Skjørost fra hedmark



Skjørost fra hedmark oppskrift.
Fotograf: Norsk Tradisjonsmat
Skjørost og rømme med spekemat er god seterkost, perfekt til varme dager.

Oppskriften inneholder 0 Kalorier, g Karbo, g Protein og g Fett pr 100 gr
Oppskriften har følgende allergener Melk,
Klikk her for mer info om næringsinnhold og allergener.

Skjørost fra hedmark er: Vegetar
Klikk her for mer info vegetar/ikke vegetar

Oppskriften har fått 3,8 poeng fra 5 lesere
Lesere: 7314 totalt.

Annonse



Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner Oppskriften har opprinnelig 6 porsjoner
10literskumma kulturmelkIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!




Kalorier og næringsinnhold i Skjørost fra hedmark med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier0.000.00Kcal
Proteingram
Karbohydratgram
Kostfibergram
Fettgram
Alkohol %gram
Mettet fettgram
Salt0.00gram
Pris på oppskriftenKr Kr Kr .-
Hele oppskriften veier10 000 totalt1 667 pr porsj pr stk gram
Energiprosent fra karbo %LavkarboHva betyr dette?

Fremgangsmåte:

Ha mjølka i en stor kjele og varm sakte opp til 45 grader. Da vil mjølka skille seg i ost og myse. Mjølka må varmes opp sakte, man bør helst bruke minst én time. Jo bedre tid du bruker på oppvarmingen, jo bedre blir osten.
Ta kjelen av plata og ta ut osten med en hullsleiv eller en melsikt. Legg osten i en sil eller et osteklede og la mysen renne godt av.
Skjørost minner om cottage cheese, men lages med syrnet melk i stedet for søt melk. Hvis du blander inn litt lettvispet kremfløte i skjørosten, blir den mer lik cottage cheese.

Server skjørosten med rømme over. Noen bruker sukker på skjørosten. Fenalår, spekeskinke og morrpølse på flatbrød er godt til.

Skjørost var tradisjonell setermat i Østerdalen. I dette området har det vært lang tradisjon for å ha med dyra på setra. Det var vanlig å ha kyr som kalvet om våren, og dermed ble det også mye melk når dyra kom på setra. Hvor ofte man ystet ost kom an på hvor mange dyr man hadde og hvor stor ystekjele man hadde. Når det var samlet nok melk til en passe stor porsjon - ofte var det snakk om cirka 100 liter(!) - var det om å gjøre å komme i gang med ystinga. Under oppvarming deler melka seg i ostemasse og myse. Ostemassen ble tradisjonelt brukt til gammelost, knaost og kvitost (avhengig av om man brukte søt eller syrna melk), og av mysen laget man prim eller brunost. Når man lager ost av søtost må man bruke løype for å få melka til å skille seg.

Skjørosten kunne serveres med søt eller sur melk, tettmjølk eller rømme og sukker. I dag får man kjøpt skjørost på boks fra Røros i velassorterte butikker.

Denne oppskrifta ble sendt inn av Ingunn Bakken til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.

Har du prøvd oppskriften? Sett karakter

1 2 3 4 5 6



Mer info

Forfatter:
Kilde: Norsk Tradisjonsmat
(Intern: 34174)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori: Pålegg
Land: Norge
Fylke: Hedmark
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2018-07-23
Oppdatert dato:2018-07-23


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Aslaugs gomme.Aslaugs gomme.
Denne retten har 101,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gomme med anis.Gomme med anis.
Denne retten har 67,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Søst 2.Søst 2.
Denne retten har 72,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gom fra Oppdal.Gom fra Oppdal.
Denne retten har 63,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Cottage cheese.Cottage cheese.
Denne retten har 41,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skjørost.Skjørost.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skjørost fra hedmark.Skjørost fra hedmark.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eggost fra Flekkefjord.Eggost fra Flekkefjord.
Denne retten har 62,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Søtost 2.Søtost 2.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gommi.Gommi.
Denne retten har 63,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Møssesmør fra Øvre Gill.Møssesmør fra Øvre Gill.
Denne retten har 81,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kokaost.Kokaost.
Denne retten har 66,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kokaost fra tinn.Kokaost fra tinn.
Denne retten har 33,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.