den. Risen bør være lun når du lager nigiri eller maki for da er den enklere å jobbe med. Pass på at fingrene dine alltid er rene og fuktige sånn at risen ikke kleber seg til fingrene.
Tilberedning av maki:
Maki betyr «rulle/folde» og her kan man bruke hvalkjøttet akkurat som man kreativt ønsker selv. Jonathan bruker hvalkjøttet som et lokk over makirullene da han syns det gir en fin estetikk
Ta frem et Nori blad og dekk hele bladet med et tynt lag med sushi ris. Husk at fingrene/hendene må være fuktige slik at risen ikke kleber. Dryss på sesamfrø som gir en fin nøttesmak. Her fyller Jonathan bladet med agurk men man kan også bruke asparges, mango, romanosalat, revet gulrot eller lignende.
Rull makien til en pølse og bruke en bambusmatte «makisu» til å gi den formen du ønsker. Kutt en fin filet av hvalkjøttet og dekk makien og press makisu`en over sånn at du former den. Kutt makien i 6 eller 8 biter. Jonathan foretrekker 8 biter – da blir det mest delikat. Her kan man også lage en tartar som topping eller bruke hvalkjøttet inni makirullen.
Som topping har Jonathan valgt å bruke solsikkeblader og litt lakserogn.
Her kan man dyppe makirullene i soyasaus.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:Norsk Hval
(Intern: 36768)
Tilberedningstid:
20-40 min
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori:
Sushi Innlagt dato:2023-03-18
Oppdatert dato:2023-03-18