Retten består av hjerte, nyrer, lever og indrefilet av rein. Blodet skylles av før alt deles opp i relativt små terninger som stekes over bålet på en glovarm panne. Fettet skrapes av og stekes sammen med einerlyng for å gi god smak til sausen. Når kjøtt- og innmatbitene har fått en fin brunfarge over det hele, lager du saus av litt mel som blandes med fettet (etter at einerkvistene er fjernet). La melet og fettet surre litt i gryta før kjøtt- og innmatterningene has i sammen med litt salt,
pepper og en skvett vann. Gryta får deretter stå og putre over varmen. Til slutt kan man tilsette en skvett whisky eller annet brennevin i «den sorte gryte», før retten inntas med velbehag.
Hentet fra boken Samisk mat og kultur. Skrevet av Ardis Kaspersen
Utgitt av Landbruksforlaget
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:Knut Pettersen Kilde:
Landbruksforlaget
(Intern: 18296)
Kategori:
Gryterett Land:
Norge Fylke:
Finnmark
Nasjonal/tradisjonsrett Innlagt dato:2004-07-22
Oppdatert dato:2004-07-22
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften. PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.